MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

25.6.2007

Katalonialainen tila

Filed under: Eksotiikkaa,Leivonta — Meri @ 8.32

Pitkän, lämpimän ja letkeän juhannuksen vieton jälkeen ihminen päätyy katalonialaiseen tilaan. Sellaiseen, jossa kesäkaupungin viipyilevä elämäntahti tuntuu juuri sopivalta ja koti tuntuu sijaitsevan ihan muualla kuin Suomessa. Sälekaihtimia on pidettävä puoliksi ummessa ettei asunto paahdu ja auki olevista ikkunoista kuuluu kadun ääniä. Sellaisessa olotilassa on luonnollista nautiskella loput katalonialaisesta leivästä, joka on yhtä maukasta kylmänä kuin kuumanakin.
syötyspania

Katalonialainen piirakka (12 palaa, ohje Suomen Kuvalehden Gourmet)

Pohja

 • 1,5 dl appelsiinimehua
 • 1 dl vettä
 • 15 g hiivaa
 • veitsenkärjellinen suolaa
 • 1 tl raastettua sitruunankuorta
 • 5 dl hiivaleipäjauhoja
 • 0,5 dl oliiviöljyä

Lämmitä nesteet ja sekoita niihin hiiva. Lisää muut ainekset ja alusta tasaiseksi. Jätä kohoamaan tunnin ajaksi ja valmistele täyte.

Täyte

 • 300 g broilerinfileetä
 • suolaa, pippuria
 • 1 tl raastettua sitruunankuorta
 • 1 punasipuli
 • 100 g munakoisoa
 • 100 g kesäkurpitsaa
 • 1 pieni paprika
 • 1-2 chiliä
 • 40 g espanjalaisia oliiveja
 • 0,5 dl oliiviöljyä
 • 2-3 valkosipulinkynttä
 • silputtua persiljaa

Kypsennä viipaloitu broileri ja mausta suolalla, pippurilla ja sitruunalla. Leikkaa paprika, munakoiso, kesäkurpitsa ja punasipuli parin millin paksuisiksi viipaleiksi. Poista oliiveista kivet ja chilistä siemenet. Viipaloi chilit ja hienonna valkosipuli öljyyn.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla ja nosta öljyttyyn vuokaa (30x40cm). Nosta taikinaa hieman reunoille ja kasaa ainekset pohjalle. Valele valkosipuliöljyllä, rouhi päälle suolaa ja ripaus pippuria.

raakaspania

Paista piirasta 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, ripottele päälle persiljaa ja tarjoile. Maistuu hieman jäähtyneenä ja reilusti kylmänäkin. Totaalisen ihanaa ja katalonialaista.

espana
Itse tein piirakan piirakkavuokaan, josta taikinaa jäi hieman yli. Taikinasta riittäisi varmaan uunipellilliseenkin. Lopusta taikinasta paistoin focacciatyyppisen leivän, jonka suihkutin oliiviöljyllä. Rouhin päälle reilusti suolaa, hienonsin valkosipulia ja ropsautin loput pinjansiemenet. Juuri äsken luin Gourmetin jutusta, että perinteinen coca (leipä) yksinkertaisimmillaan voidellaan öljyllä ja sille ripotellaan pinjansiemeniä sekä anista ja sokeria.

coca

1 Comment »

 1. […] Ps. On täällä oikeaakin focacciaa tehty, toisenkin kerran. […]

  Pingback by MonkeyFood » Ehtoollinen goes focaccia — 28.10.2007 @ 10.01

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress