MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

28.12.2009

Gonçalon mehevä Bolo Rei

Filed under: Cake&Cookies,Eksotiikkaa — Meri @ 10.39

…eli terveisiä Portugalista! Ei niin, että olisin siellä koskaan ollut kuin haaveissani, mutta kiitos portugalilaisten tuttujeni (ciao Carlos ja Ana!) virityin maan ruokiin pari vuotta sitten. Carlos saikin lainata nimensä ylimakean ihanalle sitruunatortulle ja nyt viimeinkin pääsin kokeilemaan portugalilaista perinteistä joulukakkua, Bolo Reitä. Bolo Rei tarkoittaa käsittääkseni Kuninkaan kakkua, ja melko kuninkaallinen siitä tulikin. Ei tarvitse yhdenkään kruunupään hävetä näin anteliaasti varusteltua känttyä.

bolorei

Kakku muistuttaa muiden maiden jouluisia hedelmäkakkuja, mutta on hiivaan leivottu ja suomalaisen näkökulmasta pullakakku, vähän Bostonin tyyliin. Ihanan mehevä siitä tulee ainakin yhden yön malttamisella valmistumisen jälkeen ja reilu määrä portviiniä takaa, että taikinan maistelukin on ohjelmanumero sinällään. Ohjeeseen tulevaa yhteismäärää kuivahedelmistä (tai siis “candied fruit”) ja pähkinöistä voi vapaasti muokata makunsa mukaiseksi. Suosittelen käyttämään reilusti pähkinää ja etenkin parapähkinä, saksanpähkinä ja manteli ovat minun mielestäni tässä edukseen. Pinjansiemen olkoonkin herkullinen, hieman mietoudessaan hukkuu taikinaan.

Bolo rei

 • 700 g jauhoa
 • 40 g tuorehiivaa
 • 1 dl vettä
 • 150 g voita
 • 175 g sokeria (laitoin 150g, melkein sanoisin, että laittakaa täydet 175g)
 • yhden appelsiinin ja yhden sitruunan kuori
 • 4 luomumunaa
 • 2 lasillista portviiniä (oman fiilikseni pohjalta laskin lasillisen olevan 150ml ja ainakin kakusta tuli hyvä, yhteensä siis 3 dl portia)
 • 150 g “candied fruit” eli sukaatteja, kuivahedelmiä, miksikä niitä nyt sanotaan
 • 150 g pähkinöitä ja rusinoita

Murenna ja sekoita hiiva lämmitettyyn vesidesiin. Lisää seokseen kaksi desiä jauhoa, jätä kohoamaan vartiksi peitettynä lämpimään, vedottomaan paikkaan. Pieksä sähkövatkaimella huoneenlämmin voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat ja portviini sekä appelsiinin ja sitruunan kuoriraasteet. Lisää seokseen hiivaseos ja alusta joukkoon loput jauhot, vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoavaa. Lisää hiukan palasiksi hakkeloidut hedelmät ja pähkinät, kääntele joukkoon. Jätä kohoamaan vedottomaan paikkaan (esim. kylmään uuniin) liinan alle 5-6 tunniksi.

Kun taikina on saanut perin juurin rauhassa kohoilla, muodosta siitä voidellulle tai leivinpaperoille uunipellille renkula, jonka keskelle pitäisi muokata reikä (pullakranssin tapaan). Helpoiten se onnistuu asettamalla sopiva uuninkestävä astia pitämään reiän paikkaa, itse pistin uuniin lienikö Iittalan tuikkuastian, jonka voitelin ulkopuolelta tarttumisen estämiseksi. Hyvin toimi. Voitele pullakakku munalla ja ripottele päälle vielä niitä karkkihedelmiä ja vaikka siemeniä. Jätä kokonaisuus kohoamaan liinan alle vielä puoleksi tunniksi.

bolorei2

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja paista kakkua 35-45 minuuttia, kunnes se on kauniin kohonnut ja kullanruskea. Ota jäähtymään.

Päälle

 • marmeladia
 • tomusokeria+sitruunamehua/vettä

Sudi koko kakku (esim. aprikoosi-) marmeladilla, reilulla kädellä. Hölvää päälle vielä sitruunamehulla ja vedellä sopivaksi notkistettua tomusokerikuorrutusta, mitä enemmän, sen parempi.

bolorei3

bolorei4

bolorei5

Ja tämä Kuninkaiden kakku tosiaan paranee seuraavaan päivään, sillä mehevöityy ollessaan. Säilytä kuitenkin kuivamisen estämiseksi hyvin kelmuttuna.

Lopuksi haluan kiittää Facebookia, Saijaa, Saijan ystävän miestä Gonçaloa sekä kaikkia muita oikeanlaisen Bolo Rei -reseptin metsästykseen osallistuneita: poucos mas bons!

(Ja jep, kuvia on reilusti kun kerrankin kuvasin.)

4 Comments »

 1. mainion oloinen ja värikäs kakku. vitsi miten hieno idea laittaa tuo tuikkulyhty keskelle!

  Comment by Merituuli — 28.12.2009 @ 12.14

 2. Niin, ei varsinaisesti ollut oma ideani, ohjeessa suositeltiin laittamaan siihen JOTAIN 😀 Kakku oli ihana 😛 Erityisesti sen valmistus lauantaiaamuna, kun oli jo (kiitos taikinan maistelun) ennen kymmentä pienessä hiprakassa…. Kiva boonus! 😉

  Comment by ylimuuli — 29.12.2009 @ 7.55

 3. Jotenkin tuo Iittalan tuikkumuki saa hymyilemään 🙂

  Hyvää uutta vuotta sinnekin!

  Comment by ari — 31.12.2009 @ 21.43

 4. Hyvää uutta vuotta, Äijäsein! Hauskaa jos saan hymyilemään, oli sitten Iittalalla sormensa pelissä tai ei 😀

  Comment by ylimuuli — 2.1.2010 @ 17.32

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress