MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

13.11.2010

Suomenkielistä lanttulaatikkoa

Filed under: Alakarppi,Gluteeniton,Lihaa,Maidoton,meat,paleo,Side order — Meri @ 9.05

Nyt sitä saa, nyt sitä saa! En ole koskaan aiemmin valmistanut perisuomalaista ja perin jouluista lanttulaatikkoa. Johtunee siitä, etten ole koskaan ollut jouluruokien ystävä. Viime vuosina, lihansyönnin myötä ja muutenkin, olen alkanut osoittaa merkkejä jouluruoille lämpeämisestä. Ensin aloin nähdä hieman laajemmin ja jouluruokiimme liittyivät graavisiika ja -lohi, sitten miellyin kinkkuun ja lopulta rosolliin. Ja laatikot taas ovat paleoitsijalle erittäin hyvä vaihtoehto, semminkin, kun siirapit ja riisit voi jättää pois. Eläköön joulu!

Lanttulaatikko joutui tiukan raadin eteen heti valmistuttuaan: Lihansyöjä suhtautui epäillen yritykseen, luultavasti suojellakseen itseään pettymykseltä. Vaan lanttulaatikosta tuli IHANAA! Kookosmaito ei maistu lopputuloksessa ja siirapin poisjättö vain tekee laatikosta hieman vähemmän makeaa, mikä sai minustakin lanttiksen ystävän. Silti lantun luontainen makeus tiivistyy keitettäessä ja uunissa sopivaksi, ja maku on pehmeä ja juureva, täydellinen lihan kaveri.

Luola-apinan lanttuloora (loora on aika kamala sana O_O)

 • n. 1 kg lanttua
 • 1,5 dl kookosmaitoa
 • 2 munaa
 • 3 rkl voita
 • suolaa
 • valkopippuria
 • (+ekstravoita päälle)

Kuori ja pilko lantut ja keitä ne kypsiksi. Kaada vesi pois ja survo ne muusiksi. Lisää sekaan muut ainekset ja aja seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta suolalla ja kevyesti valkopippurilla. Rasvaa uunivuoka ja kaasa seos siihen. Vuole päälle jääkaappikylmästä voista muutamia voilastuja ja paista n. 175 asteessa 69-90 minuuttia.

Seuralaiseksi lanttulooralle kelpaa vaikka paneroitu possu! Aivan piruksen hyvin kelpaakin. Eilinen ateria sai minut taas ylistämään ääneen, lukuisia kertoja, omia kokkaustaitoja. Täydellinen ateria! Makeahkoa lanttista ja suolaista, rapeaa porsasta. Elämä on ihanaa.

Paneroitu possunfilee

 • porsaan ulkofilepihvejä
 • muna
 • kookosjauhoa
 • suolaa
 • voita paistamiseen

Suolaa pihvit. Riko kananmuna lautasella ja kaada toiselle lautaselle kookosjauhoa. Kierittele pihvit kananmunassa ja sitten kookosjauhossa. Paista voissa kullanruskeiksi ja rapeiksi. Vesi tulee kielelle jo kirjoittaessa. Kyllä porsas on hieno eläin.

16 Comments »

 1. _Loora_ on ehdottomasti kiellettyjen listalla. :-/ Mutta hei, ihQulaa että nyt sä teet näitä. Jotenkin muistelen, että kärkyin joulusafkoja sulta jo viime vuonna, mutta hyvää kannatti odottaa! 😀

  Comment by Kukka — 13.11.2010 @ 9.35

 2. Loora on kamala 😀 Ihanaa ku oot siittä samaa mieltä. Ja joo, hitaasti lämpeävää sorttia olen… Mut kyllä kannatti kokeilla 😛

  Comment by ylimuuli — 13.11.2010 @ 10.10

 3. Näytti niin törkeän hyvältä tuo possu, että piti mennä kauppaan. Löytyi luomukasleria, eli possu pannulle ja tirisemään. Laatikkoa en kyllä jaksa tänään tehdä, ei vaan pysty.

  Comment by Luolanainen — 14.11.2010 @ 14.46

 4. […] Maan etevin apina oli kokannut niin herkullisen näköistä porsasta, että oli pakko saada samaa. Kampin K-Marketista löytyi luomukassleria; kaksi paksua pihviä vitosella. En millään jaksanut valmistaa lanttulaatikkoa ja vähän sovelsin resepetiäkin (panerointiin mantelijauhoa, ravintohiivaa, kookosta ja mustapippuria). Teki mieli italialaisia makuja, joten seuraksi itsetehtyä pestoa ja muussattuja aurinkokuivattuja tomaatteja. Oli ihan hel**tin hyvää. […]

  Pingback by Herkkupossu | LUOLANAINEN — 14.11.2010 @ 15.36

 5. Luolanainen, possu oli TÖRKEÄN HÄVYTTÖMÄN hyvää! Hauskaa, että ryhdyit tuumasta toimeen. Ollaan muuten suunniteltu, että Facebookiin perustaisi Eating Paleo in Helsinki -tyyppisen groupin, olisitko kiinnostunut? Ajatuksena siis, että paleohenkisesti ruokailevat vois vaihtaa reseptejä, ravintolavinkkejä ja ehkä tavata livenäkin.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 14.11.2010 @ 18.21

 6. […] lomassa maagisen määrän kertoja, kuinka ruoka voi olla niin hyvää. Näin kävi paitsi paneeroidun possun ja lanttulaatikon kanssa, myös eilen, kun kippasin kasaan ihan ex tempore lasagnetyyppisen ratkaisun. Huhhuh! Ei se […]

  Pingback by MonkeyFood » Eräänlainen lasagne — 15.11.2010 @ 20.27

 7. Olisin aivan ehdottomasti kiinnostunut ja mulla oli tai on itsellänikin yksi aiheeseen liittyvä idea, yhteisömeininkiä. Paitsi etten ole facebookissa, eikä ole tarkoituskaan liittyä, hehe! Minut tavoittaa kuitenkin sähköpostitse luolakaupungissa@gmail.com.

  Comment by Luolanainen — 15.11.2010 @ 22.08

 8. Laitoin muuten omaan blogiini possua, hiukka muuntelin reseptiä, niin kuin kai on tapana! Oli tajuttoman hyvää.

  Comment by Luolanainen — 15.11.2010 @ 22.09

 9. Luolanainen, hittolainen kun et ole feississä! Mutta ehkä viestitään muuten ja yhteisöllisyyttä kannattaa kyllä vaalia. Possut on ihania <3 Ja kaikenlaiset modaukset on tottakai sallittuja! Itsekin käytin osin pellavansiemenrouhetta kookosjauhon seassa, muuten. Mutta resepti oli simppelimpi näin ja toimii pelkällä kookoksellakin 🙂

  Comment by ylimuuli — 16.11.2010 @ 7.10

 10. […] tässä on lanttu! Ohje: Luola-apinan lååra by Monkeyfood Ja tämä tässä on porkkana. Tsekatkaa Beta Carotene Pudding by MF as […]

  Pingback by Lanttuvaahto uuniin ja pipo syvästi päähän. | — 18.11.2010 @ 21.57

 11. Tulipas possusta törkeen hyvää! Tein kyljyksistä ja rasvanen possu yhdistettynä kookokseen skulas hienosti. Safkasin possut sen kukkakaali-nakki-sipuli soseen kanssa ja toimi. Uskoisin et esim darramättönä ois lyömätön!

  Comment by Jaska — 5.12.2010 @ 17.32

 12. Leivitetty possu on järkyttävän hyvää! Samoin tää lanttulaatikko jota en malta odottaa että pääsen tekemään uudestaan… Ja huom! Olen aina ylenkatsonut kaikki laatikoita suuresti. Jotain on tapahtunut?!

  Nakkisose kuulostaa upeelta 😀

  Comment by ylimuuli — 9.12.2010 @ 21.28

 13. Tein lanttulaatikkoa tänään. Meinasi kadota parempiin suihin jo soseutusvaiheessa. Kiitos paljon tästä, niin yksinkertaista ja ylihyvää!! Lanttulaatikko on suosikkijouluruokani, tästä eteenpäin voi nauttia hyvällä omallatunnolla pitkin vuotta :).

  Comment by Katariina — 12.12.2010 @ 18.42

 14. […] on uunissa. Tänä vuonna se valmistuu luola-apinan reseptillä. Tein testilaatikon, eikä veljeni sokkotestissä huomannut mitään outoa. (Outo = kookos.) Uuniin […]

  Pingback by Joulu, lanttu, possu ja paisti « LUOLANAINEN — 23.12.2010 @ 18.29

 15. […] lanttulaatikko kookosmaitoon […]

  Pingback by MonkeyFood » Monkeyfood Christmas Special — 20.12.2011 @ 6.06

 16. Hei, testasin juuri tämän kuuluisan looran, mutta kookosvihaajana se kuitenkin maistui liikaa, voiko sitä korvata jollain muulla maidolla? Sopiiko mantelimaito ruuanlaittoon?

  Comment by Hanna — 20.11.2014 @ 16.10

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress