MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

17.11.2010

Paleoruokaremontti

Teeveessä (vaikkei meillä sellaista olekaan, viva la on demand) pyörii Jamie’s Ministry of Food. Suomeksi Ruokaremontissa Jamie yrittää opettaa englantilaisen Rotherhamin kaupungin kaikki ihmiset laittamaan oikeaa ruokaa ns. pyramidimenetelmällä: ensin Jamie opettaa reseptin esim. viidelle henkilölle, sitten nämä taas viidelle ja niin edespäin, kunnes ruokaa laittaa koko stadi. Mahtavan yritteliästi ja idealistista eikä lainkaan helppoa. Pakko nostaa pipoa Jamielle, hiisin hienoa duunia! Pahimmillaan operaatio on fiasko, parhaimmillaan voimauttava.

Ministry of Foodista tuli mieleeni koota eräänlainen paleoruoan “ministry of food”: pari yksinkertaista reseptiä, simppelit ohjeet ravintolassa ja kylässä toimimiseen ja joitakin muita käytännön neuvoja. En tiedä, onko kukaan näitä vailla, mutta kirjoitan ne silti. Ehkä ne viisi joita tämä palvelee vievät sitten tietoa eteenpäin kukin viidelle ja… Oh well, jouluna syömme kaikki kinkkua ja lanttua!

Keskity. Tai kuten Frank Pappa sanoisi: vain olennainen on tärkeää.

Mitä syödä

 1. Lihaa, kalaa, lintua, riistaa, kananmunia (=proteiinia)
 2. Voita, kookosöljyä, oliiviöljyä, avokadoa, pähkinöitä, siemeniä (=rasvaa)
 3. Kasviksia, juureksia, marjoja, vihanneksia, hiukan hedelmiä (=hiilihydraattia)
 4. Lisäaineetonta, sokeritonta, mahdollisimman käsittelemätöntä ruokaa

Kaupassa

 1. Shoppaa vihannesosastolta laajalla skaalalla kasvista
 2. Ohita leipä- ja juustohylly
 3. Lihahyllystä marinoimatonta, mielellään luomua, muista myös pekoni ja lisäaineettomat nakit
 4. Poimi pakkasesta vihanneksia, marjoja, paneroimatonta kalaa, riistaa, katkarapuja, mustekalaa, mätiä
 5. Säilykkeistä kelpaavat esim. tonnikala öljyssä (mieluiten oliivi-), tomaattimurska, sienet, tahini, kookosmaito, kookoskerma, makrilli, sardiinit, oliivit, aurinkokuivatut tomaatit
 6. Ohita jauhot, pavut, pastat, riisit ja vehnätortillat
 7. Maitohyllystä voita ja munia
 8. Mausteosastolta ennakkoluulottomasti yrttejä, paprikaa, oliiviöljyä, viinietikkaa, laadukasta sinappia ja ketsuppia
 9. Karkkihyllystä min. 70% suklaata tai vehnätöntä salmiakkia, jos mitään

Ravintolassa

 1. Älä syö leipää
 2. Vaihda annoksen lisuke kasviksiin tai salaattiin
 3. Valitse gluteeniton ja mielellään maidoton annos
 4. Erilaiset pihvit, kalat, kanat ja vaikka burgeri ilman sämpylää sopivat kasvislisäkkeillä
 5. Salaatit sopivat useimmille
 6. Munakkaita on toisinaan tarjolla
 7. Pyydä salaattiin lisukemajoneesi tai lisuke-quacamole, jos se muuten on vaisu

Kylässä

 1. Kerro mieluiten etukäteen, ettet syö viljaa tai maitoa – yritä ilmaista asia niin, että luettelet mitä VOIT syödä sen sijaan että keskityt siihen, mitä et söisi
 2. Anna emännälle/isännälle vaihtoehtoja tai ideoita, jos tuntuu sopivalta: esim. keitettyjä munia majoneesilla, salaattia, vihanneksia, leikkeleitä, oliiveja, pähkinöitä jne. helppoja tarjottavia
 3. Tarvittaessa sano olevasi viljalle/maidolle allerginen
 4. Sokeri, pavut tai peruna ja riisi harvoin ovat harmiksi kertaluontoisesti – älä takerru niihin, jos voit siten välttää gluteenin ja säilyttää naapurisovun
 5. Tarjoudu tuomaan mukanasi jotain sinulle sopivaa
 6. Älä tyrkytä ruokavaliota muille

Baarissa

 1. Älä juo kaljaa tai muita viljatuotteista valmistettuja juomia (lista gluteenittomista oluista)
 2. Poikkeuksena tislatut viljaviinat kuten vodka, gini ja viski – esim. 4 cl vodkaa, soodaa, sitruunaa/limeä
 3. Älä juo siideriä tai muita tönkkösokerisia tuotteita
 4. Tilaa klassikko: NorCal Margarita! 4 cl (golden) tequilaa, soodaa, limeä
 5. Juo viiniä
 6. Jos haluat humaltua mahdollisimman pienellä määrällä alkoholia, älä syö alle
 7. Jos haluat mahdollisimman miedon vaikutuksen, syö alle kunnollinen ateria
 8. Juo vettä
 9. Matkalla kotiin jätä lihikset rauhaan ja valitse kebab salaatilla (tai ranskalaisilla)
 10. Seuraavana päivänä satsaa pekoniin

Helppoa ja nopeaa

 1. Osta salaattipuska ja broilerinkoipi
 2. Pähkinöitä ja porkkanaa
 3. Leikkeleitä ja tomaattia
 4. Tonnikalaa ja kesäkurpitsaa
 5. Keitä aamulla kananmunia ja syö niitä ja vihanneksia lounaaksi
 6. Osta omenia ja makrillia tomaattikastikkeessa
 7. Oliivit ja pähkinät täyttävät
 8. Paista jauhelihaa ja tarjoa se salaattipuskan kanssa

Kun on pakko saada

 1. Jos on pakko saada pitsaa, Kotipitsasta saa kelvollista gluteenitonta
 2. Jos on pakko saada burgeri, Mäkistä kaikkia purilaisia saa gluteenittomina ja Hesessä yhtä tiettyä
 3. Jos on pakko saada jäätelöä, valitse kermajäätelö ilman gluteenia
 4. Jos on pakko saada РSy̦. Se ei ole maailmanloppu ja seuraava ateria on taas mahdollisuus palata luolaan.

Jos olet kasvissyöjä

 1. …syöt toivottavasti edes kalaa, ilman sitä paleoruokavaliota on melko vaikea soveltaa
 2. Rajoita soijatuotteiden käyttöä: valitse mieluiten tempeh ja natto
 3. Syö riittävästi rasvaa

Jos olet perheellinen ja nuoriso uhkaa syödä sinut vararikkoon pelkällä lihalla ja hedelmillä

 1. Suosi perunaa, riisiä ja bataattia leivän ja pastan kustannuksella
 2. Satsaa kauden juureksiin
 3. Käytä kananmunia
 4. Jauheliha ja kaali on maaginen yhdistelmä – eikä kovin kallis
 5. Osta Lidlistä pähkinät, tummat suklaat ja miksei muutakin

Jos olet urheilija

 1. Ajoita hiilarit treenin jälkeen (esim. bataatti, hedelmät, marjat)
 2. Luovu herasta ja syö palkkarina esim. leikkelettä ja pähkinöitä
 3. Pidä huolta riittävästä magnesiumin ja natriumin saannista

Lisäravinteet (ei vain urheilijoille, KAIKILLE)

 1. D-vitamiinia vähintään 50 mikrogrammaa päivässä
 2. Omega 3 -rasvahappoja (kala- tai krilliöljyä) vähintään 2,5 g päivässä

Helpot reseptit

 1. Opettele tekemään munakas: lisää siihen kasviksia, makkaraa, lihaa, oliiveja, pekonia…
 2. Valmista iso raakasalaatti ja lisää siihen tonnikalaa öljyssä ja keitettyjä munia, lorauta päälle oliiviöljyä ja viinietikkaa. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä.
 3. Uunijuurekset: kuori ja pilko erilaisia (tai vain yhtä ja samaa) juureksia ranskalaisten perunoiden tapaisiksi suikaleiksi. Lorauta joukkoon öljyä ja mausta suolalla ja paprikamausteella. Paahda n. 200 asteessa 40-50 minuuttia. Tarjoa pihvin tai paistetun kalan kanssa.
 4. Louffi: sekoita esim. 4 munaa, paistettua jauhelihaa/savukalaa, 1-2 dl kookosmaitoa ja sieniä/oliiveja/tms., mausta ja kaada uunivuokaan. Paista kunnes louffi on asettunut eli n. 200 asteessa ehkä 40 minuuttia.
 5. Valmista sosekeitto: höyrytä tai keitä erilaisia vihanneksia. Kaada vesi pois ja soseuta. Mausta suolalla ja lisää keittoon proteiinisattumiksi esim. savupalvia tai salamia.

Makeannälän yltyessä ylitsepääsemättömäksi

 1. Tummaa laatusuklaata, kaakaota vähintään 70%
 2. Marjoja, kookoskermaa ja pähkinöitä
 3. Uuniomenia: pilko omenat, päälle reilusti kanelia ja voita, nuketa uunissa kunnes omenat pehmeitä. Nauti kookoskerman kanssa.
 4. Kuivattuja marjoja ja hedelmiä maltilla
 5. Banaania ja pähkinävoita (ei maapähkinä-)

Elokuviin evääksi

 1. Pilkottuja hedelmiä
 2. Popkornia
 3. Kuivalihaa
 4. Viljatonta salmiakkia
 5. Pähkinä-kuivahedelmäsekoitusta

Siinä. Saa tehdä tarkennuksia ja ehdotuksia. Katsotaan sitten, mitkä niistä läpäisevät Ministry of Mulen seulan.

34 Comments »

 1. Kiitos ihan loistavasta ja selkeästä listasta. Tätä kelpaa levittää tutuille ja tuntemattomille. Moni ajattelee, että ruoan valinta ja syömisten miettiminen on vaikeaa ja vaivalloista, mutta tämän avulla selviää huonomuistisempikin.

  Tosi hienoa työtä Meri! 🙂

  Comment by LassiV — 17.11.2010 @ 21.36

 2. Huippua Meri! Tää on loistava!
  “10. Seuraavana päivänä satsaa pekoniin.” 😀

  Comment by Jussi Riekki — 17.11.2010 @ 21.36

 3. Todella selkeä ja ns. perusjampalle käteen sopiva paketti! Props 🙂

  Comment by OlliS — 17.11.2010 @ 21.51

 4. kiinnostava ja hyvä artikkeli, mutta heräsi pari kyssäriä.
  miksi kovia rasvoja kuten voi?? onhan paleo dieetti terveellisempi kun tavallinen “talonruoka”, mutta onko paleodieetti terveellisin/paras? oon seurannu jonkun verran huippu-urheilijoiden diettejä kuten: http://www.youtube.com/watch?v=aS7cSAr-Fnk&feature=related ja ei ne vegaani dieetilläkään tee hirveän huonoja tuloksia ultraman/triathlon skaboissa.

  Comment by jani keto — 17.11.2010 @ 22.01

 5. Huippua & perusteellista!

  Postauksesi perusteella mietin jälleen kerran kokonaan siirtymistä paleoon. Pääsen kai hyvin alkuun kun vietän 6 vko Buenos Airesissa joulukuun alusta alkaen!

  Eräs vakkarini on ollut tonnikala-kidneypapu -salaatti joka on yllättävän hyvää, edullista ja ravitsevaa ja sopii hyvin tuohon paleoon.

  Ympäristöihmisenä vaan mietityttää tuo tonnikala jota syön itsekin.

  On niin tylsää kun ei voi helposti syödä helppoa, eettistä ja terveellistä. Olen huomannut, ettei soija/tofu vaan lainkaan toimi vatsani kanssa, ja huomaan että jos en saa proteiinia, tunnen oloni voimattomaksi. 5 vuotta kasvista ja vähän kalaa todisti sen minulle, mutta luulen että se on henkilökohtaista.

  Itämeren kaloissa on puolestaan liikaa dioksiinia. Jouduin itse liiasta itämeren kalan syönnistä lääkärille, maksan myrkkiarvot kohosivat merkittävästi. Lääkärin mukaan vain kerta viikossa itämeren kalaa.

  Sanot tässä, että soijaa (eli myös tofua) kannattaa välttää, mutta perustelut puuttuvat. Laita joku kirjoitus siitäkin!

  Comment by Mikkko — 17.11.2010 @ 22.21

 6. Onpas täällä kerrankin MIEHET riehuneet, awesome! 😀

  Kiitos Jussi, tiedän että sunkaan seula ei ole löysin mahdollinen niin arvostan hyväksyntää.

  Kiitos myös Lassi, hienoa jos tulee tarpeeseen!

  Ja Olli, Virallinen Lääkärivahvistus! Erinomaista.

  Jani, miksei kovia rasvoja? Lue esim. Robb Wolfin kirja The Paleo Solution. Voit myös vilkaista näitä: http://robbwolf.com/faq/#basics ja http://www.marksdailyapple.com/saturated-fat-healthy/
  Vegaaniruokavaliolla joku voi pärjätä jotenkin jonkin aikaa, jotkut harvat ihan huipustikin, mutta suurimmalle osalle se on hyvin hasardi ruokavalio. Myös Nora Gedgaudasin kirja Primal body, primal mind on suositeltava.

  Kyse on myös muusta kuin suorituskyvystä; paleoruokavalioon pohjautuvilla suosituksilla pyritään turvaamaan terveys kokonaisvaltaisesti ja lisäksi satsata pitkäikäisyyteen. Jos pelkkä suorituskyky kiinnostaa, konstit on monet.

  Mikkko, oy, joulu Buenos Airesissa! Täällä satoi juuri ensilumi… Melko jouluista. Salaatista: muista, että pavut ovat ongelmallisia kuten viljatkin, eikä niitä varsinaisesti suositella syömään paleoruokavaliolla niiden korkean tärkkelysmäärän ja sisältämiensä antiravinteiden vuoksi. Silloin tällöin varmasti ok. Jos haluaa täyttävämpää ja enemmän hiilaria, esim. bataatti ja hedelmät ovat hyvä lisä.

  Joo, tonnikala ei ole ongelmaton ympäristön kannalta kuten ei mikään. Muistaakseni yellowfin-tonnikala on parempi kuin bluefin-tonnikala ympäristön/eettisyyden kannalta? Ja albacore kai suht ok. Vaikeaahan se on, yhdistää ympäristönsuojelu, eläintenkohtelu ja terveys ruokavaliossa, aikamoista luovimista. Itse syön pääosin kotimaista luomulihaa.

  Minäkin söin kala-kasvista kymmenen vuotta ja voin paljon paremmin, kun syön taas lihaa. Vaan nämä asiat ovat tosiaan yksilöllisiä. Itämeren kaloja lienee hyvä varoa, kiitos kun laitoit siitäkin muistutuksen.

  En tässä oppaassa lähtenyt perustelemaan mitään tarkoituksella, vaan ajatus on se, että se, joka paleoruokavalion kokee omakseen voi tätä käyttää muistilistanaan. Soijasta voin joskus kirjoitella. Siihen pätevät samat ongelmat kuin muihinkin papuihin ja sen lisäksi vielä monta muuta. Soijasta voit lukea lisää esim. täältä: http://kimberlysnyder.net/2010/03/08/scary-facts-about-soy-put-that-soy-milk-down-right-now/

  Jee keskustelua 🙂

  Comment by ylimuuli — 18.11.2010 @ 6.30

 7. Muutama kysymys / pointti:

  1) Miksei maitotuotteita? Toki ymmärrän, ettei rasvatonta “tonkanpesuvettä” kannata määräänsä enempää litkiä, mutta mitä pahaa on täysrasvaisissa maitotuotteissa ja juustoissa varsinkin, jos ovat “raakamaitotuotteita”?

  2) Mistä myydään lisäaineettomia nakkeja? Kaupassa myytävissä luomunakeissa ja -leikkeleissäkin on kaikissa ainakin happamuudensäätöainetta, säilöntäainetta ja hapettumisenestoainetta.

  3) Jos oikeasti haluaa syödä ympäristön kannalta ongelmatonta kalaa, niin itse asiassa se on melko helppoa, joskin vaatii vähän vaivaa. Tonnikalat, kasvatetut ja varsinkin pyydetyt lohet ym. uhanalaiset tai ympäristöä likaavat kalalajit sopii jätätä kaupan hyllylle ja marssia ongelle. 🙂 Itämeri ja Suomen järvet on pullollaan “roskakalaa” kuten lahnaa, jota nykyisin hyödynnetään surullisen vähän. Ympäristömyrkytkään ei ole ongelma särkikalojen kohdalla, kun ovat ravintoketjun alapäässä. Petokaloja, kuten haukea ja ahventa kannattaa sitten syödä hieman säästeliäämmin. Särkikalojen pyytämisessä ja syömisessä on sekin hyvä puoli, että parantaa vesistöjen laatua ja vähentää rehevöitymistä.

  Comment by MattiS — 18.11.2010 @ 10.24

 8. Matti, kuten sanottu, en tässä artikkelissa tai oppaassa perustele valintoja, oletuksena on se, että opasta hyödyntävä ihminen on lähtökohtaisesti sitä mieltä, että paleo sopii ruokavalion perustaksi (vaikkei olekaan itsetarkoitus).

  1) Mutta silti: meijeriteollisuus on hyvin nuori teollisuudenala eikä läheskään kaikkien elimistö sulata maitotuotteita, etenkään noita käsiteltyjä, ongelmitta. Lisäksi maitoproteiinissa on ns. kasvua edistäviä tekijöitä, mikä saa paitsi lihakset paisumaan (siis kiva juttu), valitettavasti ruokkii myös syöpäsoluja. Maitotuotteiden käyttö on paikoin yhdistetty myös esim. allergioiden ja astman oireiluun. Raakamaitotuotteita voi tottakai, nimenomaan täysrasvaisina, käyttää, mutta kun tarkoitus on luoda “perusjampan paleoaapinen”, ei raakamaitoa välttämättä kannata heti mainita.

  2) Vatajan lisäaineettomia nakkeja myydään ainakin S-marketissa: http://satafood.net/vataja.nsf/85bfa6ee72c6df2dc2256b170038332b/a68582cdbe2c5a6ac2256b18002c2b6d?OpenDocument. Luomua eivät ole, mutta lisäaineettomia ja 80% lihaa.

  3) Kalastamiseen ja metsästämiseen kannustan kyllä, jos mahkuja ja motivaatiota on. Itämeren kalojen kanssa tosin saa olla varuillaan, kuten Mikkko kommentissaan toteaa, ja painottaa siihen ravintoketjun alapäähän, niin kuin ehdotat viisaasti. Meilläkin on SUURI ILO saada usein Antin vanhempien kalastamaa kalaa, parempaa ei voi olla. Tosin yleensä kuhaa ja siikaa, ei siis silkkaa roskaa 😉

  Comment by ylimuuli — 18.11.2010 @ 19.19

 9. Kuulostaa asialliselta. Mun on ollut vaikea luopua kaurapuurosta, vaikka muuta viljaa syönkin hyvin harvoin. ja maitorahkasta… molemmat on aamupaloja, eli kysyisin siis, mitä syöt aamulla? (tietty munakas on yksi vaihtoehto), mutta onko jotain muuta? nopeaa ja täyttävää siis..

  Comment by Leena — 18.11.2010 @ 20.51

 10. Yli-Muuli Mukkelis: Jee ja kiitos. Tätä voi jakaa kyselijöille ja ihana ote, ei ollenkaan syyllistävä, vaan ainoastan positiivinen. Ja hei tosi huippukuntoinen ranta-apina! Wau!

  Comment by Luolanainen — 18.11.2010 @ 22.13

 11. Ihan mahtava!! KIITOS! Tämä lähti heti jakoon työkavereille ja kavereille!

  Comment by Annukka — 19.11.2010 @ 10.08

 12. Leena, mäkin söin kaurapuuroa joka aamu varmaan kymmenen vuotta… Mutta those days are bygones! Mä syön aamuisin sitä mitä muutenkin: vihanneksia ja lihaa/kalaa/kananmunia. Salaattityyppisesti. Nopeaa olis myös keittää munia edellisenä päivänä ja syödä niitä aamulla. Pähkinöitä ja leikkeleitä. Pekonia. Kookosöljyä lusikalla ja pähkinöitä. Se ainakin täyttää 🙂 Avokadoa. Mistä tykkäät paitsi puurosta?

  Luolanainen, kiitos palautteesta, valaisi koko perjantain kun luin kommenttisi, erityisen kivaa kun ote on mielestäsi sopivan rento!

  Annukka, jeee kiitos sulle! 😀

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 19.11.2010 @ 20.27

 13. Loistava postaus! Täytyy linkittää omaan blogiin 🙂
  Itse syön aika ajoin aamuisin tattaripuuroa, mut olen huomannut olon paljon energisemmäksi ja paremmaksi koko päivän kun aamun aloittaa lihalla, vihanneksilla, munilla, marjoilla ja hedelmillä kuin puurolla. Ihan niin pitkälle en vielä ole päässyt että noudattaisin paleota täyspäiväisesti viikon jokaisena päivänä vaan sallin pieniä repsahduksia ainakin kerran viikossa herkkupäivänä. Eihän sitä tiedä vaikka joku päivä oltaisiin kokoaikapaleolaisia!

  Comment by Jonna1983 — 21.11.2010 @ 20.22

 14. Hei Meri!
  Tämä on kiinnostavaa, tämä paleo-ruokailu ja siihen liittyvät asiat. Myöskin se Miksi viljat eivät sovi ihmiselle? -asia. Olen pohtinut asiaa monelta kannalta ja mielelläni kuulisin mielipiteesi asiasta myös toisesta näkökulmasta katsottuna.
  Jos ajatellaan ihmiskunnan ja sivilisaation kehittymistä, niin eikö voida sanoa, että viljan viljelyn keksiminen on omalta osaltaan mahdollistanut hyvinkin paljon kulttuurin ja tieteen kehittymisen. Kun kaikkien meidän ei enää tarvinnut “juosta biisonien” perässä, oli toisilla aikaa kehittää kulttuuria, taidetta ja tehdä tiedettä. Eikö ole globaalisti epäeettistä lopettaa viljan syöminen ja korvata sitä lihatuotteilla (joka vaatii hurjan määrän rehua kasvaakseen) ja kasviksilla (jotka on usein tuotu kaukaa ja kasvatettu kasvihuoneessa, tiedän ettei toki aina)? Jos Lihan tuottamiseen käytettävä vilja tai edes osa siitä voitaisiin saada ihmisravinnoksi, riittäisi ruokaa globaalisti paremmin. Asia ei toki ole näin suoraviivainen, mutta lihan tuottamiseen liittyy muitakin ongelmia hiilijalanjäljen suhteen, kuten metaani- ja typpipäästöjä.
  Onko elämän tarkoitus elää mahdollisimman pitkään? Ja eikö elimistön ole jossain määrin aina ollut pakko sopeutua tarjolla olevaan ruokaan eikä toisinpäin?
  On olemassa hurjasti terveyteen liittyviä kysymyksiä, kuten se miksi gluteeni- tai laktoosiyliherkkyys ja muut allergiat lisääntyvät juuri nyt? Ihmiset elävät pidempään, mutta sairaudet lisääntyvät. Esimerkiksi autoimmuunisairaudet. Onko kyse viljasta vai jostain aivan muusta? Oma näkemykseni asiaan on se, että syömme nykyään vain ravintoaineita, emme oikeaa ruokaa (jota on jopa jossain määrin vaikea löytää kaupoista). Samalla syömme hurjan määrän lisäaineita, torjunta-aineita ja altistumme myrkyille. Nämä kaikki vaikuttavat elimistöömme ehkä niin, että vaikeasti käsiteltävistä ruoista kuten viljatuotteista tulee meille oireita. Itse huomaan voivani hyvin, kun syön luomuleipää ja puuroa tai leivon itse luomujauhoista, laitan itse ruokani mahdollisimman lähellä tuotetuista raaka-aineista, tiedän mitä syön (mahdollisimman vähän mitään prosessoitua, kuten sokeri ja valkoviljat) ja vältän lisäaineita niin ruoassa kuin kosmetiikassakin. Riittävästi rasvoja ja paljon marjoja 🙂
  Arvostan intoasi ja mielenkiintoasi terveyttä ja ruoan vaikutuksia kohtaan. Mielelläni kuulisin näkemyksesi paleo-dieetistä nimenomaan eettiseltä kannalta. Olen perehtynyt ravitsemukseen usean vuoden ajan useasta näkökulmasta ja olen pohtinut tässä viimeaikoina, että millä kustannuksilla me täällä länsimaissa voimme pitää huolta omasta itsestämme ja mikä tässä kaikessa “nutritionismissa” on lopulta tarkoituksena..
  Ja vielä se, että mitenkäs kaura?
  Kiitos kovasti hyvistä ajatuksista blogissa ja paneutumisesta aiheeseen!

  Comment by Elina — 23.11.2010 @ 15.39

 15. Mielestäni elämän tarkoitus on elää mahdollisimman hyvinvoivana 🙂 Suosin myös lähituotettua lihaa, joka pitää pienet tilat elossa! Myös tuli tilattua porukalla luomulihaa Labbyn tilalta!
  Hyvä postaus, tätä voin (ja olenkin) lähetellä kavereille jotta he pääsevät sisään tähän touhuun ja voivat sitten itse arvioida itselleen sopivan tavan…

  Comment by Bella — 26.11.2010 @ 11.30

 16. Jonna, juu ja moni soveltaa ns. 80/20-periaatetta: 80% ajasta noudattaa melko tarkkaa paleota ja sitten siihen 20% mahtuu kaikenlaista muuta 🙂 Itselle sopiva sovellusaste löytyy kokeilemalla ja on tärkeää etsiä! Olemma niin erilaisia. 🙂 Eikä ole tarkoitus, että paleosta tulee itsetarkoitus tai elämää kahlitseva, ennemminkin se on ohjenuorana.

  Elina, mielenkiintoisia näkökulmia, joita itsekin pohdin kyllä. Aikamoisessa ristitulessa sitä kuluttajana on, kun pyrkii syömään ympäristölle, eläinten hyvinvoinnille ja terveydelle edullisesti. Tosin tuo väite, että olisi kovasti ekologisempaa viljellä viljaa kuin syöttää sitä eläinten rehuksi ei ole ihan niin yksinkertainen. Eläimillekään ei pitäisi syöttää viljaa (pääasiallisena ravintona). Toisaalta myös viljelymaat tarvitsevat eläimiä mm. lannoitukseen ja ylipäänsä luonno kiertokulkuun esim. ruohonsyöjinä ja siten myös lajien levittäjinä. Lierre Keith on kirjoittanut erittäin kiinnostavan kirjan The Vegetarian Myth, jossa kasvisruokavaliota käsitellään eläinten hyvinvoinnin, ympäristövaikutusten, ravitsemuksen ja terveyden sekä poliittiselta kannalta. Itse luen kirjaa paraikaa ja suosittelen laittamaan lukulistalle.

  Mitään valmiita mielipiteitä minulla ei näistä asioista ole. Itse pyrin ostamaan kaiken syömäni lihan eettisesti tuotettuna ja usein luomuna. Luomua ja lähituotantoa suosin myös vihanneksissa. Reilua kauppaa tuen joissakin tietyissä tuotteissa, kuten kahvissa. Ruoan valmistan niin, että kaikki tulee käytetyksi eikä mitään mene koskaan hukkaan. Olemme hankkineet mikroaaltouunin nimenomaan sen ekologisuuden vuoksi ruoan lämmittämiseen, vaikka sen terveysvaikutuksista ollaan montaa mieltä.

  Ja ei, ihmisen ei ole tarkoitus elää mahdollisimman pitkään, mutta valitettavasti kyse ei olekaan vain eliniästä vaan siitä, kuinka terveenä (eli sairaana) ruokavalion johdosta moni elää. Kaikki modernit sairaudet lienevät jollakin lailla liitoksissa ruokavalioon (kuten myös ympäristömyrkkyihin ja lisäaineisiin, jotka edelleen liittyvät tiiviisti taas myös ravintoon).

  Paleoruokavaliossahan on myös kyse nimenomaan ruoan laittamisesta raaka-aineista lähtien eineksiä ja puolivalmisteita välttäen. Juuri sitä oikeaa ruokaa, jonka mainitset. Sitä lienevät myös luomuviljat periaatteessa, varsinkin jos oma elimistö niitä sietää, mutta valitettavasti kovin monen elimistö ei taida sietää. Ja usko pois, olen pohtinut pääni puhki tätä nutritionismin dilemmaa: suuri osa maailmasta kärsii nälkää ja me häpeämättömät voimme valita juuri mitä haluamme ja nillittää mistä haluamme, pahaltahan se tuntuu. Toisaalta se ei auta ketään, että ihmiset voivat yhä huonommin ja sairastavat enemmän. Viljat on liitetty myös mm. psyykkisiin sairauksiin ja niiden lisääntymiseen, ihan näin oheishuomautuksena.

  Ajatukseni polveilee eikä tästä vastauksesta oikein tule valmista. Mutta erittäin hauskaa kun aloitit keskustelun! Jatketaan siitä ja kehitellään yhdessä mahdollisimman luonto-, eläin- ja ihmisystävällinen ruokavalio. <3

  Bella, porukkatilaukset kasvattavat suosiotaan, se on mahtavaa! Kiva jos laitat viestiä eteenpäin 🙂

  Comment by ylimuuli — 28.11.2010 @ 20.31

 17. […] Lähde karsimaan aterioilta “perinteisiä” hiilareita eli leivät, pastat, riisit, perunat, puurot, murot ja nuudelit. Korvaa hiilareita vihanneksilla, kasviksilla, juureksilla ja marjoilla. Hedelmiä voi syödä hiukan, mutta nekin ovat merkittävä hiilarinlähde, joten ota niiden kanssa iisisti. Karsi myös sokeriherkut: leivonnaiset, karkit, suklaat… Jos makeanhammasta kolottaa, ks. Pikaopas paleoon. […]

  Pingback by MonkeyFood » (Liuku-)portaat paleoon ja parempaan oloon — 4.12.2010 @ 17.04

 18. […] yleensä pääsee jo pitkälle. Jos ruokavalio on kokenut esimerkiksi paleoruokaremontin (aivan loistava ohje jos kaipaat parannusta elämäntapoihisi) niin tällaisten listojen […]

  Pingback by Kolme kysymystä itselle | Kaisan Blogi — 14.12.2010 @ 14.50

 19. Mä olen käynyt lukemassa tän noin 100 kertaa. Pikkuhiljaa yritän työstää ajatuksiani tähän suuntaan. Kiitos!

  Comment by Nissi — 16.2.2011 @ 22.24

 20. Nissi, 😀 Ole hyvä. Käyttismatskua, kuten sanotaan.

  Comment by ylimuuli — 17.2.2011 @ 16.51

 21. No nyt ehdin syventyä oikein kunnolla sivuihisi ja löysinkin avaimet taivaanportille 🙂 Aivan huippu juttuja sulla!! 😀 😀 KiitosKiitosKiitos 🙂

  Comment by Sambuca — 22.7.2011 @ 20.55

 22. Sambuca, hyvä jos on jeesaa. 🙂 Lue myös tämä: http://monkeyfood.net/2011/03/27/paleoruokavalion-ongelmia/
  Mun on pitänyt pitkään tehdä kilpparista ihan omakin postauksensa, mutta toistaiseksi en ole saanut aikaiseksi. Muista siis riittävä hiilari ja ylipäänsä ruoan määrä! Aluksi pää vastustaa “vapaata ruokailua” eli laskemisen unohtamista ja kropalta vie aikaa toipua, mutta ole sille armollinen ja usko siihen, että laatu ruokailuista tuo laatua kaikkeen muuhunkin… Jopas meni filosofiseksi 😉

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 23.7.2011 @ 5.49

 23. Paleoliittisestä ruoasta ja elämäntavasta vakavasti kiinnostuneiden kannattaa tutkia mm. seuraavia lähteitä:

  Dr. Loren Cordain, http://thepaleodiet.com/

  Mark Sisson, http://www.marksdailyapple.com/

  Robb Wolf, http://www.amazon.com/Paleo-Solution-Original-Human-Diet/dp/0982565844

  Comment by Seppo — 2.8.2011 @ 18.16

 24. Heips. Tutustuin vain sivuun http://monkeyfood.net/2010/11/17/paleoruokaremontti/, en koko sivustoosi. Pari ajatusta:

  “Jos haluat humaltua mahdollisimman pienellä määrällä alkoholia, älä syö alle.”
  – Todella huono ehdotus. Ei missään nimessä terveellistä kenellekään. Syö mieluummin alle ja juo kohtuullisesti. Seuraavana päivänä pystyt tekemään muutakin kuin “satsaamaan pekoniin”.

  “Jos olet perheellinen ja nuorikot uhkaavat syödä sinut vararikkoon pelkällä lihalla ja hedelmillä.”
  – Ehkä oletkin moniavioisuuden kannattaja, mutta ihan vain vinkiksi 😉 :
  nuorikko = 1. vasta vihitty (nuori) vaimo. 2. maataloudessa nuori kana.
  nuoriso = nuoruusikäiset ihmiset, nuoret.

  Lihantuotanto on valitettavasati nyky-yhteiskunnassa epäekologista ja epäeettistä. Aiheesta löytyy runsaasti luotettavaa tietoa.

  Comment by Helena — 20.11.2011 @ 13.57

 25. Kiitos Helena piristävästä kommentistasi!

  Alkoholiin liittyvä ehdotus on kirjoitettu puoliksi huumorilla. Se on myös totta, vaikka ei tietenkään terveellistä. Tuskin kukaan humaltumista noin muutoinkaan pitää terveellisenä.

  Nuorikko-sanan käytössä minulle on käynyt lapsus ja kyse on kirjoitusvirheestä. Tunnen kyllä sanan nuorikko 1. merkityksen! Tarkat silmät sinulla. 🙂

  Myös viljateollisuus on epäekologista ja epäeettistä. “Oikeita” vastauksia ei taida olla. Luovikaamme kohtuudessa.

  Comment by Meri — 22.11.2011 @ 20.30

 26. Kiitos loistavista ohjeista! Olen syönyt paleo periaatteiden mukaan kuukauden ja käynyt lukemassa listasi useamman kerran pitääkseni erinomaiset vinkkisi mielessä. Ensimmäisen neljän päivän jälkeen mieli kirkastui ja olo virkistyi entiseen verrattuna. Keho on keventynyt 5,5 kiloa ilman kummempaa ponnistelua tai nälän tunnetta. Olo on kertakaikkisen loistava! Tämä on niin helppoa, että aion pitäytyä paleossa lopunikää. Kiitos vielä suuresti!!!

  Comment by Tarja — 4.12.2011 @ 20.51

 27. Tarja, kuinka MUKAVAA, oikein hauska kuulla. 🙂 Nykytietämykseni mukaan kannustan pitämään hiilarit itselle sopivina, ei välttämättä ihan minimissä. Riippuu toki tilanteesta. Riisiä ja perunaakin voi kokeilla, jos aivan villiksi ryhtyy, ainakin jossain vaiheessa.

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 5.12.2011 @ 22.43

 28. Meri – tuhannet kiitokset upeasta blogista ja käytännöllisistä neuvoista! Eilisellä Crossfit ravintoluennolla blogiasi mainostettiin, eikä suotta! nyt on PALJON helpompi viedä käytäntöön kaikki uudet opit! ja mukavaa huumoria joukossa – eipä näitäkään asioita kannata ottaa liian ryppyotsaisesti. Kiitos!

  Comment by Kati — 12.12.2011 @ 14.37

 29. Kati, ollos tervetullut! Lämmittää kovasti mieltä, että MOnkeysta on apua ja että sitä on jopa mainostettu asiantuntevan tahon toimesta. :’) Ilman huumoria ei taida syntyä mitään herkullista… Ainakaan luettavaa 😉

  Comment by Meri — 13.12.2011 @ 19.11

 30. Siinäpä upeita ohjeita koko loppuiäksi! Mielestäni ohje Baarissa: “5.Juo viiniä” on paras, paitsi että luomu- ja biodynaamisen viinin maahantuojana muuttaisin sen “JUO LUOMUVIINIÄ” 🙂
  t. Marjut Langefeld

  Comment by Marjut Langefeld — 5.8.2013 @ 10.50

 31. Nerokas listaus! ^^

  Comment by Joanna — 7.11.2013 @ 21.51

 32. Pekonihan on sitten täysin lisäaineeton luomutuote LOLLOTI LOL

  Comment by Tarmo Erkale — 20.12.2014 @ 9.58

 33. “Jos olet kasvissyöjä, toivottavasti syöt kalaa”. No, ainakaan minun käsitykseni mukaan kala on ihan eläväinen olento, joka ei kuulu kasvissyöjän ruokavalioon, mikäli kyseessä ei ole pescovegetaristi, mutta sehän ei taas sitten ravitsemuksellisesti eroa sekasyönnistä. Just my 2 cents 😉

  Comment by Martsa — 15.2.2015 @ 14.18

 34. I see you don’t monetize your website, i know how to earn some additional cash and get more visitors using one simple method, just
  search in google for: How to monetize a blog Twardziel advices

  Comment by Gail — 21.6.2016 @ 14.56

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress