MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

3.3.2008

Kaneliuutisia: Reilu kauppa ruuls!

Filed under: Lätinää,Terveys — Meri @ 21.09

Vähän aikaa sitten referoin Hesarin uutisointia koskien kanelin sisältämää kumariinia, joka rasittaa jo suht’ kohtuullisina annoksina maksaa, ja ainakin omani kimppuun ehti jo käydä. Jutun kluu on siinä, että kanelia on kahdenlaista; ceyloninkanelia, joka sisältää vain marginaalisia määriä kumariinia, sekä kassiakanelia, joka puolestaan on kumariinihirmu ja maksalle pahasta.

Suomessa ja muualla Euroopassa myydään lähes yksinomaan kassiakanelia, jonka aromi on ceyloninkanelia vahvempi juuri sisältämänsä kumariinin vuoksi. Kuten arvata voi, kassiakaneli on myös ceyloninkanelia halvempaa. Kuluttajien maksat maksavat. Asiasta on informatiivinen artikkeli Elintarviketurvallisuusviraston sivuilla.

Uutisen johdosta aloitin heti Neiti Etsivän työt ja tiedustelin sekä kaneliteelaatuja valmistavalta Yogi Tea -yritykseltä että Reilun kaupan kanelia valmistavalta Meiralta kaneleidensa laadusta. Yogilta en ole vielä saanut vastausta, mutta Meiralta saapui viesti tänään. Ja kyllä, Reilun kaupan kaneli on turvallista ceyloninkanelia! Huraa ja sankoin joukoin reiluille kaupoille, eiköstä jookosta jee joo t. kanelimarsu pahinta laatua.

14 Comments »

 1. Muulin etsivätoimistolle mitali! Hiphurraa, jeejee tästä ilouutisesta! *tanssahtelee*
  Ymh, Yogi Tean asiakaspalvelussa (tai nettisivustossa) olisi näköjään parantamisen varaa…

  Comment by Vesimeloni — 3.3.2008 @ 21.26

 2. […] Edit 3.3.2008: Reilun kaupan kaneli on turvallista ceyloninkanelia. […]

  Pingback by MonkeyFood » Kanelimaksa — 3.3.2008 @ 21.28

 3. Vesimeloni, tanssitaan yhdessä! Oisko jenkka? Lupaan juoda mitalikahvit eli teet tänään, uutinen oli kyllä iloinen. Yogia odotellaan… Vaikka vähän sellainen aavistus, ettei sieltä koskaan mitään kuulu. Mut yrittänyttä ei laiteta.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 4.3.2008 @ 6.56

 4. Let-kis ja trallalallalaa 😉 Kaneliteekupposilla voisi kyllä nyt hiukan skoolata, joten kippis vaan!

  Comment by Vesimeloni — 4.3.2008 @ 23.57

 5. Jeah! Hyvä teitsi! Mielenkiintoinen löytö. Ja kyllä Reilu kauppa on reilua!

  Comment by vap — 6.3.2008 @ 0.00

 6. Vesimeloni, just huomasin, että sain joululahjaksi valtavan purkin Reilun kaupan kanelia! En ollut vielä tarkemmin tutkaillut maustesaalistani ja aika mäihä, kaiken tämän valossa. Skål! 😀

  Vap, reilu meininki, smeagol likesssshhh. <3

  Comment by akonan — 7.3.2008 @ 21.57

 7. Oho 😀 Se olin siis minä, Mukkelis! …eikä Akonan, joka äskön höpis. Lainaläppäri nääs, kun oma on särki.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 7.3.2008 @ 22.07

 8. No tuohan oli mukava uutinen ja hienoa, että viitsit asian tutkia….=)

  Comment by Marke — 9.3.2008 @ 21.44

 9. Marke, tutkivan ruokajournalistin pesti oliskin aika mukava 😀 Tosin tämä uusi ammattinikin on niin minua, että kitsaasti sitä mihinkään vaihtaisin. Onneksi journalismia voi tehdä siinä sivussa. 🙂

  Comment by ylimuuli — 11.3.2008 @ 6.40

 10. Kiitos vielä minunkin puolestani tuosta tiedosta! Meitsi on myös sellainen kanelinkuluttuja, että kyllä kirjaimellisesti myrkyn lykkäsi tuo kumariiniuutinen. Kanelihan on kuin raejuusto, sopii melkein mihin vaan 😉 Nyt eikun reiluille kaupoille!

  Comment by Kata — 11.3.2008 @ 15.49

 11. Kata, hauskaa että maittaa kaneeli! Ja tärkeää että tieto Reilun kaupan kanelin kumarittomuudesta leviäisi. 🙂

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 13.3.2008 @ 6.53

 12. Ainakin oman Yogitee (Classic) pakkaukseni sisälärpäkkeessä lukee, että kaneli olisi nimenomaan kassiaa.. “One of our most successful co-operatives thrives in the rainforest of Sumatra, Indonesia. There, local farmers cultivate organic Cassia Cinnamon using methods that support the local environment.”

  Comment by vap — 15.3.2008 @ 15.19

 13. Vap, no ohhoh, mä olen ollut niin varma ettei kukaan valmistaja ilmoita kanelilaatuaan, etten ole edes luntannut! Menen koppiin häpeämään. Mutta sääli, että kassiaa. :-/ Ja KIITOS kun valistit hölmöä, jälleen. 🙂

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 16.3.2008 @ 13.38

 14. Yksi kanelihirmu lisää ilmottautuu. Tässä iltana tylsänä jo ehdin haaveilla jäätelöstä kanelikuorrutuksella, mutten tiedä pitäskö kuitenkin väliin jättää. Purkissa, kun lukee aineksena vain kaneli.

  Mikähän merkki ois tätä ko. ceyloninkanelia, jota uskaltais syödä “hiukan” normaalia enemmän? Myöskin ois kiva saada isommassa pakkauksessa. Nuo pienet pussukat, kun ei kauaa kestä.

  Comment by Möhvi — 28.12.2008 @ 4.19

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress