MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

11.4.2007

Pelastetaan ruoka!

Filed under: Lätinää,Pelasta maailma — Meri @ 6.24

Tämänpäiväinen Hesari kertoo jo YTV:n kampanjasta (Vähemmän ruokaa roskiksessa, enemmän rahaa kukkarossa) tutun asian: Miljoonia kiloja ruokaa heitetään vuosittain roskiin. Mitä on tehtävissä ruoan ja rahan pelastamiseksi? Ainakin englanninkielinen ruokablogimaailma tuntee “leftover Tuesdays” -ruokahaasteen, jossa suomalaisia on edustanut ainakin
Cloudberry Quark ansiokkaan kansallisesti postauksellaan porkkanaisista Karjalanpiirakoista.

Koska kyse on mielestäni tärkeästä asiasta, haastan teidät kaikki jakamaan parhaat jämäainesvinkkinne blogimaailman kanssa joko MonkeyFoodin kommenttiosiossa tai vaihtoehtoisesti omissa blogeissanne. Lisäksi kaikenlaiset elämää helpottavat ja ruokaa säästävät keinot ovat tarpeen. Niitä saapi kehitellä yhtä hyvin yhden hengen talouksille kuin lapsiperheillekin, miksei myös lemmikkien tai kotieläinten ruokintaa huomioiden.

Itse aloitan hyvin vaatimattomasti:

 • pakastin: leipää ostaessasi jaa siitä osa suoraan pakkaseen, jos tiedät, ettei se säily riittävän tuoreena ennen kuin on tullut syödyksi.
 • pakastin: samoin tortilla-pohjat on helppo pakastaa. Kahdeksan kappaleen pakkaus ei mene kahteenkaan pekkaan ja pakkasesta otettu lettu sulaa hetkessä ja muuntautuu vaikka pikapitsaksi tai meksikolaisittain fajitasten ohella vaikka quesadilloiksi tai enchilladoiksi.
 • perinnevinkki: puuronpohjat, raasteenjämät, pähkinäpussin/myslipaketin/murojen viimeiset murut sekä vaikka juustonkäntyt kelpaavat sämpylätaikinaan erinomaisesti.

Rima on matalalla, ylittäkää se niin pelastamme ainakin lapset ja naiset! ;-)

15 Comments »

 1. Aika pysäyttävä juttu.. eipä oo tullut ajatelleeksi sitä, et millainen joki noista pienistä puroista syntyy. Mä harrastan jonkin verran kasvisten pakastamista.. jos kasvikset näyttää siltä, että kohta lähtee kävelemään, niin esikeitän ja pakastan ne.. saa tehtyä myös mukavia kasvissekoituksia, joita ei kaupoistakaan löydy =) kuivettuneista leivistä saa hyviä lämpimiä voileipiä tai vaikka “leipälasagnea”.

  Comment by Pekkateemu — 11.4.2007 @ 13.21

 2. Meillä on sellainen konsti, joka ei ehkä lapsiperheille sovi. Meillä ei nimittäin ole jääkaapissa juuri mitään muuta kuin se, mitä syödään seuraavan 1-2 päivän aikana. Paitsi tietysti juustoa ja margariinia ja chilisooseja. Ostamme minimit.

  Kuiva-aineita on toki varastossa, ja niiden kanssa käy joskus hullusti: viimeinen käyttöpäivä onkin ylitetty. Tämäkin johtuu juuri siitä, että olemme tottuneet kädestä suuhun -talouteen. Tai siis kaapista suuhun :-) Tuolloin tekee pahaa heittää linssejä tai jauhoja pois…

  Comment by rinsu — 11.4.2007 @ 13.39

 3. Kasvisten pakastaminen esikeittämällä on mullekin uusi juttu, kuinka mainiota. Kokeilen ensi tilassa.

  Salaatteihin kelpuutan myös lähes mitä tahansa tarpeen vaatiessa, mikä näkyykin Monkeyssa aina toisinaan ;-) Ei yleensä silmiä hivelevää tai erityisen kulinaristista, mutta toisinaan sokeakin muuli löytää jyvän ja uusi killeriyhdistelmä syntyy. Eilen pistelin mm. Polar 5% -juustonkäntyt saksanpähkinöiden kanssa salaattiin ja heti nousi juuston laatu, niin arkista kuin onkin!

  Comment by Administrator — 11.4.2007 @ 13.50

 4. Minä oon kyllä kanssa hyvä siinä, että käyn kaupassa melkein päivittäin. Eli ihan kauheesti ei tarvitse ostaa ennakkoon, eipä tilojakaan liikaa ole. :-) Ja mitä enemmän kokkaa, sitä paremmin osaa suunnitella etukäteen mahdollisia kokkaushalujen kohteita ja toisaalta soveltaa siitä mitä on… Ei olis onnistunut multa vielä viis vuotta sitten :-D

  Comment by Administrator — 11.4.2007 @ 16.08

 5. helpoin tapahan vähentää roskaa ja säästää omaa rahaa on tietty mennä ja hakea 20 kiloa kaalia vaikka lidlin roskiksesta, vaikkakin aika extreemiä.. mutta on mun vanha äitikin sitä tehnyt ja noin kaikki kaverit

  Comment by aleksi — 11.4.2007 @ 16.12

 6. Totta. Hyvä kun otit esiin. Ei ole dyykkaus tuntematonta omassakaan kaveripiirissäni… Tosin nykyään harvinaista. Mutta sehän on tosiaan osa ongelmaa, että esim. koulujen ruokaloista ei saa enää hygieniasyistä käsittääkseni viedä ruokajätteitä edes sikalaan, saati nälkäisille ihmisille. Ja että kaupat, ravintolat, kahvilat syytävät kilotolkulla ruokaa hukkaan.

  Muistaakseni viikko pari sitten oli lehdessä juttu siitä, kuinka Espoossa toimiva joku yhdistys saa lahjoituksena ruokaa ja jakaa sitä eteenpäin tarvitseville. Kai näitä on useampiakin, mutta hukkaprosentti lienee silti mahtava.

  Comment by Administrator — 11.4.2007 @ 16.19

 7. Meidän kahden hengen opiskelijataloudessa on silloin tällöin käytetty tällaista jämien hyödyntämistä jolla saa vähän tavallista halvemmalla kolmen päivän safkat. Joskin silkasta pihiydestä, eikä hyvällä tarkoituksella. Ruuat sinänsä eivät tietty edellyttäisi minkään sorttista jämien käyttöä, mutta kun pakkaukset tuppaavat olemaan turhan suuria yhtä ateriaa varten…

  Päivä 1:
  Iso kattila sipuli-tomaattikeittoa ja leipää. Soppaa jää.

  Päivä 2:
  Sopan jämät pannuun, jatkoksi paketti jauhelihaa, chiliä, ja mausteita. Tästä tulee hyvä jauhelihakastike spaghetin päälle!

  Päivä 3:
  No himppusen jäi vielä tuota jauhelihakastikettakin. Ei kun tekemään vielä valkokastike lisäksi ja lasagnelevyjen väliin.

  Comment by Hessu — 11.4.2007 @ 16.27

 8. OOoooh! Juuri tällaista kaivataan! Ja pihiys se on luonnonkin etu, usein.

  Comment by Administrator — 11.4.2007 @ 16.39

 9. … ja sitäpaitsi tuon menun kun kuulisi, niin olisi äiti (nuuka luontojaan) ylpeä pojastaan!

  Comment by Hessu — 11.4.2007 @ 16.52

 10. Itsekin käytän tuota salaattiin hukutus -temppua. Jääkaapissa on aina kaalia, sinappia, Kevyttä Ranskalaista salaatinkastiketta ja latva-artisokan sydämiä. Tänään kaalisalaattiin pääsi myös ituja, kurkun loppu ja kylmää rusinacouscousia. Hyvää on ja samaa ruokaa voi varioida loputtomiin, eikä kyllästy.

  Yhden hengen taloudessa peruna- ja porkkanapussien loput tahtovat aina nahistua jääkaappin pohjalle. Itse kokkaan kasvispihvejä uunissa aina, kun juurespommi on räjähtämäisillään. Pihveihin voi laittaa mitä vaan ja valmiit pihvit on helppo pakastaa pikaruuaksi.

  Comment by annamaija — 11.4.2007 @ 18.07

 11. Hyvä vinkki kasvispihvit, niitäkään en ole tullut itse ajatelleeksi. Täytyykin kaivaa sopiva sidosresepti ja alkaa kokeiluun :-P

  Hessu, hyvin on kasvattanut. ;-)

  Comment by Administrator — 12.4.2007 @ 3.29

 12. […] Edit 16.4.2007. Ei aamun lehteä ilman ruokaa: Hesarin viikon vinkki on ruoan tuoreuttaminen. Käytännössä siis sama asia kuin ruoan pelastaminen. Nuukuusviikon kunniaksi siis lisää oivalluksia jakoon! […]

  Pingback by MonkeyFood » Keittiöremontin keskellä — 16.4.2007 @ 6.07

 13. En jaksa ymmärtää sitä, miks päiväystuotteita EI VOIDA ANTAA köyhille ihmisille, vaan kaikki heitetään roskikseen! tämä toimintatapa on ihan persiistä! Samaan aikaan kun heitämme ruokaa pois, niin miljoonat ihmiset näkevät nälkää!! Se on hyvin syvältä sieltä jostain!!

  Comment by Pekkateemu — 16.4.2007 @ 6.09

 14. On tosiaan erittäin vaikea hyväksyä sitä logiikkaa, jolla näin tehdään. Ymmärrän kyllä hygieniavaatimukset jne., mutta ruoanhyödynnystoiminta niitä noudattaen ei ole kaikille mahdotonta, joten sen ei pitäisi olla sitä kellekään. Viimeksi ahdistuin eilen, kun katsoin jälleen alkanutta suomalaista Olet mitä syöt -ohjelmaa. Sen “psykologiseen” motivointiin kuuluu kohdehenkilön viikon ruokien kokoaminen yhdelle pöydälle, sekä ainakin eilisessä jaksossa tietyn energiamäärän esittäminen konkreettisina rasvamötiköinä. Toivottavasti suurin osa ruoista hyödynnetään jotenkin ohjelman nauhoituksen jälkeen, mutta ainakin osa on levitelty niin provosoivasti sotkien, että tekee pahaa ruoan pilaaminen.

  Kaiken haaskauskulttuurin kääntöpuolihan on tavallaan sitten tämä uusi kansansairaus eli liikapainoisuus. Eihän sekään varsinaista ruoan säästöä ole. 🙂 Vaan saahan sitä ihmiset syödä!

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 16.4.2007 @ 6.09

 15. […] Ja eettisesti ruokailemalla se todella tapahtuu. Finfood uutisoi Suomen ympäristökeskuksen tutkija Ari Nissinen kertomana, että ruoka- ja elintarviketuotanto on yksi tärkein ilmastoon vaikuttava tekijä. Omaa ilmastojalanjälkeään voi siis kohentaa mm. panostamalla kasvisperäisiin tuotteisiin ja välttämällä haaskausta. Kun ruoka pelastuu, pelastuu maailmakin. […]

  Pingback by MonkeyFood » Ruokaile eettisesti - ilmastojalanjälkesi kutistuu! — 18.4.2007 @ 16.31

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress