MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

31.10.2007

Soodaleipä (myös gluteenittomana)

Filed under: Gluteeniton,Leipää,Maidoton,Vegan — Meri @ 8.54

soodaleipä

Olen jo aikaa sitten poiminut jostain nopean ja helpon soodaleivän ohjeen odottelemaan. Koska en kuitenkaan ole se suurin leipäsyömäri, ohje on lepäillyt ja vietellyt sapattia. Kunnes pari viikkoa sitten se sai uuden elämän, kun laitoin sen eteenpäin äidilleni. Nyt vanhempani ovat pyöräyttäneet jo parikin kuohkeaa känttyä tyytyväisinä tuoreen leivän mahkuun ilman hiivaa. Pääsin itsekin maistamaan; oikein hyvää!

Maailman helpoin soodaleipä

  • 1 dl leseitä
  • 4,5 dl sämpyläjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1tl soodaa
  • 3 dl maustamatonta jogurttia

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jogurtti, sekoita vielä. Muotoile pellille leipä ja vedä siihen ristiviilto veitsellä. Paistele puolisen tuntia. Tuoreena ja voin kanssa, tai kuten haluat.

Kokeilin sitten kotona gluteenitonta versiota, puolikkaan annoksen. Myös se menee ihan täydestä ja on helpoista helpoin. Aineksiakaan ei tarvita yhtä julmetusti kuin Ehtoollisleipään, mutta hiilaria on kyllä sitten enemmän, se hinta täytyy maksaa 😉 Ravintoarvot suurin piirtein per 100g: 216kCal, proteiinia 7g, hiilaria 40,4g ja rasvaa 3.3g. Vähempi energiaa siis kuin Ehtoollisessa. Maustamismahdollisuuksia on lukuisia!

soodaleipä2

Soodaleipä (gluteeniton, puolikas annos)

  • 0,5 dl kauraleseitä
  • 0,75 dl Jytte-jauhoa
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl soodaa
  • 1,5 dl soijajogurttia
  • (mausteita, esim. fenkolinsiemeniä)

Uuni 175. Samat proseduurit kuin aiemmin, eli kuivat siksaksokkeloon, joukkoon jugge, pellille, viilto ja uuniin. Sama puolisen tuntia menee, tarkkaile puolikasta kuitenkin tiiviimmin, käristyy helpommin. Tämä kelpaa muillekin kuin keliaakikoille, kuten olkoon testattu. Kuvissa tämä gluteeniton versssio.

Edit 30.10.2007: Taisin löytää sylttytehtaalle! Katariinan keittiössä on nimittäin leivottu aivan samanlaisella ohjeella. Edit 11.11.2007 vasta muistan päivittää, että Katariina on kuulema poiminut ohjeensa Pakkopullan Anjalta, kas täältä. Niin ne reseptit seilaavat ja täyttävät maailman blogien suosiollisella avustuksella!

6 Comments »

  1. Jogua pitäis käyttää enemmänkin leipäilyssä. Se kun selkeästi pitää leivän kauemmin tuoreen tuntuisena. Tai piimä. Hiivaton leipäohje on ehdottomasti hyvä juttu, koska jostain syystä kaapistani ei löydy ikinä hiivaa, älä kysy miksi. Soodaa kyllä on parikin purkkia. Sitä taas en käytä juuri mihinkään :S Paitsi lian poistamiseen.

    Comment by polkkapossu — 31.10.2007 @ 14.20

  2. Jep piimää halajaisin itsekin leivontaan, mutta katsellaan miten tää maha tästä kohenee josko sais taas lisäillä maitoa ruokavalioon. Jänskyttää ku pian tulee verikokeen tuloksia. Enpä mikään ihan superpuristi ole nytkään ollut, oon sellasessa aika huono. 🙂 ONNEKSI on soijajugu.

    Ja sitte vaan soodaleivän leivontaan niin saat tilaa kaappiin! Jätä vähän silti likaisen mielen puhdistukseen, ettei pääse pinttymään.

    Comment by ylimuuli — 31.10.2007 @ 15.38

  3. No mitä häh? Eihän mulla oo ikinä likainen mieli. Vai onko? Apua, pitänee parantaa tavat.

    Comment by polkkapossu — 31.10.2007 @ 16.51

  4. Eiku oot vaan kuurannu sitä niin ahkeraan, johan toi soodan suurkäyttäjämäärä sen paljastaa. 😉

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 31.10.2007 @ 21.15

  5. Kiitoksia kovasti krediiteistä, mutta kiitokset kuuluvat kyllä oikeastaan Pakkopullan Anjalle, joka ensimmäisenä esitteli tämän nerokkaan Kati Napan leipäohjeen =) Ja kiitoksia sinulle tästä gluteenittomasta vinkistä, minulle tulee tarpeeseen (sukulaisissa keliaakikko).

    Comment by Katariina — 2.11.2007 @ 21.18

  6. Katariina, no lisään Anjan postaukseen! Kaik ansaitsevat osansa, myös hyvien reseptien levittäjät. 🙂 Ja gluteenittomat ohjeet on kyllä hyviä olemassa, kun aina on joku, jolla on keliakia. Eipähän jää nälkäiseksi kukaan 😉 Ja semminkin että voi tarjota samoja ruokia kuin muille, se on mukavaa.

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 3.11.2007 @ 13.14

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress