MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

22.11.2007

Soijarouhe rullalla eli Ylimuulin makit

Filed under: Eksotiikkaa,Gluteeniton,haasteet,Maidoton,Soija,Sushi,Vegan,Vege — Meri @ 15.20

soijasushi

Kuten ehkä huomasitte, Apinakeittiössä meinasi käydä ohraisesti tämän kuun (lähes nimikko-)haasteen kanssa. Kokeneinkin rouhija menee vipuun, kun päätä ensin sekoitetaan Marskin hurmaavalla seuralla pikkujoulukekkereissä ja sitten lähdetään sähköjäniksenä tuumasta toimeen. Vaan eipä siinä, nuolin haavani pikaisesti ja tässä sitä taas ollaan, kiitos haasteen jo toinen soijarouheinnovaatio. Sikäli kohtalonomaista, että alkuperäinen ideani oli tehdä nimenomaan sushisovellus soijarouheesta. Nyt ei jäänyt sitten yksikään kortti käyttämättä.

Lähdin tuunailemaan ehdotonta suosikkiruokaani sushia tänään melkein aamuyöstä, kun en saanut enää kuuden jälkeen unta mielessä hurjina pyöriviltä rouhekeksinnöiltä. Yhtenä innoittajana ohjeeseen toimi pikkujoululahjastani paljastunut kookoskerma, kunniaa pukille! Muuten resepti on vain kierteisen ja nälkäisen mieleni tuotos, jonka hedelmät upposivat napaan ihan suitsaitsukkelaan. Maku on pehmeä ja täyteläinen, nämä makit sopisivat uljaasti jonkin suolaisen kalanigirin rinnalle. Osallistun siis marraskuun ruokahaasteeseen kahdella soijarouheisella makiversiolla, jos se vain sopii.

soyamaki3

MonkeyFoodin makit

Valmista ensin sushiriisi. Ohjeen voit luntata edellisestä sushipostauksestani, tuo resepti tuottaa ainakin omassa keittiössäni poikkeuksetta maukkaan ja koostumukseltaan oikeanlaisen riisin. Tein riisiä viidesosan ohjeesta, josta syntyi neljä makirullaa, kustakin noin kuusi palaa plus reunapalat, jotka aina hieman hajoavat.

Riisin jäähtyessä valmistele soijarouhe. Tämä määrä riittää tuohon neljään makirullaan.

 • 0,5 dl tummaa soijarouhetta
 • 1 dl kookoskermaa TAI 1 dl kaurakermaa + 4 tl kookosjauhetta (käytin jälkimmäistä)
 • suolaa

Kiehauta kerma ja sekoita siihen kookos, josset käytä valmista kookoskermaa. Itse käytin Soyjackin jääneen desin kaurakermaa, jonka päivitin kookoskermaksi etnokaupasta saatavalla kookosjauheella. Turvota rouhe kuumennetussa kermassa ja lisää hiven kiehautettua vettä, jos purutuntuma jää liian kovaksi. Mausta suolalla sopivaksi. Maku saa jäädä silti makeahkoksi.

Valmista sitten soijarouheesta kahdenlaisia makeja.

Soya Ginger

 • sushiriisiä
 • kookoskermaista soijarouhetta
 • pätkä porkkanaa
 • inkiväärimurskaa tai tuoretta inkivääriä raastettuna (tuoreen kanssa saa olla varovainen, todella vahvaa)
 • 1 norimerileväarkki

Kuori porkkana ja pilko se ohuiksi tikuiksi. Puolita noriarkki ja aseta se makien rullausta varten bambumatolle. Levitä sushiriisi ohueksi kerrokseksi norille märin käsin ja jätä reunoihin noin sentin verran varaa. Painele pikkusormella lappeellaan keskelle riisiä vako. Asettele vakoon soijarouhetta koko pituudelta. Lisää sitten inkivääriä jälleen koko matkalle, oman makusi mukainen määrä. Inkivääri on kuitenkin enemmän mauste kuin täyte. Lisää lopuksi porkkanasuikaleet pitkin pituuttaan ja kääri maki kasaan. Jätä pötkö odottamaan toisten makien valmistusta.

soijamakit

sushiginger

Soya Chili

 • sushiriisiä
 • kookoskermaista soijarouhetta
 • sweet chili -kastiketta
 • pätkä kurkkua
 • norimerileväarkki

Pilko kurkku pitkiksi tikuiksi. Puolita noriarkki ja aseta bambumatolle. Levitä riisi, tee vana ja kaada siihen varoen sweet chili -kastiketta. Lisää päälle soijarouhe ja lopuksi kurkkutikut. Kääräise kasaan ja leikkaa kaikki valmiit makirullat paloiksi.

soyachili

soyachili2

Tarjoile hyvän soijakastikkeen ja wasabin kanssa, ja kuten olen nykyään oppinut, maut saa parhaiten esille kun palojen välissä napostaa palan sushi-inkivääriä eli garia.

soyamakit3

9 Comments »

 1. Mikä ihme maki-buumi on liikkeellä? 😉 itsekin tein tämän iltaisille vieraille pari sushi-viritelmää =D ..

  Comment by Mihako — 22.11.2007 @ 16.26

 2. Singahdin heti tänne vastavierailulle… ja tämä näyttää ihan uudenlaiselta Blogistania-maalta kuin tuo Vuodatus…. Joten olen hieman epävarma näiden muodollisuuksien kanssa…. mutta tuo ohjeesi on minun mieleeni – kun on noin vaihekuvina – tärkeä pointti sushia ennen valmistamattomalle…. =)

  Comment by Marke — 22.11.2007 @ 17.10

 3. No jopas jotakin, sulta ei ainakaan mielikuvitusta puutu! Sushia on pakko saada vähintään kerran viikossa, olen täysin koukussa. Ja aina kun itse innostun tekemään, niin makeja on mukavampi väkertää kuin nigirejä. Mutta että soijarouhetta sisään…hmmm…täytyypä testata.

  Comment by Arja — 22.11.2007 @ 17.55

 4. Hyvin ehti vielä mukaan kisaan ja ohjekin näyttää siistiltä. Tsemppiä haasteeseen Ylimultsu.

  Comment by polkkapossu — 22.11.2007 @ 19.20

 5. Mihako, en tiedä mutta ihana buumi, iso käsi sille! 🙂

  Marke, tervetuloa, ei täällä ole sen kummempia venkuroita kuin Vuodatuksessakaan, hauskaa että pidit ohjeistuksesta. Ja sushinvalmistukseen oli tosiaan itselläkin aika iso kynnys kunnes sitä kasaili ensimmäisen kerran kokeneempien ystävien kanssa… Nyt rima on jo laskeutunut ihan inhimilliselle tasolle. 😉

  Arja, sushi on piruksen addiktoivaa! Mutta hyvää oli, uudenlaistakin. Ajattelin että chiliversio kävisi tosiaan hyvin vaikka silakkanigirin pariksi, niitä en ole kyllä koskaan itse tehnyt, mutta ainakin Ichibanin suuremmasta lounaasta löytyy. Ja hei, sustahan tuli kertaheitolla aktiivikommentoija 😀

  Hyvin ehti ku oli pakko, aamun jälkeen ei oliskaan ollu mitään jakoo ennen sunnuntai-iltaa kun palaan reissusta tai oikeastaan siis maanantaita. 🙂 Kiitsa, PoPo.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 22.11.2007 @ 22.02

 6. Tämä sekä soijajaakko olivat kyllä minunKIN makuuni 😛

  Comment by akonan — 23.11.2007 @ 19.32

 7. Jee 🙂 Jaakko päässee jopa joulupöytään!

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 27.11.2007 @ 21.52

 8. […] Valmista riisi ohjeen mukaan ja edelleen makit perinteiseen tyyliin; levit norille ensin riisi, tee keskelle pieni syvennys ja levitä siihen edelleen reilusti Philadelphiaa, kylmäsavulohta ja kurkkua. Kieri rullaksi ja leikkaa terävällä veitsellä, nauti soijan ja wasabin kera. Makien valmistukseen ohjeistusta esimerkiksi vanhassa haastepostauksessa. […]

  Pingback by MonkeyFood » Philadelphia-Fillen maki ja mahottoman hyvä wakamesallaad — 8.4.2008 @ 14.51

 9. As soon as you try this, Hack will probably be activated and
  will also be able to benefit from the game using Double VISTA,
  invincible, rate boost and even zoom alternative!

  Comment by agar io free hack,agar.io hack cydia,agar.io hack bot features,agario hack bot download,agario cheats iphone,agar.io hack android apk,agario skins mod mobile,agario hack bot no survey,agar io skins android,agario cheats chrome,agario skins iphone,agar.io — 21.11.2015 @ 15.21

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress