MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

26.11.2007

Rotan ratatui ja tahinikala

Filed under: Arkiruoka,Eksotiikkaa,Kala,Uunista — Meri @ 15.15

ratatouille

[Varmin tapa mällätä ruokakuvat on yhdistää lautaselle tummaa ja valkeaa]

Olihan se Ratatouille nähtävä, kun kerrankin on kokkaaminen päässyt filmin keskiöön. Hyväntuulen pätkä, hieman ehkä pitkitetty, mutta upeasti animoitu. Erityisen uskomattomia olivat kohtaukset, joissa aamuaurinko valaisi tilaa. Juuri se aito, kellertävän kultainen nousevan auringon valo oli vangittu kuviin. Keittiökohtaukset tuntuivat amatööristä autenttisilta ja päähenkilö miellyttävältä tyypiltä, noin jyrsijäksi.

Leffan lopussa valmistui pätkän nimiruokakin, ratatouille, ja tottaKAI settiä oli keiteltävä kotikeittiössä. Ratatouille ei yleensä mene uuniin, mutta mitä rotta edellä sitä sorkkaeläin sokeasti perässä. Samassa pätsissä kohisi kasaan helposti Muutakin kuin kuskus -blogista napattu kala tahinikastikkeella.

Rotan ratatui

  • sipuli
  • munakoiso
  • kesäkurpitsa
  • 500g tomaattimurskaa
  • timjamia
  • suolaa, pippuria
  • öljyä
  • (valkosipulia)
  • (pecorinoa tms. juustoa)

Asenna uuni 200 asteeseen. Viipaloi munakoison solakammasta päädystä ohuita kiekkoja ja laita lävikköön, suihki päälle suolaa ja jätä valumaan. Leikkaa myös kesäkurpitsasta vastaavia kiekkoja, siirrä sivuun ja kuutioi loppumunakoiso ja -kurpitsa sopiviksi kuutioiksi. Silppua sipuli ja kuumenna pannulla hieman öljyä. Kuullota sipuli, lisää kuutiot. (Tässä vaiheessa voit lisätä myös valkosipulia, jos tahdot. Itse säästelen mahaa.) Anna paahdella vähän aikaa ja lisää sitten tomaattimurska. Mausta suolalla, pippurilla ja kuivatulla timjamilla. Anna porista tovi ja siirrä soosi sitten uunivuokaan.

Ravistele munakoisoviipaleista valuneet nesteet ja paahda vielä kiekkoja kesäkurpitsakiekkojen kanssa kuumalla pannulla. Asettele kiekot uunivuokaan jotenkin taiteellisesti ja raasta päälle pecorinoa. Uuniin!

rata

Sei tahinissa

  • 400 g pakasteseitä
  • 2 limeä tai 1 sitruuna
  • 2 runsasta rkl tahinia
  • 2 runsasta rkl vettä
  • suolaa

Ota seit sulamaan muutama tunti ennen nälkää. Kokkaushetkellä kuutioi sei ja iske uunivuokaan hyvän suolan kanssa. Sekoita mukissa tahini, vesi ja yhden limen tai puolikkaan sitruunan mehu ja mausta suolalla. Kaada seos kalapalojen päälle ja sujauta samaan uuniin ratatouillen kanssa. Anna ruokien muhia ehkä puolisen tuntia ja poista sitten lämmöstä.

Anna molempien patojen jäähtyä kunnolla ennen annostelua. Ja ennen kuin haukkaat, purista kalan päälle vielä yhden limen tai puolikkaan sitruunan mehu ja tarkista suola. Yhdistelmänä ranskalainen ratatui ja libanonilais-syyrialainen tahinikala voi epäilyttää, mutta kulttuurien sekamelska oli muheva ja maukas. Juuri sopiva lounas lämmittämään chilliä marraspäivää.

Ja lopuksi vielä kyselen, olisiko kellään mahtavaa piparkakkureseptiä, jonka haluaisi ohjeistaa? En ole leiponut piparkakkuja sitten lapsuuden ja nyt palan halusta päästä kaulimaan, mutta haikailen oikein rapeiden ja ehkä poikkeuksellisestikin maustettujen pepparkaakkojen perään.

3 Comments »

  1. Hih 😉

    Comment by polkkapossu — 26.11.2007 @ 22.16

  2. Ah I wish I spoke more languages! You asked on my blog if I thought you could make the dairy free ice cream without an ice cream machine and I think you probably could, but it wouldn’t have the same creamy texture. If you give it a try I would suggest whisking it often while freezing.

    Comment by brilynn — 26.11.2007 @ 23.46

  3. Polcca, no kato aattelin ettet kuitenkaan niistä pipareista perusta ainakaan pellillä niin turvasin selustaa… Vaikka eipä täältä kyllä näytä irtoavan muruakaan ;-D

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 27.11.2007 @ 9.20

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress