MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

26.9.2008

Henkistä hailaiffia

karjala

[Tuleeko teillekin kuvasta mieleen joulu vai olenko se vain minä?]

Lynkkauksenkin uhalla paljastan, että meillä on muutaman ystäväni kanssa oma gruuppi, joka kantaa otsikon nimeä. Osa meistä tuntee toisensa vain ryhmän kautta, mutta voi pojat, että sattumalta on löytynyt aivan mahtava ihmiskombo! Ajatuksena oli alun perin yrittää nähdä enemmän naispuolisia ystäviä mieltä kohottavissa tunnelmissa, mutta myönnän suhtautuneeni suunnitelmaan hiukan skeptisesti kroonisen ajanpuutteen vuoksi. Vaan ei! Toiveemme on hämmästyttävällä tavalla toteutunut ja tapaamme keskimäärin kerran kuussa, useimmiten ruoan (ja tarvittaessa kuplivan) äärellä. Viimeksi listalla oli sushia ja suklaakahvila.

Viimeisimpään tapaamiseen oli pääsemässä paikalle vain kaksi jäsentä itseni lisäksi ja kutsuin konkkaronkan meille. Halusivat, että leivotan. Ja mikäpä olisi sen mukavampaa… Ruoaksi kokkasin ehdotonta suosikkitofusalaattiamme Marianne Kiskolan kirjasta Tofu, jota kokeilin kylläkin vasta Kurpitsamoskan Marin näytettyä mallia. Nyt salaatti on vakiolistalla ja valmistettu ainakin kuusi kertaa. Tässä siis vielä ohje, tällä on mahdollista hurmata tofun kanssa ennestään vieraita tai ainakin siedätyshoidattaa.

doufua

Nutty doufu (n. neljälle)

 •  2 dl erilaisia pähkinöitä ja siemeniä
 • 2 rkl fariinisokeria
 • 1 pkt maustamatonta tofua (esim. Super Tahoe 500g)
 • suuri punasipuli
 • 2 ltk kirsikkatomaatteja
 • erilaisia salaatteja, esim. tammenlehvä- ja lollorosso

Salaatinkastike

 • 0,5 dl oliiviöljyä
 • 3 rkl punaviinietikkaa
 • suolaa, pippuria

Murskaa pähkinät rouheiksi ja laita pannulle paahtumaan. Kuutioi tofu pieniksi kuutioiksi. Lisää fariinisokeri pannulle ja anna sekunti sulaa, sitten tofut. Kääntele seosta, kunnes tofukin on saanut hiukan tuta lämmön. Siirrä sekoitus salaatti kulhoon jäähtymään.

Silppua punasipuli joukkoon ja revi salaatti. Puolita kirsikkatomaatit ja lisää settiin. Valmista kastike ja lorota kaiken ylle, sekoita, tarkista suola. Tarjoile tai syö suoraan fadista.

Ja mitä siihen leipomiseen tulee, listalla olivat perinteisen karjalanpiiraat, tällä kertaa enempi originaaleina versioina, ilman tonnikalaa ja kinoaa siis. Näin syntyy n. 15 karjalanpiirasta eli juuri sopivasti muutamalle hengelle.

karjala2

Puuro (tätä jää pikkuisen yli)

 • 1 dl vettä
 • 1 dl puuroriisiä
 • 5 dl soijamaitoa
 • suolaa

Kaada vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi, lisää riisit ja kiehuttele niin, että vesi imeytyy riiseihin. Lisää maito ja hauduttele miedolla porinalla kypsäksi kannen alla, mausta suolalla. Nosta aakealle laakealle lautaselle jäähtymään.

Kuoritaikina (n. 15kpl)

 •  1 dl vettä
 • 0,5 dl vehnäjauhoa
 • 1,5-2 dl ruisjauhoa
 • suolaa

Laita uuni kuumenemaan niin kuumaksi, kuin sen saa.

Sekoita taikinaksi. Muotoile patukaksi ja jaa 12-15 osaan. Laita palat kannen alle etteivät kuivu. Ota pari kerrallaan ja pyöriä palloiksi, litistä pallot pieniksi kiekoiksi ja laita jälleen talteen kannen alle. Kun kaikki on käsitelty, jauhota pöytä hyvin ja ota pari kiekkoa. Puikuloi palat soikionmallisiksi ohuiksi kuoriksi ja kasaa pinoon, väliin reilusti jauhoja, etteivät jää toisiinsa kiinni, ja päälle jokin suoja etteivät edelleenkään kuiva. Kun kuoret ovat valmiit, ota ne esiin ja sudi pois liiat jauhot. Nosta ruokalusikallinen (noin) riisipuuroa piiraalle ja rypytä piiraiksi.

Nosta piiraat pellille ja paista n. 15 minuuttia, kunnes rapeita. Ota uunista ja voitele seuraavalla seoksella:

 • 0,5 dl sulaa voita
 • 0,5 dl soijamaitoa

Jätä liinan alle pehmenemään. Syö kuten lystäät, voimunan kanssa maistuu aina! Voimunassa siis munavoita suurempi kananmunan osuus. Nomnominom. Pure hailaif.

10 Comments »

 1. Tiedäkkö mä en ole vieläkään ikinä tehnyt karjalanpiirakoita! Ne vaikuttavat aina niin hankalilta ja nyt mulla on semmoinen olo, että luin tässä juuri ekaa kertaa elämässäni selkojärkisen karjalan piirakka reseptin! Teen näitä ehdottomasti nyt syksyn mittaan.
  Kiitän ja informoin sitten, että miten kävi.

  Comment by Kata Pultti — 26.9.2008 @ 12.12

 2. Niin ja soijamaidon sijaan voin varmaan käyttää ihan tavallista kulutusmaitoa?

  Comment by Kata Pultti — 26.9.2008 @ 12.13

 3. Kata, hyvä jos tuli tuollainen olo, sillä karjalanpiirakat eivät mun mielestäni ole mitenkään hankalia vaan oikein mahdollisia. Eri asia, jos haluaa välttämättä valmistaa kerralla puolitoista sataa kappaletta. Ja kulutusmaito käy paremmin kuin hyvin, korvasin vain soijamaidolla oman vatsani vuoksi. Kerro sitten.

  Comment by ylimuuli — 26.9.2008 @ 17.56

 4. Vautsi,hienot piirakat olet tehnyt! Mä yritin kerran, mutta niistä ei tullut yhtä kauniita kuin sun piirakoista..

  Comment by Yaelian — 27.9.2008 @ 11.15

 5. Yaelian, kiitos. Hämmästelen itsekin aina, kuinka helposti rypytys sujuu ja että näyttävät ihan oikeilta piirailta. Piirakkaurani kun olen aloittanut työväenopiston kurssilla eikä mitään pohjaosaamista ole, äiti tai mummi eivät koskaan tehneet. Vaikka Viipurista ollaankin! Nyt minä sitten vaalin tätä perintöä. 😉

  Comment by ylimuuli — 28.9.2008 @ 10.24

 6. Tää sun loki on äärimmäisen motivoiva paikka! Luen usein, ja sitten huomaan olevani kaupassa ostelemassa kaikkia erilaisia raaka-aineita. 😀 Ei niin, että koskaan suoriutuisin niitä kokeilemaan tai reseptistä mitään vääntämään, mutta riittää se henkinenkin ruoanlaitto, mulle. ;-D

  ps. Kerro jotain salareittiä pitkin, mistä saan lukea sen artikkelin, jooqo?

  Comment by Kukka — 28.9.2008 @ 13.56

 7. Hehee, piirakoita on mukava väsätä!
  Hyvinhän ne siulta onnistuvat. 😉
  Niin, ja mistä tuota maustettua tofua löytää?! Meidän marketista löytyy ainoastaan niitä perus kumitofuja savumaustettuna ja vastaavina. Yörgh.

  Terveisin piirakkaleipomolla työskennellyt

  Comment by Insanity — 30.9.2008 @ 10.40

 8. Kukka, mitä sää esimerkiksi oot kaupasta santsannu?! 😀 Mä rakastan ruokakauppashoppailua, siis jos nyt ei ihan perussatseista puhuta. Tänään kävin vihdoin entisessä Eestin herkuissa, nykyisessä Eesti Marketissa ja löysin vaikka mitä kivaa! Löytöretkeilyä. Niinku ulkomaillakin. Esim. briteissä on hämmästyttävät määrät LEIPÄÄ myynnissä. Ja siis ei tod. mitään jyvähommaa vaan ehtaa valkeaa.

  Ja mä luulen, että säkin kokkaat kuitenkin päivittäin? Että mitäs se sitten on? Ja minkä artikkelin?!

  Insanity, ihanko totta oot ollu piirakkaleipomossa töissä? Kerro kaik, koko pimeä menneisyys! Mikä oli leipomon ykkösmenekkipiiras? Vai siis pelkkiä karjalanpiiraitako? :-O Ja itse käytän tuota aasialaisista kaupoista saatavaa Super Tahoe -tofua, joka on maustamatonta, mutta parempaa kuin ne kotimaiset jötkyt ja lisäksi halvempaa. Marketeista taas saa niitä savutofua ja marinoitua, jotka ovat suomalaisen valmistajan, ne on ihan hyviä, mutta todella hintavia.

  Comment by ylimuuli — 1.10.2008 @ 20.12

 9. […] joltain. Lisää vettä, kunnes muodostuu taikina. Hinkkaa hetki ja sitten vaan etenet kuten normaalistikin karjalanpiiraiden valmistuksessa (pyöritä pötkö, leikkaa pieniksi nappuloiksi, litistä nappulat, puikuloi […]

  Pingback by MonkeyFood » Pitsapohja superfoodista — 27.7.2009 @ 18.55

 10. […] pohja kuten karjalanpiirakoiden kuoritaikina, mutta puolikkaana tms. Ja heti uuni kuumenemaan, ainakin 225 saa […]

  Pingback by MonkeyFood » Postia Viipurista — 14.12.2009 @ 17.47

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress