Erinomainen brittiläinen komediasarja, Ponille kyytiä eli Smack the Pony, esitteli lihansyöntiin kannustavan sketsinsä jo vuosia sitten. En löytänyt kyseistä sketsiä Youtubesta, mutta tarjoilen teille sen sijaan toisen lempisketsini sarjasta, eli jälkiruokaa… Ja sitten jotain ihan muuta.
—
Haluan esitellä teille hematologi Robert Paulin erinomaisen kirjoituksen naisten raudansaannista Suomessa. Paulin huomio siitä, että monet nuoret naiset kokevat punaisen lihan jotenkin maskuliinisena ja vastenmielisenä on mielenkiintoinen. Olinhan itsekin 12 vuotta (kala-)kasvissyöjä. Miksi liha ei sitten maistu?
Lihattomaan ruokavalioon voi olla monia syitä, kuten nämä:
- Eläinten oikeudet
- Lihan syömistä kohtaan koettu vastenmielisyys
- Ekologisuus
- Terveydelliset syyt
Eläinten oikeudet
Kun on palkkatöissä, voi äänestää kukkarollaan ja valita luomua tai muuten eettisesti kestävästi ja eläinystävällisesti tuotettua lihaa. Sinulla on vapaus päättää siitä, minkälaisen elämän elänyttä eläintä kokkaat. Kalastaminen, metsästäminen sekä metsästysporukoiden kanssa välilöihin hankkiutuminen on myös täysin realistista. Kyse on siitä, mitä arvostat.
Lihansyöntiä kohtaan koettu vastenmielisyys
Lihansyöntiin voi totutella uudestaan: itse aloitin jauhelihasta, etenin pihveihin, salamiin ja kinkkuun ja nyt olen jatkanut lihansyöjän uraani jo riistaan ja possuun saakka. Paluuta ei ole; olo on hyvä ja ravittu. Toiset ovat herkempiä tekstuureille, hajuille ja mauille, mutta pienin askelin totuttelemalla herkinkin yksilö pystynee laajentamaan ruokavaliotaan lihaan siinä missä sieniin tai oliiveihin. Lihaa kohtaan koetussa vastenmielisyydessä voi olla kyse myös riittämättömästä vatsahappotasosta, jolloin elimistö ei pysty sulattamaan lihaa kunnolla ja luonnollisesti “laittaa hanttiin” sen syömiselle. Suolahappokapseleista ja ruoansulatusentsyymeistä on tällöin apua. Huom! Jos vatsahappotaso on riittämätön, eivät muutkaan ravinteet imeydy kunnolla ja elimistö on alttiimpi esim. ruokamyrkytyksille.
Ekologisuus
Ekologisuus on monimutkaisempi asia. On totta, että jos koko maailma haluaisi syödä lihaa, sitä ei riittäisi kaikille. Olemme etuoikeutetussa asemassa, kun voimme vielä valita, mitä syömme. Tämä valta tuo mukanaan vastuun; on velvollisuutemme varmistaa, että se liha jota syömme, tuotetaan eettisesti mahdollisimman kestävällä tavalla, jossa eläinten hyvinvointia ja luonnollista elinympäristöä kunnioitetaan.
On hyvä myös muistaa, että vaikka kasvissyöntiä markkinoidaan ekologisimpana vaihtoehtona, myös vihannekset ja viljat tarvitsevat kasvaakseen runsaasti eläinperäisiä lannoitteita. Siitähän luonnossa on kysymys: jokainen elävä olento käy kauppaa selviytymisestään. Ilman toista ei ole toista. Ideaalitilanteessa kasvi- ja eläinkunta elää siinä sekamelskassa, johon evoluutio on sen viisaudessaan saattanut varmistaen kaikkien mahdollisuudet kukoistaa. Tätä tasapainoa ihminen on onnistuneesti heilauttanut, mutta muutos on mahdollinen. Sen sijaan, että käytte kimppuuni kommenttiosiossa, suosittelen lukemaan Lierre Keithin kirjan The Vegetarian Myth ja palaamaan sitten asiaan.
Terveydelliset syyt
Terveydellisillä syillä viittaan tässä lähinnä yksilöllisiin kokemuksiin siitä, että punaisen lihan syönti ei jokaiselle sovi. Tunnen paljon kasvissyöjiä, jotka eivät voi kuvitellakaan syövänsä lihaa mm. edellä mainituista syistä. Monet ovat myös vakuuttuneita siitä, ettei punainen liha sovi heidän elimistölleen. Olen samaa mieltä siitä, että olemme erilaisia. Optimaalinen ravinto ei tarkoita vain ruokaa, joka maistuu, sulaa hyvin ja sisältää paljon ravinteita. Se tarkoittaa myös ruokaa, jonka voimme syödä hyvällä omalla tunnolla ilman, että se on ristiriidassa arvojemme kanssa.
Ajattelen, että monien kohdalla nämä edellä mainitut syyt vaikuttavat tähän yksilölliseen kokemukseen lihan sopivuudesta itselle. En siis lähde kiistelemään asiasta. Voi olla, että kaikille ei punainen liha sovi. Suosittelen silti lämpimästi perehtymään esimerkiksi Robb Wolfin sivustoon ja Paleo Solution -podcasteihin sekä Healthy Skepticin artikkeleihin. Suomalaisista tunnetuin lihan nimiin vannova lääkäri lienee Antti Heikkilä.
Ja jottei totuus unohtuisi
Haluan vielä muistuttaa, että monilla meistä, jotka puhumme lihansyönnin puolesta osana aidoista ja puhtaista raaka-aineista koostuvaa ruokavaliota terveyden ja hyvinvoinnin perustana, on historiamme kasvissyöjinä tai vegaaneina. Suurin osa meistä on elänyt kurinalaisesti kokojyväviljoilla ja vähärasvaisilla maitotuotteilla. Monet meistä ovat kärsineet erilaisista terveysongelmista, jotkut niihin lähes menehtyen. Kasvisruokavalio tai täysjyväleipä sen paremmin kuin rypsiöljy tai tofu eivät ole meitä pelastaneet. Kasvisvoittoinen, eläinkunnan tuotteita sisältävä (usein vähähiilihydraattinen) ruokavalio on. Anna lihalle mahdollisuus.
Kommenttiosio on avoin rakentavalle keskustelulle.