MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

14.2.2008

Ritarin aisankannattaja

Filed under: Alakarppi,Kala,Sallad,Side order — Meri @ 22.30

Näin sunnuntaina palasen Köyhien ritareiden uusintaa, ja alati reseptinnälkäistä mieltäni hiveli erityisesti Nikin lohipastrami. Olen syönyt aiemmin vain tonnikalapastramia ja sitäkin ravintolassa, se vei kieleni. Eilen varmaan alitajunta teki kaupassa tehtävänsä, sillä en päässyt kalatiskistä ohi ilman lohta. En graavisiikaakaan tosin.

Tänään ryhdyin hommiin jo töistä kotiuduttuani, sillä lohen olisi suotavaa suolaamisen jälkeen makoilla jääkaapissa vielä tunti, pari. Sinne jäi suolamötkö kun lähdin painimaan! Palattuani viimeistelin pastramin ja taas kysyttiin malttia, sillä jääkaappi kutsui kalaa toistamiseen. Aina sanotaan, että hyvää kannattaa odottaa ja onhan se totta. Kuluneet viisaudet eivät vaan paljon lämmitä treenistä nälkäistä apinakokkia… Vaan niin se tunti hujahti ja pääsin apajille! U-u-uuu. Aika luksusiltistä.

pastrami

[Valentiinuksen vaaleanpunainen lohikala.]

Lohipastrami (yhdelle nälkäiselle apinalle)

  • n. 130 g (kirjo-)lohta
  • suolaa
  • pippuria
  • klädee eli kelmua

Poista kalasta ruodot ja rasva, itse vain nyljin nahan, äärettömän kömpelösti. Rouhi kala yltä päältä valkoisella kullalla eli suolalla ja sujauta kylmiöön elikkäs jääkaappiin ainakin puoleksitoista, mieluiten kahdeksi tunniksi. Ja sitten jatkuu: näin pientä lohipalaa ei juuri useampaan kuin kahteen osaan kannata leikellä, tarkoitus olisi siis saada pari kantikasta siivua. Kuumenna teflonpannu tulikuumaksi ja paista lohipalat yksi kerrallaan vuorotellen kultakin sivultaan niin, että se saa hieman (pinta-)väriä. Läpikypsä asuu jossain muualla.

Siirrä kalat astiaan ja rouhi päälle pippuria runsaalla kädellä, itse olin turhan kitsas. Kääri kukin pala omaan kelmuunsa ja kieritä päät kuin karamellissa konsanaan. Ja taas sinne jääkkäriin! (<– onks ärde eli ärsyttävä lyhenne vai MITÄ).

lohinamu

puketissa

Tunnin päästä saat palata asiaan, mutta valmistele ensin lohelle peti. Optimaalisesti käyttäisit rucolaa ja friseetä, mutta kukas niitä päivittäin kaapissaan säilöö. Ei kai se torstaina olekaan niin viimesen päälle.

  • jäävuorisalaattia
  • fenkolia
  • parmesania
  • oliiviöljyä
  • suolaa

Sovelsin vanhaa tuttua saidia eli parmesan-fenkolisalaattia. Revi siis jäävuori kappaleiksi, suikaloi fenkoli ohueksi, veistele parmesanista lastuja, suihki joukkoon öljyä ja rouhi suolaa. Kaik sekaste. Nyt taas kala kalasen kimppuun veihten kera; leikkaa kala kuutioiksi kelmussaan ja poista sitten muovi. Sommittele salaatille sen verta nätisti kuin nälkäsi sallii ja sitten vaan annat mennä! Jeppiskamaa.

6 Comments »

  1. _

    Comment by Kiva kun on jotain menny kaaliin nimimerkillä "REVI" jäävuori kappaleiksi ja arvaa kuka — 14.2.2008 @ 23.20

  2. Aina jotain. 😉

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 15.2.2008 @ 6.39

  3. Tämä resepti jäi minunkin mieltäni kaihertamaan. Vielä en ole uskaltautunut kokeilemaan, mutta kaipa se on seuraavan kerran lohitarjouksen vastaantullessa lohta ostettava ja kokeiltava, että saa rauhan.;)

    Comment by Kmsu — 18.2.2008 @ 10.12

  4. Kmsu, kaihersi kyllä ja kerrankin sain pikaisesti kokeilluksi. Nyt uusimmasta Ritareista sen sijaan ajattelin kokeilla punasipuliquicheja lauantaina kun pitää juhliin kokkailla, vaikken yleensä käytä koskaan valmistaikinoita (kuin filoa) niin nyt ajattelin pärjätä tuolla perunaruistaikinalla. Lienevät herkullisia 😛

    Comment by ylimuuli — 18.2.2008 @ 18.00

  5. Kyllä kannatti kokeilla!!! Taivaallista!:) Punasipuliquichet kuulostaa myös hyvältä! Köyhissä ritareissa on usein hyviä ohjeita.:)

    Comment by Kmsu — 19.2.2008 @ 20.52

  6. Kmsu, sä oot salamaa nopeampi! Juu paljon on hyviä ohjeita, ja nykyään olen alkanut sietää kokkejakin jonkin verran… Joku niissä ei ihan viehätä mua mutta reseptit nyt kyllä kiinnostaa 😀

    Comment by ylimuuli — 19.2.2008 @ 22.06

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress