MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

3.8.2009

Salaatin tekijät

Filed under: Sallad — Meri @ 16.09

 ihmesalaatti

Suurena salaatinsyöjänä päivitän jälleen tämän hetken pysyvimmät salaattikonseptini ihmeidentekijät. Kokoan salaatin usein näin:

  • runsas raakasalaattipohja: salaatteja, tuoretta pinaattia, tomaattia, kesäkurpitsaa, kurkkua, paprikaa jne./tms.
  • porkkanaa/palsternakkaa/lanttua mikrossa pehmennettynä (myös sieniä saatan käyttää mikron kautta)
  • kurkumaa, suolaa, pippuria
  • balsamicoa
  • fetaa
  • goji-marjoja
  • paahdettua sipulia

Toimii aina. Vihannekset hiukan vaihtuvat, mutta kurkuman, fetan, balsamiviinietikan, makeiden gojien ja paahdetun sipulin maut tekevät kaikesta parhautta. Usein lisään myös jotakin muuta prodea fetan ohella: katkarapuja, tonnikalaa, toista juustoa, mitä milloinkin. Savusiikaa ilahduttavan usein.

Raakasalaattipohja on salaatin perusta ja sitä pitää olla paljon, mutta mikrossa pehmennetyt juurivihannekset tuovat mukavaa ruokaisuutta ja pehmeää makeutta ruokaan. Kurkuman makuun addiktoituu. Paahdettu sipuli ei ole suoranainen terveysruoka, mutta näin mausteena se on mahtava, tuo erilaista tekstuuria kuin mikään muu. Fetasta Apetinan kartonkipaketissa oleva 8% on suosiossani, se on pehmeää ja maukasta.

Balsamiconi on useimmiten Pirkkaa tai muuta peruskamaa, kunhan pullossa on sellainen suu, ettei valahda litra kerralla. Koska kirjan Petos lautasella painos on myyty loppuun ja joudun odottamaan omaani ensi viikkoon, en vielä tiedä, onko olemassa “turvallisempiakin” balsamicoja. Käsittääkseni kirjassa käsitellään myös niitä. Jos joku tietää, kertokoon?

9 Comments »

  1. Hyvältä kuulostaakin tuo sun salaattipohjasi!

    Comment by yaelian — 3.8.2009 @ 19.11

  2. Goji-marjoja salaatissa? Kreisiä. En taida ostaa ihan tätä ideaa, vaikka kuivattuja karpaloita ja mustikoita välillä kuskus (tmv.) -pohjaisiin salaatteihin välillä lykinkin. Gojit ovat vaan pahoja :(. Mut muuten salaattis näyttää just hyvältä!

    Comment by Mari — 3.8.2009 @ 19.19

  3. Yaelian, ja maistuu kahta ihanammalta!

    Mari, mitämitämitääää! Gojit on herkkua, kunhan ovat laadukkaita. Salaatissa ikään kuin hiukan kostuvat ja pehmenevät, jolloin tulevat herkullisimmiksi kuin ihan “kuivina”. Et vaikket ostas niin… tyyppaa nyt silti! Hauska kuulla susta <3

    Comment by ylimuuli — 3.8.2009 @ 21.27

  4. Oi oi näyttää namilta! :O Ihanaa Mukkelis kun olet ruvennut taas päivittämään blogiasi kunnolla ja kuvien kanssa, et usko millaisen läjän herkkusuita teet onnelliseksi. Varsinkin kun etiikkaa, terveyttä ja uusia supermakuja löytää aina sun safkoista.

    Pakko kokeilla tuota mikrokikkaa joku päivä, myöskin kurkuma puuttuu maustekaapistani. Oma vakkarini on valkoviinietikka+valkosipuli+chili ja basilika tai oregano. Freesejä ja kirpakoita salaatteja saa jos pistää vähän wasabituubista boostia kastikkeeseen. ;>

    Mutta öh.. mitä tuo salaattisi kellanruskea kökkö esittää? @_@ Ei näytä sipulilta eikä soijarouheelta.

    Comment by Kafi — 4.8.2009 @ 9.19

  5. Kafi, huijuiiiiiii! Tuntuu kivalta kun sanot noin 🙂 Saas nähdä millaiseksi tämä bloginpito nyt muodostuu, lienee ailahtelevaa, mutta eihän tätä rakastan apinaa hyljätä voi. <3 Ainakaan kokonaan. Välillä vaan laiskottaa kuvien kanssa ja kirjoittelen reseptit lähinnä itselle muistiin... Mutta superfoodit on kyllä superjuttu.

    Ja mikrokikka on varsinainen barbakikka! Näppärä ja nopea. Tuo vaihtelua. Oregano on ihanaa ja wasabia en olekaan hetkeen edes muistanut, ryhdistäydyn!

    Kellanruskea kökkö, namnam, on syntistä JAUHELIHAA o_O 😀 Olen näet jättänyt riistetyn ja rääkätyn broilerin aika lailla pois, mutta sitten taas lihaa syön silloin tällöin, lähinnä kun kroppa sanoo että nyt tarttis. Harvoin. Silloinkin yleensä lammasta, joka on saanut hiukan vapaammin vaellella kuin vaikka possu.

    Ja yksi superherkuista on hallista saatava fenkoli-villisikamakkara, sellainen ohueksi siivutettu, jota olen ostanut jo kahdesti, noloa. Mutta haastattelin puodin myyjiä viimeksi: villisiat kasvavat vapaina kuitenkin rajatulla alueella, jolla pyritään estämään niiden salametsästys. Ovat meinanneet possuparat kuolla sukupuuttoon :') Nyt ovat elpyneet, ja tietyllä kierolla tavalla voisi ajatella, että tukemalla villisikamakkaratuotantoa ihmisillä on suurempi intressi pitää ne hengissä. Tai sitten olen vain kepulieero perustelemaan satunnaista lihanhimoani. Osaan silti vielä hävetä sitä. 😉

    Comment by ylimuuli — 4.8.2009 @ 10.41

  6. Hihi, kiitos kun kävit vastavierailulla Pitää itsekin vielä koklailla, ehkä Kotilieden sivuilta löytyy se varmasti tarkemppi ohje tuohon.

    Comment by Kafi — 4.8.2009 @ 21.54

  7. Mistä päin se villisika on kotoisin? Mielenkiintoista tuo rajatulla alueella vapaasti kasva(tta)minen… puolivillejä villisikoja 😉 En ol vielä maistanut villisikaa, mut Obelix ainakin tykkäsi siitä kovin, joten…

    Comment by pinea — 5.8.2009 @ 11.13

  8. Nyt minäkin sitten tiedän miten voisin goji-marjoja kokeilla…. hypistelin nimittäin marjapussia viime viikolla Ruohonjuuressa ja meinasin ostaa, mutta en oikein käsittänyt missä muodossa niitä voisin popsia…. Ostin sitten kuitenkin murskattuja raakakaakaopapuja ja muistelin nähneeni niistä jotain täällä sinun blogissasi…

    Comment by Marke — 16.8.2009 @ 10.10

  9. Pinea, vähän meni aikaa että ehdin vakoilemaan, mutta muistaakseni elivät Italian… Eiiiiii! En muista enää varmaksi! Luulen että Piemontessa. Mutta voivatko NEKIN olla sieltä?! Ehkä. Hyvää on. Älyttömän.

    Marke, osta ihmeessä ja maista! Varsinkin kostuessaan salaatissa tulevat meheviksi ja hyviksi. Ja kaakaonibseistä teet raakasuklaata 😛 Siihenkin gojit sopivat.

    Comment by ylimuuli — 16.8.2009 @ 10.16

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress