MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

18.5.2008

Salonkikelpoinen kesäkurpitsakeitto

Filed under: Soppa,Vege — Meri @ 19.17

Sain ihanan ja kokkaamisesta kanssani yhtä innostuneen työkaverini toisenkin bravuurireseptin kokeiluun. Ensimmäisestähän olikin jo aivan yliveto kokemus piiraan muodossa. Tämä toinen sisältää joidenkin mielestä hyvin kyseenalaista herkkua, Aura-juustoa. Itsekin olen vasta vähitellen pääsemässä sinihomeiden makuun, mutta koska Lihansyöjä ei ole vielä aivan yhtä pitkällä makumaratonillaan, testasin ohjetta aluksi vuohenjuustolla. Ja sehän toimi oikein hyvin sekin, testijoukkueena olleet Lihansyöjä vanhempineen ainakin pistelivät alkukeittona toimineen sopan poskiinsa oikein kiltisti. Pehmyt ja hienostunut, tekee kesäkurpitsalle kunniaa, toisin kuin kuvansa.

mallankurpitsa

Omassa kaapissani on jo Auraa (laktoositonta, oletteko huomanneet!) odottamassa, mutten enää malta pantata helppoa ja hyvää ohjetta salonkikelpoiseen keittoon. Käytin kevytvuohenjuustoa, jonka maku on täysrasvaista miedompi, joten laitoin juustoa reilummin. Kannattaa siis käyttää sitä rasvaisempaa versiota oli kyseessä sitten Aura tai vuohi, ja maistella maku kohdilleen.

Mallan kelpo kurpitsakeitto (neljälle)

 • 1 iso tai 2 pienempää kesäkurpitsaa
 • 1-2 sipulia
 • 2-3 valkosipulinkynttä
 • kasvisliemikuutio
 • 1 dl valkoviiniä
 • 100 g Aura- tai vuohenjuustoa
 • n. 1 tl kuivattua rakuunaa
 • suolaa, sokeria
 • (persiljaa)

Pilko sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulia kattilanpohjalla öljyssä. Pilko samalla kesäkurpitsat karkeiksi kuutioiksi ja lisää kuullotuksen loppupuolella. Anna kuullottua hetki ja lisää kattilaan sitten vettä sen verran, että kasvikset melkein peittyvät. Lisää myös valkosipuli, valkoviini ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua parisenkymmentä minuuttia ja lisää sitten juustoa pilkottuna. Anna kiehautella vielä 10 minuuttia, soseuta ja mausta. Suurusta pienellä keitetyllä perunalla, jos tarvis. Tuskin on, kunhan laitat vettä alussa kevyellä kädellä. Maista ja säädä kohdilleen, silppua päälle tuoretta persiljaa ja tarjoile lämpimänä esimerkiksi alkukeittona.

7 Comments »

 1. Vaikuttaapa makosalta, pitää laittaa testilistalle. 🙂

  Comment by Marko Lahtinen — 19.5.2008 @ 6.11

 2. Aurajuuston sijaan vuohenjuustoa – voisin kuvitella että toimii jopa paremmin! Täytyy kokeilla, kesällä jos ja kun (jos…) sitä kesäkurpitsaa tulee taas yllinkyllin.

  Comment by sammakko — 19.5.2008 @ 7.17

 3. Toi on hyvää taattu auran kanssa, varpisti. Käyppäs kattomassa mun Ruoka-osiota, siellä on aikastas monta kesäkurmitsajuttua ,D

  Comment by Polgara — 19.5.2008 @ 8.37

 4. Marko, kerro sitten, oliko luvatun makoisaa. 🙂 Sitä aina joskus pohtii kirjoittaessaan, että mitä sitä uskaltaa sanoa kun makuasiat on niin herkkiä… Vaan onneksi näistä sanoista ei kuitenkaan joudu risuja pahemmin edesvastuuseen 😀

  Sammakko, sinua ja viimekesäistä kurpitsasatoasi ajattelinkin ohjetta laitellessani, että toivottavasti tulee hyvä sato ja käyttöön resepti. 🙂

  Polgara, lähden välittömästi metsästysretkelle ruokaosioosi! Ja luulenpa kyllä, että tämä soppa sulattaa viimeisenkin aurajään omasta sydämestäni. <3

  Comment by ylimuuli — 19.5.2008 @ 20.03

 5. Oih. Kirjoitanpa tämänkin ylös. Olen tässä vaivihkaa keräillyt mukavanoloisia kesäkurpitsareseptejä ja odottellut satokauden alkamista. Sitten kesäkurpitsaa saakin tunkea joka paikkaan, tykkään siitä niin raakanakin evässalaatin joukossa. Aurajuustokin osuu tässä keitossa niin nappiin, olen suuri fani… 😉

  Comment by Christina — 21.5.2008 @ 21.00

 6. […] sain sitten aikaan taas keiton, erään toisen kollegani Tiinan summittaisen ohjeen ja sen saman Mallan lipstikkasadon pohjalta. Väli-inspiraatiota katsastin Uneliaan kokin köökistä, jossa on […]

  Pingback by MonkeyFood » Yksinkertainen ystävyyskeitto — 21.5.2008 @ 21.23

 7. Christina, kesäkurpitsa on kyllä erinomainen kasvis! Samoin kyllä talvikurpitsakin, sen käyttäjänä en vain vielä ole yhtä kokenut. 🙂 Ja jos löydät oikein aarrereseptin, saa sen mielellään tulla jakamaan.

  Ja juuri postasin ensimmäisen kokeiluni Auran kanssa, meistä taitaa tulla sen kanssa oikein hyviä ystäviä… 😀

  Comment by ylimuuli — 21.5.2008 @ 21.26

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress