MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

14.1.2012

Let’s graavataan!

Filed under: Alakarppi,Gluteeniton,Herkut,Kala,paleo — Meri @ 19.43

Kuten Monkeyn postauksista on saattanut haistella, syön tällä hetkellä usein graavikalaa. Pääasiassa lohta, mutta yleensä sen kanssa myös graavisiikaa. Työtoverini Jennin kannustamana (“Graavaaminen on niiiin helppoa!”) päätin kokeilla valmistaa tuota herkkua itse. Ja hitto vieköön, Floyd, sehän ON helppoa! Olen graavannut lohta jo kahdesti ja asiantuntijuuteni puhkeaa kukkaan. Tässä sen hedelmät (kukan hedelmät?).

Lohen graavaaminen

 • pala tuoretta lohifileetä
 • karkeaa merisuolaa

That’s all folks! Jos haluaa monipuolisemmin makuja, voi tietysti hifistellä tuoreen tillin ja kokonaisten rosépippureiden tai muiden jännien kanssa, mutta näillä pärjää.

 1. Levitä kalan päälle reilusti karkeaa merisuolaa.
 2. Kääri kala takaisin paperiin ja siirrä jääkaappiin.
 3. Anna olla jääkaapissa vuorokauden verran, käännä pakettia välillä kerran.
 4. Vuorokauden kuluttua suolauksesta kala on valmis! Pyyhi suolat päältä pois ja leikkaa ohuita siivuja.

Siivujen leikkaus on se haastavin vaihe ja meinasin ensin jo luovuttaa, mutta nyt toisella kerralla olen lähes mestari. Kiireessä ei kannata siivuttaa, ettei samalla synny graavisormea, mutta ei se kovin vaikeaa ole: hyvin terävä veitsi, veitsenterää ensin alaspäin ja sitten taivutetaan sivulle niin, että palasta tulee sopivan paksu.

En löytänyt mitään ultrahyvää youtube-videota aiheesta, mutta tämän avulla itse äsken suoriuduin loistavasti.

Ja graavikalathan päätyvät usein esim. aamiaislautaselleni runsaiden tuoreiden vihannesten, riisin sekä oliiviöljyn kera!

20 Comments »

 1. Rakastan graavikalaa yli kaiken! Lohi on täällä vaan niin tyyristä,että sitä tulee tehtyä äärettömän harvoin:(

  Comment by Yaelian — 14.1.2012 @ 21.03

 2. Samat rakkaudet! Joo, ei se halpaa täälläkään ole, mutta ehkä sitten kuitenkin halvempaa? Riippuu toki, mitä lohta ostaa… Mutta kyllä on hyvää, paraikaa ruokailen graaviaamiaistani, joka on kyllä käsittämättömän gourmet <3

  Comment by Meri — 15.1.2012 @ 8.33

 3. Olen myös jotenkin kuvitellut tuon graavaamisen tarvitsevan enemmän aikaa ja osaamista mutta ainakin saat sen kuulostamaan
  helpolta 😉 Pakko kokeilla itsekin, on se vaan niin hyvää (harmi ettei kukaan muu tässä perheessä osaa arvostaa!).

  Comment by Maria — 15.1.2012 @ 10.05

 4. MAria, mulla oli sama ajatus! Mutta sehän onkin äs iisi äs ykskakskolme. Kokeile! Joo, mäkin saan syödä keskenäni graavit, toisaalta hyväkin 🙂

  Comment by Meri — 15.1.2012 @ 10.07

 5. Ounastelen, että kysymykseeni on simppeli vastaus, mutta eikö graavikalojen jokapäiväisestä/runsaasta syömisestä saa helposti suolaöverit?

  Comment by Hanna — 16.1.2012 @ 18.35

 6. Heissan! Miten sattuikin, postasin hetki sitten sen meidän shiso-shichuanpippuri-graavilohiohjeen, ja nyt huomasin että ihan samoilla linjoilla ollaan! Rosépippuri (tai shichuaninpippuri) on mainio lisä, eikä meilläkään käytetä sokeria graavauksessa, simppeli (hyvä) suola riittää mainiosti. Graavi on niin hyvää!

  Comment by Hirame — 16.1.2012 @ 19.37

 7. Hanna, tuoreimpien tutkimusten mukaan suolansyönti ei ole lainkaan niin vaarallista kuin on kuviteltu, vaan jopa terveellistä terveelle ihmiselle. Myös oma subjektiivinen kokemukseni on, että kun aikoinaan söin hyvin vähäsuolaisesti, minua huimasi ylösnoustessa ja lihakset kramppailivat usein. Nyt, useamman vuoden runsassuolaisella ruokavaliolla kumpaakaan ongelmaa ei ole. Verenpaine on edelleen hyvin matala.

  Suolansyönnissä laatu on, kuten kaikessa muussakin, aa ja oo. Puhdistamattomissa suoloissa, kuten harmaa merisuola sekä vaaleanpunainen ruusu- ja himalayan suola, on ravinteita jäljellä. Vitivalkea pöytäsuola sen sijaan on kehnompi vaihtoehto ja sen liikasaanti voikin olla haitallista. Kun vaihtaa laatusuolaan, kannattaa kuitenkin huomioida riittävä jodin saanti, näitä suolojahan ei ole jodioitu ja Suomessa maaperä ei juuri sisällä jodia. Jodiahan saa merenelävistä, merilevästä ja vaikka purkista.

  Ja toki suolansieto/-tarve on yksilöllistä. Jos ryhdyt syömään päivittäin graavia, huomaat kyllä, jos se ei sinulle sovi. 🙂

  Hirame, like minds! 😀 Näyttää ihanalta sun graavi, voi kun joskus pääsisin sun ruokapöytään! Graavi on kyllä käsittämättömän hyvää ja helppoa. 🙂

  Comment by Meri — 17.1.2012 @ 7.45

 8. Täs on sulle “ultrahyvä youtubevideo aiheesta” 😉

  http://www.youtube.com/watch?v=bGJ6o09q0fQ

  Sit pakko puuttua tohon lauseeseen “Vitivalkea pöytäsuola sen sijaan on kehnompi vaihtoehto ja sen liikasaanti voikin olla haitallista.”. Meri-, vuori-, yms erikoissuoloissa on käytännössä yhtä paljon natriumkloridia kuin ruokasuolassa. Muita kivennäisiä niissä on max.5%. Että kyllä niitäkin voi saada liikaa ja se voi olla haitallista. Siihen en ota kantaa kuinka haitallista runsas suolansyönti on, tuoreita tutkimuksia kun taitaa tosiaan olla puolesta ja vastaan.

  Comment by vap — 17.1.2012 @ 10.59

 9. Vap, kiitos videosta ja valistuksesta! Saatat olla oikeassa. 🙂

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 19.1.2012 @ 7.25

 10. Tähän asti olen reilusti turvautunut anopin taitoihin, mutta ehkä tätä voisi koittaa itsekin. Näyttää herkulliselta ja kuulostaa helpolta. 🙂

  Comment by Milli — 19.1.2012 @ 14.06

 11. Milli, tää on kyllä laittoman helppoa kaikkien näiden vuosien jälkeen, kun olen kuvitellut sen olevan jotain saavuttamatonta! 🙂

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 19.1.2012 @ 17.14

 12. Mullakin lohi jääkaapissa graavaatumassa, vaikutti niin helpolta! 🙂

  Comment by neitonen — 21.1.2012 @ 10.39

 13. Helppoa kuin heinänteko 🙂 suosittelen Maldonin smoked sea saltia, joka tarttui mukaan kaupasta ja antaa kivaa makua graavikalalle.

  Comment by neitonen — 27.1.2012 @ 22.55

 14. Neitonen, loistava idea! Meilläkin taitaa olla savusuolaa 😛

  Comment by Meri — 30.1.2012 @ 14.22

 15. Tätä on pakko kokeilla! Ja sen jälkeen tietysti graavinsiivutuksen maailman ennätykset uusiksi, eiks juu!

  Comment by Mimmi — 23.2.2012 @ 18.53

 16. Mimmi, no, siivuttuiko kala vai sormet? 😉

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 29.2.2012 @ 6.26

 17. Ja sit ehdittiin graavaamaan ja sormiakin on vielä yks kaks kymmenen jäljellä! Siivuista ei kyllä tullu ohuita mutta kuka sitä pikkupalaa graavia haluaisikaan? Ja voi pojat että oli hyvää! Tosi överisuolaista, paljonko suolaa Muuli yleensä kasaa lohensa päälle? Saattoi olla että innostuin vähän liikaa… Mutta anyway: graavaaminen ON niiiin helppoa!

  Comment by Mimmi — 10.3.2012 @ 18.10

 18. Mimmi, hurraa!! Eikö ole ihanaa 😛 Njaa, vaikea sanoa, kyllä kai kuvasta näkee että PALJON ;-D Mutta sit vaan seuraavalla kerralla hitusen vähemmän!

  Comment by Meri — 14.3.2012 @ 19.52

 19. It doesn’t get much better than this!! I love how you not only find the joy in the day, you share the joy in the day. I think I need me some of those socks!!!!! En”joy” the rest of this buuftieal day my wonderful friend! xoxo

  Comment by Ibli — 28.12.2015 @ 8.47

 20. 人気ブランドコピー
  2017年春夏新作が入荷!
  早くも2017年最新作が入荷激安屋は最高級のブランド ブランドコピー代引き(N品)専門店です!
  高品質のブランド コピー、ブランド コピー 代引商品や情報が満載しています。
  全部の商品は最高な素材と優れた技術で造られて、正規と比べて、品質が同じです!
  当店の商品はすべて最高品質のN品でございます、
  製造工場直営ですので他社に比べて大変お安く、最低価格を提示しております。
  皆様方のご注文をお待ちしております。

  Comment by A品シャネル — 3.8.2017 @ 8.52

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress