MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

30.3.2007

Mtabbal eli munakoisotahna

Filed under: Eksotiikkaa,Napot,Optimoidut,Soosit — Meri @ 21.23

Edit 27.4.2007. Tein tahnaa uudemman kerran ja onnistuin saavuttamaan vielä ihanamman maun, liekö kaupan tahinin ansiota. Tekemäni pienemmän annoksen ohje täällä.
—

Upea paahdettu koiso

Olimme siis viime lauantaina Helsingin kansainvälisen keskuksen Caisan Makujen maailma -tapahtumassa, jossa pääsi kymmenellä (opiskelijana jopa viidellä!) eurolla kiinni muistaakseni kuuden eri maan ruokatarjontaan sekä Ourvision-semifinalistien esityksiin. Tunnelma oli tiivis ja vieraanvarainen, ruokaa riitti mukavasti, vaikka paikka oli pullollaan. Kulinaarielämyksestä käteen jäi mm. munakoisotahnan ohje. Paikan päällä nautittuna tämä oli kerrassaan maukasta ja oma suosikkini kaikkien ihanuuksien joukosta. Myös falafelejä voisi tapahtumasta innostuneena kokeilla itsekseen, aikoinaan lakkasin nauttimasta niitä ravintoloissa hieman pahoinvointisen ruotsinristeilypäivän jälkeen lounastettuani palleroita Tukholmassa. Tarkoittaa, etten ole sen koommin nautiskellut niistä lainkaan…

Tein itse kolmasosan suuruisen erän kokeeksi ja ohjeeseen kuuluneen tahininkin rukkasin itse kasaan hieman rändomreseptillä paahtamalla läjän seesaminsiemeniä, surauttamalla ne tahnaksi, lisäämällä saksanpähkinä- ja oliiviöljyä sekä hieman vettä ja suolaa. Vaan lopputulos menee ihan täydestä, mtabbalissa ainakin jollei pelkältään.

Kas näin syntyy munakoisotahna (ja munakoisotahna syntyy näin!):

  • 1 kg munakoisoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 1/2 sitruunan mehu
  • vajaa desi tahinia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • (3-4 rkl oliiviöljyä)
  • (persiljaa)

Paahda munakoisoja sellaisenaan uunissa n. 250 asteessa tunnin verran. Upea tuoksu leviää asuntoosi. Kuori jäähtyneet munakoisot (tai halkaise ja kaavi sisus) ja hienonna koison liha. Lisää puristetut valkosipulinkynnet, sitruunoiden mehu ja suola. Lisää tahini ja sekoita. Levitä lautaselle tarjolla ja pirskottele oliiviöljyä pinnalle. Kruunaa komeus tuoreella persiljalla!

Ei ole näöllä pilattu mutta makua piisaa

Kuten sanottu, ainakin itse pidän tästä mausta, kohta pääsen maistelemaan uunissa grillattujen kanankoipien kanssa. Vesi kihoaa jo muulin kielelle -P

(Edit 1.4.2007: tahna maistui muuten kanaa paremmin sen kanssa uunissa kypsyneiden sienten ja paprikan seurana. Pahoittelen tahnan kehnoa stailausta yo. valokuvassa.)

3 Comments »

  1. I love moutabel… Tosin en ole tehnyt sita kuin kerran itse ja se oli joskus Helsingissa, nykyaan ostan sita viikoittain silla tekevat lahikaupoissa itse ja kg-hinta on about 5eur. Sopii erityisesti grillituotteiden kera!

    Comment by johanna_dxb — 2.4.2007 @ 7.00

  2. Onko se oikeasti moutabel? Saamassani ruokaohjemonisteessa oli mtabbal, mutta olen nähnyt tuotakin muotoa monesti. En oikein tiedä mikä olisi paras nimi, mutta ehkä tuo käyttämäsi siis?

    Ja on kyllä ihanaa, addiktoivaa jopa! Kovin uniikki maku.

    Comment by Administrator — 2.4.2007 @ 13.08

  3. […] Tein mtabbalia jokin aika sitten hurmaannuttuani siitä Caisassa. Eilen kävin lounaalla Kampin Minoksessa, jossa seuralaiseni kasvislautanen sisälsi mm. mtabbalia ja muistutti tästä jumalaisesta, tuhdinmakuisesta tahnasta. Seurani epäili maistettuaan, että tahnassa on homejuustoa, niin muhevan maun munakoison paahtaminen tökötille antaa. […]

    Pingback by MonkeyFood » Munakoisotahna osa II (mutabbel) — 27.4.2007 @ 18.33

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress