MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

7.11.2010

A Tribute to Smashing Pumpkins

Smashing good.

Smashing Pumpkins is an inseparable part of me and my growing up. Listening to their music throws me back in time to all those passionate feelings I went trough as a teenager under 20. Oh, those nerve racking times when the world was just filled with emotion! Aaaaah. Smashing Pumpkins was the purrfect companion on the road to adulthood. Energy, sorrow, rage, longing, despair and love in an artsy enough yet approachable package. Something to adore.

And let’s not forget, I was born in 1979.

This, Kukka and pumpkin season inspired me to try something not very Finnish: a pumpkin pie which I believe is very common and loved in the States. And yes, I can see why after tasting it. An autumny (this adjective always makes me think of Tumnus) and christmassy combination of spices and tastes is a genuine comfort food. My version is naturally as paleo as can be. The only exception would be the stevia.

Have some pie, agent Cooper.

Pumpkin Pie for the Paleo

Filling

 • 3 dl pureéd pumpkin (I roasted the pumpkin cubes in the oven and then pureéd it)
 • 2 egg yolks
 • cinnamon
 • cloves
 • ginger
 • (…or just use the gingerbread spice)
 • vanilla stevia

Mix everything and adjust the taste. Prepare the “crust”.

Crust (you may do which ever version you like, I made this)

 • butter
 • coconut flakes/desiccated coconut
 • some pecans

Melt the butter and ground the pecans and the coconut flakes but be careful not to turn them into flour! They should be a bit coarse. Mix with butter and spread in a pie tin. Set in the fridge for awhile to settle. When the crust is settled, spread the filling on it and bake in 175 degrees for about 45 to 60 minutes, until it’s settled.

NOTE that this recipe makes a very small pie and hence it’s very thin, be careful not to burn it, cover with foil if needed. You may want to prepare a bigger batch for the normal pie tin, I just didn’t have any more pumpkin.

As an added treat, prepare meringue on top!

Meringue

 • 2 (or more) egg whites
 • stevia or sugar to sweeten it

Beat the egg whites until they form soft peaks. Spread on the baked pumpkin pie and bake in 150 degrees until the meringue turn a bit golden, maybe 8 to 12 minutes.

Pumpkin pie’s worth trying, whether you prepare the old-fashioned or the paleo way. Believe in me as I believe in you.

10 Comments »

 1. Ei ole totta! Juuri eilen mietin, että osaisikohan sitä valmistaa hiilarittoman pumpkin pien ja nyt siihen löytyi heti ohje, kiitos! Olisiko sinulla vinkkejä, millä steviaa voisi korvata (ei sokerilla), kun minulla ei sitä tällä hetkellä ole? Pääsisi heti valmistamaan tätä herkkua :).

  Comment by Katariina — 7.11.2010 @ 11.31

 2. Katariina, sehän sattui! Toivottavasti sulla on kurpitsaa vähän reilummin niin tulee kunnon täytekerros 🙂 Silloin tosin voi lisätä yhden keltuaisen (ja vastaavasti valkuaisen marenkiin, jos haluaa marengin, jossei halua, voi lisätä kokonaisen munan täytteeseen). Stevian voi korvata millä tahansa makealle mitä haluaa käyttää: sokerilla, hunajalla, agavesiirapilla, kuumennusta kestävällä makeutusaineella, siirapilla, vaahterasiirapilla… Lähinnä kukin niistä tuo hieman oman säväyksensä makuun. Ja lisätä voi sitten vaniljaa uutteena tai muuten, jos käyttää muuta kuin vaniljanmakuista makeutusta. Toisin sanoen, onko sulla mitään makeaa kotona? 😀

  Myös soseutetut taatelit käyvät tai ehkä jopa banaani, joka tosin tuo sitten oman makunsa.

  Comment by ylimuuli — 7.11.2010 @ 11.41

 3. Oijoi! Jeeee! Sä teit sen. Mäkin kokeilin, tää oli mun kantaohje: http://thisprimallife.com/2009/11/primal-pumpkin-pie-paleo-too/

  Siitä tuli aika kuivakka tuollaisenaan – eikä mulla ollut landella mitään aseita kuivuutta vastaan. Mutta yksi kurpitsa on vielä jäljellä, ja sen käytän aivan absolutely ton sun ohjeen mukaisesti.

  Aah. Infinite Sadness.

  Comment by Kukka — 8.11.2010 @ 13.58

 4. I LOVE PUMPKIN PIE!!!

  Comment by StarBuck — 8.11.2010 @ 21.34

 5. Kukka, o-ou, toivottavasti tää on mehevämpi! Melko samanlaisethan ohjeet on. Mutta käyttämällä pelkkiä keltuaisia koko munien sijaan tulee kyllä erilainen rakenne, enemmän ainakin mun mieleen, jälkkärissä. Kerro sit menikö syteen vai saveen O_O *fingers crossed* Ja kannattaa muuten tarkkailla sit ettei ole uunissa liian kauaa tai laittaa vaikka sen folion, uunissahan se äkkiä menee turhan kuivaks. Ja marenki on ihan optional. Steviasta tulee muuten marenkiin hitusen kitkerä maku että suositan käyttämään jotain muuta makeaa.

  I LOVE STARS AND BUCKS!!!

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 8.11.2010 @ 21.38

 6. Mulla oli viimeksi vain hunajaa, mutta seuraavaksi kokeilen agave-siirapilla. Hunajaa saa laittaa niin maan pirusti ennen kuin siitä tulee mitään makua. Kurpitsa on aika mauton (anteeksi kurpitsat!).

  Comment by Kukka — 9.11.2010 @ 1.30

 7. Kukka, joo, hunaja on mun mielestä sikälikin ongelmallinen, että vaikka maku on tavallaan hyvä, se ei sovi moniinkaan ruokiin. Mutta tää on tietty makuasia ja makuasiat on niitä maukkaimpia! 😛 Lyksanderia kokkailuun, luulen et agave toimii kympillä. Kurpitsa on tosiaan melko mieto, mutta se keltuainen jotenki korostaa sitä makua aika ihanasti <3 Yhdessä selailemassani ohjeessa oli muuten lisätty myös voisulaa. Sitäkin harkitsin O_O

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 9.11.2010 @ 6.34

 8. […] vaan kokeilla ja löytää se oikea resepti. Meri pääsi luultavasti aika lähelle, katsokaa, Smashing Good kuulostaa lupaavalta! […]

  Pingback by One Primal Superstar: The Naked Pumpkin Pie! | — 9.11.2010 @ 11.37

 9. […] tekemään kurpitsapiirasta toisenkin kerran ja siitä se idea sitten lähti. Nimittäin kurpitsa-pannacottaan. Tulos muistutti […]

  Pingback by MonkeyFood » Kurpitsavanukas (also in English) — 21.11.2010 @ 19.43

 10. My spouse and i ended up being absolutely fulfilled that Chris could do his homework through the entire precious recommendations he acquired through the blog. It is now and again perplexing to just always be giving freely steps which usually some people may have been selling. And we realize we need the website owner to be grateful to for that. The specific explanations you made, the easy web site menu, the friendships you make it possible to instill – it is everything fabulous, and it is leading our son and us believe that this matter is fun, which is truly vital. Thanks for all!

  Comment by kyrie 6 shoes — 28.8.2021 @ 14.17

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress