MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

24.2.2007

Pähkinäleipä

Filed under: Arkiruoka,Leipää,Leivonta,Nuts! — Meri @ 17.07

Valmis!

Kaivelin kertynyttä reseptien keräilyerää eli sanomalehtileikkeitä ja sitä rataa. Uuniin pääsi 7.12.2006 Hesarin pähkinäleipä aivan omana sovelluksenaan ja puolikkaana ohjeena. Tulos oli rapeakuorinen ja maukas, erityisesti emmental-tyyppisen juuston (mulla oli Kadett 5% vaan silti maistui!) kera. Näin minä sen tein (tuplaa ainekset jos haluat suuren leivän tai kaksi tällaista pienempää):

  • 1 1/2 dl vettä
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • reilu 1/2 pussia kuivahiivaa
  • 1/2 suolaa
  • reilut 3 dl sämpyläjauhoja (Myllärin)
  • 1 rkl öljyä (käytin hasselpähkinäöljyä)
  • reipas 1 dl hasselpähkinöitä
  • reilu 1 dl rusinoita, kuivattua ananasta sekä jogurtti-Fitnessmuroja

Sekoita 1/2 dl jauhoja kuivahiivan ja suolan kanssa. Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja liuota siihen siirappi. Lisää siirappivesi jauhoseokseen ja sekoita. Jätä seos kulhoon kelmun alle puoleksi tunniksi. Alusta taikinaan loput jauhot ja öljy. Vaivaa kimmoisaksi. Rouhaise pähkinöitä joko manuaalisesti tai koneella pikkuisen, osa voi jäädä hyvin kokonaisiksikin. Lisää pähkinöiden ja kuivattujen hedelmien joukkoon ruokalusikallinen jauhoja. Vaivaa ensin taikinaan pähkinät ja sitten rusinat tai mitä satutkaan käyttämään. Muotoile taikinasta leipä leivinpaperille ja jätä se pellille kohoamaan. Peittele liinalla ja varmista, ettei leivälle käy veto. Kun leipä on kaksinkertainen, paista sitä uunissa n. 40 min. 200 asteessa. Jos teet tuplataikinan ja siitä yhden ison leivän, paista tunti. Paistamisen aikana ja sen jälkeen leipää kannattaa voidella vesi-siirappiseoksella. Anna leivän jäähtyä kunnes et enää jaksa odottaa!

Ja Jeesus mursi leivän

Hesarin ohjeessa oli käytetty hasselpähkinän lisänä 200 g pehmeitä viikunoita (tuplataikinaan), mutta taikinaan käynevät mitkä tahansa kuivatut hedelmät, tai voi ne korvata muilla pähkinöilläkin tai vaikka siemenillä. Hedelmät tuovat kuitenkin ihanaa makeutta ja kosteutta leipään.

P.S. Oli muuten ensimmäinen kerta kun leivoin ihan oikeaa leipää. Tähän mennessä on syntynyt kyllä tuhansia sämpylöitä, satoja muffinsseja ja pullia sekä kymmeniä kakkuja, mutta nyt olen debytoinut leivänkin osalta. Helppo ohje aloittelijalle. -)

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress