MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

22.10.2008

Glooo-o-o-o-o-oooriaaaa

Filed under: Arkiruoka,laktoositon,Soija,Soppa — Meri @ 7.57

Joulu lähestyy! Ja minä kuuntelen Celine Dionin joululevyä ja polttelen TUOKSUkynttilää. Kiitos, olen jo nurkassa häpeämässä. Celinestä ihan pidän, mutta tuoksukynttilä oli täysi erhe, joka pääsi syntymään jokin aika sitten turhan nostalgisen tuoksun vuoksi. Voiko lapsuuden tuoksukumien (ei NIIDEN kumien) haiskahdusta vastustaa? Luulin olevani vahvempi, mutta ei. Nyt olen. Poltettuna tuoksu on ällö. Elävä tuli onneksi kotoisa.

Glooriaa joulun lisäksi tälle Glorian ruoka&viini -lehden sopalle. Ne kyllä osaa. Ja saavat kukkakaalin maistumaan paatuneimmallekin caccacuulan kammoiselle (en minä muul. huom.). Lehdessä on myös hyvä idea keiton lisäämisestä kalalla tai muulla. Itse käytin, arvaattehan se, tofua. Lämmöllä suositan, kuten lähes kaikkia keitoksiani, olen kiitollisin yleisöni. Eilen meni tosin pahasti metsään, mutta paljastelen myöhemmin. Nyt kaalit sobbaan ja sobat gorffan.

zoppa

Italialainen kukkakaali-parmesaanikeitto

 • iso sipuli
 • iso kukkakaali tai kaksi pientä
 • 2 perunaa
 • 2 rkl voita
 • 9 dl kasvislientä
 • 1 dl parmesania raasteena
 • 200 g maustamatonta sulatejuustoa (lehdessä ehdotellaan Philadelphiaa, mutta minä muuli se uskollisena tuuppasin Polar 9% -paketista)
 • (mustapippuria, oliiviöljyä)

Hienonna sipuli, paloittele kukkis ja perunat. Kuullota sipulia kattilassa voissa muutama minuutti. Lisää kaali, perunat ja kasvisliemi. Keittele kannen alla vartin verran. Soseuta. Lisää parmigiano ja sulatejuusto, sekoittele sulaksi joukkoon. Anna vetäytyä hetki. Lisää pippuria ja pari tippaa oliiviöljyä pinnalle jos haluat, itse pidin parempana ilman.

Tofuvahvistus

 • 500 g tofua (Super Tahoe)
 • soijaa

Uuni kuumenemaan n. 250/kaasu 6. Paloittele soija pieniksi kuutioiksi. Levitä tasaisesti uunipellille ja roiski hiukan soijaa paloille, sekoittele vielä, että on tasaisesti. Varo liikaa soijaa, ettei tule turhan suolaista. Keitto on myös suolainen. Kuumenna uunissa ehkä vartti. Nauti keiton seassa tai vaikka salaatissa, katoavat myös napoina ihan näinkin.

16 Comments »

 1. Minä taas pidän tuoksukynttilöistä, mutta en Celinestä.
  Ja jouluahan ei voi alkaa odottaa liian aikaisin! Mä siemailen iltaisin jouluteetä kynttilänvalossa ja lueskelen vanhoja ruokalehtien joulunumeroita ja suunnittelen, mitä kivaa sitä tänä vuonna kokkaisi jouluksi. Ja nuuhkin satsumia, jotta tuntuisi vielä enemmän joululta.
  (Eilen meillä syötiin riisipuuroa.)

  Comment by Matleena — 22.10.2008 @ 8.19

 2. Matleena, ehkä sun pitää neuvoa mulle oikeat kynttilät ja tuoksut? 🙂 Ja itsekin olen tänä vuonna ollut joulumielellä jo elokuun lopulta, en ymmärrä miten se vuosi vuodelta aikaistuu. Sen sijaan kaupat saisivat vielä hetken pidätellä, tosin käyn kaupoissa niin harvoin, että samapa sekin. Pian on jo ihana joululauluinen auvo kaupungissakin, jouluvaloineen ja jouluikkunoineen… Ahh. Joulukalenteria ei vielä saanut Fazerilta, mutta aion kerrankin sellaisen sieltä hakea, marraskuun alussa kuulema tulevat! Ja riisipuuro lienee ainoa jouluruoka, josta pidän. Ja piparkakuista. Mmmmm. Minkälaisia joulumenusuunnitelmia mielessäsi kajastaa tälle joululle?

  Comment by ylimuuli — 22.10.2008 @ 8.56

 3. Luulenpa, että menemme mummoni luokse viettämään joulua, jolloin mun ei tarvitse pistää tikkua ristiin sapuskoiden suhteen. Mielelläni sen kyllä tekisin…
  Itse asiassa minäkään en ole niin hulluna niihin suolaisiin ruokiin, mutta rakastan kaikkia jälkkäreitä ja leivonnaisia! Oon jo monta vuotta haaveillut tekeväni mm. jouluhalon, jonkin mehevän konjakkikakun, Lucia-pullia jne jne, mutta mikä siinäkin on, ettei muka ikinä saa aikaiseksi. Mrrh.
  Ja jos saisin täysin päättää meidän joulumenun, pistäisin pystyyn notkuvan alkupalapöydän, jossa olisi eri kaloja ja muita mereneläviä eri tavoin valmistettuina, hyvää leipää, kunnon juustoja, jotain hilloketta tms., salaatteja ja muuta “kylmää”. Lämpimät ruuat voitais skipata kokonaan ja siirtyä suoraan jälkkäreihin ja leivonnaisiin. 😀
  Mikä ois sun unelmajoulupöytä?

  Comment by Matleena — 22.10.2008 @ 10.39

 4. Matleena olikin jo sanonut mun sanottavani. Eli tuoksukynttilät voi olla jees, Celine ja minä mahdumme huonommin samaan huoneeseen. Se ex-koirankaima harrasti tuoksuvia kynttilöitä ja alkuihmettelyn jälkeen totesin, että kyllä vaan ne voivat olla kivojakin, paitsi jos ovat ällönhajuisia.
  Mutta huomenna ihan eri tuoksuja, eikös juu?!

  Comment by Emma — 22.10.2008 @ 10.46

 5. Matleena, sun joulupöytäsuunnitelmasi kuulostaa ylivertaiselta! Minäkään en piittaa lämpimistä ja puuron syön aamulla lenkin jälkeen. Juuri noista itsekin pidän, en perinteisistä jouluruoista juuri lainkaan. Ja samat leivonnaislistat, etenkin luciapullien ja konjakkikakun suhteen 😀 Nyt listalla myös portugalilainen joulukakku Bolo rei. Oijoiii… Ehkä pitää ehdotella tuollaista 😉 Itse olen yleensä jälkiruoan valmistajan roolissa, äiti ja isä hoitavat muut, siellä kun ollaan. Ja Lihansyöjän äiti ja isä sitten taas siellä. Ruispiparkakkuja ajattelin taas leipoa ja piparkakkuleipää, viime joululta hyvät muistot.

  Emma, no ohjeita vaan niihin hyviin tuoksukynttilöihin. 🙂 Ja huomenna totisesti toiset tuoksut! Vaikka tulta saa olla kyllä 😀 Onpa hauska nähdä.

  Comment by ylimuuli — 22.10.2008 @ 20.32

 6. Tiimarissa oli myynnissä ihania lakritsin tuoksuisia tuoksukynttilöitä (tuikkuja) ja arvaahan kahdesti pystyinkö vastustamaan?
  Poltin koko paketin kolmessa päivässä, ja kyllä huomasi asunnossa että tuoksukynttilöitä on polteltu. 😛
  Jos jostain saan hankittua sitä parempaa tofua, niin testaan sitä keittoonkin.

  Comment by Insanity — 23.10.2008 @ 6.24

 7. Kävin heti kuukkeloimassa tuon bolo rein. Ihan uusi tuttavuus mulle. Katsoin jonkun videonkin bolo rein teosta, ja
  ne leipurit tekivät sen reiän kakun keskelle kyynärpäällään, hih! Ennen muinoin sen kakun sisään on kuulemma
  piilotettu joku pikkulelu, mutta nyt EU on kieltänyt moisen turvallisuussyistä. Milloinkahan keksivät kieltää
  mantelin riisipuurosta…

  Comment by Matleena — 23.10.2008 @ 9.03

 8. Moi,
  tuoksukynttilöistä sain äidiltäni sellaisen vinkin että kannattaa käyttää vaatekaapissa
  tympeää hajua poistamassa 🙂 Laitoin yhden vaniljaisen kaappiin, ja avot se toimii,
  vaatteet ei haise vaniljalle, mutta raikkaalle. Oon ajatellut ostaa lisää haisukynttilöitä
  samaan tarkoitukseen!

  Comment by Ingrid — 23.10.2008 @ 9.10

 9. Mä en tiedä tuoksukynttilöistä mutta tofut heitin ohjeesi mukaisesti uuniin ja suupperia tuli! Aiemmin oon aina paistellu pannulla, marinoinu ymsyms. mutta kyllä voi simppelilläkin tavalla näköjään saada tofusta hyvää! (Ruokablogisi on muuten suosikki keitto”kirjani” :)Kiitos siitä.)

  Comment by pikkumyy — 23.10.2008 @ 19.54

 10. Insanity, ilmeisesti siis tiimaristakin saa hyviä. 🙂 Omani olivat Sokoksen, hienoja kynttilöitä kyllä, mutta tuoksut ei oikein iske.

  Matleena, juu, itsekin sattumalta törmäsin siihen ja siinä on jotain kovin houkuttelevaa… Varsinkin kun eräs tuttu viime jouluna sanoi elävänsä koko päivän pelkällä Bolo reilla, hyvä suositus! Ja tosiaan, Eu on kieltämisen mestari. 🙂

  Ingrid, ilmeisesti et polta sitä kynttilää siellä garderoobin seassa? 😉 Tuota voisi kokeilla, jollakin sopivalla tuoksulla. Kaneli houkuttelis 😛 Äsken oli Fezissä niin taivaallisen tuoksuisia ruokia, kanelia, luumuja, lammasta… Oi.

  Pikkumyy! Hurjan hienoa että onnistui 🙂 Olen itsekin kovin tyytyväinen kun ohje on niin simppeli ja tofua on mukava suosia. Ja hauskaa, että apinani palvelee keittokirjana. 🙂 Kuten itseänikin, päivästä toiseen.

  Comment by ylimuuli — 23.10.2008 @ 20.05

 11. Olen todella pinnistellyt, että en alkaisi liian aikaisin viettämään joulunodotusaikaa. Yhtenä vuonna kävi nimittäin niin, että intouduin elokuussa ja sitten marraskuussa ei enää tuntunutkaan miltään ja lahjatkin jäi ihan viimetippaan. Sovin sitten itseni kanssa, että marraskuun alusta voi alkaa kuunnella ja koristella, pohtia lahjoja ja hyräillä itsekin lauluja.

  Töihin vein tuparien aikaan mansikkatuoksukynttilöitä, osin siitä syystä, että saisi sinne jotain viehkeämpää tuoksua kuin vanhan toimiston kliinisen hajun, mutta myös siksi, että asuinkumppani tuhisi tuoksusta. Aika hauskoja, mutta ei ehkä niin jouluisia.

  Comment by Rauna — 23.10.2008 @ 22.29

 12. Rauna, ensimmäinen kerta tämä on mullekin, että se noin varhain alkoi ilmoitella, joulunkaipuu, mutta tähän saakka oon mennyt ihan peruslukemilla. Nyt ollaan kuitenkin jo niin lähellä marraskuuta, että aattelin lauluihin alkaa totutella.. ;-D Koristellut en ole oikeastaan koskaan, että yliannostuksen vaaraa kotona tuskin on. Tosin nyt se joulukalenteri ja ehkä pikkuinen kuusi olis ihanat. 🙂

  Ja ei niiden kynttilöiden jouluisia tarvitse ollakaan, mutta saas nyt nähdä, opinko mä koskaan niistä pitämään. IHan tavalliset kynttilät kun on kunkkukamaa ne. Ehkä jotain kokeilen, kuitenkin. 🙂

  Comment by ylimuuli — 24.10.2008 @ 5.26

 13. Soppakorva! Siellä on selvästi tsekattu Tilsan piirroksia 🙂 Loistavia.

  Comment by Pippurimylly — 24.10.2008 @ 9.51

 14. Pepa, indiiiiid on. Oottelenkin, että tarttuuko joku täkyyn 😉

  Comment by ylimuuli — 26.10.2008 @ 8.05

 15. Ja taas ihanan nakoista!

  Ma laitoin tohon edelliseen kommentiin jo taman, mutta ei nayttanyt ilmestyvan….
  Tein uuden ruokablogin, ja laitoin sen Fodyyn…TAAS. Toivottavasti toimii 🙂

  Comment by Susa — 27.10.2008 @ 7.58

 16. Susa, kiitos. 🙂 Minäpä tarkistan, onko kommentti jäänyt jostain syystä spämmivahtini haaviin, vapautan sen jos näin on. Ja minähän vierailen luonasin välittömästi, usein muutenkin.

  Comment by ylimuuli — 27.10.2008 @ 20.57

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress