MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

20.12.2008

Hassu juttu

Filed under: Alakarppi — Meri @ 14.19

…että pitää heti aiheesta blogattuaan blogata siitä uudestaan, mutta kun en nyt ole aivan varma että ymmärsittekö miten hyvä tuote on kyseessä, varmistan asian. Toisto on kokkausopintojen luontoäiti. Kyseessä alakarppi mikroleipä, joka on näinä aikoina päivittäistä ruokaani. Päälle juustoa, salaattia, graavi- tai savulohta ja virolaista hapukurkkua eikä mitään parempaa voi OLLA! Tai sitten karitsanjauhelihapihvi, cheddaria, kepsuppia ja tomaattia.

Tällä hetkellä käyttööni on vakiintunut “taikina”, jossa 1 rkl öljyä, 0,5 tl leivinjauhetta, 0,5 dl vehnälese-pellavansiemenrouhe-tattarisuurimosekoitusta ja luomumuna. Siis kyllä voi olla helppoa elämä. Ja nopeaa. (Super)fast (monkey)food, eimeeeen.

käntty

20 Comments »

 1. Terve!Auta! Olen lueskellut paljon vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ja yritän ymmärtää GI-arvoista jotain. Tai ylipäänsä koko asiasta jotain… Siispä kysynkin, kun sinulla tietoa varmasti on: Perunasta pitää siis periaatteessa pitää näppinsä erossa. Entäpä sitten bataatti, joka ei perunan sukuinenkaan ole, mutta onko myös vältettävien listalla? En oikein ole löytänyt nuppiini meneviä arvoja ko. mukulasta, olisko sulla heittää jotain kyseisestä herkusta?…
  Jo etukäteen kiittäen, terv. TiV

  Comment by TiV — 21.12.2008 @ 1.12

 2. Bataatissa on hiilihydraattia jopa perunaa enemmän, mutta se on hieman hitaampaa. Meillä se kuuluu joulupöytään, mutta ei arkeen.

  Tuo kannattaa vaikka tulostaa paperille syömisideointia varten:

  http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2034&fuclass=all&specdiet=none&items=1000&from=bottom&portion=100g&lang=fi

  Samasta osoitteesta saa useimmat ravinteet, tai aakkosellisesta luettelosta yksittäiset ruoka-aineet.

  Comment by hullu luumu — 21.12.2008 @ 9.49

 3. TiV, oi kuule, tähän on iisi apu! Oletko koskaan tutustunut Kansanterveyslaitoksen Fineliin (www.fineli.fi), joka on “elintarvikkeiden koostumustietopankki” eli kertoo juurikin laajan valikoiman raaka-aineiden ja tuotteiden koostumuksen? Fineli näyttäisi sanovan, että bataatissa on enemmän imeytyvää hiilihydraattia kuin perunassa ja tärkkelystä tästä hiilihydraatista saman verran. Bataatti on muistaakseni vähän parempi kuitenkin kuin peruna eli gi keskiluokkaa kun perunalla korkea, ja guuglettamalla löysin ainakin yhden tiedon siitä.

  Ja ylipäänsä kannattanee keskittyä ennemmin glykeemiseen kuormaan (http://fi.wikipedia.org/wiki/Glykeeminen_kuorma) kuin indeksiin. Eli kokonaisuus ratkaisee, tässäkin. Harvoinhan sitä ihminen syö vain yhtä asiaa kerrallaan. Joskus pohdin itsekin näitä asioita paljon, mutta nykyään on melko selkäpiissä se näppituntuma (biologisesti epäilyttävä väite ;-)), mikä on “nopeaa” ja mikä hitaampaa tai ainakin se, mikä sopii itselleni parhaiten. Wikipedia kertoo hyvin myös glykeemisestä indeksistä, vaikka se ei sinulle epäselvä lienekään. Enivei: http://fi.wikipedia.org/wiki/Glykeeminen_indeksi

  Toivottavasti tästä oli apua. Fineli on mieletön kultajyvä ja siihen on muuten linkki tuossa MOnkeyfoodin seinälläkin… 🙂

  Comment by ylimuuli — 21.12.2008 @ 9.53

 4. Ähräsin niin kauan vastaustani että (urheilu-)Luumu oli vikkelämpi! Hyvä vinkki ottaa listaus noin. 🙂

  Comment by ylimuuli — 21.12.2008 @ 10.04

 5. Eikös olekin, kun aina maristaan, kuinka karppaaminen on rajoittavaa eikä “mitään” saa syödä. 😀

  Lopulta on tosiaankin kysymys hiilihydraattikuormasta. Mitä tahansa voi syödä, kunhan annostus on omalle kropalle sopiva. Kieltolistat ovat lähinnä aloitusta helpottava apukeino.

  Comment by hullu luumu — 21.12.2008 @ 14.14

 6. KIITOS KIITOS KIITOS KIITOS!!!

  Comment by TiV — 21.12.2008 @ 18.11

 7. Olen toki tuolla Finelissä käynyt, mutta vähän vielä pitää hitaasti pureskella, että miten ne nyt menikään ne hitaat ja nopeat ja korkeat ja matalat – ja mikä nyt mitäkin tarkoitti. Tutkin lisää, luen ja mietiskelen. Ja tiedättekö mitä, jos en hiffaa, niin kysyn täältä!!!! 🙂 Joulunodotusta kaikille!!

  Comment by TiV — 21.12.2008 @ 18.13

 8. TiV, vassokuu, Luumunkin puolesta. 🙂 Ja oikein ihanaa joulua, pian se on täällä.

  Comment by ylimuuli — 21.12.2008 @ 20.45

 9. Vielä vinkkinä: Hiilarien GI-arvolla on eniten merkitystä silloin, kun hiilihydraatin osuus ravinnossa on suuri. Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla hiilarikuorma jää joka tapauksessa alas, jolloin GI:llä ei ole kovin suurta merkitystä. Riittää että imeytyvän hiilihydraatin kokonaismäärä pysyy tavoitelukemassa, joka sitten taas riippuu yksilöstä. Itse esim. voin syödä aterialla puolikkaan perunan tai yhden pienen, mutta isommat määrät aiheuttavat ikävyyksiä. Joku toinen kestää enemmän.

  Ja Oikein Hyvää Joulunvalmistelua kaikille!

  Comment by hullu luumu — 22.12.2008 @ 10.04

 10. Omaan mikroleipäseni on vaihtelevasti uponnut ruisleseitä, hasselpähkinäjauhoja, joskus jopa soijajauhoja, ruisjauhoja ja auringonkukansiemeniä. Pelkillä pähkinäjauhoilla (tai mantelisellaisilla) lopputulos on hieman makeampi, mutta eipä tuokaan mitään, varsinkin jos leipäsen jaksaa vielä paahtaa ennen kunnon voisipaisua.. Nannaa 🙂

  Comment by Kaisa — 22.12.2008 @ 12.28

 11. Kiitos taas, Luumu, ohje auttaa pitämään tolkun päässä hiilareidenvälttelyssäkin. 🙂 Ja mainiota aatonaatonaattoa, pian Se on täällä!

  Kaisa, paahtaa O_O Täällähän vilisee hyviä ideoita. 😛

  Comment by ylimuuli — 22.12.2008 @ 19.36

 12. Uusi ajatus minullekin, paha vain että paahtimemme on täynnä rukiinmuruja viljansyöjien jäljiltä niin en uskalla kokeilla. Eilen tehtiin taas tattariversiota, kaksinkertaistin rasvan määrän (puolet voita, puolet oliiviöljyä, niin maku vain meidän mielestä on paras.) Syötiin tällä kertaa blinityyppisesti (Venäjää liikkeellä?) voin, smetanan, kijolohenmädin ja silpulisilpun kanssa ja pentele oli hyvää. Oikein toimiva arkiblini silloin kun ei ennätä niitä hapanblinejä.

  Huomenna sitten venäläistyyppisen rosollin tekoon.

  Comment by hullu luumu — 23.12.2008 @ 11.18

 13. Luumu, aion kans viritellä pikablinejä tänään kun täytteitä jäi niin heftisti… 😛 Voi että tuo hapukoorkin on HYVÄÄ! Arkiblini on kullanarvoinen keksintö.

  EIkös venäläistyyppinen rosolli oli öljypohjainen… ?

  Comment by ylimuuli — 23.12.2008 @ 14.57

 14. No Venäjältäkin löytyy monenlaisia ohjeita, öljypohjainen menisi paastonajan keittiöön.

  Meillä tulee keitettyä punajuurta (ei siis etikkasäilykettä), keitettyä porkkanaa, suolakurkkua (hapankurkkua, ei siis etikkasäilykettä), (puna)sipulia, omenaa, kaprista (joo se on etikkasäilyke) kuorittuina ja pieneksi kuutioituina, symmetrisinä, erillisinä raitoina tarjoiluvadille. Huuhdeltua, pilkottua suolasientäkin voisi laittaa raidan pari. Kastikkeeksi pöytään vatkattua smetanaa (paljon parempaa kuin kermavaahto) ja kyytiin siiten niitä sillejä sun muita suolakaloja. Venäjällä on myös ollut tapana laittaa keitettyä kananmunaa valkuaiset ja keltuaiset erotettuna ja erikseen hienonnettuina, mutta me olemme mieluummin syöneet munat mädin kanssa. (Parhaat keitetyt munat tulevat muuten jäähtyvässä vedessä, eli lämpö pois kun vesi kiehuu, sitten kannen alla noin 15 minuuttia, jolloin keltuainen on ihan juuri ja juuri kiinteä mutta ei vaalentunut kuten tavallisesti kypsä keltuainen on.

  Comment by hullu luumu — 23.12.2008 @ 15.13

 15. Luumis, juu tuo öljypohjainen tuli siitä, kun keskustelin yhden potilaan kanssa tuossa joulun alla joka on siis Venäjältä kotoisin ja kertoi oman ohjeensa, joka oli öljyisä. Muuten samat raaka-aineet kuin teilläkin, ja nimenomaan silliä pöytään. Hitsi muuten että tuo hapukoor on hyvää! Onneksi sitä on vielä yksi säkki.

  Ja hei tuo munajuttu, toimiiko siis myös kaasuliedellä?! Teillähän oli kai induktio, että pitäis toimia? Meneekö teräsliedellä sitten ylikypsiksi kun lämpö pysyy niin pitkään? Aion kokeilla, älytöntä miten sitä koko ajan oppii uutta. Ja mikrokin on päivittäisessä käytössä, se sun kiinalainen kasvisviritys oli älyttömän hyvää, aion postatakin sen. 🙂

  Comment by ylimuuli — 24.12.2008 @ 9.15

 16. Munien jäähtyvä kypsennys riippuu kattilan koosta. Perusohje on kuumenevalle keittolevylle joka tuottaa jälkilämpöä, jos käytössä on kaasu tai induktio eikä kattila ole suuri, jäähtyminen voi olla liian nopeaa. Silloin kannattaa joko käyttää pientä lämpöä tai esim. kääriä kattila pyyhkeeseen, kuten tein kerran puolalaisessa hotellissa kun käytössä oli pelkkä vedenkeitin. Kuumensin siis veden kiehuvaksi, kaadoin munien päälle ja käärin kattilan pyyhkeeseen ja sanomalehteen. Mahtava tulos.

  Comment by joululuumu — 25.12.2008 @ 9.16

 17. Hervé This on kirjoittanut mainioita kirjoja keittiön kemiasta: Kitchen Mysteries -Revealing the Science of Cooking. Saattaa löytyä Akateemisesta, tilautin sen sinne itselleni ja ymmärsin, että tilasivat samalla parikin kappaletta.

  This kirjoittaa myös kananmunien keittämisestä: Munassa kun eri molekyylityypit reagoivat lämpöön eri tavoin, ja eri proteiinityypit koaguloituvat eri lämpötilassa. Yksi jo 61 asteessa, toinen 70 asteessa. Munat tulee laittaa kiehuvaan veteen, ja oikea keittoaika hänen mielestään on 3 minuuttia, jolloin keltuainen on 70-asteinen. Vaihtoehto olisi tunnin kypsennys 65-asteisessa uunissa, jolloin saa kypsän valkuaisen mutta täydellisen juoksevan keltuaisen. Kovaksi keittämisessä maksimiaika on kiehuvaan veteen laitettuna 10 minuuttia, jonka jälkeen välittömästi kylmään veteen. Keltuaisen pinnan sinistyminen on hänestä merkki liian pitkästä keittoajasta, joka myös tuhoaa munan aromin, kun keltuaisen rikkipitoiset yhdisteet pääsevät kaasuuntumaan.

  Munaa paistettaessa taas pitää ottaa huomioon, että keltuaisen ympärillä oleva valkuainen koaguloituu hitaammin kuin muu. Siinä oleva ovomusiini-niminen (ovomucine?)proteiini vaatii korkeamman lämpötilan. Asiaa kuitenkin korjaantuu lisäämällä kypsennyksen aluksi näihin kohtiin suolaa tai vaihtoehtoisesti etikkaa, koska näiden ionit ovat vastakkaisia ovomusiinille. Tämän sähkökemiallisen reaktion seurauksena proteiinit pääsevät helpommin suoristumaan ja muodostamaan niitä hyydyttäviä sidoksia.

  Ettäs tiedät! 😀

  Comment by Mirka — 1.1.2009 @ 14.19

 18. Se on ihan tiedettä tää munien valmistaminen! 😀 Olen kyllä aina ollutkin sitä mieltä, että munat kiehuvaan veteen. Lihansyöjä ei voi ymmärtää miksei voi laittaa heti veteen kun tulee niin helposti sellai. Nyt voin PERUSTELLA vedenpitävästi. Harvoin tosin tulee tehtyä tuollaisia aamiaismunia eli kolmen minuutin, lähinnä keitettäessä ihan kovaksi asti. Siinä olen itse käyttänyt nykyään muistaakseni n. 8 minuutin kaavaa. Mutta saa siis mennä kymppikin.

  Tuo paistaminen kuulostaa jo melko haastavalta, että kun ennen sanottiin että osaa laittaa ruokaa jos nyt osaa munan paistaa ja perunat keittää niin eihän se enää ookaan sanottu 😉 Osaatko muuten sanoa, imeytyykö omega 3 -munista ja camelina-munista hyvät rasvat niin, että niitä kannattaa syödä? Itse en aio luomuista vaihtaa mihinkään kun rasvat saa muutenkin, mutta kannattaako niitä suositella?

  Comment by ylimuuli — 2.1.2009 @ 12.02

 19. Kaipa ne imeytyvät, mutta meillä on kustannuspolitiikka semmoinen, että ne kolmoset saa kalasta tai kalaöljykapseleista edullisemmin. Vapaita tai luomua ostetaan kun hinta ei ole törkeä. Aika usein niitä 15 kpl halpislätkiä kuitenkin, kun nelihenkisessä perheessä kestää hyvä jos kaksi päivää. Niin siis se 10 minuuttia oli maksimiaika, silloin jos nimenomaan haluaa kovaksikeitettyä.

  Suurkiitos tuosta mikroleivän ohjeesta, siitä tuli ihan keeper nyt meillekin. Seitsemään vuoteen syönyt mitään leivän tapaistakaan, on ihanaa palata vanhoihin juttuihin niinkuin Eläinlääkärin yöruokaan sun muuta kivaa Tanskan maalta.

  Olen tehnyt nyt niin, että 25 g öljyä, 0,7 dl soijajauhon, tattarijauhon ja tattariryynin sekoitusta + 1/2 tl leivinjauhetta. 800 W teholla 1 min 20 sek. Tulos on varsin lähellä sekahiivaleipää.

  Comment by Mirka — 9.1.2009 @ 13.27

 20. Mirka, juu, minäkään en aio rahojani niihin muniin laittaa, mutta tietääpähän kannattaako suositella. 🙂

  Ja jee että mikroleipä uppoaa sielläkin suunnalla, olen itse siihen suunnattoman ihastunut! Eläinlääkärin yöpala kuulostaa muuten etäisesti tutulta… Aion kokeilla sun sekoitustasi, omanikin on vakiintunut ihan tietyksi. Itselleni muhkea kiitos siitä mikro-kasvisohjeesta, sovellan sitäkin lähes päivittäin, se opetti kerralla valmistamaan vihannekset Kennyssä. Tällä viikolla olen laitellut töissäkin eväät samaan malliin kuntoon, ei hullumpaa. Aivan superia siis! Äskenkin syötiin fetalla höystettynä.

  Kyllä mä olen toistaiseksi niin kovin tyytyväinen mikron hankintaan, jotenkin se tuntuu helpolta. Melkein sanoin turvalliselta, mutta taannoisen episodin vuoksi en uskalla hetkeen sitä sanaa käyttää ;-D Mutta blogi jää ihan heitteille kun kokkaan vaan mikrossa samoja suosikkeja! Vaan mitäs siitä, täällähän on jo vaikka mitä. 🙂

  Comment by ylimuuli — 9.1.2009 @ 21.22

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress