MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

11.2.2009

Muusani Gordon

Filed under: Alakarppi,Arkiruoka,Kala,Kevyt,Optimoidut,Side order,Soosit — Meri @ 16.39

Herra Ramsay eli tuttavallisemmin Gordon esiintyy oikein edukseen Kurjissa kuppiloissa, joskaan ohjelman laatu ei juuri kärsisi kiroilun karsimisesta. Mutta so fucking what, toimii se näinkin. Well, kun G pistää kuppiloiden listoja uusiksi, hän tuntuu vannovan tuoreiden raaka-aineiden, paikallisuuden ja yksinkertaisuuden nimiin. Paha pistää hanttiin. Gordonin ansiota ja aihetta on, että tunnen jatkuvaa himonkaltaista tunnetta syödä simppeliä paistettua valkoista kalaa ja tätä himoani sitten toteutankin. Esimerkiksi näin kuhan kera, joka vonkale oli kyllä aivan vitun kallis. (Anteeksi, kokeilin sanan verran olla Gordon, ei skulaa.)

Hurjan kallis kala siis paistui ja seurakseen sai bataattimuussia ja kermaviilikastiketta.

kuha

Paistettu kuha

 • kuhafile
 • suolaa, pippuria
 • sitruunaa

Housuta kuha eli poista ruotorivistö leikkaamalla kuhalle haaroväli. Housutus-termi on käsittääkseni Polkkapossulta lähtöisin ja häneltä olen minäkin oppini saanut. Helppoa. Paista kuha rasvassa pannulla kypsäksi, älä yli-. Mausta suolalla ja pippurilla, sitruunaakin sopii puristaa päälle.

housutus

[Housutettu ja sen housut.]

Kermaviilikasti

 • 2 dl kermaviiliä (3,5% käy oikein hyvin)
 • valkosipulinkynsi
 • sitruunamehua tuoreesta sitruunasta
 • suolaa
 • pippuria

Sekoita silputtu valkosipuli ja muut aineet kermikseen ja säädä sopivaksi. Jätä jääkaappiin maustumaan, kunnes ruoka on valmis. Syö loput seuraavana päivänä dippinä porkkanoiden ja kukkakaalin kanssa.

Bataatti-vihannesmuussi

 • bataattia
 • sipulia
 • peruna
 • kukkakaalia
 • maitoa

Kuori juurekset ja keitä kypsiksi. Muussaa nuijalla tai sähkövatkaimella, notkista maidolla. Mausta suolalla.
Ps. Ethän ole unohtanut mainiota uunibroileria? Puolen kilon voikeittiöstä napattu 😛

roileri

46 Comments »

 1. Ramsay-talk sopii sulle(kin) ihan hyvin. Mut vaan pieninä annoksina 😉

  Comment by Välispiikki — 11.2.2009 @ 20.39

 2. Gordonin inspiroima kuha näyttää herkulta! Ja bataattimuusi kans.

  Comment by Yaelian — 11.2.2009 @ 21.02

 3. Hihi, voimasanoja! 😀 Kumma juttu, itse käytän niitä kirjoittaessani tosi paljon (=liikaa), ja toisten kirjaamina ne pysäyttävät paremmin. Kohtuus kiroilussakin? 😛

  Mutta että kuha. Nam.

  Comment by Kukka — 11.2.2009 @ 22.26

 4. Mitä tehdä kaikille ylimääräisille housuille?…

  Comment by TiV — 11.2.2009 @ 23.03

 5. Välitsu, tjaa… Että et saannu slaagia? ;-D Livenä kyllä silloin tällöin pääseekin jokunen gordoni.

  Yaelian, oli niin herkkua (vielä punaviinin kanssa nautittuna) että kaiholla muistelen…

  Kukka, tyylikysymys. SUlle ne varmaan sopiikin paremmin kuin mulle. Ja ah, kohtuus, tuo nykyaikamme sairaus! 😀 😀

  TiV, no oikeastaan yli ei jää housuja vaan haarakiiloja, jotka voi tarvittaessa kaupata sukkahousuvalmistajille.

  Comment by ylimuuli — 12.2.2009 @ 6.27

 6. “Sukkahousujen (tässä tapauksessa kuhan) haarakiiloista saat jännittävän hajuisen nenäliinan.” Tuollaista kertoilisi niksipirkka.

  Comment by kiNtas — 12.2.2009 @ 12.08

 7. Vitun pervot! 😀 Kuha on kyllä vitun hieno kala, vaan niin vitun kallista että vittu liian harvoin ostetaan. Sinne kermaviilikastikkeeseen muuten sopii kaprikset paremmin kuin vitusti. 😉

  Comment by Mirka — 12.2.2009 @ 13.46

 8. Bataattimuussi kuulostaa kivalta! Sisälsi varmasti hirveästi voita, kermaa ja juustoa? 😀
  Itellä on tarkoituksena lähiaikoina testata jostakin juureksesta tehtyä muussia vegaanisena, kun tuo aiemmin tekemäni kukkakaalipyreekin oli niin herkkua.. Kenties bataatista testattava?

  Comment by Insanity — 12.2.2009 @ 17.48

 9. Folkloristiikan tutkija Satu Apo piti aiheesta joskus luennon. Hänen mukaansa on kansainvälisesti erittäin harvinaista, että voimasanana on naisen genitaalit. Tämmöiset piirteet kun muuttuvat kulttuurissa hyvin hitaasti, niin siitä on arvailtu heijastaisiko se mahodllisesti esiagraaria matriarkaattia. Matti Sarmela kun tulkitsi Kalevalan myyttejä niin, että Väinämöinen edusti peltoviljelyn tuloa ja uutta patriarkaattia periytyvine maaomaisuuksineen, vastapuolella vanhempaa kulttuurimuotoa edustava matriarkaalinen Pohjan Akka.

  Comment by Mirka — 12.2.2009 @ 17.50

 10. Kintas, huisi idea, kiitos! Nenäliinoja ei ole koskaan liikaa, varsinkaan kuhanhajuisia.

  Mirka, sähän väännät kordonia ku alkuperäisasukas. Kaiseonniitävitunkapriksia sitte kokeiltava! Eikä ollenkaan hullumpaa, jos äidinkielemme heijastelee esiagraaria matriarkaattia. Pohjan Akka pitäisi nostaa uuteen arvoon jotta nykytytötkin tietäisivät, mistä sitä oikein tullaan. 🙂

  Insanity, kuten ohjeesta huomaat 😀 Suolaa ja rasvatonta (se on juotava loppuun!) maitoa. Aika pommi! Bataatti on ihanaa, kuten kukkis.

  Comment by ylimuuli — 12.2.2009 @ 19.00

 11. kuinkas paljon tuo hosutus haaskaa fileestä? Toisaalta ruodoista eroon pääseminen on kyllä hyvä sekin..

  Comment by Nelle — 16.2.2009 @ 7.55

 12. Hahah! Vihdoinkin sain itestä jotain irti, ja kokeilin uusia juttuja 😛
  Tekasin oman ruoan kaveriksi satsin tuota bataattimuussia soijakermalla, ja tuli ihan yyberhyvää!
  Rakastuin kyllä tuohon muussiin sen verta, että tekasen toistekin sitten sitä.
  Ja kuvaan ruoan.

  Comment by Insanity — 16.2.2009 @ 9.16

 13. Muuli, kuha on JUST niin kallista kun kuvailitkin. Sitä niin mielellään suosisi lähikalaa, ja onhan se oikeasti ihan valtavan hyvääkin, mutta sisälläni edelleen asustava pieni opiskelija kauhistuu kilohinnasta…
  Toi batskumuusi (hei, jos kerran on pottumuusi niin sitten on myös batskumuusi 😉 ) vaikuttaa tosiaan kokeilemisen arvoiselta, ja toimii varmaan aikas lailla hyvin miedon kalan kanssa.

  Comment by oliivia — 16.2.2009 @ 18.25

 14. Nelle, no eipä se juur haaskaa kun tarkkaan leikkaa kaavat, itse olen ehkä hiukan suurpiirteinen. Enkä tiedä, miten ruodosta muuten pääsisi näppärästi eroon?

  Insanity, superduper! Pataattimestari! Aikes hyvee, itelläki on taas pattaatti kaapissa.

  Oliivia, juu älä muuta sano, ei vaan PYSTY maksamaan niin paljon, vaikka kiroilis ku kordon. Ja pattumuussi muttupaassi on juuri omiaan miedon kanssa, hiukan makeana ja kauniina. <3 Ihana ku tulit käymään!

  Comment by ylimuuli — 16.2.2009 @ 18.31

 15. Ite paistan kuhan kiinalaisittain kokonaisena ja syön puikoilla. Puikot ovat meinaan kaikkein kätevimmillään juuri kokonaisen kalan syömisessä, kun niillä saa niin näppärästi kaivettua lihat ruotojen väleistä. Kun kalan ruodosto pysyy kokonaisuudessaan ehjänä, ei irtoruotoja juuri suuhun tule. Ja niiden ruotojen väleissä piileskelevätkin ne kaikkien maukkaimmat palat.

  OT; tämä ei ole ravitsemusblogi, mutta vastaan käveli hyytävää tietoa maidosta myös eturauhassyöpään. Laajassa kansainvälisessä vertailussa suurin tilastollinen yhteys eturauhassyöpään oli maidolla, sen rasvattomalla osalla.

  Suurin suojaava tekijä oli tomaatti. Syyksi epäiltiin lykopeenia, mutta niin se ei voine olla, koska toisessa tutkimuksessa keltainen tomaatti osoittautui yhtä tehokkaaksi kuin punainen, vaikka siinä lykopeenia ei ole lainkaan.

  Eipä ole uutisoitu. 🙁

  Comment by Mirka — 17.2.2009 @ 11.47

 16. Tämä uunibroileri kuulostaa hyvin pitkälti äskettäin postaamaltani viinikukolta, ilman viiniä vain :)!

  Comment by Aurinkotuuli — 17.2.2009 @ 22.11

 17. Mirka, tohon puikkosyömiseen kalan kanssa täytyy opetella! Vois olla ratkaisu kokonaisen kalan kanssa, kun en koskaan ole uskaltanut sellaista kokata.

  Eikä lainkaan off topic, kyllä tämä on vähän ravitsemusblogikin ja olisi enemmänkin, jos olisin viitseliäs. Arvostan, kun jaat tietojasi jotka eivät perinteisen median kautta tule uutisoiduiksi. Aika hurja uutinen jälleen rasvattomasta maidosta, pitänee panna pannaan koko mölö. Ja tomaattia naamariin.

  Aurinkotuuli, miepä käyn vaklaamassa! Tän kanssa viini meni erikseen suusta sisään mutta mahassahan ne sekoittuvat… 😉 Kyllä viini on hyvää.

  Comment by ylimuuli — 18.2.2009 @ 6.40

 18. Kokonainen kala nahkoineen ja ruotoineen on todella paljon maukkaampi kuin filee. Kannattaa vain pyytää kalakauppiasta suomustamaan se. Puikkojen kätevyys kalan syömisessä on niin ylivoimainen, että olen monesti miettinyt, onko juuri kalan syöminen johtanut koko puikkosyömisen kehittymiseen.

  Yksi teoria maidon vaikutuksesta on, että taustalla olisi D-puutos, kun kalsium estää D-vitamiinin imeytymistä. Asia on vähintään monimutkainen, nimimerkki funkkari taitaa tietää aiheesta eniten karppaus.infossa.

  Kiva jos tänne saa kirjoittaa, kun minut bannattiin ulos eräältä ravitsemuspalstalta.

  Comment by Mirka — 19.2.2009 @ 10.49

 19. Mirka, ei auta kun ottaa kalaa suomuista O_O Mikähän kala olis sellanen helppo alkuun? Huijui.

  Täytyy käydä lukasemassa funkkarin tiedot, aihe on mielenkiintoinen. Ja tottakai tänne saa kirjoittaa, erikoista että bannattu pois? Mä olen vain tyytyväinen kun ravitsemustieto saapuu luokseni kun en aina ehdi itse sen luokse 🙂 Enkä ole ammattilainen lukemaan tutkimuksia…

  Comment by ylimuuli — 20.2.2009 @ 6.37

 20. Kuha on paras. Iso ahven kakkonen. Iso lahna myös, jos on iso porukka, mutta se on ruotoisempi. Lahnan maku on (vesistöstä riippuen) hieno, mutta ruotoisuuden takia pientä lahnaa ei kannata ostaa. Jos törmää karppiin (harvoin törmää, mutta joskus näkee keskieurooppalaista kasvatuskalaa), niin se on kiinalaisille se tavallisin ykköskala.

  Comment by Mirka — 20.2.2009 @ 10.34

 21. Pohjan akka, a.k.a Louhi, sitä juuri tänään mietin, ja perkele täällä ilmeisesti myös! Siistii! Iha vitun siistii, Louhi rules!

  Comment by Kukka — 20.2.2009 @ 20.18

 22. Lisää woimasanoja! Prkl!

  Comment by Kukka — 20.2.2009 @ 20.18

 23. Mirka, ahven lienis edukkaampi kuin toi vatun kallis kuha. 🙂 Sitä siis!

  Kukka, sä voisit alkaa kakstuhatluvun Louheks? Kun järkäleitäkin viskot!

  Comment by ylimuuli — 21.2.2009 @ 7.32

 24. Johan tässä vallan nälkä tulis, ellei olis just syöny. Myös jätskiresepteistäsi pidin kyllä, joskaan jätskiä en kotona laitettavana ruokana pidä kyllä. t. Make

  Comment by Make — 21.2.2009 @ 21.27

 25. Mahtava blogi! Vierailen täällä ensikertaa, mutta tulen varmasti uudestaankin 🙂

  Comment by Keittiövaaka — 23.2.2009 @ 7.34

 26. Hei muuli! Määkin liityin iloiseen bloggaajajoukkoon aikani täällä muitten kommenttiloorissa ravattuani. Niin ja lisäsin sut tottakai seuraamieni blogsujen listaan, lienee ihan sallittua toimintaa? 🙂

  Comment by Virpi — 23.2.2009 @ 17.23

 27. Kiitos herkkuvinkeistä – meillä syötiin hyvällä ruokahalulla viikonloppuna dijon-parmesaanilohta ja yrteillä maustetuja broilerinkoipia. Herkkua oli. Sinappi ja lohi mätsäsivät mainiosti yhteen!
  Vaihtarivinkkinä; (jos et ole koskaan testannut) toinen maistuva lohen kuorrute on punainen pesto + parmesan.

  Alkaa lupaavasti näyttää siltä, että uusi keittiö olisi käytössä maalis-huhtikuun vaihteessa, joten eiköhän vielä ennen kesälomia ehditä nähdä siellä – kulinaarimurulan edustajan kera tietenkin! Tarkempaa infoa tulee, jahka sitä on.

  Comment by Emma — 24.2.2009 @ 11.15

 28. Heippa Muulos,
  heitin sulle epävirallisen haasteen juuri upouudessa postauksessa. Ei kuitenkaan ressiä 😉

  Comment by oliivia — 24.2.2009 @ 19.01

 29. Make, siittä vaan maistelemaan! Ja jäätelö on kyllä ihan kelpoa kaupastakin, mutta kotona saa ilman lisäaineita ja JUST niin hulluja tai kevyitä kun haluaa 😉 t. umpihullu ylimuuli

  Keittiövaaka, oi kiitos 😀 Teretulemast.

  Virpi, vau, tottakai saa linkittää ja mukavaa saada sut joukkoon hurjaan!

  Emma, vouvou että maistui! Äsken muuten pisteltiin täälläkin taas lohta 🙂 Tosin ilman päällisiä, maustamattomaan juggeen tehdyn kastikkeen kera. Suussa sulavaa, miten voi simppeli ruoka olla NIIN hyvää… Ja terveellistä. Punaista pestoa lienee kokeiltava, en olekaan aiemmin.

  Ja not bad, tehän ootte tehny hommia siälä O_O Kutsua vuotamma. Ja mun lomat on kyllä vasta elokuussa että aikaa on 😀

  Oliivia, o-ouuuu, käyn yytsii!

  Comment by ylimuuli — 24.2.2009 @ 19.41

 30. Maustamaton jugurtti…voisi olla raikas (inhoan lohen rasvan makua)… lämmin vai kylmä?

  Olen tehnyt kylmään kermaviiliin semmoista, että sekaan raastettua valkosipulia, hienonnettua suolakurkkua (ei etikka-), kaprista, Dijon sinappia, sitruunamehua, persiljaa, mustapippuria, valutettua, hienonnettua tomaattia ja ehkä silputtu, keitetty kananmunakin. Sopii mainiosti myös paahtopaistille. Maku paranee kun saa vetäytyä hetken (valkosipuli ehtii levitä).

  Comment by Mirka — 25.2.2009 @ 13.01

 31. Karppi on kyllä musta aika heikko kala, vähän kuin kalojen lada. Joten suosisin tässäkin edelleen noita kotimaisia, ovat herkkua. Mun suosikkeja on ehdottomasta savumuikut, sellaiset kunnollisen kokoiset, eikä mitkään neulamallit.

  Comment by Anni — 27.2.2009 @ 21.08

 32. Mirka, kylmä! Ihana. Ja hyvin samanmoista kuin kermaviiliin tehty, mutta sellai raikkaampi. Sinappi jugessa vois olla kans ihanaa 😛 Valkosipuli on kyllä ongelmallinen: pidän siitä hirveästi, mutta vatsa ei pidä yhtään. Nyt kokeilin kerran niin, että linttasin kynnet ja laitoin juggeen ja jääkaappiin ja sitten poistin ennen tarjoilua, mutta turhan mieto maku… Nyyh.

  Anni, oi, mulle noi savumuikku-/paistetut silakka -osastot on piruksen hankalia, jotenkin pistää hanttiin. Tosin ne isommat vois olla buenoa, ei tosiaan mitään neuloja. Karpista ei o mitään kokemusta votsouevö!

  Comment by ylimuuli — 28.2.2009 @ 8.30

 33. Onneksi nää on makuasioita… parhaat kalani olen syönyt Kiinassa, jossa kasvatetut karpit pidetään altaissa ja viedään vasta asiakkaan valinnan mukaan keittiöön teurastettavaksi ja valmistettavaksi. Kotimaisista kaloista ite taas tykkään neulamuikuista, ja paistetut kokonaiset silakat ja muikut syön ruotoineen pyrstöineen. Rapeaksi voissa/öljyssä paistunut pyrstö on koko hommman paras juju. (Aasialaiset syövät katkaravutkin kuorineen, mutta se on minulla hiukan opettelussa vielä.)

  Comment by Mirka — 28.2.2009 @ 14.28

 34. Heh, kuinka ollakaan mies juuri löysi tarjouksesta noita kokonaisia katkarapuja! 😀

  Vanha kiinalainen ohje: Sulata katkat, perkaa pää, jalat ja mäti, mutta jätä selkäpanssarit. Ota pätkä purjon vaaleanvihreää osaa, leikkaa se pitkittäin 4 cm langanohuiksi suikaleiksi. Heitä pannuun tilkka öljyä, tuoretta inkiväärisilppua, katkat ja sekoita. Lisää loraus soijaa ja toinen sherryä tai valkoviiniä, hippu sokeria sekä purjolangat. Sekoita taas, siirrä kauniiseen astiaan ja syö. Mielellään kuorineen.

  Comment by Mirka — 28.2.2009 @ 17.11

 35. Herkistelimme noiden katkojen kanssa, oli vierähtänyt lähes yhdeksän vuotta siitä, kun niitä viimeksi teimme. Näin osittain kuorittuina ne muistuttavat pieniä merenneitoja sievine pyrstöineen, ei ollut vaikeuksia syödä kuorineen.

  Tuolla on kuvia, mustasta ruudusta aukeaa video.
  Olivat vielä vähän jäisiä ja erittivät nestettä, yleensä riittää selvästi lyhyempi kypsennys.

  http://picasaweb.google.fi/hmajama/Ruokia#

  Comment by Mirka — 1.3.2009 @ 11.16

 36. Tästä tuli kyllä useampikin muisto mieleen.

  GR:ää kerran nähneenä minua ärsyttää hänen kielenkäyttönsä. Aivan kuin muinaisessa alokastuvassani ollut kundi, joka aloitti joka aloitti jokaisen lauseensa, jos raidallisia ei ollut paikalla, sanoilla, “Vittu saatana”. Tai ehkä se oli yksi sana “Vittusaatana”.

  Sitten entinen tuleva ex-avovaimoni taas sai pisteitä eräältä nykyiseltä ruokablogaajalta kun hän laittoi kielenkäyttöni kuriin.

  Pekingissä söin kerran kokonaisen kuhan ja se oli kyllä hyvää. Ja kyllä, minusta kuha on suomalaisista kaloista hienoin. Kiinnostaisi kokeilla itsekin kokonaisena laitettuja aasialaisia kaloja, mutta yhdelle ihmiselle annoskoko on hurja.

  Comment by ari — 3.3.2009 @ 0.24

 37. Tuleva ex… onpa haikea polykronismi!

  Iso affena voisi mennä yhteen syöjään.

  Comment by Mirka — 3.3.2009 @ 11.07

 38. Faijalla oli muuten tapana kirota varsin eksoottisella tavalla:”Voi kilin pillu!”.

  Comment by ari — 3.3.2009 @ 17.58

 39. Täällähän on päästy ihan asiaan! Arin faijassa olis ainesta Suomen kordoniks.

  Mirkan kuvia en kyllä saa aukeamaan ja kuorineen katkojen syöminen kuulostaa vähintäänkin eksoottiselta (ja raksuvalta), ei silti mahdottomalta. Ehkä. Resepti nimittäin soittelee makuaistin runosuonia jälleen. Mikä siinä onkin, että reseptien lukeminen on niin… no, runollista?

  Itse haaveilen, että saisin joskus aikaiseksi tulostaa tms. koko Monkeyn paperille, sitten ei haittaisi jos se vaikka katoaisi päivänä kauniina bittiavaruuteen… Ja voisi lueskella omia höperöitä juttuja sitten vanahana. Aika hilpeetä olis. 🙂

  Comment by ylimuuli — 3.3.2009 @ 19.31

 40. Minulla linkki toimii ihan klikkaamalla? Sen jälkeen klikkaat ensimmäisen kuvan suureksi, sitten nuolinäppäimellä eteenpäin? Toimiiko muilla?

  Comment by Mirka — 4.3.2009 @ 11.11

 41. Mirka, toimii ainakin täällä.

  Hiiren oikea napilla klikkasin linkkiä, selaimena Firefox 3.0.6 Linuxin päällä.

  Comment by ari — 6.3.2009 @ 19.25

 42. Ai hiiren OIKEALLA! Nyt toimii 😀 Tai mäkissä ei olekaan hiiren oikeaa, mutta on vastaava. 🙂 Meen katselemaan 😛

  Comment by ylimuuli — 7.3.2009 @ 8.35

 43. […] noin sata vuotta vanhemmaksi. Pääraaka-aineeksi tuhlasin kuhaa, joka on, kuten tiedetään, v*tun kallis kala. Pardon my Gordon. No, ainakin maku oli hyvä ja munavoi kruunaa ruoan kuin ruoan, vähän pekonin […]

  Pingback by MonkeyFood » Paleo FTW?! Monkeyfood kisaa reseptikilpailussa! — 4.3.2011 @ 6.35

 44. pokračovanie..Fyzickou osobou na fačely poisytovanka peňažne9ho predspevku na opatrovanie je bledzky rodinnfd predslušnedk (kto spade1 do okruhu bledzkych osf4b vymenfava ze1kon). Opatrovať mf4že ale aj osoba, ktore1 nie je v predbuzenskom vzťahu s opatrovanfdm, ale ma trvalfd alebo prechodnfd pobyt v mieste bydliska človeka s postihnutedm. Pri tomto druhu predspevku mf4že opatrovať iba jedna osoba 24 hodedn denne9 a to 365 dni do roka. Opatrovateľ me1 ne1rok na 30 dni do roka na odľahčovaciu službu, ktorfa poskytuje obec. Opatrovanie nie je pracovno-pre1vnym vzťahom.

  Comment by Nadine — 24.10.2015 @ 22.16

 45. RT "But seriously, one of the biggest draws the Mormons have is the concept that families will be together in the afterlife. I think many people find this idea particularly comforting."All religions speak of the afterlife. It IS very comforting. Considering you don't believe in the afterlife I guess once you are dead you are dead, right?

  Comment by http://www.sorethumbsblog.com/ — 29.4.2016 @ 3.14

 46. Haha like that kid who this happened to! His boss has ptsd from the fucking noise he was making hahaha

  Comment by cutebabyshowerinvitations — 26.11.2016 @ 21.16

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress