MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

27.7.2009

Pitsapohja superfoodista

Kuten tiedetään, proteiinipitoinen kinoa on yksi nyt niin kuumista superruoista eli -raaka-aineista. Mm. Men’s Health, tuo laatujulkaisu, kuvailee kinoaa huippusalaiseksi superruoaksi ja yhdeksi planeettamme ravinteikkaimmista ruoista. Ehkei enää siis ihan pienen piirin juttu, mutta viis siitä. Yytsi lisäylistykset, tieteelliset faktat ja muutamat käyttöohjeet itse saitilta: Food for Fitness.

Apinakeittiössä kinoa on jo tuttu vieras ja sitä on lapattu esimerkiksi karjalan- sekä lihapiirakan täytteenä. How kokeellista IS THAT! Daaaamn. Vaan koska pitsanhimo on taloudessamme tuttu vieras a la Lihansyöjä, piti kinoakin taltuttaa juustopäällysteiseen muotoon. Ihan tyyppailun ilosta valmistin myös lanttupiiraita kinoa-täysjyvävehnäkuoritaikinaan, siis täähän vörkkii!

pohja

Superpohja pitsalle (Maddoxin mukaan hiottu versio leivinjauheella)

 • n. 2 dl kinoa-hiutaleita tai -jauhoa
 • vettä
 • suolaa
 • n. 0,5 tl leivinjauhetta
 • öljyä

Jos kinoasi on hiutaleina, surauta se blenderissä jauhoksi. Sekoita sopiva määrä jauhoa kulhossa suolaan ja leivinjauheeseen. Lisää vettä, kunnes muodostuu taikina. Tilkauta joukkoon öljyä hieman ja vaivaile. Lisää jauhoa taas niin, että möykkyä voi jälleen kutsua taikinaksi.

Iske taikina leivinpaperoidulle pellille ja kauli jauhojen (käytin täysjyvävehnää) avulla oikein ohueksi. Esipaista, sitten levitä täytteet ja paista hetki lisää. Uuni saa olla kunnolla kuuma, kuten yleensäkin pitsaa pykätessä.

Koskaan ei ole pitsa ollut yhtä vunktionaalista ai että niin vaan kuulkaa ja on se pentele HYVÄÄ. Jos haluat pitsasta vielä määräänsäkin superimpaa, toppaa se vaikka tomaattipyreellä, tuoreella pinaatilla, vapaana kasvaneella lohella, valkosipulilla ja pekaaneilla. Juustoa en jättäisi pois, vaikkeivät maitotuotteet supereita varsinaisesti olekaan, mutta aina voi juustottaakin superisti eli valita maidottoman soijajuuston! Eikö herahdakin vesi kielelle. Itse laitoin oltermannia, parmesaania ja sinihometta ettei lehmäpuolue suutu.

kareliankinoa

Ja ettei kukaan nyt menetä yöuniaan kinoaisten karjalanpiiraiden väikkyessä mielessä, tässä sekin ohje.

Karelian Kinoa

Kuoritaikina

 • kinoajauhoa tai -hiutaleita
 • täysjyvävehnäjauhoa
 • suolaa
 • vettä

Jauha hiutaleet jauhoksi. Sekoita kinoaa ja täysjyvävehnää puolet ja puolet eli 1:1. Suolaa seos että maistuukin joltain. Lisää vettä, kunnes muodostuu taikina. Hinkkaa hetki ja sitten vaan etenet kuten normaalistikin karjalanpiiraiden valmistuksessa (pyöritä pötkö, leikkaa pieniksi nappuloiksi, litistä nappulat, puikuloi ohueksi (muodolla ei ole niin mitään väliä jos on jotakin soikelon ja ympäripyöriäisen väliltä) ja täytä millä lystäät). Paista kuumimmassa uunisi tilassa kunnes kypsiä ja rapeita. Voitele voilla tai flooralla.

Lanttutäyte

 • lanttua
 • suolaa
 • oliiviöljyä

Kypsennä lanttu kattilassa tai kuorittuna ja pieneksi pilkottuna mikrossa, suraa soseeksi. Mausta suolalla ja öljyllä, notkista vedellä sopivaksi täytepaksuudeksi. Täytä kinoapohjat ja paista. Nauti hiukan makean messevä lanttukinoapiiras jonkin suolaisen kanssa. Voi on hyvä, tai rasvainen juusto. Tai tonnikalatahna sanoo Lihansyöjä.

17 Comments »

 1. Kinoa onkin hurjan hyvää,siitä onkin tullut mun lemppareita. Mutta kun olin Helsingissä,huomasin että oli vähän vaikeaa löytää mustaa tai punaista kinoaa, josta pidän enemmän kuin vaaleasta(jää rapeammaksi keitettynä,loistava salaateissa).Tuota kinoataikinaa pitääkin kokeilla, mä tein joku aika sitten pastaa kinoasta (+riisijauhoa) ja tosi hyvää oli!

  Comment by yaelian — 27.7.2009 @ 20.25

 2. Yaelian, jeps, en mäkään oo monessa paikassa nähnyt, mutta yleistymään päin. Punaista myy ainakin Kaisaniemen metroaseman K-market, joka onkin ansioitunut luomukauppa. Mutta siihen nähden hevi-osasto on ankea, kumman ankea jopa. Mutta sieltä haenkin vaan jotain erityisasioita… Vielä en ole kokeillut punaista, mutta jos kerran suositat niin onhan se tehtävä!

  Comment by ylimuuli — 28.7.2009 @ 5.26

 3. No hyvä tietää että Kaisaniemestä saa, täytyy sanoa mun pojalle,tykkäsi salaatista jonka tein mustasta kinoasta.

  Comment by yaelian — 28.7.2009 @ 9.29

 4. siitä sitkosta on sellanen “se mitään” kuitenkin ettei hiivan kuplat juuri jää mihinkään kiinni tossa eikä nosta tuota pohjaa.. testaa jollain leivin jauheella seuraavaksi.

  Comment by aleksi — 28.7.2009 @ 12.14

 5. Aleksi, niinno, varmaan vois yhtä hyvin vaan jättää sen hiivan pois, ei kaissen kohota tarvitsekaan. Sehän on kuitenkin vaan ALUSTA ;-D

  Comment by ylimuuli — 28.7.2009 @ 18.06

 6. väittävät että Suomessakin kasvavan jauhosavikan siemenet (tms jotka se kasvattaa varren päähän,
  ryynimäisiä ryppäänä) vastaavat quinoaa. että tähän vielä lähiruoka-aspekti :O (toinen juttu on
  kellä kestää hermo kerätä kotitarpeeksi ryynejä…)

  Comment by hyppysellinen — 29.7.2009 @ 19.21

 7. kyllä sen vähän kannattaa nostaa.. muuten siitä tulee sellanen muovinomainen limanen lätty hyh 😀

  Comment by aleksi — 29.7.2009 @ 20.05

 8. Hyppis, mistäs niitä jauhosavikan siemeniä saa? Mielettömän makeeta olis kokeilla!

  Aleksi, pitsahan ON muovinomainen limanen lätty luonteeltaan 😀

  Comment by ylimuuli — 30.7.2009 @ 5.19

 9. Haa, tämä ohje oli ihan huippu! Näin viljavammaisena ja terveysterroristina sitä tunsi kerrankin itsensä ihan normaaliksi ihmiseksi, kun pääsi pistelemään pitsaa ilman vatsanväänteitä tai tunnontuskia 😀 Kinoalätty kiilasi itsensä heti reseptien Hall of Fameen.

  Comment by Maddox — 31.7.2009 @ 7.04

 10. Maddox, maiiiiiniota! Olipa piristävä palaute 🙂 Teitkö hiutaleista jauhamalla vai ihan kinoajauhosta? Ja lisäsitkö hiivaa tai leivinjauhetta? Aivan helkutin mukavaa kun voi olla “avuksi” muille terroristeille 😉 ja ruokarajatuille.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 31.7.2009 @ 7.12

 11. siis sieltä mistä jauhosavikoitakin. pelloilta, niityiltä…aika yleinen rikkaruoho kasvimailla. me teimme tuossa taannoin jauhosavikan lehdistä risottoa. niitä lehtiä voi käyttää pinaatin tapaan. http://sillasipuli.blogspot.com/2009/06/risotto-villivihreasta-ja-friteeratut.html

  Comment by hyppysellinen — 31.7.2009 @ 10.54

 12. niin siis “rikkaruoho”

  Comment by hyppysellinen — 31.7.2009 @ 10.54

 13. Väänsin pohjani hiutaleista ja “nostatin” leivinjauheella. Hiutaleita jauhoin pari desiä ja siitä määrästä tulevaan taikinaan lisäsin ehkä 1/2 tl leivinjauhetta. Pohjasta tuli tuolla tavalla pikemminkin ohut ja rapsakka (etenkin kun ohkaisen pohjan ystävänä kaulitsin taikinan niin lituskaksi kuin mahdollista) kuin pehmeän pullava, mikä oli siis varsin suotava lopputulos.

  Eikä muuten ollut ensimmäinen kerta, kun apinaköökin avulla on saatu apetta omaankin pöytään! Täältä oon napannut virikkeet niin banaanijäätelön, suolaisen pannarin kuin karppisämpylöidenkin tekoon ja muutamat salaatti-inspiraatiot on myös tullut imastua. Seuraavaksi voisin testata vaikka limejuustokakkua, omatekoista mantelivoita, partaäijäkakkua, kinoapiirakoita tai avokado-suklaamoussea tai… Joten kiitos vaan ahkeralle keittiömestarille, ilman tätä blogia oisin varmaan nälkäisempi ja monta herkullista elämystä köyhempi 🙂

  Comment by Maddox — 31.7.2009 @ 11.45

 14. Hyppis, eeeeeee okei O_O Katselen täällä vaan silmät pyöreinä teidän upeuksia. Musta ei taida olla vielä pellolle keruuseen :-O Pahoin pelkään. Sen sijaan ostin idätyspurkin ja pussin sarviapilansiemeniä, että ehkä sitä kautta luikerran kasvimaillekin? 🙂

  Maddox, kiitos ohjeesta! Vaihdan sen tuohon omani tilalle ja kokeilen äkkiä. Todella eetvarttia kuulla, että teidänkin ruoat tekee meidän äiti eli että inspiraatiota ja ihan varsinaisia reseptejä on löytynyt ja saatu hyötykäyttöön. Limejuustokakkua eli -patukoita maistoin taas palan ja sitä voi kyllä lämpimästä suositella, samoin kyllä avokadomusseakin. Ja mitäpä ei! Aina on vaan se riski että se mikä omaan suuhun maistuu ei maistukaan jollekulle muulle. Mutta se riski täytyy ottaa O_O Ja pähkinävoit kannattaa jättää kauppaan ja tehdä itse jos vain on kone, aivan mahtavia.

  Oujeeoujee, loma alkoi juuri ja mieli kovin hyvä. Ei vähiten teidän ansiostanne. <3

  Comment by ylimuuli — 31.7.2009 @ 13.40

 15. If you want to just lose body fat, you’ll have to exercise engouh to keep your current muscles the same. This will probably be a bit more than you usually exercise if you go on a diet.low-carb diets also help with the body fat losing, but you’ll still have to add some exercise to keep from losing your muscles.I bet a body building magazine would have some tips for this type of thing.

  Comment by Myrna — 24.10.2015 @ 21.59

 16. Very nice post. And just to be on-topic with this post, I don’t know for you girls but for me hair is really the most important aspect for my look. My hair stilist on the saloon where I go offered me around two months ago some type of hair oil which makes my hair grow faster and thicker. I don’t plan to spam this blog so, who wants to find more details can click on my nick name.Also i’m sorry for my bad english

  Comment by http://www.soulduster.com/ — 13.5.2016 @ 3.34

 17. Ankle injury only. The knee report is not true. He is well heeled now I am told. He is very smart, very intense and loves contact. His frame and his ability to put on weight will determine his future at uk.

  Comment by http://www.communityalternativescoop.com/ — 14.7.2016 @ 11.52

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress