MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

26.2.2008

Kanelimaksa

Filed under: haasteet,Lätinää,Terveys — Meri @ 6.51

Edit 3.3.2008: Reilun kaupan kaneli on turvallista ceyloninkanelia.

Mä oon vähän myöhässä tän kanssa, mutta kun itse heräsin asiaan vasta jälkijunassa. Viime viikon ruokatorstaissa (nyk. Hesarin Ruoka & juoma) oli kuumien juomien tuunausjutussa kainaloartsuna tietoa kanelista. Siinä kerrottiin kanelin sisältämän kumariinin rasittavan maksaa. Siedettävä päiväsaanti ylittyy aikuisilla 2-7 korvapuustilla päivässä, että pullassa kyllä pysyy.

Puusteista en olekaan huolissani, sillä niitä tulee ahmaistua eri harvoin, mutta aamupuurooni olen lisännyt aika hurjan määrän kanelia erityisesti viime kesästä alkaen, kun siirryin kaurapuurosta tuorepuuroon. Kun vatsaongelmiani tutkittiin sitten kaikenkarvaisilla verikokeilla (osasta vielä tulokset tulossa), katsottiin myös maksa-arvo, joka oli koholla! Emme lääkärin kanssa keksineet yhtään syytä sille, miksi se olisi noussut. Kontrollilabrassa arvo oli taas normaali.

Nyt epäilen, että kanelipahalainen on tehnyt temput meikäläisen maksalle ja olen taas palannut kiltisti kaurapuuroon ilman kanelia. En aio kiipeillä asiasta seinille tai lopettaa kanelin, yhden suosikkimausteeni, käyttöä, mutta kai sitä päivittäiskulutusta voi hieman keventää. Tiedoksenne vain, jos on muitakin kanelikoiria liikkeellä. 🙂

Hemapa-haastajat ovat alttiina arvioinnille! Äänestä helmikuun ruokahaasteessa.

16 Comments »

 1. Oivoi, kanelikoira ulisee. Mä pistän useimmiten vähintään tuplat enemmän kanelia kuin ohjeissa lukee.. Syksyisin voisin elää suunnilleen pelkällä kauraomenapaistoksella, jossa on rutkasti kanelia. Ja kanelipullat on herkkua. Kotoota löytyy myös kaneliteetä.. Luin tuon lehtijutun, mutta eipä heti tullut mieleen oma kanelinkulutus. Hyvä että sun maksaarvot on nyt kuiteski ok!

  Comment by Henna — 26.2.2008 @ 8.49

 2. Toinen ahkera kanelin käyttäjä ilmoittautuu! Maksa-arvoissa ei ole tosin ollut häiriöitä.

  Sikäli en tuota uutista ihmettele, että mausteita ja yrttejähän käytetään esim ayurvedassa, kiinalaisessa lääketieteessä ja noiden tyyppisissä vaihtoehtohoidoissa lääkkeiden tapaan ja tietyissä tilanteissa tiettyjä juttuja kehotetaan välttämään, jotta tauti ei pahenisi tai jottei aiheuttaisi itselleen jotain häiriötilaa.

  Toisaalta minun on vaikea uskoa, että tavallinen pöytämausteen kohtuukäyttäjä saisi aikaan ihan hirvittävää tuhoa elimistössään tai että mausteilla olisi normaalissa käytössä kovin isoa lääkinnällistäkään vaikutusta, joten sikäli 2 korvapuustin kanelimäärä tuntuu kovin pieneltä suositukselta. Mutta, jos kaneliakin käyttää ns. lääkinnällisiä määriä ilman, että elimistö on juuri siltä kohdalta kanelin tarpeessa niin mikä ettei.

  Kyllä lämmin kanelitee saa silti minullakin edelleen hautua kylmän talvi-illan iloksi 🙂

  Comment by Vesimeloni — 26.2.2008 @ 10.42

 3. Tuosta kanelistahan oli vähän aikaa sitten laajemminkin juttua mediassa. Jos nyt oikein muistan, se juttu meni niin, että on olemassa kahdenlaista kanelia: ceylonin- ja burmankanelia. Ceyloninkaneli on sitä aitoa, “hyvää” kanelia. Burmankaneli on halvempaa “kanelijäljitelmää”, joka aiheuttaa niitä maksaongelmia, ja juuri sitä on täällä
  länsimaissa myynnissä. Jossain taidettiin peräti kertoa, että sitä aitoa ceyloninkanelia ei saa ollenkaan lännestä/Suomesta, joten kaikki syömämme kaneli on sitä maksamyrkkyä. Jee jee!
  Vähenipä minunkin kanelinkäyttöni huomattavasti noiden uutisten jälkeen. Se oli/on yksi minunkin lempimausteistani, nyyh. Kai se on lähdettävä Aasiaan kanelinhankintareissulle.
  Ja eikös se ollut myös niin, että raaka porkkana rasittaa maksaa… Eihän tässä kohta uskalla syödä yhtään mitään!

  Comment by Matleena — 26.2.2008 @ 12.58

 4. Melooni terve 🙂 Totta tuo puhe mausteista, niiden kanssa saa olla hieman varuillaan, jos käyttää poikkeuksellisen suuria määriä. Oma kanelinkulutukseni on ollut tosiaan luokkaa koko korvapuustitaikinaan (ja väliin) tuleva määrä, eli reilusti yli suosituksen. Ja maksa-arvosta olisin muuten autuaan tietämätön, mutta kun muista syistä katsottiin rutiinikokeena.

  Kohtuukäyttö ei varmasti aiheuta juuta tai jaata, hyvää mieltä ja makua vain. Onneksi on kaneli, on se ihana. <3 Kanelitee on tosiaan ihanaa, teetkö omaa sekoitusta vai juotko esim. Jogia? Se on ainakin taivaallista.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 26.2.2008 @ 19.00

 5. Piti heti mennä wikittämään (tuo kriittiseen ajatteluun kannustava nopean tiedon aarrearkku <3) kaneli ja enkunkielinen artikkeli mainitsi kumariinin maksa- ja munuaistoksisuuden. Mutta mutta! Tekstissä sanotaan, että aidossa kanelissa (Cinnamomum verum, synonyymi C. zeylanicum) kumariinia ei juurikaan ole. Sen sijaan Euroopan terveysviranomaiset ovat varoittaneet samansukuisen kassian (C. aromaticum) liiallisesta käytöstä, koska sen sisältää em. ainetta paljon enemmän. Lisää hämmennystä kanelipuuroon, artikkeli väittää, että ainakin kaikki USAssa myytävä jauhettu kaneli on oikeasti kassia. Miten lie Suomen laita?

  Vielä pieni tiedonmuru bonuksena. Sekä kanelia että kassiaa käytetään mahavaivoihin sekä flunssaan ja aidolla kanelilla voi olla vaikutusta II tyypin diabetekseen.

  Comment by shilla — 26.2.2008 @ 20.56

 6. Shilla, samasta seikasta oli Hesarissakin maininta, mutta valitettavasti lähes kaikki Suomessa myytävä kaneli on juuri sitä kumariinia sisältävää. :-/ En vielä ole ehtinyt tutkia, lieneekö Reilun kaupan kaneli se ainoa poikkeus, peukut sille.

  Kiitos tiedonmuruista, niitä ei täällä pyyhitä suinkaan pöydän alle vaan pistellään parempiin suihin eli talteen. 🙂 Jostain olen myös oppinut, että kanelilla olisi aineenvaihduntaa vilkastuttava vaikutus. Lieneekö dieettitohtoreiden hapatusta, mutta samaahan väitetään chilistä. Diabetes-tieto on kovin kiintoisa, ilmeisesti vaikutus olisi myönteinen eli diabetestä ehkäisevä?

  Comment by ylimuuli — 26.2.2008 @ 21.01

 7. Jogiahan minä juoskentelen 🙂 ja Jogeissa on kanelia monissa muissakin seoksissa kuin vain siinä varsinaisessa. Kiinnostaisipa tietää mitä lajia kanelia noissa jogeissa on käytetty, mahtaisiko kukaan tietää? Minun varastossani olevissa rasioissa lukee vain kaneli tai cinnamon sen kummemmin erittelemättä.

  Olen myös lukenut, että paitsi diabeteksen ehkäisyyn, kanelilla olisi myös verenpainetta alentava vaikutus. Tässäkin olen kyllä tykönäni pohdiskellut, että mahtaakohan kaneli tai muutkaan vastaavat paljoa auttaa, jos perusasiat, esim. ruokavalio ja muut elämäntavat ovat kovin pahasti vinksallaan. Mutta yhtenä aineksena muuten kohdallaan olevassa keitoksessa on varmasti mainio tuki. Tiedän näet aika monta korvapuusteja popsivaa ihmistä, joiden verenpaine ja sokeriarvot hipovat pilviä 😉 Omani taas ovat kohdallaan, mahtaneeko osa kiitoksesta kuulua juuri tälle iki-ihanalle aineelle 🙂

  Comment by Vesimeloni — 26.2.2008 @ 22.14

 8. Meloni, ehkäpä täytyy laittaa taas s-posti laulamaan ja tiedustella… Kerron sitten. 🙂 Verenpainevaikutuksesta en ole kuullutkaan, mutta kuten sanoit, kaneli lienee voimaton jos muut asiat ovat päin mäntyä. Ehkä kuitenkin buustaa järkevien elintapojen vaikutusta, ken tietää.

  (Ps. yritin laittaa Yogi Teahin postia, mutta ko. lafkan sivut tuntuu meditoivan loputtomiin eikä siitä tullut mitään. Ehkä myöhemmin uudestaan, paremmalla koneella. Plerr.)

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 27.2.2008 @ 7.14

 9. Minäkin haluan tietää!! Laita tänne jos saat vastauksia.
  Käytän sekä kaupan kanelia että ruohonjuuresta ostettua
  luomukanelia (sellainen pahvipaketti), samoin kuin
  juon paljon yogi “teitä”…

  Comment by ingrid — 27.2.2008 @ 16.04

 10. Mielenkiintoista kuulla mitä sanovat. Odotan vastausta kieli pitkällä 🙂

  Comment by Vesimeloni — 28.2.2008 @ 0.38

 11. Ingrid ja Melooni, laitan kyllä jos sellaisia saan, kun en oikein tiedä lähtikö tuo postini koskaan mihinkään. Yogi Tean sivut ovat käsittämättömän ala-arvoiset samoin kuin contact us -kohta, ottaa päähän tuommonen. Mutta kerron välittömästi jos jotain kuuluu, pidetään peukkuja 🙂

  Ja siis en tiedä kyselitkö Ingrid tosiaan sen Reilun kanelin perään, siitä laitoin myös kyselyn, mutta sou faar ei vastausta. Joskus tosiaan vastaavat aika viiveellä, valitettavasti. Parempi sekin tietty kuin ei lainkaan. 🙂

  Comment by ylimuuli — 29.2.2008 @ 15.26

 12. Jostain luin etta kaneli olisi hyva myos verensokerinheittelyyn…

  Olisiko hyvaa vinkkia tuorepuuroon?

  Comment by johanna_dxb — 1.3.2008 @ 16.25

 13. Johanna, kaneli on kerrassaan ihmeaine, selvästikin, sääli kumariinia. Mutta ehkä Reilu tai luomu tuurilla olisi sitä toista, maksalle parempaa versiota. 🙂

  En ole hirvittävän kokenut tuorepuuroilija paitsi tämän oman lempisekoitukseni suhteen, jota suosittelen tietysti lämmöllä. Laitan siis illalla veteen likoamaan puolet tattarisuurimoita ja puolet auringonkukansiemeniä, yleensä vielä ropsauksen pellavan- tai seesaminsiemeniä joukkoon. Aamulla kaadan lävikköön ja huuhtaisen. Soseutan ensin puolikkaan banaanin vesitilkan kanssa ja lisään siihen lionneet jyvät. Ajan vielä hieman sauvalla niin, että muodostuu hieman puuromaiseksi, ei kuitenkaan niin, että kaikki purutuntuma häviäisi. Parasta puuro on, kun siihen sekoittaa reilusti marjoja (esim. vadelmien kanssa ihanaa) ja runsaasti kanelia!

  Ja itse laitan siis yhteensä vain reilun puolisen desiä jyviä kuivana, eli 0,25 desiä per lajike. Yhtä hyvin voi laittaa puoli desiä molempia, omaan aamiaiseeni sisältyy vain puuron lisäksi proteiinilisä. 🙂

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 1.3.2008 @ 18.52

 14. […] aikaa sitten referoin Hesarin uutisointia koskien kanelin sisältämää kumariinia, joka rasittaa jo suht’ kohtuullisina annoksina […]

  Pingback by MonkeyFood » Kaneliuutisia: Reilu kauppa ruuls! — 3.3.2008 @ 21.09

 15. kanelista hohkataan vaahto suunpielissä mut ei sit ajatella että se kuningas alkoholikin on maksamyrkky

  Comment by Durga — 9.8.2010 @ 19.44

 16. Durga, tuskin se fakta on keneltäkään karannut… Ja luulen, että kanelin- ja alkoholinsuurkuluttajat ovat aika eri kohderyhmää keskenään. Että at ease.

  Comment by ylimuuli — 9.8.2010 @ 20.00

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress