MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

24.6.2012

Pasita vartti! (tattarisämpylät)

Filed under: Arkiruoka,Gluteeniton,Leipää,Leivonta — Meri @ 20.37

Kaimani Meri, joka paremmin tunnetaan nimellä Mimmi, vierailee alvariinsa Monkeyn kommenttilootassa ja jättää mitä mukavampia viestejä. Viimeisimpinä tuliaisinaan Mimmi kirjaili Torttu tötteröllä – postaukseen löytämiään tattariohjeita. Ovat oikeita aarteita, nuo tattarherkut!

Koska en ole leiponut sämpylöitä apina ties milloin viimeksi, oli silkkaa tattaria sisältäviä lämpimäisiä kokeiltava heti. Käytin taikinaan näppärästi kaapissa lojuneen piimänkin jämät ja avot, tuli ihan kuin äidin tekemiä :’) Käytin äidiltä saatuja oppeja muutoinkin: sämpylöitä on ehdottomasti vaivattominta tehdä yhtenä levynä ja paloitella levy paistamisen (pasituksen!) jälkeen. Aivan yhtä hyviä, tai jos minulta kysytään, niin parempi kuin pullerosämpät!

Kuvan laatu 10+.

Kuohkeaa vähällä vaivalla!

Helpot tattarsämpylät (a la Mimmi)

 • 4 dl tattaripuuroa (keitä n. 2dl tattarihiutaleita 0,5 litrassa vettä, mausta suolalla)
 • 1,5 dl nestettä (käytin piimää, ohjeessa oli vettä)
 • puolikas pussi kuivahiivaa (tai 25g tuoretta)
 • 1 tl suolaa
 • 1 rkl siirappia tai sokeria tai hunajaa
 • 50 g voita
 • 4-5 dl tattarijauhoa
 • (ropaus siemeniä; käytin pellavaa ja auringonkukkaa)

Mittaa astiaan puuro, kuivahiiva, suola ja siemenet. Sulata voi ja anna siirapin/hunajan liueta kuumaan voihin. Sekoita joukkoon neste. Lisää nestevoiseos kuiviin aineisiin ja sekoita, nesteseos saa olla kunnolla lämmintä, jotta kuivahiiva toimii (42c). Jos käytät tuorehiivaa, riittää alempi lämpötila, ettei hiiva kuole.

Lisää tattarjauhoa desi kerrallaan, kunnes muodostuu sopiva löysä, muttei ihan vellimäinen taikina. Itse laitoin 4,5 desiä. Jätä liinan alle vedottomaan paikkaan kohoamaan ainakin puoleksi tunniksi. Sitten kaada taikina leivinpaperoidulle tai voidellulle pellille ja pasita 225 asteessa noin vartti. Lohko paloiksi ja fiilistele mahtavaa makua, voi ei tätä pahenna! Kiitos Pasille ja Mimmille.

5 Comments »

 1. Pakko kommentoida itse, että aina kun avaan sivun ja luen postauksen ensimmäiset sanat eli kalmari Meri, minua naurattaa 😀

  Comment by Meri — 26.6.2012 @ 18.09

 2. 😀 Itse repesin ihan täysin tolle otsikolle 🙂 Ja homma pasittaa!

  Comment by Mimmi — 29.6.2012 @ 12.39

 3. Mä veikkaan et pasitus on next big thing kaupunkiviljelyn jälkeen!

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 29.6.2012 @ 14.19

 4. Totally! Sun muhkut näyttää niin kuohkeilta että pitänee itsekin pistää tattarijauhopussi pölisemään.

  Comment by Mimmi — 29.6.2012 @ 22.45

 5. […] on mukailtu Monkeyfoodin […]

  Pingback by Tattarileipä | Maijun treeniblogi — 30.1.2015 @ 16.51

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress