MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

11.9.2008

Linshsikiish sihisi hississä

Filed under: Arkiruoka,Gluteeniton,laktoositon,Piiraat — Meri @ 20.26

linssipohja

Minttupippuri elikkäs Peppermint kokeili ihan hetki sitten erinomaisen erikoista ja kiinnostavaa piiraspohjaa. Yllykkeen pohjaan olivat tarjonneet kaupasta löytyneet linssilastut. Itse en ole lastuihin vielä törmännyt (tiedoksi lastuille jos lukevat tämän että etsiskelen niitä), mutta kaivoin kaapista tavan linssit ja tein ihan siitä sitten vaan. Eikä muuten paha! Pohja on maukasta jo taikinavaiheessaan ja pysyy hyvin kasassa. Päälle kannattaa suoltaa riittävän maukkaita tuotteita ja ehkä maustaisin ensi kerralla pohjaakin riipasen enemmän. Mutta täähän on ihan nääs loistokamaa ja mä alan tuntea itseni pian Ransuksi.

Tässä Peppermintin ohje, itse käytin hieman vähemmän linssejä (kaik mitä kaapissa oli) ja ensi kerralla ajattelin valmistaa piiraalle vain pohjan, paistostyyppisesti siis. Että reunat kyllä paistuivat rapeiksi, mutta minun makuuni se pohjakin riittää. Ja hyvin irtosi vuoasta enkä minä mitään voidellut.

linssikiish3

[Hellan valo ei oikein riitä näille penteleille. Noh, rakeinen kuva lisää ruokahalua.]

Linssiquichen perusta (piiraspohja)

 • 3 dl punaisia linssejä tai linssilastuja (kuivana)
 • 1 luomumuna
 • 0,75 dl kaurahiutaleita
 • 1 tl suolaa
 • (mahd. muita mausteita)

Uuni 200 astetta (kaasu 4-5). Keitä linssit kypsiksi ja suraa sauvalla muiden ainesten kanssa taikinaksi. Taputtele esim. lusikalla piirasvuoan pohjalle ja reunoille, riittävän ohueksi. Esipaista 15 min., sitten täytä ja paista vielä puolisen tuntia, täytteiden mukaan. Tässä yksilössä paistui samalla:

 • porkkanaa
 • punasipulia
 • tuoretta pinaattia
 • tuoreita herkkusieniä
 • Morbieriä
 • kylmäsavuporoa
 • kevyt-soijaruokakermaa
 • munaa
 • pippuria, suolaa

Kelpasi ainakin mulle ja strutsiransulle, saas nähdä onko aamulla kadonnut Lihansyöjän suihin.

9 Comments »

 1. Niin mielenkiintoinen pohjaresepti että sitä pitää kokeilla heti kun linssivarasto täydentyy…

  Comment by Yaelian — 11.9.2008 @ 21.17

 2. Apinakeittiöstä tulee taas herkkureseptejä niin ettei meinaa perässä pysyä…
  tätä on pakko kokeilla, ja kohta ottaa joku erillinen bookmarkkijuttu käyttöön että saisi kaikki nää kokeiltavat jonnekin talteen.
  Tätä kuitenkin taidan kokeilla jo tänään. Enpä ole linssejä ennen käyttänytkään.

  Comment by oliivia — 12.9.2008 @ 7.22

 3. Yaelian, juu, kummaa vaan kun en itse löydä linssilastuja mistään… Täytyy ehkä tiedustella Peppermintiltä että mistä ihmeestä bongasi 🙂 Onneksi tavan linssit käyvät, ensi kerralla aion tehdä vihreistä. Ja Lihansyöjälle maistui oikein hyvin!

  Oliivia, no tämäkin on vain lainaresepti, kiitos kuuluu Peppermintille. 🙂 Mutta pitäs juu jotenkin pystyä bukmarkkailemaan, kaikenlaista kivaa aina muistaa löytäneensä, mutta sitten kun Se hetki tulee, ei meinaa enää päästä jäljille millään. Makuhaussahan kyllä voi merkkailla, mutten koskaan muista. Joskus lähetän itselleni sähköpostilla 😀 Ja et ole ikinä käyttänyt linssejä?!

  Comment by ylimuuli — 12.9.2008 @ 15.09

 4. Juuei, linssineitsyitä täällä ollaan ihan tukevasti. Että eikun kokeiluun vaan niin avartuu maailma taas 😀

  Comment by oliivia — 12.9.2008 @ 19.43

 5. Onpas maukkaan näköinen ape! Harmillista että minun Lihansyöjäni on myös Nirso (eli turha toivo tarjota mitään, missä on esimerkiksi linssejä), eikä tämmöistä siis kannata edes yrittää keskenäänsyötäväksi tehdä, kun yksin kokonaisen piiraan vetäminen on vähän mahdotonta. Täytyy pitää mielessä jahka sopiva illanistujainen osuu kohdalle ja väsätä sitten. Muulikeittiö on kyllä Pastanjauhajien ja Kulinaarimurulan ohella meikäläisen suosikkikeittiöitä, vesi kielellä aina odottelen milloin uusia postauksia putkahtaa 🙂 kiitos siis siitä.

  Comment by Virpi — 13.9.2008 @ 11.09

 6. Kappas vaan että lihansyöjällekin maistui:D Itse pistelin koko
  linssipiirakan omaan poskeeni, kun tilanne oli sama kuin Virpillä eli
  linssit herättivät aikamoisia ennakkoluuloja. Ehken jos en olisi
  linsseistä maininnut, olisi saattanut upota muillekin:)
  Linssilastut muuten ostin Citimarketista, mutta luulen, etteivät
  anna piirakassa mitään lisäarvoa linsseihin verrattuna.

  Comment by Peppermint — 13.9.2008 @ 16.41

 7. Virpi, olenpa kyllä tyytyväinen, että vaikka oman Lihansyöjäni puheet ovat joskus toista (esim. tofu ja muut soijatuotteet saavat osakseen armotonta pilkkaa ja vitsailua!), maistuu suurin osa ruoista ja kaikenlaista suostuu kokeilemaan. Ja tykkää, kun teen terveellisiä sapuskoita 😉 Sitten on ne päivät (yleensä sunnuntai), kun toivoo pitsaa 😀 Ja todella mukava kuulla, että Apinan ja Muulin tanssiva keittiö vetoaa. Vaikka blogiaan tekee itselleen, ilman vuorovaikutuksellisuutta tätä ei jaksaisi hetkeä kauempaa. Onneksi ootte. 🙂

  Peppermint, oekein hyvin maistui! Mikä siinä muuten onkin, että usein miehet (vai yleistänkö väärin?) ovat niin epäluuloisia muun kuin peruselintarvikkeiden tai ainakin tuttujen käytön ulkopuolella? Ja mitä pahaa voi seurata siitä että edes maistaa, kysyn vaan o_O

  Comment by ylimuuli — 14.9.2008 @ 8.00

 8. Yleistät väärin. Meidän isäntä on ennokkoluulottomin syöjä jonka olen tavannut.

  Comment by Mirka — 14.9.2008 @ 10.18

 9. Niin arvelinkin. Tunnen erittäin nirsoja naisia. Tosin ehken yleistä väärin, vaan asia ei vain ole yleistettävissä, niin mukavaa kuin yleistäminen joskus onkin. 😉

  Comment by ylimuuli — 14.9.2008 @ 10.42

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress