MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

25.1.2009

Lohta, parsnippiä ja jäätelöhuumaa

Ruokaohjelma, jota itse en ole koskaan nähnyt, mutta joka on jättänyt jälkensä keittokirjastoomme, inspiroi eilen helppoon ja herkulliseen kotiruokaan. Sen verran vakuuttavalta maistui tulos meidän ja vieraidemme suissa, että selkeitä keepereitä molemmat. Mustapippurilla on muutenkin hiukan historiallinen merkitys kodissamme: Lihansyöjä on aikoinaan tehostanut viehätysvoimaansa ruokkimalla minut kirjan ohjeen mukaisella kanarisotolla, joka siis on naurettavan hyvää. Nyt kuitenkin lohta ja palsternakkaa tai parsnippiä, kuten lontoolaistuneet ystävämme kutsuivat.

Parsnippiä gratiinissa

 • palsternakkaa
 • ruokakermaa (edes 4% Kevyt ja paksu ei voi tätä pilata)
 • siirappia
 • suolaa, pippuria
 • rakuunaa tai ruohosipulia

Laita uuni kuumenemaan 200-250 asteeseen. Kuori  ja viipaloi palsternakat ohuehkoiksi kiekoiksi, laita uunivuokaan. Mausta kerma lorauksella siirappia, pippurilla ja suolalla, kiehauta kattilassa. Lisää tuore ruohosipuli tai kuivattu rakuuna. Kaada parsnipin päälle ja tyrkkää vuoka uuniin, kunnes kypsää.
Lohta

 • lohifilee
 • dijonin sinappia
 • parmesania tai pecorinoa

Valmista parsnipille seuralainen eli ota loheen väri pannulla. Siirrä omaan uunivuokaansa ja sivele pintaan ohut kerros Dijonia. Raasta päälle reilusti pecorinoa ja tuuppaa sinne samaan uuniin parsnipin kanssa. Kun molemmat ovat kypsyneet, nauti esimerkiksi mäntyisen raikkaan Retsinan kanssa ja maadoitu maailmaan.

Jälkiruoaksi valmistimme luonnollisesti jäätelöä. Ohjeena toimi vieraiden viesti, joka oli vastaus kysymykseemme, mitä makua saisi olla: “Uuh, niin vaikee valinta… Mango tulee eka mieleen tai turkinpippuri tai kirsikka olis kyl paras tai suklaa tai mansikka tai sekoitus ois kyl kaikista paras tai…” Selvä pyy! Itsestäänselvä valinta oli seuraava.

monkeyjäätelö

Vappujäätelö

 • 3 dl kulutusmaitoa
 • 3 dl (rasvatonta kevyt-) vaniljajogurttia
 • 3 keltuaista
 • 0,5 dl ruokosokeria
 • reilusti taloussuklaata
 • Lihansyöjän äidin valmistamaa maailman parasta mansikkahilloa
 • hillottuja kirsikoita eli coctail-kauhistuksia

Sekoita maito, jogurtti, keltuaiset ja sokeri ja vatkaa kuohkeaksi. Sokerin määrää kannattaa säädellä omaan makuun sopivaksi ja muistaa, että kylmä karsii makeutta. Eli jos litku on juuri sopivaa, kannattaa lisätä vielä hiukan. Kaada seos jäätelökoneeseen. Kun seos alkaa (kohtuupian) hyhmiintyä, lisää joukkoon pilkottu suklaa, mansikkamöllöt ja kirsikat. Anna koneen käydä, kunnes jäätelö vaikuttaa valmiilta (n. 30-40 minuuttia) ja nauti heti tai siirrä pakkaseen odottamaan.

Jäätelö on ehdottomasti parhaimmillaan suoraan koneesta nautittuna, sillä pakkanen kovettaa sitä hiukan liikaa, mutta saavutti tämä erinomaisen suosion myös sellaisena. Kastikkeeksi jäätelölle valmistin koeluontoisesti samasta pohjaseoksesta turkinpippurisoosia lisäämällä siihen yksinkertaisesti runsaasti murskattuja peppereitä.

monkeyjäätelö2

Suussasulavaa… Well, alankin tässä valmistella dagen efter -tötteröä. So long!

17 Comments »

 1. Onnea täältäkin varhaiskeski-ikäiselle! 😉
  Maistuuko tuollainen keittämätön jätskimassa sun mielestä yhtään raa’alta kakkutaikinalta?
  Kun mä sain jätskikoneen (synttärilahjaksi myös), eka jätski, jota kokeilin, oli just tuontyyppinen “raaka” jätski. Se maistui raa’alta kakkutaikinalta. Raaka kakkutaikina on hyvää, mutta ei ehkä jätskinä… Sen jälkeen oon tehnyt vain niitä “keittele ja hämmentele kermaseosta, anna jäähtyä ja laita vuorokaudeksi jääkaappiin” -keitoksia.
  Olen kyllä valmis antamaan toisenkin mahdollisuuden keittämättömälle massalle, jos vain se sitten maistuu oikeasti jätskiltä, eikä kananmuna-sokeriseokselta. Onx tää siis oikeasti hyvää?

  Comment by Matleena — 25.1.2009 @ 18.54

 2. MÄ HALUUN KANS JÄÄTELÖKONEEN!!
  Kehtaiskohan tuparikutsuun laittaa, että älä tuo lahjaa ellet tuo jäätelövehjettä..?

  Comment by Veera — 25.1.2009 @ 23.09

 3. Nää ruokakekkerit vaikuttaa (jälleen kerran)… mun piti löytää tähän joku kaiken kattava ylistyssana, mutta tuossa vappujätskin kohdalla tuli sellainen tunne, että sanat ei riitä kertomaan 😀 Nää postaukset piristää mun arkea aina yhtä paljon, oikeasti!

  Comment by Anna — 25.1.2009 @ 23.49

 4. Matleena, sellainenko tässä nyt ollaan? Ei tunnu varhaiskeski-ikäiseltä, mutta ehken vaan tiiä että tältä se tuntuu. Tuntuu ihan nuorelta, mitä vaikutelmaa saattaa tehostaa se seikka, että valtaosa mun potilaista on täyttänyt ainakin 70 vuotta. 🙂

  Ja täytyy sanoa, ettei olis kuunaan tullut mieleen raaka kakkutaikina :-O Vaikka onhan siinä keltuaisia, mutta niin häviävän vähän. Ehkä tulis ongelmaksi ilman tuota jogurttia, mutta ainakaan nämä sekoitukset eivät mun suussa mitenkään ole taikinaisia. Ne litkut on paremminkin niin hyviä, että pistelisin ne poskeen sellasenaan. Vaan enhän minä tiiä muiden mauista.

  Ainakin tästä pitivät Suuri Jäätelönystävä, Suuren Jäätelönystävän poikaystävä, Lihansyöjä ja minä. Meistä se oli oikeasti hyvää. Muuta en voi luvata.

  Veera, kehtaa kehtaa! Eihän se oo tyhmä joka pyytää 😉

  Anna, ai eiks nää ollu nyt kuitenkin aika maatiaiskekkerit 😀 Sää oot ihana kun jaksat tsempata! Sun kommentit piristää vastaavasti paraikaa mun maanantaiaamua… Ja tervetuloa joskus jädelle, kai se pitäs kehitellä yhessäkin jotain.

  Comment by ylimuuli — 26.1.2009 @ 6.34

 5. No hei et tod. oo varhaiskeski-ikäinen, kun mäkin olen vasta varhaiskeski-ikäistymässä ja on sua… muutaman vuoden vanhempi! Soot nuori harakka vielä 😀

  Comment by Välispiikki — 26.1.2009 @ 7.26

 6. menee hetimiten kokeiluun, etenkin palsternakkajuttu kun palsternakka on ihanaa 🙂 ja onnea vielä 😀

  Comment by Liina — 26.1.2009 @ 8.20

 7. Ja mä en sua koskaan ajoissa onnitellut, joten täältä tulee onnet! <3 <3 <3 Maanantaina sitä tarvitaan! 🙂

  Comment by Kukka — 26.1.2009 @ 10.09

 8. Lohi kuulostaa tosi namilta, onko kuvaa??
  Mä rakastan mun jätskikonetta;tosi ihanaa kun voi itse keksiä kaikenlaisia makuja ja ei tarvitse kaupan jätskejä ostella:-)

  Comment by Yaelian — 26.1.2009 @ 11.11

 9. Kaupasta on lähes mahdoton löytää jäätelöä, jossa ei olisi vehnää jossakin muodossa, esim. tärkkelyssiirappina. Allergiselle todella hankalaa. Onneksi on tuo jäätelökone.

  Comment by Mirka — 26.1.2009 @ 11.57

 10. Välispik, tänks, harakkakaveri 😉

  Liinus, palstis on parasta! KIITOS.

  Kukka, kiitos, kiitos, kiitos! Olikin kyllä sellanen päivä että hetkittäin melkeen tunnisti maanantaiks O_O Onneks treeni parans (tietty taas) kaiken. 🙂

  Yaelian, eip oo, keskityttiin ruokailuun 🙂 Kauniilta se näyttikin, oikein kutsui syömään! Nätti kuorrutus tulee tuosta. Ja jäätelökone on kyllä aivan aliarvostettu kone, sehän on ihan mielettömän ihana. Tuunkin heti sulle kylään vakoilemaan ohjeita 🙂

  Mirka, älä muuta sano, sama ihan muutenkin ravintoarvojen sun muun suhteen. Laktoosivammakin kun rasittaa kaupan valikoimaa.

  Comment by ylimuuli — 26.1.2009 @ 17.40

 11. Kun ihmisen odotettu elinikä nousee, nousee samalla keski-ikäkin. Voit siis huoletta olla vielä nuori varmaan seuraavat parikyt vuotta. 🙂 Vaikka toisaalta, nuoruutta yliarvostetaan, keski-ikähän on kuulemma ihmisen parasta aikaa.

  Mua jäi kiehtomaan.. Mikä se ruokaohjelma on, josta puhut tossa alussa?

  Comment by Rauna/Kannat kattoon — 28.1.2009 @ 16.02

 12. Rauna, ehkä keski-ikä vain pitenee? ;-D Kolmesta kympistä seiskakymppiseksi vireenä keski-ikäsenä 😛

  Ja siis Mustapippuri on se ohjelma, onko tuttu?

  Comment by ylimuuli — 28.1.2009 @ 19.38

 13. Ei ollenkaan, ja meni ihan ohi, että se lukikin jo siinä tekstissä. Ajattelin, että se oli joku keittokirja tms. Meillä ei tainnut MoonTV näkyä “silloin nuorena”, snif (ja snif ainoastaan sille nuoruudelle, en ole varma, menetinkö mitään kanavan suhteen, anteeksi ennakkoluuloni).

  Ja joo, varhais-, keski- ja myöhäiskeski-ikä voivat olla aika venyviä käsitteitä. 😀

  Comment by Rauna/Kannat kattoon — 30.1.2009 @ 1.11

 14. Rauna, ei mullakaan näkynyt, koskaan en ole nähnyt, mutta Lihansyöjän mukana kirjastoomme ilmestyi tuo siitä julkaistu kirja. 🙂

  Comment by ylimuuli — 30.1.2009 @ 6.27

 15. Jesta miten hyvältä näyttää tuo jäde! Aivan ihanaa.. Turkkarikastikekin kuulostaa kivalta vaihtoehdolta 🙂

  Comment by Insanity — 31.1.2009 @ 20.43

 16. […] dijonlohta välittömästi uudestaan kun odottava ystäväni tuli kylään ja sushi oli siis poissa luvuista. […]

  Pingback by MonkeyFood » Batataa ja jäätelönkaltaisia herkkuja — 1.2.2009 @ 10.15

 17. Insanity, sulle kyllä sopis jäätelökone kun oot niin mestari kehittelemään yyberherkkuja! Suosittelen ;-D Ja turkkarit on ihania kastikkeessa 😛 Pavlovaankin sopivat älyhyvin.

  Comment by ylimuuli — 1.2.2009 @ 10.36

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress