MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

28.11.2007

Marsalkka Mukkelis ja uppopaistetut piiraat

Filed under: Överi,Leivonta,Piiraat — Meri @ 22.41

louhi4

Kuten olette voineet lukea, ruokablogaajien taannoisissa pikkujouluissa kokattiin yhtä sun toista Carl Gustafin suuhun sopivaa. Louhisaaren piiraiden valmisteluun pääsin sotkemaan likaiset muulinkavioni, joten tarjoilen ohjeen näiden uppopaistettujen unelmien tehtailuun. Sopivat erinomaisesti esimerkiksi joulupöytään, jossa palleroisia voi tarjoilla vaikka punajuuriliemen lisänä Marsalkan tyyliin.

Ja ettei mene ihan easylisteningiksi, niin Louhisaari oli kartano, jossa Mannerheim syntyi, kuten Wikipedia tietää kertoa. Nykyään Louhisaari on Suomen valtion omistuksessa ja toimii museona. Että jos on eväsretki suunnitteilla, pistä piiraat koppaan ja lähde seikkailemaan!

louhi

[Martta ja Muuli, kuva Kulinaarimurun käsialaa, huomatkaa Marttaessu!]

Louhisaaren piiraat (ainakin 20 kpl)

 • 3,5 dl maitoa tai vettä
 • 25 g tuorehiivaa
 • 100 g voita
 • 2 munaa
 • suolaa
 • vehnäjauhoja

Valmista ensin juuri: lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja murenna siihen hiiva. Lisää muutama desiä jauhoja ja suolaa. Jätä vedottomaan paikkaan n. puoleksi tunniksi liinan alle. Valmista tässä välissä täyte.

louhi2

[kuva jälleen Murun luottokamaa]

Täyte

 • kovaksi keitettyjä munia
 • kypsennettyä riisiä (käytimme riisi-ruisseosta)
 • tuoretta tilliä
 • suolaa, sitruunaa
 • (kateenkorvamuhennosta)
 • (lihamureketta)
 • (silputtua voissa keitettyä kaalia)

Kokoa täyte murskaamalla munat ja sekoittamalla niihin riisi ja silputtu tilli. Mausta reilulla sitruunanmehulla ja suolaa hyvin. Täytettä voi varioida suluissa olevilla aineksilla ja millä tahansa muullakin.

Kun täyte on valmis ja juuri hetken lepäillyt ja hieman kuplii, lisää juureen munat, voi ja jauhoja niin, että tuloksena on vetelähkö taikina. Alusta hyvin ja kauli pieni määrä taikinaa kerrallaan ohueksi levyksi. Ota taikinasta muotilla pyöreitä kakkaroita. Levitä täytettä n. ruokalusikallinen pyörölle, kostuta sen reunat vedellä ja nosta päälle toinen kakkara. Painele hyvin kiinni ja anna kohota loppupiiraiden kokoamisen ajan.

louhi3

Kuumenna pari litraa öljyä paksupohjaisessa kattilassa ja varaa kansi plus sammutuspeite käden ulottuville. Testaa öljyn lämpötila pienellä palalla taikinaa tai leipää; kun pala alkaa heti porista ja ruskistuu kullanruskeaksi, öljy on sopivan lämpöistä. Säätele lämpötilaa paistamisen aikana niin, ettei rasva ole liian kuumaa, jolloin piiraat jäävät raaoiksi sisältä, eikä liian viileää, jotteivät piiraat menetä rapeuttaan ja imaise turhan paljon oljaa. Käytännössä säätely tarkoittaa lieden kolmos- ja neloshöngän joustavaa vaihtelua.

Laske piiras kerrallaan reikäkauhalla öljyyn ja paista ruskeaksi niin, että käännät piiraan välillä. Normikattilaan mahtuu yleensä noin kolme piirasta samaan aikaan. Nosta piiraat kauhalla talouspaperille jäähtymään. Ja uppopaistettu palahan on parhaimmillaan välittömästi paiston jälkeen eli eläpä piinaa itseäsi turhan kauaa ennen kuin maistelet.

louhi5

[Tämäkin kuva KuMun]

Koska en itse varautunut kekkerikokkauksiin kameralla, kuvat ovat muiden käsialaa. Kiitos kuvaajille ja tietysti kokkausseuralle, ja muulimarsalkan erityiskunnianosoitus mahtavalle Martalle!

6 Comments »

 1. Tuo *Marsalkka Mukkelis* osui kyllä suoraan meikäläisen nauruhermoon. 🙂

  Comment by rosmariini — 29.11.2007 @ 9.15

 2. Huomatkaa myös Johanna-Martan huolestunut ilme hänen tutkiessaan hieman laiskanlaisesti nousevaa taikinajuurta =D Mutta selätettiinpä sekin, eikä lopputulos ollut lainkaan hullumpi, vaikka itse sanonkin, Marsalkka Mukkeliksen uppopaistotaidoille hurraten!

  Comment by Emma — 29.11.2007 @ 10.56

 3. Rosmu, aika muulimarsalkka olenkin ;-D

  Emma, joo meinas käydä heti alussa ohrasesti, onneksi oli Martta pelastamassa tilanteen. Enkä muistanut raportoida, että unohdin suolan taikinasta, onneksi täyte oli niin makoisaa ja taikinassakin voita. Kiitos siis erinomaisesta tiimityöstä piiraiden suhteen, sitä sun tekemää täytettähän olis pistellyt ihan sellasenaan 😛

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 29.11.2007 @ 11.52

 4. *vetää kättä lippaan mukkelismarsalkan edessä ja kopauttaa kannuksensa napakasti yhteen*

  Comment by Välispiikki — 29.11.2007 @ 17.15

 5. 😀 Lepo.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 30.11.2007 @ 7.11

 6. […] hyvältä: suolainen pieni parsamunkki rahkataikinaan tehtynä, juustoraasteessa kieriteltynä. Jos Louhisaareen piiraatkin toimivat, miksei tämä. Päästyäni ajatuksissani näin pitkälle en voinut enää perääntyä […]

  Pingback by MonkeyFood » Parsamunkit pecorinolla eli inspiroitunut haasteruoka — 12.4.2008 @ 9.16

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress