MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

18.8.2009

Leivo itsesi lomalle

Filed under: Cake&Cookies,Leipää,Leivonta — Meri @ 11.14

Kesäloma on ihana asia. Loma ylipäänsä on maailman parhaita asioita yhdessä meren, auringon, rakkaiden, suolan, huumorin ja inspiraation kanssa. Kun lööbaa osan lomastaan mökillä, saa villin kortin leivontaan; bake, bake, bakety, bake! Leivonnalle antoi suunnan uusi leipävuoka, jonka Lihansyöjän äiti esitteli. Aluksi olimme vuoan kanssa kovin muodollisia, mutta jo ensimmäisen yhteisen onnistuneen projektin tuloksena teimme sinunkaupat ja jatkoimme hyvin alkanutta ilkamointia.

Koska vuoankaan suu ei tuohesta ole, ensimmäinen testi tehtiin Pastanjauhajien olutleivällä. Voin vain suositella. Nopea, helppo, herkullinen, vielä seuraavana päivänäkin. Toistan ohjeen täällä, vaikka saat toki seurata jälkiä sylttytehtaallekin.

olutleipä

Olutleipä

  • 7,2 dl vehnäjauhoa (tai puolet sämpyläjauhona)
  • 1-1,5 rkl leivinjauhetta
  • vajaa 1 tl soodaa
  • 1 tl suolaa
  • 0,6 dl sokeria
  • 3,6 dl olutta (käteen sattui kaupasta Keisari)

Kuumenna uuni 190 asteeseen. Voitele vuokaystäväsi öljyllä. Sekoita kuivat aineet ja kun uuni on valmis, kaada joukkoon olut ja kiepaise vielä sekaisin. Sooda alkaa toimia heti jouduttuaan kosketuksiin nesteen kanssa, joten tässä vaiheessa ei ole syytä aikailla ja siksi on tärkeää, että uuni on valmis. Paista 55-60 minuuttia rapeakuoriseksi ja anna jäähtyä hetki vuoassaan. Kumoa ja anna jäähtyä vielä ennen leikkaamista. Ja sitten: shöytaim! Päälle vaikka maggaraa.

Seuraavaan systemointiin rupesimme vuoan kanssa, kun apina ja gorilla eli rusinat ja pestojämät alkoivat huudella kaapista. Tein taikina sämpylätyyliin, sisälle voi keritä mitä tykkää.

rusinaleipä

Kierreleipä vuoassa

  • 2,5 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl siirappia
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 3 dl sämpyläjauhoa
  • 1 dl kauraleseitä
  • loraus oliiviöljyä
  • (täytteet: esim. pestoa, rusinoita, parmesaania raastettuna, kinkkusuikaleita, pinjansiemeniä tai murskattuja manteleita)

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva, sitten siirappi ja suola. Kaada joukkoon desi vehnää ja sekoita puuhaarukalla hyvä tovi. Lisää toinen desi vehnää ja toista. Sitten samalla ajatuksella vähitellen sämpyläjauhot ja lopuksi leseet. Lorauta joukkoon öljy ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna kohota vedottomassa paikassa puolesta tunnista tuntiin.

Kun taikina on kohonnut, lämmitä uuni 175 asteeseen ja öljyä vuoka. Mukiloi taikinasta ilmakuplat pois ja silittele kaulimella tai pullolla vuoan pituiseksi, ohueksi suorakaiteen malliseksi levyksi. Levitä levylle täytteet (rusinoita en jättäis pois, suolainen ja makea :-P). Kääri rullalle ja nosta vuokaan. Roiski pinnalle vielä vähän vettä ja painele kuoreen sormisuolaa. Paista n. 45 minuuttia tai kunnes kypsä. Jos pinta alkaa käydä turhan hiilenä, peitä foliolla. Rrrrrrrr miten hyvää!

Ja vielä viimeisenä makeaa. Nimittäin 90-luvun alun leivontakirjan Teneriffan banaanikakku! Avot. Täytyy sanoo että töykeen hyvää. Nyt saatte vain kuvan, ohje on kirjassa mökillä. Ehkä saan senkin tänne joskus. EDIT: 13.9.2009. Teneriffan banaanikakun resepti.

teneriffa

7 Comments »

  1. Toi Tenskun banskukakku näyttää ihan mahdottoman herkulta. Ja mä oon kovasti ihastunut banskukakkuihin, kun aina joskus niitä tummia hetelmiä on ja johonkin ne täytyy käyttää. Ohje! Ohje! Tai tarkempi vinkki, mistä kirjasta sen voisi löytää kirjastosta tai suvun kirjahyllyistä.

    Comment by Neelalee — 18.8.2009 @ 18.24

  2. Oi ihanuus, minkä näköistä banskukaakkua! Odottelen jo vesi kielellä ohjetta! Sun blogi on muutenkin aivan paras! Keep up the good work 😀

    Comment by Camppu — 26.8.2009 @ 18.41

  3. Ääh, kyllä sun on pakko hommata se banskukakun ohje mökiltä! 🙂 Toi näyttää niiiiin hyvältä.. Onko siinä sisälläkin suklaata?

    Comment by Henna — 26.8.2009 @ 20.09

  4. Kiitos Camppu 😀 Vähän en oo kyllä nyt pitäny yllä hyvää työtä mutta ehkä sitä taas noustaan tästä blogaamattomattomuuden yöstä… 😉

    Ja Neelalee ja Henna, LUPAAN OHJEEN heti kun seuraavan kerran käyn mökillä! Siihen saattaa kyllä mennä viikko, pari :-/ Anteeksi vaan. Ohjeessa oli hiukan suklaarouhetta. Ja oli se ihan erkin hyvää! Konjakkiakin 😛 Campullekin. Skool.

    Comment by ylimuuli — 4.9.2009 @ 20.10

  5. Kiits konjamiineist ja samoin sinne skool 🙂

    Comment by Camppu — 11.9.2009 @ 12.50

  6. […] Vaikka eihän me siellä oltu kun mökillä vaan pyörähdettiin, mutta olen ollut siellä nuorempana monesti ja ei kai ne terveiset nyt niin vanhene? Asennekysymys. Vaan vihdoin siis Teneriffan banaanikakun ohje ihastuttavan (ja tahattoman) retrosta Leivonta-kirjasta. Kuva julkaistu aiemmin. […]

    Pingback by MonkeyFood » Terveisiä Teneriffalta — 13.9.2009 @ 13.56

  7. Älä siis anna minkään tekosyyn olla esteenäѕi, kun mietit miiten voisit päästä painamaan naisia
    jo tänä iltana. Kun haluaa suomalaisia naisia, niin täältä niitä
    saa. Aloita mukavat hetket livechat toiminnolla muiden kanssa jutellen.

    Ӎy webpage – bolu seks

    Comment by bolu seks — 14.11.2014 @ 21.19

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress