MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

17.4.2008

Risto saa leipää (vaikka Ristolla on keliakia)

Filed under: Gluteeniton,Leipää,Leivonta — Meri @ 22.07

Sain pitkästä aikaa taas tilaushommia ja sehän se on aina nautinto kehitellä ja breinstormailla. Sitä paitsi, siitä saa usein syyn leipoa, kun leipomukset lähtevät joka tapauksessa maailmalle. Ja leipominenhan on terapiaa… Aromaterapiaa. Koko koti tuoksui nytkin vuorokauden aivan mahtavalta! Parempaa kuin wunderbaum.

Tilauksen reunaehtona oli tällä kertaa yhden ruokailijan keliakia sekä se, että tuotos pitäisi voida tehdä valmiiksi edellisenä päivänä. Tilanteen luonteesta johtuen rajasin kokeillen vaihtoehdot kahteen; joko makea tarjoilu eli mutakakku, joka on helposti jauhoton, tai vaihtoehtoisesti gluteeniton saaristolaisleipä, joka ohjeen löydyttyä alkoi houkutella pahemmin ja pahemmin vaivauspuuhiin. Esitin ehdotukset ja saaristo sai vihreää valoa.

saaristo

Ohjeen jäi haaviin Keliakialiiton jouluresepteistä ja noudatin sitä kerrankin hyvin orjallisesti. Määrästä tulee kaksi kunnollisen kokoista vuokaleipää, mikä on sinänsä onnellista, että jotenkin onnistuin mokaamaan toisen leivistä kumoamisvaiheessa. Ilmeisesti vuoan huono voitelu (laiskotti) teki sen, että leipä ei meinannu irrota ja lopulta lähti palasina, gluteeniton käntty kun ei pysy kasassa ihan tavan leivän malliin. Vaan eipä huolta! Toinen limppu irtosi nätisti ja alistui viipaleiksi. Huh. Nämä tosin olivat vasta koeversiot, lähtevät maistettaviksi ja sitten tsägällä tuotantoon. Mä oon niin tehdas! Paitsi ekologisempi. Enkä niin harmaa.

Leivän koostumus on mehevämpi ja muruisampi kuin tavallisen saaristolaisleivän, mutta maku on yllättävän saaristolainen. Sitä paitsi – erittäin hyvä. Olen murtanut leivästä palan kerrallaan kitaani aluksi voin, sitten cashewtahnan ja lopulta ihan ilman mitään. Epäkuiva eli hyvästi humidi liNppu käy herkusta ihan sellaisenaan. Lihansyöjä pääsi jo osingoille ja söi omat viipaleensa voilla, vannoutunut voipallo kun on, ja diggaili. Diggaile siekii! Täsä ohje.

siikasaaristo3

Saaristolaisleipä (2 vuokaleipää)

 • 5 dl piimää
 • 50 g hiivaa (paketti)
 •  1 rkl suolaa
 • 1 dl siirappia
 • 3 keskikokoista perunaa
 • 1 dl kauralesettä
 • 1 dl pellavansiemenrouhetta
 • 3 dl tattarijauhoa
 • 1 dl gluteenitonta jauhoseos (kuten Jytte)
 • 50 g voita (+ vuokien voiteluun ekstraa)
 • (0,5 dl vettä + 0,5 dl siirappia leipien voiteluun)

Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön. Voitele kaksi leipävuokaa, itse käytin 3 litran foliovuokia. Voitele hyvin, jookostakookosta. Raasta perunat raastimen hienommalla osalla. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja lisää siihen siirappi ja suola. Murustele hiiva kulhoon ja kaada lämmin piimä päälle, sekoita hyvin. Lisää taikinaan raastettu peruna, ja sitten leseet, rouhe ja jauhot. Lisää pehmennyt voi ja sekoita.

Täytä leipävuoat, joiden olisi hyvä täyttyä vajaaseen puoleen väliin. Omani täyttyivät ehkä nipin napin kolmanneksen ja ajattelin, että pieniksi jäivät, mutta ei. Jätä lämpimään paikkaan kohoamaan liinan alle n. 50 minuutiksi ja laita uuni lämpeämään 175 asteeseen niin, että se on valmis kun taikinat ovat kohonneet. Iske uuniin keskikorkeudelle vierekkäin ja paistele 50 min. Kumoa varoen, ehkä on hyvä odottaa hetki että vetäytyvät. Voitele valmiit leivät vesi-siirappiseoksella ja jätä jäähtymään peittämättä. Anna jäähtyä ihan kunnolla ennen kuin korkkaat, mutta sitten voitkin valmistautua varsinaiseen fiEStaan! Päälle käy voin ohella mm. graavisiika tai -lohi, kuten kunnon saaristolaisleivän ainakin.

11 Comments »

 1. Oh, nyt täytyy melkein onnitella Ristoa! 🙂

  Comment by Kukka — 18.4.2008 @ 11.38

 2. Risto kiittää! Lieneeköhän peräti Risto Reipas eli Christopher Robinson o_O Se se olis jotain.

  Comment by ylimuuli — 19.4.2008 @ 16.01

 3. Eikä. *vesi kielellä* Tämä oli järjestyksessä toinen tekemäni gluteeniton leipä. Muutama vuosi jo kulunut, mutta hyvin muistissa. Omani ei kohonnut, mutta voin kanssa syötynä… <3 Autuus.

  Hankin Maarienhaminasta 150g lime-rooibosta… En vielä ole maistanut, lipittänyt vain Tukholmasta hamstrattua mustaa teetä, mutta tuoksu ainakin on veikeä.^^

  ~PaulaT

  Comment by PaulaT — 19.4.2008 @ 20.00

 4. Paula, no jopas jopas 😀 Hyvä että sielläkin maistui. Mun leivät kohosi niin kovasti, etten ollut itsekään uskoa, suhtauduin ensin niin skeptisesti taikinan määrään vuoan pohjalla. Mutta hiivaahan tuli kyllä paljon 🙂

  Tervetuloa Ahvenanmaalta takaisin mantereelle, kadehdittavat tuliaiset 😛 Tai toivottavasti myös sinun makuusi. Josset tykkää, voin mielelläni lunastaa hyvään hintaan, että elä huoli 😉 Vitsi, aika makeeta että löysit sitä. En ole siis vain kuvitellut 😀

  Comment by ylimuuli — 21.4.2008 @ 5.47

 5. Ilahduin niin kun löysin reseptin, mutta…. Ööööö, miten gluteenittomassa leivässä voi olla kauralesettä?

  Comment by Maisa — 14.12.2010 @ 21.42

 6. Maisa, ns. puhtaassa kaurassahan ei ole gluteenia vaikka samankaltaisia aineita onkin, kuten kaikissa “epäviljoissa”. Nykyään en enää käyttäisi kauraakin enkä käytäkään, mutta periaatteessa se olisi mahdollista. Kokeilen pian yhtä toista gluteenittoman leivän ohjetta jossa ei ole kauraa, mutta se ei kyllä muistuta valittetavasti saaristolaisleipää… Ehkä se on silti hyvää. 🙂

  Comment by ylimuuli — 15.12.2010 @ 6.32

 7. Oho, kaikkea sitä oppii. Yritin tutkailla kauralesepakettien tekstejä, mutta niissä ei mainittu mitään gluteenista tai gluteenittomuudesta saati cross-contaminationriskistä. Laitetaan kokeiluun!

  Comment by Maisa — 15.12.2010 @ 22.56

 8. Maisa, jeps, varovasti vaan, jos on diagnosoitu keliakia tai (muu!) autoimmuunisairaus! Ns. aitokauraa saa oikein erikseen myytävänä, jota ei varmasti ole käsitelty missään gluteeniviljojen kanssa. Jos tilanne ei ole niin tarkka, voi “tavallisia” kauratuotteitakin kokeilla. Ja esimerkiksi Yosan kaurahapatteet ovat siis gluteenittomia, nämä “kaurajogurtit”, smoothiet ja myös se uusi Ruoka&Dippi. Myös maidottomia ovat. Niistä tosin oma vatsani oireilee, mutten ole varma miksi.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 16.12.2010 @ 5.57

 9. […] hedelmin, marjoin sekä voisydämin. Ps. Olen näköjään aikojen alussa valmistanut myös gluteenitonta (maidollista kylläkin) saaristolaisleipää, jos ketään kiinnostaa. Comments […]

  Pingback by MonkeyFood » Monkeyfood Christmas Special — 20.12.2011 @ 6.08

 10. Loistavaaaaaa tuli 🙂 Kiitos paljon kun jaoit reseptin 🙂 Nyt herkuttelemaan!

  Comment by Carsu — 30.6.2012 @ 14.20

 11. Hahaa, hieno juttu! Ehkä sitä itekkii voi toistekkii… 🙂

  Comment by Meri — 3.7.2012 @ 20.59

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress