MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

15.3.2007

Kahvipitko

Filed under: Överi,Herkut,Leivonta — Meri @ 22.30

Pitkon teossa

Olen jo pidempään suunnitellut Pakkopullasta löytyvän Kahvikissan lempipullan leivontaa, jossa siis osa nesteestä korvataan vahvalla kahvilla, ja yhdistin tänään pullakokeilun ainaisiin lupailuihini viedä luokkakavereille lämpimäisiä. Taivaallista pullaa! Tässä yhdistyvät rakkauteni kahviin ja korvapuusteihin ja sisäinen pullahiireni juhlii. Kyseessä on myös debyyttini pitkon leipojana, suurkiitos Pakkopullan erinomaisille kuvitetuille ohjeille.

Kohonnut ihanuus

Valmistin puolikkaan taikinan, tässä vielä ohje pienin modifikaatioin.

Pullataikina

 • 1,5 dl vahvaa kahvia (tuplat jauhetta)
 • 1 dl maitoa (käytin soijamaitoa, ei haittaa menoa niin lainkaan)
 • 25 g hiivaa
 • 1 muna
 • 1 dl sokeria
 • 1/2 rkl kardemummaa
 • 1/2 tl suolaa
 • vajaa tl muskottia (oma lisäykseni)
 • n. 7 dl vehnäjauhoja
 • 50 g voita

Aloita sekoittamalla keitetty kahvi maitoon ja murenna siihen hiiva. Lisää muna, sokeri, suola, kardemumma ja muskotti. Alusta jauhot taikinaan ja lisää loppuvaiheessa sulatettu voi. Jätä kohoamaan liinan alle vedottomaan paikkaan.

Vaivaa ilmakuplat pois ja leivo joko tavan korvapuusteiksi tai puustipitkoksi. Kaulitse taikina siis levyksi ja levitä levylle n. 50 pehmeää voita, hienoa sokeria sekä reilusti kanelia. Anna valmiin leivonnaisen kohota niin kauan kuin jaksat odottaa; itselläni kävi pieni aikataulukömmähdys ja pitko sai kohota melkein kaksi tuntia. Vaan mitä kummaa! Pitko oli kokenut paitsi tajuttoman laajenemisen, myös lopputulos oli kuohkeaakin kuohkeampi. Malta siis kohottaa.

Paistettu kaunotar

Lämmitä uuni 175-200 asteeseen. Voitele pitko munalla ja ripottele päälle esimerkiksi raesokeria ja hasselpähkinärouhetta. Paista pitkoa alimmalla tasolla n. 20 minuuttia. Korvapuusteille kelpaa kuumempi uuni, n. 225 astetta.

Viipale

Luulen, että oli parasta koskaan syömääni pullaa. Vähintäänkin parasta itse leipomaani. Suunnitellun viipaleen sijasta söin kolme ja kiireesti pussitin loput huomisiksi vietäviksi, etten valvo koko yötä kofeiinin yliannostuksen vuoksi. Hasselpähkinä sopii todellakin erinomaisesti tähän kokonaisuuteen.

4 Comments »

 1. Hienoja pitkoja! Varsinkin jos oli eka kerta kun teit. Kiva että tykkäsit!

  Comment by Anja — 16.3.2007 @ 8.09

 2. Kiitos, kiitos. Hyvillä ohjeilla onnistuu pöljempikin leipuri! :-) Ja jättipitko kelpasi viimeistä murua myöten koulukavereille, että kelpaapi pakertaa tätä vieraille jos niikseen sattuu. Tuosta puolikkaasta taikinasta tuli siis yksi pitko, mutta miten suuri! Hyvä että pellille mahtui.

  Comment by Administrator — 16.3.2007 @ 12.04

 3. […] kuten kahvipitkossa, mutta puolikkaana jälleen. Hyvänkokoinen puustipitko tuli. Nesteenä vahvaksi haudutettua […]

  Pingback by MonkeyFood » Pulla on parasta ja muut muulimaisuudet — 2.9.2008 @ 18.54

 4. […] joskus syödä, niin sen on parasta olla korvapuusti. Eikä mikä tahansa käntty, vaan joko kahvipullaa tai sitten käsittämättömän herkullinen autuus, samanlainen kosteatahmea ihanuus kuin […]

  Pingback by MonkeyFood » Lopultakin! Puustiverho raottuu. — 30.10.2008 @ 20.09

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress