MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

19.4.2011

Punaisen lihan puolesta

Filed under: Lätinää,Lihaa,meat,paleo,Terveys — Meri @ 17.37

Erinomainen brittiläinen komediasarja, Ponille kyytiä eli Smack the Pony, esitteli lihansyöntiin kannustavan sketsinsä jo vuosia sitten. En löytänyt kyseistä sketsiä Youtubesta, mutta tarjoilen teille sen sijaan toisen lempisketsini sarjasta, eli jälkiruokaa… Ja sitten jotain ihan muuta.

Haluan esitellä teille hematologi Robert Paulin erinomaisen kirjoituksen naisten raudansaannista Suomessa. Paulin huomio siitä, että monet nuoret naiset kokevat punaisen lihan jotenkin maskuliinisena ja vastenmielisenä on mielenkiintoinen. Olinhan itsekin 12 vuotta (kala-)kasvissyöjä. Miksi liha ei sitten maistu?

Lihattomaan ruokavalioon voi olla monia syitä, kuten nämä:

 1. Eläinten oikeudet
 2. Lihan syömistä kohtaan koettu vastenmielisyys
 3. Ekologisuus
 4. Terveydelliset syyt

Eläinten oikeudet

Kun on palkkatöissä, voi äänestää kukkarollaan ja valita luomua tai muuten eettisesti kestävästi ja eläinystävällisesti tuotettua lihaa. Sinulla on vapaus päättää siitä, minkälaisen elämän elänyttä eläintä kokkaat. Kalastaminen, metsästäminen sekä metsästysporukoiden kanssa välilöihin hankkiutuminen on myös täysin realistista. Kyse on siitä, mitä arvostat.

Lihansyöntiä kohtaan koettu vastenmielisyys

Lihansyöntiin voi totutella uudestaan: itse aloitin jauhelihasta, etenin pihveihin, salamiin ja kinkkuun ja nyt olen jatkanut lihansyöjän uraani jo riistaan ja possuun saakka. Paluuta ei ole; olo on hyvä ja ravittu. Toiset ovat herkempiä tekstuureille, hajuille ja mauille, mutta pienin askelin totuttelemalla herkinkin yksilö pystynee laajentamaan ruokavaliotaan lihaan siinä missä sieniin tai oliiveihin. Lihaa kohtaan koetussa vastenmielisyydessä voi olla kyse myös riittämättömästä vatsahappotasosta, jolloin elimistö ei pysty sulattamaan lihaa kunnolla ja luonnollisesti “laittaa hanttiin” sen syömiselle. Suolahappokapseleista ja ruoansulatusentsyymeistä on tällöin apua. Huom! Jos vatsahappotaso on riittämätön, eivät muutkaan ravinteet imeydy kunnolla ja elimistö on alttiimpi esim. ruokamyrkytyksille.

Ekologisuus

Ekologisuus on monimutkaisempi asia. On totta, että jos koko maailma haluaisi syödä lihaa, sitä ei riittäisi kaikille. Olemme etuoikeutetussa asemassa, kun voimme vielä valita, mitä syömme. Tämä valta tuo mukanaan vastuun; on velvollisuutemme varmistaa, että se liha jota syömme, tuotetaan eettisesti mahdollisimman kestävällä tavalla, jossa eläinten hyvinvointia ja luonnollista elinympäristöä kunnioitetaan.

On hyvä myös muistaa, että vaikka kasvissyöntiä markkinoidaan ekologisimpana vaihtoehtona, myös vihannekset ja viljat tarvitsevat kasvaakseen runsaasti eläinperäisiä lannoitteita. Siitähän luonnossa on kysymys: jokainen elävä olento käy kauppaa selviytymisestään. Ilman toista ei ole toista. Ideaalitilanteessa kasvi- ja eläinkunta elää siinä sekamelskassa, johon evoluutio on sen viisaudessaan saattanut varmistaen kaikkien mahdollisuudet kukoistaa. Tätä tasapainoa ihminen on onnistuneesti heilauttanut, mutta muutos on mahdollinen. Sen sijaan, että käytte kimppuuni kommenttiosiossa, suosittelen lukemaan Lierre Keithin kirjan The Vegetarian Myth ja palaamaan sitten asiaan.

Terveydelliset syyt

Terveydellisillä syillä viittaan tässä lähinnä yksilöllisiin kokemuksiin siitä, että punaisen lihan syönti ei jokaiselle sovi. Tunnen paljon kasvissyöjiä, jotka eivät voi kuvitellakaan syövänsä lihaa mm. edellä mainituista syistä. Monet ovat myös vakuuttuneita siitä, ettei punainen liha sovi heidän elimistölleen. Olen samaa mieltä siitä, että olemme erilaisia. Optimaalinen ravinto ei tarkoita vain ruokaa, joka maistuu, sulaa hyvin ja sisältää paljon ravinteita. Se tarkoittaa myös ruokaa, jonka voimme syödä hyvällä omalla tunnolla ilman, että se on ristiriidassa arvojemme kanssa.

Ajattelen, että monien kohdalla nämä edellä mainitut syyt vaikuttavat tähän yksilölliseen kokemukseen lihan sopivuudesta itselle. En siis lähde kiistelemään asiasta. Voi olla, että kaikille ei punainen liha sovi. Suosittelen silti lämpimästi perehtymään esimerkiksi Robb Wolfin sivustoon ja Paleo Solution -podcasteihin sekä Healthy Skepticin artikkeleihin. Suomalaisista tunnetuin lihan nimiin vannova lääkäri lienee Antti Heikkilä.

Ja jottei totuus unohtuisi

Haluan vielä muistuttaa, että monilla meistä, jotka puhumme lihansyönnin puolesta osana aidoista ja puhtaista raaka-aineista koostuvaa ruokavaliota terveyden ja hyvinvoinnin perustana, on historiamme kasvissyöjinä tai vegaaneina. Suurin osa meistä on elänyt kurinalaisesti kokojyväviljoilla ja vähärasvaisilla maitotuotteilla. Monet meistä ovat kärsineet erilaisista terveysongelmista, jotkut niihin lähes menehtyen. Kasvisruokavalio tai täysjyväleipä sen paremmin kuin rypsiöljy tai tofu eivät ole meitä pelastaneet. Kasvisvoittoinen, eläinkunnan tuotteita sisältävä (usein vähähiilihydraattinen) ruokavalio on. Anna lihalle  mahdollisuus.

Kommenttiosio on avoin rakentavalle keskustelulle.

11 Comments »

 1. Olin itsekin mennyt vuosia (naisten suosimalla :D) kala-kana linjalla, kunnes pitkän tauon jälkeen tuli ostettua jauhelihaa. Sen jälkeen elinkin seuraavat 2 viikkoa syöden pelkkää jauhelihaa! Oli se niin hyvää ja jotenkin täyttävää ja energisoivaa. Tämän ansiosta punainen liha tuli ruokavalioon, jäädäkseen. (Välillä kyllä ihan hävettää millainen pihvinhimo sen jälkeen on kasvanut kun ei enää muu tunnu maistuvan.)

  Kanaa vihasin lapsena, mutta myöhemmällä iällä sitä opetteli kuitenkin syömään. Välillä se olikin ihan hyvää mutta noin puolen vuoden välein tuli sellainen kummallinen kanaöveri-oksetus ettei pystynyt pitkään aikaan edes katsomaan broileripaketteja kohti. Olen vähitellen tullut siihen tulokseen ettei broisku mulle sovi. Kalaa ja punaista lihaa siis menee vallan. Ja aina luomuna kun mahdollista.

  OM NOM.

  Comment by Roxi — 19.4.2011 @ 20.14

 2. Tämäpäs sattui sopivasti. Itse aloitin kasvissyönnin 13 vuotta sitten, ennen sitä hb aina hyvä, 140 pintaan. Siitäpä sitten laski vuosien saatossa, 90 on ollut aika normaalilukema (ja juu, ei maitotuotteiden vaikutuksesta) ja rautalääkkeitä aika ajoin popsinut ja vatsavaivoista kärsinyt. Kalaa olen silloin tällöin kuitenkin syönyt, ja siitäkin jotain kumman huonoa omaatuntoa kärsinyt, kunnes viime syksynä huomasin hb:n laskeneen 70 pintaan, olin kokeillut puolisen vuoden ajan raakapainotteista vegaaniruokaa, jossa niitä vihreitä paljon joiden piti sitä hb:ta nostaa.. Juu, no mutta, ei auttanut muu kuin palautella lihaa, nimenomaan sitä punaistakin, ruokavalioon ja rauta-arvot ovat ihan huimasti parantuneet ja olemattomat rautavarastot ovat toipumassa 🙂 En oikein enää uskalla jättää lihaa pois, kun heti vointi heikkenee, ihan parissa päivässä. Silti aina jostain syystä tuntuu, että veganismi olisi jotenkin tavoiteltavaa, mutta taidanpa deletoida ne ajatukset ihan joka taholta ja keskittyä siihen, mikä saa juuri minut voimaan hyvin. Ja se on todellakin juuri mainitsemasi ruokavalio! 🙂

  Comment by Roosa — 20.4.2011 @ 7.18

 3. Jes oot bäk! Pelkäsin jo, et brittiterroristit on sen kaapannu 🙁

  Ja mulla just tulee semmonen vastareaktio = ei vaan kertakaikkiaan tee lihaa mieli, onks pakko, vaikka kuinka koitan olla paleolisti. Tosin olen ollut huomaavinani, että tämä tapahtuu varsinkin illalla. Pihvilounas saattais kyllä mennä. Huvittavaa lienee se, että mulla ei oo ongelmaa vetää huikeita määriä jotain sisäelimiä, tai hyvin voimakkaan makuista riistaa (kuten puskarottaa, jota meillä täällä Afrikassa joskus saadaan metsästettyä kepein). Kun saan otettua itseäni niskasta kiinni ja kiskasen kunnon lihaa rehuilla, voin olla iloisesti ravittu seuraavaan päivään, tai vaikka sitäkin seuraavaan -> hyvä olo.

  Kyllä mustakin vielä pihvityttö sukeutuu.

  Comment by Puska-Monki — 20.4.2011 @ 11.05

 4. Mielenkiintoinen kirjoitus, pitkästä aikaa tällainen näkökulma syömiseen (siis ei pitkästä aikaa täällä, vaan noin yleensä). Nyt tartuin kohtaan “Jos vatsahappotaso on riittämätön, eivät muutkaan ravinteet imeydy kunnolla ja elimistö on alttiimpi esim. ruokamyrkytyksille.”, sillä se on minulle nyt ajankohtainen. En ole mielestäni muuttanut ruokavaliotani, mutta jotain on täytynyt tapahtua. Edelliset 10 vuotta selvisin ilman mitään vatsatauteja, mutta nyt menossa on jo kolmas oksutauti puolen vuoden sisään. Mietin vain, että voisiko kyseessä tosiaan olla huono vatsahappotaso. En tiedä näistä asioista yhtään mitään, mutta nyt kiinnostus heräsi. Tänks. Epäilen, että ainakin kaksi näistä taudeistani olisi ruokamyrkytyksiä, yksi oli ehkä noro. Mutta siis ihmeesti olen nyt tauteja kerännyt, mutta mieheni tai vauvani ei. Hmm.

  Comment by Neelalee — 20.4.2011 @ 16.50

 5. Sinulta puuttuu yksi tärkeä listaus, se mitä itse kutsun “eettisiksi syiksi” eli haluttomuus tappaa mitään eläintä ruoaksi. On paljon, paljon vegaaneita (elleivät lähes kaikki) jotka noudattavat tätä periaatetta tuon syyn takia. Silloin kohdassa eläinten oikeudet ehdotus “Kalastaminen, metsästäminen sekä metsästysporukoiden kanssa välilöihin hankkiutuminen on myös täysin realistista.” on täysin poissuljettu. Kohtasi lihansyöntiä kohtaan tunnettu vastenmielisyys ei myöskään painota sitä että on tosiaankin paljon niitä joiden mielestä kaikenlainen eläinten tappaminen ruoaksi on yksiselitteisesti väärin vaan lähinnä korostaa että jotkut eivät pidä lihan mausta.

  En arvostele valintojasi tai muidenkaan valintoja mutta tuo yksi erittäin tärkeä perustelu sinulta puuttuu joka on esim. itselleni suurin syy miksi en koske eläintuotteisiin vaikka ko. eläimiä olisi käsitelty silkkihansikkain tai vaikka eläin olisi pyydetty mitä kivuttomammin suoraan luonnosta.

  Omat rauta-arvoni ovat muuten aina olleet 130 tienoilla eikä tuntemillani vegaaneilla ole ongelmia hempan kanssa. Nimenomaan esim. klorofylli on erinomainen hemoglobiinin ylläpitäjä.

  Comment by Ulpukka — 20.4.2011 @ 22.58

 6. Lämmin kiitos kommenteista.

  Roxi, mä oon myös AIVAN koukussa jauhelihaan, luomujauhikseen nimenomaan. Eilen ostin sitä täälläkin kaksi kiloa kaupasta, osa jo huvennut O_O Kanaa en pysty syömään pitkälti eettisistä syistä, sopivuudesta en osaa sanoa. Aikanaan söin sitä paljonkin. Eihän se edes maistu miltään… Tai joskus hyvin grillattu, rasvainen broileri voi kyllä olla aika herkullista, myönnän 😛

  Roosa, tärkeitä havaintoja. Ja kroppa on siitä merkillinen, että se viisaana osaa pyytää tarvitsemaansa, ainakin kun sitä ei sotketa lisäaineilla, liialla sokerilla tms. Ja me olemme yksilöllisiä. Toisille lihaton ruokavalio voi olla sopiva, mutta aika monille liha on olennaisessa roolissa. Hienoa, että olet saanut raudat ylös! Se väsymys on HIRVITTÄVÄ, mikä seuraa alhaisia hemppatasoja. Plus että voi luovuttaa verta kun hemppaa piisaa 🙂

  Monki, haha 😀 Ei sentään, ainakaan vielä. Britit ovat kaikki vain kovin ystävällisiä ja mukavia minulle <3 Jännä ilmiö toi, ettei illalla maistu liha, sillä vatsahappotaso lienee silloin alhaisempi. Mullekin liha maistuu parhaiten aamulla, mutta kyllä kroppa saattaa illemmallakin huudella verisen pihvin perään... Siis mitä? Asutko tosiaan Afrikassa?! Thumbs up pihvityttöydelle! Grrl powa ;-D

  Neelalee, voi hyvinkin olla. Itse sain kaikki mahdolliset vatsataudit ja ruokamyrkytykset aiemmin aina, joka reissussa ja kiertävät, vähintään kerran, kaksi vuodessa. Puolitoista vuotta sitten tai niillä tienoin aloin syödä entsyymejä ja muutenkin pistää vatsaa kuntoon. Nykyään en syö entsyymejä kuin satunnaisesti, en ole saanut vatsatauteja (fingers crossed!) ja lihaa on helpompi syödä eli se luultavasti sulaa paremmin. Samoin *kröhöm* ulosteseurannasta huomaa, että ruoka sulaa paremmin. Anteeksi tämä makaaberi huomio O_O Kannattaa siis perehtyä ruoansulatuksen tukemiseen, vatsahappotesti on suositeltava. Siitä löytyy verkosta ainakin Kaisa Jaakkolan vanhasta blogista ja varmaan heidän firmansa, Optimal Performancenkin sivuilta. Lisäksi noilta englanninkielisiltä paleosivustoilta sekä Charles Poliquinin opeista. Toivottavasti saat pöpöt pysymään poissa! Ja niin, ihmisille usein diagnosoidaan virheellisesti liian KORKEA vatsahappo-ongelmaksi, kun oikeasti kyse on liian matalasta tasosta. Tällöin haponestäjät vain pahentavat tilannetta.

  Ulpukka, kuten sanottu, nämä syyt olivat vain joitakin esimerkkejä syistä olla syömättä lihaa. Syitä lienee yhtä paljon kuin vegaaneja tai vegetaristeja tai pesco-vegetaristeja tai lakto-ovoja jne. Haluaisitko kertoa, minkä vuoksi eläinten tappaminen ruoaksi on mielestäsi väärin? Saavatko eläimet mielestäsi tappaa toisiaan ruoaksi? Onko eläinten jalostaminen kotieläimiksi ja lemmikeiksi sinusta väärin?

  Hienoa, että rauta-arvosi ovat kunnossa! Itselläni vihreys ei valitettavasti siihen riitä. 🙂

  Comment by ylimuuli — 21.4.2011 @ 18.52

 7. Interesting interesting. Nyt tekee mieli hakeutua vatsahappoanalyysiin.
  Ja kyllä, olen kotiutunut autenttiseen Tarzan-viidakkoon, jossa flengaan muiden monkien kanssa aina kun en jahtaa puskarottia, tai ritsa-metsästä lepakoita (aika yleistä oikeesti) tai mutusta jotain mangobanskua.
  Ja musta lihan syönti ei oo epäeettistä, toisin kuin tehotuotanto. Paha se on kattoo pieksämisjälkeä riistan päässä tai kun sitä nyljetään nenän edessä, mutta se on ok, kun riista on saanu flengata elämänsä puskassa.
  Ugh.

  Comment by Puska-Monki — 22.4.2011 @ 12.16

 8. Monki, tsekkaa tämä: http://faidra.gym-space.fi/2010/01/02/olet-mita-sulatat/?id=923

  Hurjaa! Olet siellä O_O Apinain maalla. Täällä Englannissa on vähän hintsumpaa mitä tulee mankeihin. Ja jep, tehotuotanto kaivosta alas, riistaa napaan. KÄsittääkseni myös laiduntavat eläimet ovat yksi parhaista keinoista torjua aavikoitumista, joka puolestaan on yksi merkittävä tekijä ilmastonmuutoksen etenemisessä.

  Saako kysyä, mitä puuhaat siellä muuta kuin mangobanaanin mutustusta?

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 22.4.2011 @ 12.21

 9. Jos haluaa pitää itseään missään määrin eettisenä olentona, niin minkään lihan syöminen ei vaan kerta kaikkiaan tule kysymykseen.

  On mautonta verrata sitä, että eläimet syövät toisia eläimiä (kaikki eivät edes syö) siihen että ihmiset syövät lihaa.

  Ihmisillä on “hiukan” korkeampi tietoisuus kuin eläimillä ja siten mahdollisuus valita ruokansa tietoisesti.

  Comment by Minttu — 18.5.2011 @ 22.03

 10. Minttu, kiitos mielipiteestäsi. 🙂 Mutta luuletko, että ihmisrotu olisi selvinnyt aikanaan hengissä ilman, että olisi ruvennut syömään lihaa? Enkä kysy tätä provokatiivisessa mielessä, vaan mielenkiinnosta. Meillä on kaikilla erilaiset uskomuksemme aiheesta, mutta edelleen kehoitan lukemaan Vegetarian Mythin. En väitä tietävänäni “totuutta”, mitä se sitten ikinä onkaan, mitään “totuutta” tuskin on olemassa, mutta tämänhetkisen tietoni ja näkemysteni perusteella minun on vaikea kuvitella, että lihan käytössä ravinnoksi olisi jotakin perustavanlaatuisesti luonnonvastaista. Ja toki ihmisellä on mahdollisuus (nykyään länsimaissa) valita ruokansa. En silti tiedä, miten se puolustaisi lihattomuutta sinänsä tai toisaalta oikeuttaisi syömään kasveja, joilla niilläkin nykytietämyksen mukaan taitaa olla tietoisuus.

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 19.5.2011 @ 5.12

 11. […] paatoksestani punaisen lihan puolesta olen itse tällä hetkellä määräyksestä vähentänyt punaisen lihan osuutta ruokavaliossani ja […]

  Pingback by MonkeyFood » Lihantuotanto Suomessa (grass fed -liha) — 13.6.2011 @ 5.18

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress