MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

20.8.2011

Hormonidieetti: sivu 49

Filed under: — Meri @ 9.19

Tervetuloa Apinakeittiöön!

Suomen ensimmäinen Biosignature-valmentaja ja -yrittäjä Kaisa Jaakkola julkaisi äskettäin ensimmäisen kirjansa Hormonidieetti – Opas yksilölliseen täsmälaihdutukseen. Kirjan nimi on toisaalta hyvä, toisaalta harhaanjohtava, sillä itse näen, että teos opastaa terveeseen elämään, jonka mahdollisena sivuvaikutuksena on parantunut kehonkoostumus. Sen todelliset vaikutukset terveyteen ovat kuitenkin paljon merkittävämmät.

Koska olen seurannut Kaisan toimia jo pitkään ja ollut hänen mittausasiakkaanaan useamman vuoden, plokkasin kirjan heti sen ilmestyttyä. Itselleni kirjassa on paljon tuttua asiaa, sillä olen lukenut aiheesta paljon. Kirja jäsentelee tiedon kuitenkin helposti omaksuttavaan muotoon ja vääntää tarvittavat asiat rautalangasta. Kirja on erinomainen “perusteos” yleisimpiin hormoneihin ja niiden vaikutuksiin ihmisessä.

Kaisa on tehnyt erinomaista työtä kirjan luettavuuden suhteen; paitsi, että tieto on jäsenneltyä, aihealueiden järjestys on suunniteltu niin, että nälkä kasvaa syödessä ja lisäksi teksti niin sujuvaa, että teoksen lukee mielikseen alusta loppuun. Tämä huolimatta siitä, että kirjaa opastetaan käyttämään haluttaessa keittokirjan omaisesti niin, että alun pohjustuksen jälkeen voi lukea itselleen ajankohtaiset aiheet. Koska kirja on niin hyvin kirjoitettu, sen lukee kevyesti kokonaan huolimatta painavasta asiasta. Kirja tarjoilee myös riittävästi käytännön ohjeita eikä jää tieteen tasolle.

Melkein sukua julkkikselle

Itse sain suurimmat sävärit sivulla 49, kun luin lisätietoja kivikautisesta eli paleoliittisesta ruokavaliosta kehoitettavan etsimään Monkeyfoodista! Siis MINUN blogistani! Nauroin ilosta 😀 Toivottavasti te, jotka kirjan luettuanne ehkä kiinnostutte vilkaisemaan kivikautista ruoka-aittaani, nauratte myös (mieluummin kanssani kuin kustannuksellani).

Monkeyfoodin historia on sikäli pitkä ja moninainen, että reseptiarkistoista löytyy myös täysin epäkivikautisia ohjeita erilaisista kaakuista rasvattomiin ruokiin. Suurin osa paleoliittista viitekehystä noudattelevista ohjeista löytyy oikeasta reunasta tagilla ‘paleo’. Tagien avulla voi metsästä myös gluteenittomia, maidottomia tai vähähiilihydraattisia reseptejä.

Well, mikä paleo?

Jos paleoliittinen tai kivikautinen ruokavalio on täysin uusi tuttavuus, tässä pienet perusteet: paleoliittisella viitataan paleoliittiseen kauteen, joka kesti n. 2 miljoonaa vuotta. Paleoliittista ruokavaliota noudattavat katsovat, että koska ihmisen elimistö on tuona aikana sopeutunut syömäänsä ravintoon, on sen ajan ruokavalion noudattaminen jokseenkin optimaalista ihmiselle edelleen.

Maatalous eli viljanviljely ja meijeriteollisuus ovat uudempaa tuotantoa eikä ihmisen elimistössä ole tapahtunut merkittäviä muutoksia tuona aikana. Osalle vilja ja etenkin maitotuotteet kuitenkin sopivat. On kokeiltavat yksilöllisesti, mikä olisi itselle paras kombo. Mitään ei kuitenkaan menetä, jos antaa kropalleen mahdollisuuden kertoa oma mielipiteensä ja jättää viljat ja maidon kuukaudeksi. Sen jälkeen voi palautella ruokavalioon kaipaamiaan aineksia ja tunnustella, onko se kropasta ok.

Laatu on numero uno

Paleoliittiseen viitekehykseen perustuva ns. paleoruokavalio asettaa ykkössijalle ruoan laadun. Laadukas ruoka tarkoittaa mahdollisuuksien mukaan puhtaita, eettisesti tuotettuja luomuraaka-aineita, mahdollisesti lähiruokaa ja ainakin prosessoimatonta ja lisäaineetonta ravintoa. Paleoruokavalio ei lähtökohtaisesti ole vähähiilihydraattinen, mutta sen viljattomuus (ja vähäsokerisuus) yleensä tekee siitä perusruokavaliota kohtuuhiilarisemman.

Yleensä paleoliittisen viitekehyksen mukaan ruokaileva karttaa (erityisesti gluteeni-)viljoja, maitotuotteita, palkokasveja sekä sokeria ja lisäaineita. Paleoruokavaliossa suositaan esimerkiksi seuraavia raaka-aineita, edelleen mielellään luomutuotettuina:

  • lihaa
  • kalaa
  • kanaa
  • riistaa
  • kananmunia
  • vihanneksia
  • marjoja
  • hedelmiä
  • siemeniä
  • pähkinöitä
  • kookosta maitona ja öljynä
  • oliiviöljyä

Voi ja maitotuotteet

Edellä mainittujen lisäksi moni paleoitsija sisällyttää ruokavalioonsa myös voita sen hyvien paisto-ominaisuuksien ja sisältämänsä butyyrihapon ja a-vitamiinin vuoksi. Ja kuten Kaisan kirjakin kertoo, myös tyydyttyneillä rasvahapoilla ja ravinnon kolesterolilla on tärkeä merkitys ihmisen terveydelle. Elintärkeä.

Osa sisällyttää ruokavalioonsa muitakin maitotuotteita, jolloin suuntaukseen saatetaan viitata nimellä “neopaleo”, joka viittaa neoliittiseen eli uudempaan kivikauteen, jolloin maatalous ja karjatalous syntyivät. Yleisimmin siedettyjä ja käytettyjä maitotuotteita ovat:

  • täysrasvainen (luomu-)kerma
  • kypsytetyt juustot
  • hapanmaitotuotteet
  • raakamaito ja raakamaitotuotteet

Perustuen paleon ruoan laatuun keskittyvään näkemykseen maitotuotteet ovat täysrasvaisia ja mielellään muutenkin mahdollisimman käsittelemättömiä. Esimerkiksi juustoja voi kokeilla syödä myös pastöroimattomina, paitsi jos on raskaana. Nykyään markkinoilla on pieniä eriä raakamaitoa ja siitä valmistettuja tuotteita, joita voi myös kokeilla.

Lehmänmaidon lisäksi usein käytetään vuohen- ja lampaanmaitoa, jotka voivat sopia monille, joille lehmänmaidon käyttö ei sovellu. Tällöin ruokavalikoima laajenee esimerkiksi seuraavilla:

  • vuohenjuustot
  • fetajuusto vuohen- ja lampaanmaidosta
  • halloumi vuohen- ja lampaanmaidosta
  • vuohenmaitojogurtti (ainakin Lentävästä lehmästä ja Maatilatorilta)

Jos todella kiinnostuit paleosta

Jos yllämainityt periaatteet kuulostavat hyvältä, anna ihmeessä paleolle mahdollisuus ja satsaa ruoan laatuun. Ehdoton ei tarvitse eikä kannata olla ja itselle sopiva yhdistelmä löytyy kokeilemalla ja oloa seuraamalla. Kuten ei muistakaan suuntauksista, ei tästäkään kannata ottaa stressiä tai rakentaa uskontoa. Jos parempi olo, hyvä suorituskyky ja terveys ovat sinulle tärkeitä, voi paleoliittinen viitekehys tarjota ainakin kokeilemisen arvoisia ajatuksia ja erään mahdollisuuden ns. puhdistaa pöytä, jolle sitten rakentaa oma, yksilöllinen ja sopiva ravitsemustapa.

7 Comments »

  1. Oi ylimuumi, olet koukuttanut minut jälleen. (olin aika helppo, vähän vaan kehuskelit isosiskoa.) Mut opin tästä postauksesta jotain uutta!

    Samalla pääsi unohtumaan kaikkein tärkein elämänohje, eli Thou shalt not read Monkeyfood when hungry. Aaargh. Error.

    Comment by julkkiksen sisko — 24.8.2011 @ 23.28

  2. Moikka, pitkästä aikaa 🙂 Nalkkiin jäit! Ja nälkään! Mutta jälkimmäinen on helppo parantaa <3 Hienoa, jos sullekin vielä jotain uutta. Kehuminen on kivaa. Aiheesta.

    Comment by ylimuuli — 25.8.2011 @ 5.41

  3. Hei!

    Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä reittiä olet päätynyt nykyhetkeen?
    Selailin blogisi alkupään postauksia; siellä liha tuntui olevan pannassa (kana taisi olla listalla), mutta nyt liha on siirtynyt pääruoaksi.
    Vielä en ole niin pitkälle päässyt että olisi selvinnyt miksi eikä historiikkisikaan sitä paljasta ;o)

    Comment by Aino — 13.9.2011 @ 10.11

  4. Aino, anteeksi, vastaus on viipynyt! Tuota, tuota… Olen ollut ravinnosta kiinnostunut hyvin nuoresta saakka johtuen urheilullisista harrastuksista. Olen pyrkinyt ravitsemuksen keinoin parantamaan suorituskykyä ja jaksamista, joten aina on ollut sellainen terveysaspekti siinä. Myös eettisyys on näytellyt suurta osaa ja olin mm. syömättä punaista lihaa n. 12 vuotta. Osan siitä ajasta söin kanaa, mutta olen myös ollut pitkään syömättä kanaa. Nykyään ei broileriin ole koskenut kuin satunnaisesti pariin vuoteen johtuen niiden epäinhimillisestä kasvatuksesta, mutta luomubroilerin vastaanotan mielelläni.

    Aikanaan elin siinä kollektiivisessa harhassa, että vähärasvainen ja vieläpä kasvisruokavalio kokojyväviljoineen on ihmiselle terveellisin mahdollisin. Ei ollut. Nykyhetkeen olen poukkoillut yrityksen ja erehdyksen sekä valtavan tietomäärän lävitse ja tämähän on jatkuvasti muuntuva kokonaisuus. Pääpiirteet säilynevät nyt suunnilleen samoina (ei kevyttuotteita tai prosessoitua ruokaa vaan aitoa ja alkuperäistä, ei viljaa), mutta esim. lihan laadut ja määrät voivat vaihdella, kuten vähän ehkä rasvojenkin.

    Tällä hetkellä uskon lukemani ja kokemani perusteella, että paleoliittista viitekehystä noudatteleva ruokavalio on ihmiselle ainakin yksi hyvistä vaihtoehdoista. 🙂

    Comment by ylimuuli — 26.9.2011 @ 19.19

  5. Ja vielä kommentoin: blogin perusteella voi näyttää siltä, että syön valtavia määriä lihaa, mutta blogi ei ole varsinaisesti ruokapäiväkirjani tai tismallisen kattava edustus päivittäisestä ruokavaliostani. Lautasellani on ehdottomasti eniten kasviksia, vihanneksia ja marjoja, paljon kookosta ja kalaa, kohtuullisesti lihaa, muutamia hedelmiä ja tällä hetkellä hyvin vähän pähkinöitä tms. Liha on eettisesti tuotettua, luomua, riistaa tai pientuottajien. Kala on usein LIhansyöjän sukulaisten kalastamaa ja marjat heidän poimimiaan. Hevipuoli luomua Ekolosta, hallista, torilta, kaupasta.

    Comment by ylimuuli — 26.9.2011 @ 19.22

  6. Hei!

    Nopean vilkaisun jälkeen sattui silmään suosittujen ruokien listalla kohta “siemenet”. Ensimmäinen ajatus oli, että siemeniä nimenomaanhan ne vehnänjyvätkin ovat, joita nimenomaan neuvotaan välttämään. Toisaalta, miksi muiden kasvien siemenet olisivat vähemmän haitallisia ihmiselle kuin ihmisen pitkälle ja tuottaviksi jalostamien kasvien?

    Vehnähän on menestynyt erinomaisesti juuri sen takia, että ihmiset syövät sen siemeniä. Valtavia alueita metsää on raivattu yhden kasvin kasvupaikaksi vain sen takia, että ihmiset pystyvät hyödyntämään sen siemeniä ravintonaan.

    En väitä, etteikö tässä ruokavaliossa olisi perää (kun en tiedä), mutta nämä perustelut ontuvat hiukan (myös siis kääntämissäsi muiden ihmisten kirjoituksissa).

    Comment by Viilaaja — 4.3.2012 @ 3.24

  7. Viilaaja, hyvä kysymys enkä osaa sanoa, miksi. Enkä sitäkään, onko niin todella, että vehnä on pahis ja muut siemenet hyviksempiä. Tällä hetkellä omassa päässä on menossa taas myllerrys, jonka tuloksena syntynee taas uudenlainen versio siitä, mitä käsitän suhteellisen optimaalisena ravintona. Katsotaan, mitä uunista pullahtaa ulos… Tuskin tosin vehnäpullaa ;-D

    Comment by Meri — 5.3.2012 @ 20.31

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress