MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

14.10.2009

Kasviskartasto

Filed under: Arkiruoka,Optimoidut,Terveys,Vege — Meri @ 18.34

Siltä varalta, että jollakulla muullakin on lähipiirissään henkilö tai henkilöitä, joille kasvisten syöminen on… Sanotaanko hankalaa, laitan eräälle läheisimmistä ihmisistä valmistamani kasviskartaston. Tämä läheinen ihmiseni, jonka nimi EI ole Kasvistensyöjä, kokee kasvisten syömisen hankalaksi seuraavista syistä:

 • ne ovat työläitä valmistaa
 • ne ovat työläitä hankkia
 • ne ovat työläitä (ja hitaita) syödä
 • ne ovat tylsiä
 • niistä tulee täyteen

Erityisesti viimeisen kohdan ajattelisi olevan tietyllä tavalla ihan myönteinen juttu, mutta mieluiten tämä tärkeä ihmiseni nappaisi kaikki tuoreiden kasvisten ja hedelmien hyödyt yhdessä pillerissä tai lasillisessa mehua. Koska olen päättäväisesti asettunut poikkiteloin kotimme ja mehulingon väliin, on otettava muut keinot käyttöön. (Meille on tulossa pian kuivuri. Jollei koneille laita rajoja, ne ryhtyvät vallankumoukseen! Lisämateriaa vain kuolleen muulinruumini yli O_O)

Jos siis koette hankaluutta nauttia vähintäänkin sen puoli kiloa päivässä, tässä joitakin ajatuksia. Tärkeintä on keksiä kasvikset ja hedelmät, jotka ovat omaan suuhun sopivia. Totutteluakaan ei pidä aliarvioida.

fajitasallad

[Kuvassa salaattifajitakset joista on tehty fajitasalaatti. Äsken syötyä, röyh.]

Eväät/Heti valmista (näihin et tarvitse muuta kuin näppisi!)

 • kirsikkatomaatit
 • tomaatit
 • paprika
 • babyporkkanat
 • ruukkusalaatit
 • omena
 • päärynä
 • nektariini, persikka
 • tuoreet sokeriherneet
 • parsakaali (jos syöt raakana)
 • tuoreet marjat
 • tuore pinaatti, lehtikaali (salaatin tapaan raakana)
 • kesäkurpitsa
 • kurkku
 • vihannesmehut
 • luumu
 • viinirypäleet

Ministi eforttia

 • avokado (veitsi halkaisuun, lusikka syömiseen)
 • pakastemarjat (anna sulaa kipossa ja lapa menemään)
 • pakastevihannekset, esim. keittojuurekset (anna sulaa tai heitä mikroon, päälle esim. purkki tonnikalaa mexicana öljyineen)
 • purkkivihannekset
 • viherjauhe (sekoita veteen/smoothie ja huitaise kieviin)
 • purkkisienet
 • purkkitomaatit (kumoa ja päälle liha tms.)
 • ketsuppi (tomaatin flavonoidit ovat paremmin käsiteltävässä muodossa kypsennettyinä eli luomuheinzi on hyvä vitamiinipommi)
 • kesäkurpitsa”leipä” (kesäkurpitsan viipaleita ja päälle leikkeleitä/juustoa)

Arkikauraa

 • kasvisraasteet laatikkoruoissa (esim. Monkeypie)
 • peltikaali
 • sosekeitot (näistä tuo Kasviksiasyömätön ei tosin piittaa)
 • kasvisvuoat (kermaa, munaa ja kasviksia, sienet sopivat hyvin)
 • juuresmuussi (vaikka perunan kaveriksi mitä tahansa juureksia ja muussiksi)
 • juuresspydäri
 • smoothiet, fruitiet, green smoothiet

Himot

 • pohjaton pitsa (juureksia raasteena, sekaan juustoraastetta, uuniin, päälle pitsantäytteet miinus juusto)
 • salaattitortillat (suuria romainen tai muun lehtiä, joiden sisään kääritään fajitasherkkuja)
 • salaattiburgeri (kuten edellä, salaatin väliin piffi, cheddar, kastikkeet, tomaatti)
 • juuresranskalaiset (suikaleiksi, öljyä, mausteita ja uuniin)
 • tacosalaatti (salaatti, johon vihanneksia, jauhelihaa, salsaa, kermaviilikastiketta ja nachoja)

Herkut

 • (mikro)uuniomenat
 • marjat rahkan/kerman/kookosmaidon/tuorejuuston/jogurtin tms. kera
 • paahdetut hedelmät (pannulle sokerin ja voin kanssa, vaikka päärynää, nektariinia ja luumuja)
 • kesäkurpitsa-, porkkana- tai punajuurikakku
 • kurpitsapiiras
 • omena- ja marjapiiraat, toki muutkin hedelmäpiiraat
 • tuore ananas, meloni, viinirypäleet, satsumat
 • hedelmäsalaatti
 • avokadomousse
 • friteeratut banaanit (vitsivitsi 😉)

Lisää hyviä neuvoja saa antaa kommenteissa! Nyt pistetään Suomi syömään KASVIKSIA. Ootteko messis?! Jäniksenruoka maailmankartalle!

9 Comments »

 1. tää on ihan paras! mahtava juttu 🙂

  Comment by Liina — 14.10.2009 @ 19.26

 2. Jee jos SÄÄÄ sanot niin!! 😀

  Comment by ylimuuli — 14.10.2009 @ 19.30

 3. Hahaa, tuli tuosta mieleeni, että mun oma tärkein ihmiseni syö mielellään hedelmiä jos joku (= minä) kuorii ne hänen puolestaan. Ovat kuulemma hyviä, mutta työläitä kuoria! 😀

  Salaatit on ihania, hyvää oliiviöljyä, suolaa, pippuria myllystä ja hyvää etikkaa vaan joukkoon. Ja vihanneksia voi hieraista suolalla, jolloin niiden mehu ja maku tulevat vielä paremmin esiin (esim. porkkanasuikaleet ja kurkku). Ois vaik mitä! Ja yks ihanin on simppeli tomaatti-sipulisalaatti, päällä taas nuo samat öljy-suola-pippuri-etikka. Niin helppoa ja niin hyvää. Niin ja vihreät pavut al dente!! Kevyesti kypsennettynä ja voissa paistettuna, tietenkin valkosipulin kanssa… Ei kai niille kukaan voi sanoa ei 😉 Apua, ei tuu loppua…! Meneekö karamellisoidut hedelmät mukaan?

  Comment by pinea — 14.10.2009 @ 20.08

 4. Lisäys vielä: jos liha sallitaan joukkoon, niin täytetyt (tosi kypsät ja makeat) tomaatit ja paprikat on nekin hyviä… Ja helppo valmistaa. Juustoa vielä päälle niin… aijai 😀

  Comment by pinea — 14.10.2009 @ 20.29

 5. Jep, munkin kanssaeläjäni pitävät hedelmistä mutkun ei jaksa kuoria. Siispä etenkin kotimaiset omput on pop, viinirypäleet katoavat tosi nopsaan, nektariinit, persikat jne menevät myös. Mandariinit & appelsiinit kuluvat huomattavasti nopsempaan kun ne tarjoaa kuorittuina 🙂 Ja marjoja meillä syötäisiin niin paljon kuin niitä jaksaa kotiin kantaa. (mutta tosi hankalille tapauksille marjatkaan ei kyllä uppoa, josta lähipiirin esimerkkinä 4-v nirso neitokainen)

  Vanhempi kanssaeläjä syö kyllä periaatteessa ihan kiltisti kasviksia, kun ne vaan sille tarjoilee (se ihana syö kaikkea, mitä sille eteen kehtaan laittaa <3 ). Nuoremmalle olen ovelasti ujuttanut rehuja lisäämällä niitä herkkuruokiin. Esim. siskonmakkarakeittoon voi laittaa pelkästään juureksia ja unohtaa perunat ihan kokonaan. Kiusauksiin puolet (enintään) pottua ja loput kasvissuikaleita. Jauheliharisottoakin olen tainnut tehdä ilman riisiä 🙂 (jauhista, rehuja ja kersan lautaselle KETSUPPIA niin täydestä menee kuin väärä raha).

  Ostin hulluilta päiviltä hullun halpaa tuoretta ananasta ja mangoa. Niiden kanssa sai kyllä pitää puolensa, että sai itsekin osuutensa 🙂

  Comment by Emma — 15.10.2009 @ 7.33

 6. Haha, Emman kommentista tuli mieleen oma äitini, joka ujutti sieniä lihapulliin… Ja ne oli vielä kaiken lisäksi älyttömän hyviä lihapullia!

  Comment by pinea — 15.10.2009 @ 9.52

 7. Huaa, asiallinen lista! 🙂 Kaikki missä on avokadoa tai mikä on pohjatonta, kuulostaa parhaalta! Lisäksi tajusin juuri, etten muista olenko koskaan laittanut kookosmaitoa rahkaan. Hiutaleita kyllä.

  Sen sijaan Americassa juotiin Catherinen kanssa protskut kookosmaidon kera *nam* mutta se ei ollut samanlaista ruoanlaitto kerma-maitoa kuin täällä, vaan enemmän maitomaista ja saatavilla jossain 2 litran purkissa (toisin kuin kaikki muu Amerikassa, ehhehheee). Missä sellaista on Suomessa tietääkö Muuli?

  Comment by Kukka — 15.10.2009 @ 11.24

 8. Mahti juttu 🙂 Tiedän kyllä miljuunasti ihmisiä, jotka ei kasviksia oikeen saa syötyä, mutta silti se jaksaa mua aina vaan hämmästyttää…
  Mä en sitten taas vois elää ilman niitä! Vähän iltapäivän puolella mennään, mutta mulla rupee jo nyt oleen päivän veget kasassa; aamun
  tuorepuurossa puol banskua, mansikoita + aprikoosia; lounaaksi kaaliraastetta linssimuhennoksella ja paprikalla ja kurkulla. Lähempänä
  kiloa mun kasvisosasto menee päivässä, mutta toisaalta oon lakto-ovo-vege, joka syö karpihkosti. Kasvisten käyttöä saataisiin varmaan
  lisättyä huisisti jo ihan vaan vaihtamalla peruna/riisi/pasta-osasto esim. keitettyyn kukkikseen tai parsakaaliin , jotka sitä paitti
  maistuvatkin miljuuna kertaa paremmilta 🙂

  Comment by Camppu — 15.10.2009 @ 11.59

 9. Pinea, kaikki sallitaan! Ja ehdottomasti karamellisoidut hedelmä lasketaan. Salaatteja ja sen tyyppisiä en siksi listannut, että niitä juuri on tuon möllin mielestä kovin työlästä valmistaa, joten ne sitten teen pääasiassa minä. Toisaalta listauksesta lähinnä kaksi ekaa on sellaisia, jotka tapahtuvat hänen toimestaan, muut on enemmän sellaisia, joita minä sitten teen ja niitä voi vaikka TOIVOA 😀 Mutta täytyy sanoa Lihansyöjän kunniaksi, että aamulla valmisti tänään itselleen paleospydärin esimerkiksi, listalla on vaikutusta!!

  Ja uunituoreessa kuivurissa syntyi eilen kuivattuja omenia, nyt tulossa on kuivalihaa 😛 Kaikki ohjeet ovat Pinea tervetulleita! Täytettyjä vihanneksia en olekaan tehnyt aikoihin, nyt kun syön enemmän lihaa itsekin niin jauhelihatäytteisinä tehnevät hyvin kauppansa, erinomainen muistutus. Lihapullat on mielettömän hyviä, melkein miten tahansa kun on ite tehtyjä 😀 Musta on tulossa paha paha lihansyöjä o_O Ei mutta harvoin ja ostan vaan lähilihaa. Pääosin lammasta. Kanat on saaneet jäädä kokonaan rauhaan.

  Emma, oujea, jos jaksais aina tarjota ja valmistella niin kasvistenkulutus olis varmaan suurempaa, mutta hyvä kun joinain päivinä saa itsensä ruokituksi… O_O Ja mikä siinä onkin että ananas ja mango uppoaa Lihansyöjäänkin! Sen sijaan hyvä omena ei ollenkaan herauta vettä hänen kielelleen 🙂 Vaikka kiltisti niitäkin popsii nyt kun luomukorista tilataan pari kiloa viikottain. Keitoista tykkäisin itte hirveesti mutta tuo mölli se ei välitä niistä, kerpele.

  Kukka, ei mitään käsitystä mistä saisi muunlaista kookosmaitoa Suomesta kuin kaupassa on tarjolla… Varmaan noista etnisistä kaupoista jos jostain. Voin kattella 🙂 Vaikka ei toi 17% kookosmaito jota nyt on ollut meillä pari purkkia kovin paksua ole. Avokado on IHANAA. Meinaan tehdä crossfitpikkujouluihin paleojuustokakun 😛

  Camppu, no älä! Mä kans kulutan kilon, puoltoista päivässä ja todella HIMOITSen kasviksia. Tosin olin torstaina oopperassa, jossa jostain syystä tuoksui hetken PERUNALTA (?!) ja teki melkein sellaistakin mieli, vaikka muuten en piittaa siitä juuri koskaan. Mutta kaalit on ihania, maha vaan ei kovin usein niitä ottaisi. Onneksi on lanttu, punajuuri, palsternakka, porkkana, nauris, kaskinauris ja… MItä vielä, kaikki muut! 😀

  Nyt kun on kuivuri talossa niin saas nähdä mitä kaikkea sitä keksii… Uutuuksia.

  Comment by ylimuuli — 17.10.2009 @ 13.52

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress