MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

8.1.2013

Ei mitään rakettitiedettä

Filed under: Gluteeniton,Leipää,Leivonta — Meri @ 19.33

…ja nyt puhutaan siis gluteenittomasta leipomisesta. En ymmärrä, miksi gluteenitonta leivontaa pidetään niin vaikeana. Minulla on kaasu-uuni (joka ei siis ruskista kuten sähköuunit ja lämpötilojen tarkkuus on niin ja näin) ja nolla jaksamista pieteetille keittiössä. Silti uunista pukkaa herkullisia ja hyviä syötäviä, jos joskus jaksan leipoa.

Valkoiset läntit (juustot) voisivat hyvin olla myös valkosipulia.

Valkoiset läntit (juustot) voisivat hyvin olla myös valkosipulia.

Otetaan nyt esimerkiksi tämä fokatsa; meinasin tehdä sämpylöitä, mutta muistin, että hiiva on loppu. Well. Olin keittänyt aamulla perunoita. Otin pari potaattia, muusasin ne, lisäsin vettä niin että sain löysän muusin (huom! eri kuin kiljumuussi), maustoin sen suolalla ja sitten lisäilin tattarijauhoa niin, että seos oli sopivan tahnaista.

Painelin kuivahkon tahnan pellille ja istutin siihen juusto-, aurinkokuivattutomaatti-, rosmariini- (terkkuja!) ja suolasattumia voimakkaan törkkäävällä liikkeellä. Loppusilauksen plätty sai aurinkokuivattujen tomaattien öljystä, jolla valelin luomuksen ennen nuketusta.

Uunissa rieska oli ehkä vartin, melko kuumassa, reilussa kahdessa sadassa. Otin pois kun oli valmis. Rapeaa ja suolaista.

Toisena esimerkkinä voidaan ottaa tämä peltileipä, jonka kyllä rehellisyyden nimissä piti olla alun perin sämpylöitä. Mutta kun en muistanut, että se hiiva on edelleen loppu ennen kuin olin jo lämmittänyt maidon hellalla. Niinpä korvasin hiivan soodalla ja leivinjauheella. Ja perhana: siis kyllä tämä leipää muistuttaa, niin visuaalisesti kuin gustatorisesti!

peltileipä

Tästä vähän tarkempi ohje.

Gluteeniton peltileipä

 • 0,5 l maitoa
 • 2 rkl siirappia
 • reilu 1 tl suolaa
 • 5 dl kaurahiutaleita
 • 1 dl gluteenitonta jauhoseosta, 2 dl kassavajauhoa, 2-3 dl tattarijauhoa (jauhoa siis n. 5-6 dl, voit käyttää mitä tahansa gluteenitonta)
 • 1 rkl ruokasoodaa
 • 1 rkl leivinjauhetta
 • loraus öljyä

Enpä tiedä, tarvitseeko nestettä soodaa ja leivinjauhetta lämmittää, mutta ainakin siirappi sekoittuu lämpimään maitoon paremmin. Lämmitin siis maidon, sekoitin siihen suolan ja siirapin. Sekoitin kulhossa kaurahiutaleet, soodan, leivinjauheen ja n. 3 dl jauhoa. Kaadoin nesteen kuivaseokseen ja sekoitin. Lisäsin tattarijauhoa niin kauan, välillä sekoittaen, että tuloksena oli vielä leivinpaperoidulle pellille ‘kaadettava‘ taikina, mutta ei mikään keitto. Kosteampi kuitenkin kuin fokatsa.

Läästin taikinamassan koko pellin leveydelle mahdollisimman tasaisesti ja paistoin n. 225 asteessa ehkä vartin. Tuloksena oli rapea, murea (jonkin verran siis myös muriseva eli murtuva) ja maukas leipä, erinomainen voin kaveri. Grandma diet y’all!

Hiivaton leipominen on muuten myös juuri niin nopeaa, että ex tempore -illanistujaisissa kuka tahansa voi tempaista uuniin pienet leivänriekaleet.

17 Comments »

 1. Näi o! Ei se sen vaikeempaa ole!

  Kassavajauhot kyllä menee aika eksoottiseksi!

  Comment by Anna — 9.1.2013 @ 9.53

 2. Anna, no mitä jauhoja nyt vaan… 😀 Kassava on halpaa ja tarttui joskus Vii voanista mukaan!

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 9.1.2013 @ 18.48

 3. Jeejee, foodipostaus vaihteeksi. Mä kyllä tykkään kaikista Monkeyn postauksista, oli substanssi sitten ruoka tai mieli tai anything and between. 🙂 Mulla ei (onneksi) ole viljan kanssa ongelmia, vaikka sitä kovin vähän syön normiarjessa, mutta satuin tuossa pari vka sitten Haikossa lomailemassa ekan kerran maistamaan Vuohelan tuotteita. Huh mitä herkkua! Oli pakko kysyä henkilökunnalta, että mitä sämpylöitä nämä on (oli siis Vuohelan porkkana-kaurasämpylöitä) ja sitten kuulin tästä (kaikkien jo varmaan tietämästä) gluteenittomasta leipomosta. Ja selvitin koska ko. tuotteita saa mistäkin päin Helsinkiä 😀 Ihan mielettömän hyvänmakuisia tuotteita.

  Comment by Niina — 10.1.2013 @ 21.39

 4. Minkäsmallista tuo kassavajauho mahtaa olla? Enemmän sellaista tärkkelysmäistä (vrt. perunajauho) vai jauhomaista (vrt. tattarijauho)?

  Comment by Mimi — 11.1.2013 @ 1.25

 5. Niina, kiiiiiitos tykkäämisestä! :’) Mäki tykkään sun KAIKISTA kommenteista 😀 Vuohelan tuotteet on mielettömän hyviä! En ole stadissa niitä jäljittänytkään, haluatko jakaa löytösi? Hintataso? Me syödään niitä ainoastaan välillä Lihansyöjän perheen luona, äitinsä on tehnyt ihania hankintoja silloin tällöin:) Tietysti stadissa olevaa kahvila Huvilaa ja heidän leipomoaan voisi myös suosia, tuli juuri mieleen 🙂

  Mimi, pistitpä pahan; se ei ole oikeastaan kumpaakaan. Kassavasta tehdään kyllä myös tärkkelysjauhoa, silloin se on nimeltään tapiokajauho ja sellaista perunajauhomaista. Ehkä lähempänä kassavajauho on siis kuitenkin tattaria, mutta kun kassava on juures, niin se jauho on jotenkin ihan erilaista. Vaikea kuvailla 🙂 Pelkästä siitä en lähtisi tällaista ehkä tekemään. Olisiko se niin kuin jännämakuinen riisijauho? 😀 Ehkä lämimpänä oikeaa.

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 11.1.2013 @ 5.54

 6. Mimi, ja siis sytytti vasta nyt, että jos kysyit siksi kassavajauhosta, että tietäisi millä korvata se, niin tarkoitukseni oli ohjeessa sanoa, että gluteenittomina jauhoina voi käyttää mitä tahansa, yhtä tai sitten yhdistelmää! Kokonaismäärä vähän vaihtelee sen mukaan, minkä verran eri jauhot imevät nestettä.

  Comment by Meri — 12.1.2013 @ 8.25

 7. Resepteistä kiitos! Olen leiponut jokseenkin tuon peltileivän kaltaista jo vuosikausia, mutta ilman siirappia/soodaa ja raastetta (porkkana/kesäkurpitsa) joukossa. Oli taas leivän teko edessä ja ajatuskin porkkanoiden raastamisesta tympi, puhumattakaan että taas sitä samaa…ja sitten muistin ohjeesi ja kokeilin, ihan pelkällä tattarijauholla niin kuin yleensäkin teen, soodaa joukkoon ja hunajaa siirapin tilalle. Enkä millään meinaa ymmärtää että miten niin pienillä muutoksilla saa ihan erimakuista leipää. Hyvää on. 🙂

  Comment by T — 21.1.2013 @ 18.33

 8. T, hah, loistavaa!! Maailman siideintä että ohjeet tulee käyttöön ja että muutkin digaa. 🙂 Eikä voi kyllä olla helpompaa?! Korvasitko siis hiutaleetkin tattarilla?

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 21.1.2013 @ 18.37

 9. Ei voi olla helpompaa ei. 🙂 Hiutaleet oli kauraa kyllä. Joskus oon tehnyt tattarihiutaleillakin, mutta siitä tulee vähän pistävän makuista helposti. Vois kyllä kokeilla että miten pelkkä tattari tällä ohjeella toimis – nyt kun on löytynyt kauppa, josta saa hiutaleita. Tattari on Englannissa välillä kiven alla.

  Comment by T — 26.1.2013 @ 18.13

 10. taalla viilailee, etta eikos nuketus tarkota mikrotusta? 😀

  Leipaa, tallaista hiivatonta pikaleipaa pitais kylla teha useemmin kuin on nykyaan tapana. Paleommin kun mennaan, voiskohan noita jauhoja korvata mantelijauhoilla, ja/tai kookoksella? Kaurahiutaleita kookoshiutaleilla, vai pitasko mun nyt vaan keksia oma resepti 😉 oon vahan laiska kokeilemaan omiani keittiossa, pieleen menee kuitenkin.

  Comment by viiluri — 8.3.2013 @ 20.44

 11. It’s hard to believe that budiling a house could be such a fun and relaxing project! It made me wanna build one too! We r so excited to see the big changes- FUTURE AMAZING NEW HOUSE! Jiayou!!!

  Comment by Yusuf — 24.10.2015 @ 22.33

 12. Olisko vielä heittää jotain gluteenitonta reseptiä kananmunalle, maidolle, perunalle ja riisille yliherkkyyttä potevalle? Tattari ja kaura sopivat. En ole kovin kokenut leipoja…

  Comment by Jessica — 1.4.2016 @ 12.52

 13. s0y de mexico y piens0 ke la ciudad de buen0s aires debe estar ahy para ke l0s envidiosos de los sudamericanos muy envidiososargentina siempre le a kerid0 ganar a mexic0 per0 nunca l0 van l0grar mexic0 da muchs pas0s cuando s0l0 l0s argentin0s dan 1 pas0 y sigue asi mexic0 ke te valga l0 ke dise l0s pinchis suamerican0s(chile,argentina,brazil)pinchis b0las de ipr0critas y envidi0s0s

  Comment by http://www.ionicbathfootdetox.com/ — 29.4.2016 @ 3.04

 14. En las manzanas la presencia de minerales es también muy destacada, en concreto de fósforo y de calcio. El fósforo ayuda a aliviar dolores artríticos y es necesario para un buen funcionamiento de los riñones, mientras que el calcio es esencial para el organismo, pues mejora el desarrollo de huesos y los dientes.

  Comment by http://www.rehabsandrentals.com/ — 13.5.2016 @ 2.54

 15. Good as it is, The support for javascript in pycharm is inferior to webstorm. The pycharm code style settings are missing two important panes that let you fine tune javascript formatting in webstorm: alignment & braces and wrapping.Another pycharm shortcoming when compared to webstorm is that the structure tool window doesn’t work for html files, only for js/py/css.

  Comment by car insurance — 20.5.2016 @ 16.23

 16. [a beaucoup d’élèves qui préfèrent aller faire du vent dans le monde de la finance] c’est une question de marché du travail : ça n’est pas qu’une question de salaire, c’est là que sont une bonne partie des postes qu’on leur propose, il y a pas mal d’Ensae qui veulent faire autre chose mais ils auront plus de mal à trouver du travail (en plus du salaire plus faible). Tous ne le savent pas forcément en entrant dans l’école.

  Comment by auto insurance — 5.6.2016 @ 10.29

 17. Kalen – Istanbul has got to be one of the most fabulous cities in the world. Water everywhere, ancient buildings/fragments turned to new purposes – and the food! The story about Zaharoff and his lady always reminds me of the adage that fiction is just like real life – except fiction has to make sense. What author would dare make up a story like that? 🙂

  Comment by http://www.lasmangist.com/ — 15.7.2016 @ 12.19

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress