MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

1.4.2008

Apua, brownieissani on papua!

marmoria

Perinteisesti brownie-leivonnaiseen sisältyy aina kahta papua, vaikkei sitä niin tule yleensä ajatelleeksi. Suklaan kaakao on peräisin kaakaopavusta ja mikäli brownie maustetaan kahvilla, kahvipapu tekee suklaalle seuraa. Näiden tuttujen papujen vuoksi en vielä kiipeilisi seinille vaikka apina olenkin, mutta tsekatkaapas tämä; näissä browniessa papujen pyhän kolmiliiton täydentää mustapapu! Heck the what?

Mutta kyllä vaan, siihen on syynsä. Vaikka ohje saattaa aluksi kuulostaa erikoiselta, odottakaapa kunhan pääsette maistamaan; tavalliset browniet eivät pääse lähellekään tämän version täyteläistä syvyyttä, jossa papu ei maistu lainkaan pavulta vaan kokonaisuus on tumman suklainen ja hullun hyvä. Jopa niin savoury, että sille on ehdottomasti oltava raikas jäätelö tai kermavaahto kaveriksi. Reseptin bongasi Lihansyöjä 101 Cookbooksista, jossa Heidi oli valmistanut niitä Baking with Agave Nectar -kirjan ohjeella.

Omasta versiostani tuli enemmän kakku kuin monta pientä brownieta sen koossapysymättömän kostean lopputuloksen vuoksi, mutta samapa tuo, vaikka kaakkua lapioisi lusikalla lautaselle. Maku on taattu. Tein puolikkaan ohjeen ja paistoin maksimiajan, siitä huolimatta lopputulos jäi meheväksi. Laitan tähän alkuperäisen ohjeen kokonaisuudessaan, siitä luvataan tulevan n. 45 brownieta. Reseptissä käytetyn agave-nektarin voi hyvin korvata hunajalla tai muulla makealla, ja kannattaa maistella taikinaa siinä vaiheessa kun makean lisää, sillä itse vähentelin agave-nektaria reilusti ja silti makeus oli aivan riittävä. Mitat on käännetty unsseista ja cupeista, siksi hassut epätasaluvut.

mutaa

Mustapapu-brownie(t)

  • 114 g tummaa suklaata (käytin 70%)
  • 2,37 dl voita
  • 4,7 dl pehmeiksi keitettyjä tai purkkimustapapuja
  • 2,37 dl saksanpähkinöitä pilkottuna
  • 1 rkl vaniljauutetta
  • 0,6 dl pikakahvijauhetta
  • 0,25 tl suolaa
  • 4 isoa luomumunaa
  • 3,55 dl agave-nektaria, vaaleaa (hunaja, siirappi, sokeri (ehkä fariini-?) ja muut makeutteet käyvät yhtä hyvin)

Lämmitä uuni 163 asteeseen (no hei, ei se oo niin tarkkaa :-D). Voitele tai leivinpaperoi n. 28cm x 46cm kokoinen uunipelti/uunivuoka/tms. jossa on reunat. Itse käytin puolikkaaseen annokseen kaupasta saatavaa foliovuokaa, samanlaista kuin makaronilaatikoissa (mutta isompaa).

Surauta pavut, puolet pähkinöistä, vaniljauute ja pari ruokalusikallista sulatettua suklaavoiseosta blenderissä tasaiseksi tahnaksi, noin kaksi minuuttia.  Jätä sivuun odottamaan. Sekoita sitten yhteen loput puolet pähkinöistä, sulatettu suklaa, pikakahvijauhe ja suola. Jätä sivuun odottamaan.

Vatkaa munat erillisessä kulhossa kevyeksi vaahdoksi, noin minuutin ajan. Sekoita vaahtoon agave-nektari (tms. makeute) ja sekoita jälleen hyvin. Jätä sivuun odottamaan. Sekoita nyt papu-suklaaseos kahvi-suklaaseokseen ja sotke ne kunnolla. Ota munaseoksesta talteen n. 1,2 dl sivuun ja sekoita loput suklaaseokseen. Kaada taikina voidellulle pannulle.

Vatkaa sitten sivuun jätettyä munaseosta vielä vatkaimella hetki, niin että se on jälleen kuohkeaa. Valuta vaahto taikinan päälle ja “vetele” hammastikulla taikinan läpi niin, että syntyy ns. marmoriefekti. Paista uunissa 30-40 minuuttia ja anna jäähtyä kokonaan ennen kumoamista. Leikkaa kuutioiksi ja siirrä jääkaappiin, jossa browniet asettuvat (omaani ei voinut siis edes paloitella, siinä tapauksessa kumoa ja syö suoraan!). Tarjoile jäden tai kermiksen kera, äläkä kerro salaista ainesosaa ennen kuin kaikki ovat maistaneet. Psykologian merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa 😉

Ja näitä siis ylistivät Lihansyöjä sekä koko perheeni, jopa se kranttu ja epäluuloinen isoveljeni (terveisiä Minnalle!) otti lisää. Jos kahvinmausta ei välitä, voi pikakahvijauheen korvata muilla mausteilla tai jättää pois.

Tässä vielä agave-nektari- ja -siirappisaaliini Lontoosta.

agave

15 Comments »

  1. Hahaa! Tää oli just se juttu, jonka kohdalla mietin agave-nektarin hankintaa! Meillä kun olis nuita mustapapujakin kaapissa.. Pitää harkita jos vaihtais normi-siirappiin, jos agaven hankinta osoittautuu liian monimutkaseks. 😀

    Comment by Henna — 1.4.2008 @ 20.40

  2. Henna, samoilla apajilla! Mut kuinka hyvillä 😛 Vaalee siirappi käy varmasti aivan hienosti, tumma tuo sitten oman makunsa.

    Comment by ylimuuli — 1.4.2008 @ 20.45

  3. Uu, hurmaavan karppia 😛 Lähtee kyllä kokeiluun seuraavan kakkutilanteen tullessa eteen.
    Saisiko tämän lisätä karppaus.info:n reseptiosuuteen? Laittaisin toki linkin tänne tai vähintäänkin maininnan, että olen reseptin täältä löytänyt..:)

    Comment by Kaisa — 2.4.2008 @ 11.14

  4. papukakku on parhautta!

    hei kuules mainio muuli, kun olet muutenkin viljojen välttelijä, oletko tutustunut kookosjauhoihin? en nyt tarkoita kookoshiutaleita vaan ihan jauhoja. niistä saa kaikkea kivaa, ja makukin on kohdallaan. kyselen koska kaipaisin lisää ohjeita niiden käyttöön ja luottoni kekseliäisyyteesi on neuvostoliittoakin suurempi 🙂

    Comment by lurkki — 2.4.2008 @ 19.04

  5. Kaisa, tottakai saa minun puolestani, sinne oli joku lisännytkin jo aiemmin kokeilemani avokadomoussen 🙂 Tämäkin ohje on tosiaan tuosta kirjasta, mutta saa minutkin tietysti mainita 😀 Tätä kyllä kannattaa kokeilla, vähän hinguttais tilata tuo koko kirja agave-siirapista myös, kun tämä tuotti niin hyvän tuloksen… Joskin läjämäisen <3 Aika sympaattista.

    Lurkkisein, en ole kokeillut kookosta jauhona, vaikka useampi resepti on tullut vastaan joissa käytetään. Ostatko siis valmiina jauhona vai jauhatko kookoshiutaleet? Niiden käyttö on ollut listalla pitkään, että josko sun muulinturvan virneeseen saanut kommenttisi tekisi vihdoin temput ja jouduttaisi aikeen toteutusasteelle. 🙂 Johonkin olet niitä siis jo ilmeisesti sovellellut?

    Comment by ylimuuli — 2.4.2008 @ 19.43

  6. Tätähän on Pakko kokeilla. Kerran tein suklaakakkua voipavuista, se oli pahaa 😀 Mutta tämä kuulostaa oikeesti hyvälle.

    Miul muuten olis sitä kookosjauhoa kaapissa, pitäis saada aikaseks avata se ja käyttää pois. Jotain karppileivonnaisia joo!

    Comment by Hanna sopasta — 2.4.2008 @ 21.11

  7. Hay Mulder,

    Vaikken olekaan vannoutunut browniesien kannattaja, lähti sukat jo pyörimään sukkakorissani. On nimittäin jo jonkin aikaa kytenyt ajatus kolmen pavun suklaatikaakusta. Hauskaa sinänsä kun nyt otit asian puheeksi. Nyt siitä tuleekin viiden pavun suklaakakku, kun tosiaan suklaa ja kahvikin voidaan papuistaa. Annan sulle ehkä siitä hyvästä 2/5-oikeudet tulevaan läpsykkään. Aika jalomielestä, eikös?!

    Comment by polkkapossu — 2.4.2008 @ 23.22

  8. Hanna, hmmm, voipapusuklaakakku ei kuulosta mitenkään kamalalta, mutta uskon sanaasi 🙂 Ja yhdessä käykäämme kookosjauho-karppitalkoisiin 😛

    Ey Carne,

    eipä nämä oikein brownieita olleetkaan vaan mutakakkua lähinnä. Sellaiset kuivat browniet eivät minunkaan nimeäni huutele. Mutta iske ihmeessä sorkkasi papuisaan taikinaan, ja pidäkin haipakkaa kun nyt lupaat. Ja oikeudet kelpais kyllä muuten, mutta kun sä et edes älähdä kun omat kaakkus päätyy ravitsemusliikkeisiin listalle niin mitähän iloa mulle niistä on O_o No feimii tietty! Se toimii aina. Et papupurkkien äärelle! Ehkä itte jatkan kehittelyä esim. valmistamalla vihreistä pavuista kuukieita, eiks herahdakin vesi kielelle 😛

    Comment by ylimuuli — 3.4.2008 @ 5.51

  9. jauhoja, vaikka tälläisiä http://www.cocovishop.com/epages/Kaupat.gpl/?ObjectPath=/Shops/Spray/Products/1024
    myös esim. ruohonjuuressa myydään. reseptejä löytyy, esim. leipää olen tehnyt ja se olikin kyllä herkkua.

    uusia ohjeita odotellessa…

    ps voipapusuklaakakku on ihan mahtavan hyvää myös!!

    Comment by lurkki — 5.4.2008 @ 12.06

  10. Lurkki, no ostoslistalla nököttävät, kunhan kerkiän Ruohonjuureen. Luulen, että uppoaa Lihansyöjäänkin hyvin. Ja varmaan kävis raejuustolettuihin, joita tein eilen ison satsin kun oltiin mökillä, ne kelpas kaikille erinomaisesti ja on niin ruokasia ja melko vähäkarppeja. Kookoksella vieläkin paremmin 😛

    Comment by Ylimuuli — 6.4.2008 @ 15.27

  11. mietin samaa josko kävisivät niihin. ja jos sen raejuuston korvaisi tofulla (terv. vilja- ja maitovammainen). sitkoa kookosjauhoissa ei juurikaan ole, esim. leivässä tarvitaan paljon munia ja koostumus onkin sitten kakkumainen. mutta hyvää! vinkkejä: http://www.tiana-coconut.com/coconut_flour_recipes.htm

    Comment by lurkki — 7.4.2008 @ 7.13

  12. […] roudasin kotiin parin agave-nektarin ja sen yhden agave-siirapin lisäksi mielettömän hyviä vegesipsejä (niin, onhan perunakin vegeä, mut ohan nää nyt […]

    Pingback by MonkeyFood » Laukussa leipää ja piimää vaan — 7.4.2008 @ 16.36

  13. Kiitos Lurkki lisäohjeista ja kannustuksesta, eiköhän saaha kookkokset kehiin! Paleolettuja olen muuten tehnyt ilman raejuustoa, niihin tulee pähkinävoita (mieluiten ei maapähkinä- vaan esim. cashew-) ja ovat ihania. Mutta cashew-pähkinävoi on aina hintavaa kyllä, ainakin Kampin K-kauppa myy enkä tiedä missä asut. Itsekin olen sitä niihin valmistanut ihan vaan jauhamalla casheweita lämpimän veden kans, tilkka riittää.

    Comment by ylimuuli — 7.4.2008 @ 16.44

  14. heipsu

    Maailma on pieni ;).. Ruokasta ja kokkailusta kun tykkään niin aina välillä eri ruokablogeja seurailen. Tuossa ennen vuodenvaihdetta eksyin tänne siun luoksesi ja sitten jotenkin kekushermostossa syntyi aistimus, että voisikohan kyse olla tutusta tyypistä. Heh, se kranttu ja epäluuloinen isoveli taisi olla se triggeri. Mutta kaikenkaikkiaan, tämä blogisi on aivan loistava! Sydänilojen kakku on päässyt jo vakiopaikalle tänne Ämpärin (Lotan käännös asuinpaikastamme) kahvipöytään. Papukaakkua on myös ihan pakko testata. Auringonsäteitä Apinakeittiöön !!

    Comment by minna — 9.4.2008 @ 23.26

  15. Minna, haha, vaikka ranttuja isoveljiä lienee paljon, en tiedä lieneekö näin ranttuja ;-D Hauskaa, että viihdyt täällä meikäläisen apinaköökissä. Banaanikakku on munkin ehdoton suosikki <3 vaikka tämäkin oli hyvää ja haaveilen jo tekeväni uudestaan että pääsis maistelemaan jäden kera. 😛 Sen verran paistaa että jäätelön kulutus on jo nousussa. Ämpäri on varmasti tässä maailmassa hyperhyvä paikka asua 😀 Solariumia sinnekin toivoo muuli

    Comment by ylimuuli — 10.4.2008 @ 17.07

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress