MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

24.5.2007

Jamien kanssa köökissä: talvikurpitsa

Filed under: Arkiruoka,Eksotiikkaa — Meri @ 23.20

Joskus joulupukki yllättää ihan kympillä. Erityisesti näin toukokuun lopussa tulee varkain kuusen takaa, kun saa lahjan ilman syytä. Tammikuun lapsena synttäritkin ovat olleet ja menneet, mutta niin vain minusta tuli eilen Kirjan ylpeä uusi omistaja. Ja minkä kirjan! Apinanruokakeittiössä ollaan taas matkalla seuraavalla tasolle, kun pyhänä opuksena toimii Jamie Oliverin COOK with JAMIE – My Guide to Making You a Better Cook. Siis jos Jamie ei onnistu tekemään muulista kokkia niin ei kai sitten kukaan! (Paitsi tietty te kanssabloggaajat.)

cookwithjamie

Koska keltainen ystäväni butternuts asuu vielä luonani ja kuin ihmeellisen sattuman kautta kirjassa on ihan oma luku kurpitsalle, ensimmäisenä etulinjaan pääsi Superb sweet and sour squash. Noudatin ohjetta kykyjeni mukaan, mutta lopputulos on kivan kotoisasti kirjan kuvaa muusisempi (tämä on TAAS niitä rumia ja hyviä). Oikein herkullista silti, jännästi makeaa.

squash

Hapanimelä talvikurpitsa (neljälle)

 • keskikokoinen talvikurpitsa (butternut squash)
 • oliiviöljyä
 • 1 rkl korianterinsiemeniä murskattuna (käytin jauhetta)
 • 1 kuivattu punainen chili
 • 2 punasipulia, kuorittuina ja ohuena viipaleena
 • suolaa ja pippuria
 • 4 valkosipulinkynttä, kuorittuina ja paloiteltuna
 • 6 tuoretta timjaminoksaa, lehdet
 • kourallinen rusinoita
 • pieni nippu tuoretta persiljaa, lehdet ja varret silputtuna
 • kourallinen pinjansiemeniä
 • 1 rkl valkoviinietikkaa
 • 2 rkl balsamicoa
 • 1 rkl sokeria

Kuori kurpitsa, halkaise ja poista siemenet. Paloittele kurpitsa sopivaa voimaa ja suurta veistä käyttäen sormenkokoisiksi paloiksi. Lurauta oliiviöljyä kasariin tai syvään paistinpannuun. Lisää korianteri, chili, kurpitsa ja punasipuli sekä pari desiä vettä. Laita pannulle kansi ja anna haudutella miedolla lämmöllä 10 minuuttia.

Poista kansi ja anna veden haihtua. Lisää hyvä hyppysellinen (tai monta) suolaa ja pippuria ja tuuppaa sekaan valkosipuli ja timjami. Paistele tuotteita pannulla, kunnes ne saavat vähitellen hieman kullanruskeaa väriä.

Lisää rusinat, pinjansiemenet ja persiljan varret. Kuumottele muutama minuutti ja sotke sitten pannulla etikat ja sokeri. Suorita lämmittelyn grande finale, muutama minuutti, jotta etikoiden kovuus pehmenee. Tarkista maku ja säädä tarvittaessa. Sadeta persiljanlehdet ja tarjoile. Itse söin hyvällä halulla uunissa valmistetun parmesanilla hunnutetun broilerin rintafileen ja vihersalaatin kanssa. Odotan ruoalta paljon myös huomisen osalta, sillä omaan makuuni se maistui vielä intensiivisemmin kylmänä.

squash2

4 Comments »

 1. Olipa hullunhyvää tämä nyt seuraavana päivänä kylmänä (tai huoneenlämpöisenä)! Postailen varmaan aiheesta myöhemmin, mutta salaateissa on kyllä vai oma mielikuvitus rajana. Niinkuin ylipäänsä ruoanlaitossa 🙂

  Comment by ylimuuli — 25.5.2007 @ 23.49

 2. Tätä pitää kokeilla. Onko hassua kun joku kommentoi yli kaksi vuotta vanhaa postausta? 🙂

  Comment by Juhana — 25.11.2009 @ 19.25

 3. Juhana, talvikurmitsa on ihanaa! Nyt juuri Ekolosta saa mahtavia luomutalvikurpitsoita. Ja onhan se hassua, mutta kyllä sitä tasaisesti tapahtuu, tuo kivasti ajan kulumisen (ja vierimisen!) esiin 😀 Itsekin käytän useita vanhaakin vanhempia reseptejä… Joskus tekis mieli printata kaikki itselle kirjaksi niin muistais taas kaikki huippukeksintöjä. 🙂

  Comment by ylimuuli — 25.11.2009 @ 20.13

 4. […] mieli kokeilla myös muita lajikkeita. Varsinkin jos löytyisi kivoja reseptejä! Esimerkiksi tämä Jamien resepti menee varmasti […]

  Pingback by Kurpitsavinkkejä? « Helloillamme — 17.9.2012 @ 13.54

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress