MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

16.7.2009

Risti mun leipään

Filed under: Leipää — Meri @ 17.59

Sillä sinne lähtisin mielelläni koska tahansa. En ole kuitenkaan vielä lähtenyt, mutta Anna-Leena Härkösen Taikinaterapiaa-lehden ohje johdattelee mukavasti sateiseen tunnelmaan kotoisalla soodaleivällään. Kokeilin ohjetta viikonloppuna mökillä ihan ekstempore, ja niin se oli helppo ja hauska ja nopea ja herkullinen. Ja kaunis, näytti ihan oikealta leivältä, kuten Lihansyöjä kommentoi.

Irlantilainen soodaleipä

  • 2,5 dl vehnäjauhoa
  • 4 dl graham- tai sämpyläjauhoa
  • 1 tl suolaa
  • 3 rkl sokeria
  • reilu 1 tl soodaa
  • 25 g voita
  • 3 dl piimää tai maitoa (tai 3 dl maustamatonta jogurttia ja hiukan maitoa ohentamaan)

Ota voi huoneenlämpöön. Laita uuni kuumenemaan n. 200 asteeseen (Anna-Leena ei anna uunin lämpötilalle ohjetta vaikka lehden alkupuheessa kiroaa epätarkkojen ohjeiden antajat!). Sekoita jauhot, suola, sokeri ja sooda. Nypi joukkoon huoneenlämpöinen voi. Lisää neste ja sekoita käsin taikinaksi. Tarvittaessa lisää hiukan nestettä, jos taikina tuntuu liian sitkeältä. Painele voideltuun vuokaan kuten A-L tai muotoile taikinasta leipä leivinpaperoidulle pellille kuten Y. L. I. Muuli. Leikkaa veitsellä pintaan risti (tulee nätimpi ja pysyy kivasti kiroukset poissa). Paista n. 45 minuuttia.

Kokeile kypsyyttä koputtamalla pohjaan; jos se kuulostaa ontolta, kypsä on. Voit myös Rachel Adams leipoo -ohjelmasta opitun niksin mukaan tehdä kuten tein, eli kääntää leivän pellille ylösalaisin viimeisiksi viideksi minuutiksi. Tulee vielä rapeampi pohja.

Syö tuoreena (saap antaa jäähtyä kyllä) voin kanssa, myös juusto käy ja hillokin voi tehdä eetua.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress