MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

25.5.2008

Pala paperimansikkaa

Filed under: Cake&Cookies,Herkut,Leivonta — Meri @ 22.02

raparperikakku

Koulussa, siis ahem hyvinkin moniaita vuosia sitten, jälkiruoat rajoittuivat lähinnä satunnaiseen jäätelöön ja raparperi-mansikkakiisseliin, jota poikkeuksetta kutsuimme paperimansikaksi. Muistan, että pidin kiisselistä, vaikka en totisesti muuten ole kiisseleiden tai vanukkaiden (pudinkien, kuten äitini, tuo verbaalivirtuoosi, yleensä veistelee) ystävä. Nytkään en lähtenyt tahmaiselle kiisselilinjalle vaan ihan kunnollisille täytekaakkuapajille. Kakkua nautittiin kasvislasagnen ja salaatin päätteeksi eilisellä Euroviisu-valvojaisillallisella, tuhosimme koko keikin! Olipa hyvää, muistakin kuin minusta. Ja yleisö on vaativa, itsekin pro-kokkeja, aloittaneet uransa kauan ennen meikäläistä.

Kyseessä on Glorian Ruoka&Viini -lehden ohje melkein sellaisenaan, puolikkaana kylläkin, kun sokeri loppui kesken. Kyseinen lehti oli lompsahtanut postiluukustani jokin aika takaperin näytenumerona, suunnattomasti lentosuukkoja lähettävälle taholle, ken lieneekään! (En tiedä miksi minulle tuli lentosuukoista mieleeni lehmän karhea kieli, mutta siitä mieleeni ajautui edelleen Maajussille morsian -ohjelma, josta näkemässäni kohtauksessa eräs jusseista esitteli lehmiään Puuhaa ja Pamelaa. Ehkä maailman parhaat lehmukannimet!)

Kakku oli kuitenkin ihanaa ja meni ihan neljään pekkaan siinä vaan sillä näet nimittäin. Ei pahaa, hei ei lain. Ja pitkästä aikaa pääsin juurilleni vatkaamaan sokerikaakkua! Sen olen aina osannut, silloinkin kun poltin hernekeiton pohjaan.

rhubarb

Puuhan ja Pamelan paperimansikkakakku (vähintään neljälle, ehkä siitä söisi useampikin, varmaan kuusi ainakin)

Pohja

 • 2 luomumunaa
 • 1 dl sokeria tai inasen vähemmän
 • 0,25 dl (25 g) voita
 • 0,5 dl vehnäjauhoa
 • 0,7 dl perunajauhoa
 • 0,75 tl leivinjauhetta
 • voita ja kookoshiutaleita jauhottamiseen

Sulata voi, jätä jäähtymään. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele kakkuvuoka ja jauhota se kookoshiutaleilla. Vaahdota sokeri ja munat huolellisesti kuohkeaksi vaahdoksi, tämän jälkeen varo kopistelemasta keittiössä ettei kakku lässähdä. Lisää jäähtynyt voisula vaahtoon. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää vaahtoon, sekoita hellästi. Kaada vuokaan ja paista keskitasolla n. 30 minuuttia. Aika oli sopiva tälle puolikkaallekin versiolle. Anna jäähtyä rauhassa.

Raparperitäyte

 • ainakin 250 g raparperia
 • 1,25 dl hillosokeria
 • 0,5 dl tai hieman vähemmän vaaleaa muscovadosokeria (tai fariinisokeria, muscovadoa ei kaapissani ole vielä koskaan ollutkaan)
 • vaniljatanko, vaniljasokeria tai vaniljauutetta

Paloittele raparperi ja laita sokereiden kanssa kattilaan. Jos käytät vaniljatankoa, halkaise se ja raaputa siemenet joukkoon. Jos käytät vaniljasokeria, voit lisätä sen keitokseen. Jos taas otat pullosta aromia, kuten itse tein, lisää se vasta keittelyn jälkeen. Anna seoksen siis kiehutella hiljalleen kymmenisen minuuttia, niin, että siitä muodostuu hilloketta.

Lisäksi

 • 2 dl vispikermaa
 • tuoreita tai pakastemansikoita
 • (tuoretta minttua tai sitruunamelissaa)

Halkaise kakku. Glorian ohjeessa pohjia ei kostutettu lainkaan, mutta se on mielestäni täytekakkuleipurin virhe numero kolme (ensimmäinen on vatkata muna-sokerivaahtoa liian vähän aikaa ja toinen jymistellä kakku lättänäksi). Kostutin siis sekä pohjaa että kansiosaa kevyesti laimealla sitruuna-vadelmamehulla, suosittelen sinuakin tekemään niin. Levitä pohjalle raparperihilloke. Vatkaa kerma vaahdoksi, mutta älä lisää sokeria vielä! Levitä siitä ensin ehkä noin neljännes hillokkeen päälle ja nosta kansiosa peitoksi. Nyt voit lisätä loppukermikseen sokeria makusi mukaan ja käyttää sen kuorrutukseen. Viimeistele mansikoilla ja tuoreilla yrteillä. Tuoreita mansikoita ei eilen ollut, mutta pakastemansikat aiheuttivat sentään hauskan sulamis-valumis-efektin, jonka ansiosta kakusta tuli aika taiteellinen. Siis kaunis.

raparperikakku2

paperimansikka

paperimansikkapala

Tarjoa kakun seurana kahvia ja teetä, ota aina pieni pala kerrallaan lisää ja taistele viimeisestä kulmasta!

9 Comments »

 1. Ai jai, kun herkullinen kakku. Vesi herahtaa kielen päälle.

  Comment by Sunnix — 26.5.2008 @ 8.00

 2. Oih. Me saatiin eilen anoppikokelaaltani kassillinen raparperia. Ajattelin ainakin osan uhrata kiisseliin. Rakastan kiisseleitä!
  Mä en onnistu juuri koskaan sokerikakun leipomisessa. Se aina aluksi kohoaa hienosti uunissa, mutta sitten lätsähtää. Missä mahtaa olla vika? Oonkohan vatkannut sitä taikinaa sitten liiankin kauan..?
  Ja vielä kolmas asia. Mitkä oli sun suosikkeja Euroviisuissa? Mä tykkäsin Kroatiasta, Bosnia-Hertsegovinasta ja Ranskasta. Venäjä oli musta toiseksi huonoin.

  Comment by Matleena — 26.5.2008 @ 8.58

 3. Nam, kuulostaa mainiolta. Klassiset aineet uudella tavalla. Ja taiteellinen vaikutelma ++. Varmasti kokeilen siellä meidän maalla, missä noita raparpereja kasvaa vaikka muille jakaa.
  Lueskelin muuten tuoreinta Elle-lehteä, jossa myös maukkaalta vaikuttavia ohjeita.
  Niistä Euroviisuista: Kroatiasta pidin minäkin, mutten Venäjän kappaleesta lainkaan.
  Ja palstanpitäjälle kiitokset siitä ihanasta marenki-kakusta

  Comment by Malla — 26.5.2008 @ 12.44

 4. Sunnix, näin teki kerran toisensa jälkeen kunnes kakku oli finito! 😀

  Matleena, juu en oikein tiedäkään, miksen itse pidä kiisseleistä, varsinkin kun muistan paperimansikasta pitäneeni. Ehkä pitäiskin antaa giisselille uusi mahdollisuus, meinaatko? O_o

  Hitsi lässähtävät kakut, en tiedä, voi olla tosiaan että sitten menee vatkaaminen överiksi, toisaalta liian vähänkään ei sais. Mulla on varmaan vaan aina ollu moukantuuria kun oon onnistunut, vielä koskaan (kopkop) ei ole sokerikaakku humpsahtanut.

  Viisuista mun suosikki oli Israel kaunis ja mielettömän hienoääninen mies, jonka esitys oli intensiivinen ja kävi selkäpiihin saakka. Olikos se Ranskan se ainoa “oikea” biisi, sellainen jännä hippi laulamassa? Se oli hyvä. Kroatiaakaan en muista kappaletta, ei ollut se qele? Se oli kanssa jee. Ja B-H:n biisi oli ihan catchy, mutta inhoan lässytystä ja lässyttämällä laulaminen menee jo ihan yli hilseen, vielä kaikkine teattereineen… Oon tällanen herkkähipsu 😀 Venäjän biisi on kamala. Mutta aattele, ensimmäistä kertaa Venäjä voitti viisut, vaikka ainahan sitä kaikki vanhat Neuvostoliiton maat äänestää. Tosin niinpä saadaan mekin Pohjoismailta ääniä, että eipä siinä.

  Malla! Sie oot vihdoin täällä 🙂 Hauskaa, jos taiteellinen vaikutelma on sunkin silmään ok. Ja kiitos raparpereista, parempaan käyttöön eivät olis voineet tulla <3 Ja niitä Elle-lehden ohjeita täällä jo odotan, että laitahan joskus postia! Erinomaista, että Turkkilainen pavloova maistui 😀 Toivottavasti ovat osastolle saaneet sen toisen kakun lopun syödyksi 😉

  Comment by ylimuuli — 26.5.2008 @ 17.29

 5. Joo, Ranskalla oli semmoinen partahippi laulamassa. Kaikilla taustalaulajillakin oli parta, myös naisilla.
  Kroatialla oli sellainen ihana, letkeä slaavi-iskelmä, joka päättyi yhteishoilotukseen. Sitä lauloi “katulaulaja” ja semmoinen räppäävä papparainen. Se pappa oli musta kyllä aika turha.
  Se Qele qele oli Armenian biisi. Ihan ok. Ja anna toki giisselille uusi mahdollisuus. Parhaimmillaanhan ne on, jos nauttiipi ne löysäksi vatkatun kerman tai (punaisen) maidon kera… slurps.

  Comment by Matleena — 27.5.2008 @ 8.11

 6. Matleena, no Ranskasta pidin kyllä, se oli muuten Lihansyöjän suosikki. Kroatia ei saanut kovinkaan kuumaksi, vaikka oli se ihan okei, ei samalla tavalla huono kuin monet niistä.

  Ja selvä, giisselii, paan nigamiin, onnellinen sugulagu ooooooon! t. Zarkus Poussan paras fani

  Comment by ylimuuli — 27.5.2008 @ 17.13

 7. Namm! Kakku näyttää superhyvältä! 🙂

  Comment by Mimosa — 2.6.2008 @ 13.40

 8. Mimosa, siittä vaan pistät haukaten! 🙂 Mutta oli kyllä superhyvää, huolimatta eräässäkin ruokablogissa käydystä kommenttikeskustelussa, jossa täytekakkuja dissattiin. Mieluummin hyvä täytekakku kuin huono liivatekakku! 😉

  Comment by ylimuuli — 3.6.2008 @ 5.47

 9. I’ll immediately grab your rss as I can’t to find your email subscription link or e-newsletter service.

  Do you have any? Kindly permit me know so that I may just
  subscribe. Thanks.

  my blog :: cash for house portland

  Comment by cash for house portland — 28.6.2014 @ 18.05

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress