MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

17.5.2008

Apinan aarrehelmet

Filed under: Arkiruoka,Maidoton,On the Road,Optimoidut,Terveys,Uunista — Meri @ 8.47

helmet

En suinkaan ole lakannut kokkaamasta ja riutunut olemattomiin, vaikka Apina onkin ollut melko mykkänä lähiaikoina. Elämä töineen, treeneineen ja ihmissuhteineen on pitänyt juuri nyt niin intensiivisesti otteessaan, että vaikka kamera pullistelee kuvia ja maha ruokaa, aivokapasiteetti ei ole riittänyt kirjoittamiseen. Sekin vielä sanottakoon, että kapasiteettia kuluttaa myös meneillään oleva hanke, Monkey saattaa (toivottavasti) hyvinkin pian kolistella kattiloita ihan uudessa köökissä. Beware, se voi olla sinun! ;-D

Pikainen välipalapostaus tähän, vaikka kyse on myös aamiaisesta. Olen tunnetusti vannoutunut puuroihminen. Useimmiten surautan aamulla itselleni tuorepuuron yön yli lionneista tattarisuurimoista ja auringonkukansiemenistä, kaveriksi marjoja, pala banaania ja proteiinilisää. Myös klassinen kaurapuuro uppoaa kurkkuun kovin mieluisasti. Nyttemmin olen keitellyt töiden jälkeiseksi treenejä edeltäväksi setiksi pienen puuron spelttihiutaleista, jotka ovat ehkä kauraakin maukkaampia ja ainakin ravinteikkaita. Olen jo kahdesti tuhlannut tuontimansikoihin, jotka ovat ihania spelttipuuron ja raejuuston kanssa!

Puurotarina kuitenkin jatkuu. Eilen ehdin pitkästä aikaa Punnitse ja säästä -puodin apajille ja poimin paitsi laareista pähkinää ja rikittömiä luomuaprikooseja, myös paketillisen spelttihelmiä, eli ikään kuin speltinjyviä. Tänä aamuna iskin uunin päälle ja sinne spelttihelmet hautumaan,  “puuro” oli valmista sopivasti lenkin ja suihkun jälkeen. Kaveriksi vielä viimeiset viimekesäiset vadelmat ja sitä ikuista raejuustoa, hallelujaa! Nyt kelpaa lähteä maailmalle.

Spelttiuunipuuro (yhdelle)

  • 0,75 dl spelttihelmiä
  • n. 3 dl vettä
  • suolaa

Räppää uuni päälle, arvoin itse lämpötilaksi 175. Mittaa helmet ja vesi uunivuokaan, lisää hieman suolaa. Laita uuniin ja lähde puuhiisi. Helmien pitäisi olla kypsän jyväisiä noin tunnin kuluttua, ainakin omani olivat. Palaa alkuvehnän viemänä juurillesi ja maadoitu hetkeen.

13 Comments »

  1. Onnea teitin hankkeeseen!

    Comment by vap — 17.5.2008 @ 11.25

  2. Kuullostaa jotenkin ikävältä :/

    Vuoden nallekarhu Monkeyfoodiin:

    ___
    {~._.~}
    ( Y )
    ()~*~()
    (_)-(_)

    Comment by ari — 17.5.2008 @ 17.37

  3. No spelttihelmiähän lienee pakko kokeilla, kun kuulostaa niin herkulliselta. Spelttihiutaleista oon puuroa keitellyt ja hyvää on tullut. Melkein parempaa kuin kaurahiutaleista, mutta ei kuitenkaan ihan, hih.

    Comment by Matleena — 17.5.2008 @ 19.20

  4. Vap, kiitos! Tänään onki taas jännää.

    Ari, sori, ei ollut tarkoitus kuulostaa ikävältä 🙂 Vaikka karhut on aina tervetulleita.

    Matleena, pitkästä aikaa! Terve 🙂 Helmet on herkullisia, mutta se on kyllä totta, että ehkä itsenikin pitää perua tuo lauseke paremmuudesta. Kaurapuuro on niin ultimaattista comffoodia <3 Mutta yhtä lailla speltti on maukasta, ehkei niitä tarvitsekaan asettaa riviin, kunhan ovat lautasella.

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 18.5.2008 @ 8.26

  5. Ihanaa, tätä olen odottanut! 🙂

    “Useimmiten surautan aamulla itselleni tuorepuuron yön yli lionneista tattarisuurimoista ja auringonkukansiemenistä, kaveriksi marjoja, pala banaania ja proteiinilisää.”

    Eli siis jotain, ihan _mitä tahansa_ konkretiaa noista tuorepuuroista, koska mun kokemus niistä on nyt liukas tattarilima ja vessanponttöön heitetyt hirssit (liotin niitä ehkä vähän liian kauan, pampulat paisui niin että olisin voinut punoa niistä helmet itselleni. Mutta mhmmm … laittaa vielä suuhun, ei kiitos! :-O )

    Mulla alkaa olla kaapit täynnä kaikkea luomua ja vielä luomumpaa, ja kun ihan oikeasti olen aika neitsyt keittiössäni, niin en saa aikaiseksi kuin niitä erilaisia limoja. :-/ Google on laulanut “tuorepuuroa” jo pitkään, ja löysin mm. tällaisen http://www.prohealth.fi/ruokaohjeita_aamu.php — mutta mun ongelma onkin niiden raaka-aineiden käsittely. :turhautumio:

    Mutta ehkei tää sun virtuaalisohva ole oikea paikka avautua asiasta. Piti vain kiittelemäni, että noita aamiais- ja puuro-ohjeita olen odotellutkin. <3

    Comment by Kukka — 18.5.2008 @ 9.28

  6. Kukka, juu ja anteeksi, jotenkin olen ajatellut, että olen lätissyt tuorepuuroista täällä jo vaikka millä mitalla, vaikka ne taitavat olla pääasiassa kommenttien puolella, josta niitä ei erkkikään löydä. Jos vilkaiset kategoriaa “elävä ravinto”, siellä on kuitenkin yksi ihan ohjekin, ehkä jotain muutakin sinua kiinnostavaa.

    Tosiaan tuorepuurojen valmistus vaatii kokeiluita ja oman maun löytämistä. Omasta mielestäni tattari ja auringonkukansiemenet toimivat oikein hyvin, lisäksi laitan usein joukkoon hieman pellavansiemeniä tai seesaminsiemeniä. Illalla siis huuhtelen jyvät/siemenet lävikössä ja laitan veteen likoamaan. Aamulla kaadan siemenet lävikköön ja usein hieman huuhtaisen. Sitten ajelen palasiksi surauttimella, joukkoon lisään sitä banaania hieman makeuttamaan ja prodea tukevoittamaan. Ja marjat nyt on vaan niin hyviä.. Plus maustan reilun kaupan kanelilla (ei sisällä maksalle haitallista kumariinia kuin marginaalisen määrän verrattuna tavallisiin kaneleihin). Kvinoa ja amarantti varmaan toimivat myös näin liotettuina, lisäksi voi kokeilla erilaisia pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä “mausteeksi”.

    Paula Heinosen ohjeet on jees, vaikken yleensä viherjauhetta käytäkään, sitä kyllä on, mutta se on niin kitkerää… Tuo banaani-avokaadosekoitus on kyllä kunkkuherkkua! Löytyy nimellä Vihreä enkeli myös Monkeysta. Näitä spelttihelmiä olen ajatellut myös kokeilla liottaa. Ja teillähän on siellä Tampereella myös Punnitse ja säästä, olethan jo vieraillut siellä?!

    Yritän pistää jonkin vielä tuhdimman aamiaispostauksen, myös Lihansyöjällä on paljon esittelykelpoisia ideoita, jos haluaa prode-rasvapainotteisempaa paleota. 🙂 Ja mun virtuaalisohvalle olet aina tervetullut avautumaan! <3

    Comment by ylimuuli — 18.5.2008 @ 11.02

  7. No hyvä että tulkitsin väärin.

    Tuhdimman aamiaispostauksen luin ensin tuhmimmaksi aamiaspostaukseksi 🙂 Tuhma ruoka olisikin ruokahaasteena mainio 🙂

    Comment by ari — 18.5.2008 @ 13.18

  8. Mun tuorepuuro, josta ehkä ennenkin oon kertonut, pitää sisällään kylmää maitoa, pikakaurahiutaleita ja marjoja. Se syödään heti sekoituksen jälkeen, jolloin hiutaleista ei tule yhtään limaisia, vaan juuri sopivan pehmeitä. Oon syönyt tuollaista vuosikausia, varsinkin lukioaikoina varmaan joka aamu. Kummallista on, että ainakaan mun maha ei tule siitä ikinä yhtään kipeäksi, vaikka kaurahiutaleita onkin varmaan kolminkertainen määrä tavispuuroannokseen verrattuna, ja ne on liottamattomia&kypsentämättömiä. Kuituja siitä ainakin tulee :D!

    Comment by Anna — 18.5.2008 @ 16.49

  9. “Ja teillähän on siellä Tampereella myös Punnitse ja säästä, olethan jo vieraillut siellä?!”

    No perkele, kun mä asun Turussa! :-/ Olen kyllä Tampereelta kotoisin, joten paikka on tuttu. Puhunkin siitä kuin kotikaupungistani, ja Turkua vihaan aktiivisesti päivittäin. En siis ihmettele, jos olet tuohon käsitykseen jäänyt. 🙂 Turussa P&S oli olemassa pienen hetken, mutta ilmeisesti täkäläiset ei paljon papanoista innostu, joten kauppa sulki pian ovensa. 🙁

    Mutta kiitos beibs, nyt olen jo paljon viisaampi! 😀

    Ootavvaan, kohta lataan tuorepuurot omaankin eetteriini pitkin websonia. Ja ylläolevalle Annalle myös kiitos ohjeesta ja vinkeistä. <3

    Comment by Kukka — 18.5.2008 @ 20.27

  10. Anna, aivan totta, myös hiutaleista voi tehdä tuorepuuroja! Ja hiutaleita on nykyään kans joka lähtöön. Vähän niinkuin muroja. Spelttimurotkin on sellasia hassuja palleroita… köykäisiä kuin keijun eväät. Ja leseistä.

    Kukka, hupsan, oon menny ihan kuusnolla tähän tamperelankaan, otan osaa, josset viihdy Turussa. :-/ Sääli, että PS lopetti, siinä on kyllä puolensa. Mutta varmaan niidenkin elo on yhtään pienemmässä kaupungissa aika sinnittelyä, tosin Turussa voisi populaa riittää. Jännä ois tietää, minkä verran ruokakulttuurit eroaa Suomessa kaupungeittain, kulutustottumusten perusteella siis.

    Ja jakoon kaikki hyvät eväkset! Mä laitan aamuksi ekaa kertaa amaranttia likoamaan, saas nähä. 🙂 Ehkä myös spelttihelmiä… 😛 Äsken höyrytin eväskasvikset ja kalat ja viskasin siihen joukkoon niitä, höyryttyivät juuri sopiviksi purutuntumasattumiksi evässettiin. Siidee. Ja eilisestä ylijääneet (puurosta) jyvät söin tänään jogurtin ja vaapukoiden kera, ihania! Kyl voi tulla iloseks pienistä löydöistä, vaikka tänään on ollut vähän isompiakin.

    Comment by ylimuuli — 18.5.2008 @ 21.02

  11. Ari, haasteaiheita kyllä riittäis 😀 Pelkkä aamiainenkin olis mielenkiintoinen haaste, vaikka ehkä liian laaja.

    Comment by ylimuuli — 19.5.2008 @ 5.45

  12. Someone essentially lend a hand to make severely articles I would state. That is the very first time I frequented your web page and so far? I amazed with the analysis you made to create this actual post amazing. Great job!

    Comment by Carter Wannamaker — 29.3.2012 @ 10.11

  13. Ilmainen yhden yön seistä dating verkkosivuilla ilmajoki =>> https://goo.gl/4o8u8h

    Comment by Donaldbuh — 16.9.2017 @ 15.30

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress