MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

20.10.2008

Tahkon tuominen

Vietin viikonlopun aivan herkistyttävän upeissa puitteissa: Tahkovuorella perheeni kanssa. Kuten lukemattomat vuodet aiemminkin, viime kerrasta vain on vierähtänyt liikaa aikaa. Pohjoisen hyytävässä illassa hämäröimme ja saunoimme, laitoimme ruokaa ja puhuimme kaikesta tuntitolkulla, luimme ja siteerasimme. Hevosvaellus jyrkkiin, kauniisiin maastoihin, pulahdus kylpylään ja friskaava aamulenkki melkein riitteeseen vetävän järven ympärillä toivat tasapainoa lepoon ja olemiseen.

Lauantai-iltana harrastimme perinteisen näännytyskävelyn, jonka aikana kiersimme kaikki lähitienoon ruokaravintolat. Yksinään ravintoloista ei vetänyt meitä puoleensa, niin päädyimme sitten Salen kautta mökille. Mökillä sain antautua lempipuuhaani kokkaamaan ja valmistin ruokaisan salaatin, jonka oheen kalaleikkeitä ja niille raejuusto-muna-“voin”. Aterian kruunasi seura ja vielä kirkkaammin yllätyksenä tämänaamuinen viesti, jossa äiti kertoi isän todenneen aamulla: “Kyllä koko reissun paras ruoka oli se Merin tekemä salaatti!”. Aika tunnustus, kun otetaan vielä huomioon, että tarjolla oli myös uunimakkaraa.

Jaujaujauuuu! Tässä siis salaatin ohje tai sen raamit, jotta isäni ja te, rakkaat ruokailijat, voitte valmistaa sitä aina halutessanne. Kovin on samanmoinen kuin aiemmatkin sallaadini, mutta siitä viis. Ruokaisat salaatit, jotka ovat enemmän kuin vain viherpöperöä, kaipaavat jokaisen mainoksen, jonka niille voi suoda!

isinlempisalde

Isin lempisalaatti

 • salaattia
 • tomaattia
 • kurkkua
 • päärynää
 • hasselpähkinöitä
 • kevytjuustoa (esim. Emmental 17% tai Kadett 5%)
 • suolaa, (viinietikkaa)
 • proteiinia: graavilohta, kalapaloja, kanaa, tofua, munia tai vaikka makkaraa

Revi salaatti, pilko tomaatit ja kurkku pieniksi paloiksi, päärynä ehkä isommiksi. Kuutioi juusto. Murskaa pähkinät veitsellä ja paahda niitä kuivalla paistinpannulla, kunnes saavat hiukan väriä. Lisää pähkinämurskaa suolaa ja sekoita muiden ainesten joukkoon. Jos diggaat, lorottele sekaan hiukan viinietikkaa.

Tuhdista halutessasi esimerkiksi graavilohelta, joka Tahkossa toi salaattiin omaa autuuttaan. Tai keitä muutama muna kovaksi ja pilko joukkoon. Tofun saa mukaan helposti joko paistamalla pannulla kuutioina ja lykkäämällä mukaan soijasoossia tai vastaavasti uunissa, kovassa lämmössä.

Ota evääksi, hurmaa isäsi, hanki hyvä olo. Salaatin käyttötapa on vapaasti valittavissasi.

6 Comments »

 1. Hyvältä kuulostaa, sekä salaatti että koko viikonloppu. Ihan pikkuisen hymyilyttää vaan tuo pohjoisen hyytävä ilta, kun meikäläisen näkökulmasta Tahkovuori on jo melkein Etelä-Suomen ytimessä. 🙂 Mutta onhan Oulukin toisaalta Pohjois-Norjan asukkaiden näkökulmasta rantalomakohde.

  Comment by rosmariini — 22.10.2008 @ 8.38

 2. Arvasin, että “pohjoisesta” tulee sanomista 😀 Mutta kuten sanoit, näkökulmakysymys. Kylmä on kylmä ja Tahko oli kylmempi. 🙂 Ja Ouluhan on toki rantalomakohde myös täältä katsoen, saari ja kaikki! Olkoonkin että ajoittain hukassa.

  Comment by ylimuuli — 22.10.2008 @ 8.53

 3. Eikä onks sun nimi oikeesti Meri! Vähäks hätkähdin lukiessani, meitä ei kuitenkaan onneksi ihan joka oksalla istu…

  Comment by Kaimakulta — 23.10.2008 @ 17.29

 4. Kaimakulta, kyllä vain, Merien laatusakkiin kuulutaan. 😀

  Comment by ylimuuli — 23.10.2008 @ 20.06

 5. Nimenomaan siihen laatusakkiin 😀
  Mä oon kyllä ainaki tykänny nimestäni (thanks mama), semmonen erikoinen muttei friikki.

  Comment by Kaimakulta — 31.10.2008 @ 19.48

 6. Niin minäkin, ja meri on sydäntä lähellä. <3 Siitä nimeni sainkin, kun perheeni oli pari vuotta Helsingistä paossa Kuopiossa isän työn vuoksi ja satuin syntymään siellä ja tarvittiin sinne oma meri. Niin Meri sitten tuli. 🙂

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 31.10.2008 @ 21.46

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress