MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

12.10.2007

Monkey goes Gumbo

Filed under: Eksotiikkaa,Kala,Kana,Soija — Meri @ 9.30

Eihän siinä mennyt kuin viisi kuukautta että pääsin sanoista tekoihin tämän kreolikeittiön aarteen kanssa. Olen jo 14. toukokuuta pitänyt suuria puheita Polkkapossun kommenttilootassa aikomuksestani limbota gumbon kanssa, mutta vasta Possun mainittua sen lempiruoakseen (Aamulehden Valo-liitteessä) muistin jambon jälleen ja ryhdyin cocoamaan. Ja sehän kannatti, sillä tuloksena on en tiedä kuinka originaali gumbo, mutta hullun maukas ja mausteinen ruoka, johon savutofukin kävi kuin olisi siihen syntynyt.

Ohje on summittainen ja seurailee melko tarkoin alkujuurtaan, mutta tottakai otin kerettiläisenä Pepsin tilalle Maxia. Kokoa mitoitin myös hieman uudestaan, omastani riitti kahteen annokseen. Tarjoilin setin kukka- ja parsakaalinuppujen viehättävässä seurassa, ilman riisiä. Enkä tiedä lainkaan, miltä gumbon pitäisi näyttää, mutta tällainen soppa siitä Apinan kourissa syntyi! Eiko söpö?

gumbo

Gumbo kanasta, katkoista ja tofusta

 • currya
 • kanelia
 • cayenne-pippuria
 • basilikaa
 • paprikajauhetta
 • tuore chili
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 1,5 dl Pepsi Maxxia
 • 3 vartta varsiselleriä
 • sipuli
 • puolikas keltainen paprika
 • puolikas punainen paprika
 • 200 g hunajamarinoituja broilerinfileesuikaleita
 • n. 100 g kylmäsavutofua
 • tomaatti
 • tomaattipyrettä
 • 1 dl punaviiniä
 • vettä
 • kourallinen katkarapuja
 • rypsiöljyä

Pilko selleri, paprikat ja sipulit, kuutioi tomaatti, suikaloi tofu ja jätä odottamaan. Kokoa mausteet omiksi keoikseen kattilan tai kasarin pohjalle, freesaile öljyssä. Lisää Max ja anna kiehahtaa pari minuuttia. Paista paistinpannulla broilerisuikaleet kypsiksi ja kuullota sitten selleri, paprika ja sipuli. Lisää vihannekset kasariin ja samoin broileri, tofu, tomaatti, pyre, punaviini ja vettä. Anna kiehua hiljalleen tunnin verran ja lisää nestettä, jos on tarvis. Lopuksi lisää sulatetut katkaravut ja tarkista maku, joka on hyvä. Itse en lisännyt mitään.

Kiitti Possu, sikahyvää. Voisitko vielä vinkata jotain kivaa kreolihumppaa taustalle?

6 Comments »

 1. Kreolihumpasta en tiedä mutta ruoka näyttää maistuvalta. Uppoaisi varmaan ilman poppistakin =)

  Comment by Puputar — 12.10.2007 @ 11.59

 2. […] Tänään kuitenkin keksin sushin, kun pohdin, mitä tehdä ylijäämälle kylmäsavutofulle. Idea on itänyt jo viime jouluna saamani Tofu-keittokirjan selailusta saakka ja nyt kaapeista kuin ihmeen kaupalla löytyi kaikkea tarvittavaa. Aiemmin olen tehnyt sushia vain kalasta ja kasviksista, mutta näköjään päihdyttävä kombo toimii miten päin tahansa. Ohjeet ovat Tofu-kirjasta. […]

  Pingback by MonkeyFood » Sanoinkuvaamaton sushi — 12.10.2007 @ 13.27

 3. Pupu, juu en jäänyt odottelemaan soundtrackiä, mutta kyllä kreolilainen musiikki kiinnostaisi edelleen 🙂 Illalliseksi lämmitän toisen annoksen 😛 Ja hei, siitä vaan gumbon kimppuun ja suhailemaan siitä omannäköinen!

  Comment by ylimuuli — 12.10.2007 @ 13.29

 4. No hmm enpä taida olla kreolimusan guru, mutta tää on ainakin nimestä päätellen kova juttu 😀 No on se muutenkin.

  http://www.youtube.com/watch?v=JPKgVun3tTM&mode=related&search=

  Hienoa Muulityttö, Polkkapossu on kovin ylpeä tekemisistäsi. Savutofu menee taatusti tähän ihan kybätsyllä.

  Comment by Polkkapossu — 12.10.2007 @ 15.07

 5. Muahaha, Elvis the Pelvis! Siltä käy kyllä kaikki.

  Paistattelen täällä ylpeytesi valokeilassa, syksyinen aurinko apunani 😀 Saan varmaan neidittelytkin anteeksi kun olen suoriutunut näin hienosti. 😉 t. Mule Creole

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 13.10.2007 @ 13.13

 6. […] Vain hetki sitten lunastin vihdoin suuret puheeni ja valmistin gumboa. Ja taas ollaan siirtymässä sanoista tekoihin! Nyt vuorossa samaisen saparohännän porkkananektari. En ole koskaan ollut kastikkeiden ystävä ja vielä vähemmän kykenevä niiden valmistukseen, mutta noinhan se sujui ihan mallikkaasti. Lopputulos oli kalan paras kaveri. Sein pisteet nousivat kohisten ja ruokaseurakin kehui kastiketta useaan otteeseen. Viimeiseen pisaraan nautimme tämän oranssin arvotavaran, jota täytynee keitellä kasaan niin kauan kuin Biottaa piisaa. […]

  Pingback by MonkeyFood » Porsasjumalten nektaria — 21.10.2007 @ 15.46

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress