MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

3.4.2007

Tofua seesaminsiemenissä

Filed under: Napot,Optimoidut,Soija,Vegan,Vege — Meri @ 16.27

Sain viime jouluna lahjaksi Marianne Kiskolan ja Sanna Miettusen Tofu-keittokirjan kylkiäisenä uuden paistinpannuni kanssa, jota muuten suositeltiin erityisesti häränvalmistukseen. Härät sikseen ja soijaa pöytään! Eläköön estrogeeni! Vaikka tofu on minulle tuttu vuosien takaa ja silloin tällöin nautin sitä etnisissä ravintoloissa tai ystävieni laittamana, itse en ole ihan kauheasti kunnostautunut tuotteen muokkailussa. Ainoita arkeeni vakiintuneita käyttötapojani on valmistaa kylmäsavutofusta ns. makkararisotto, se on hyvää. Hyviä ovat myös ystäväni Vapun marinoidut tofuvartaat.

Ja tämä se vasta hyvää olikin. Taas mennään mukaellen-linjalla Tofu-kirjan sivun 92 reseptin Sesam aukene! pohjalta.
Superseessamia

Sesamtofu (kahdelle)

  • 400 g maustamatonta tofua (miel. Super Tahoe)
  • reilusti oliiviöljyä
  • soijaa
  • 2-3 rkl hunajaa
  • tuoretta inkivääriä
  • chiliä
  • balsamicoa
  • n. 1 dl seesaminsiemeniä

Paloittele tofu ja laita se tiiviiseen astiaan. Valele päälle reilusti oliiviöljyä ja melkein yhtä reilusti soijakastiketta. Lorauta joukkoon balsamicoa ehkä pari ruokalusikallista ja hunajaa samaten. Raasta inkivääri ja hienonna chili, sotke mukaan soppaan. Etsi vakalle kansi ja suljettuasi se tiiviisti kääntele astiaa niin, että jokainen tofu saa osansa liemestä. Siirrä jääkaappiin vähintään tunniksi (Vappu sanoo väh. 2h, itse olen niin malttamaton) ja vaikka seuraavaan päivään saakka marinoitumaan.

Kaada seesaminsiemenet pannulle ja paahda. Siirrä siemenet laakealle lautaselle odottamaan kohtaloon. Ota tofut kaapista ja valuta marinadi joko viemäriin tai säästä salaatinkastikkeeksi. Grillaa tofuja pannulla, kunnes ovat ottaneet sopivasti väriä. Kumoa tofut pienissä erissä seesampedille ja kääntele niitä, kunnes ovat seesamoituneet. SYÖ!

Omalla ateriallani tofuille tekivät seuraa, kuinkas muuten, jo niin tuttu salaatti sekä tammenlehvärehut tuoreen oreganon kanssa. Näihin sesamtofuihin lisukkeet sopivat erinomaisesti, ihana kokonaisuus. Tämä ohje voisi toimia myös matalan kynnyksen sillanrakentajana (mikä paradoksi!), mikäli lähipiirilläsi on epäluuloja tofua kohtaan.

(Yritin valmistaa myös uunissa folionsisäisiä kasviksia, mutta kokeilu ei ollut erityisen onnistunut tai kaunis, kuten voitte havaita. Kukkakaali, purjo ja raejuusto sopivat kuitenkin hyvin tähän tarkoitukseen, muut osaset täytyy vielä viilata kohdilleen.)

Hailakkaa on

4 Comments »

  1. Piti vielä kommentoida Super Tahoe -tofun ravintoaineet niistä kiinnostuneille, tofuhan on siis aika terveellistä: proteiinia 8,1%, hiilaria 2,0% ja rasvaa 2,8%, kuitua 1,2%. Energiaa satasessa 76 kalssua eli kaloria.

    Comment by Administrator — 3.4.2007 @ 13.34

  2. Mä en jotenkin päässyt ko keittokirjaan sisään. Ostin sen innokkaana, mutta sitten se jäi. Ehkä nyt olisi aika ottaa se uudelleen lukuun. Iltaisin ei vain voi lukea keittokirjoja, kun tulee nälkä lukiessa. Ja päivällä ei ehdi…

    Comment by rinsu — 3.4.2007 @ 18.41

  3. Suoraan sanottuna itelläkin oli vaikeuksia, mutta kun olen nyt varmaan kolmea ohjetta kokeillut ja kaikki ovat olleet ihan sen arvoisia, niin alan suhtautua huomattavasti myönteisemmin. Erityisesti tämän seesamohjeen myötä. Itse asiassa ostin tänään pitkästä aikaa hapankorppuja, jotta voin pääsiäisen jälkeen paneroida tofua sillä kirjan ohjeen mukaan :-)

    Comment by Administrator — 4.4.2007 @ 13.20

  4. […] Kiskolan ja Miettusen TOFU-keittokirja pääsi taas keittiöön, kun testailin hapankorppupaneroitua tofua. Tulos oli aika kuiva ja mauton, tosin osin saan syyttää siitä itseäni. Ohjeessa nimittäin pyydettiin käyttämään savutofua, joka itsessään on jo melko maukasta. Asiallinen ohje, asiaton muuli. Silti, kuivaa. Ehostelin tofua sitten seuraavina päivinä erilaisiksi komboiksi. Seesamtofu säilyttää suosikin asemansa ilman kunnollista kamppailuakaan. […]

    Pingback by MonkeyFood » Surskorpatofu eli tofu hapankorppupaneroituna — 17.4.2007 @ 5.24

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress