MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

1.3.2011

Shopping and cooking

Filed under: Gluteeniton,Maidoton,paleo,Vege — Meri @ 17.58

Shopping Spree!

Muutama mainitsemisen arvoinen poiminta iHerb-ostoskorista, Vanilla Steviaa olenkin mainostanut jo aiemmin. Nyt valikoimissa mm. mahtava soijakastikkeen korvike, Coconut Aminos! Ihan pirun hyvää, Nora Gedgaudas, Primal body primal mindin kirjoittaja, sitä mulle alunperin suositteli. Nyt tosin tukusta loppu, tuotetta saa kausiluontoisesti. Jos siis haluaa pysyä erossa soijasta ja soijakastikkeen vehnästä niin there you go. Todella hyvää, muttei yhtä suolaista. Keliakialiitto tosin on antanut keliaakikoille “luvan” syödä soijaa, sillä valmistusprosessissa kaikki gluteeni käytännössä tuhoutuu. Silti, better safe than sorry.

Toinen tuote on kirkastettu voi eli Ghee, jota saa ihanasti luomuna iHerbistä. Immi vinkkasi tästä kommenteissa, lämmin kiitos! Toistaiseksi olen kokeillut sitä vasta sulatettuna marjojen ja stevian kanssa, mutta aion seuraavaksi paistaa siinä jotain. Maku on jännittävän kinuskinen, ei silti makea. Lihansyöjä on hulluna tähän. <3

Kolmantena vähän kyseenalainen tuote sikäli, että mieluummin söisin aina ruokani “oikeana” ruokana enkä suosittele juomia tai jauheita. Proteiinijauheet ovat väistämättä prosessoituja. Koska nyt kuitenkin olen tilanteessa, jossa proteiinijauhe on toistaiseksi lähes välttämätön, olen kokeillut tätä riisiproteiinijauhoa, jossa on myös vienoinen vaniljanmaku ja stevian makeus. Postissa on tulossa nyt myös makeuttamatonta riisiprodea, jossa luonnollinen vaniljanmaku muttei steviaa. Siitä myöhemmin. Ensiksi mainitun Sun Warriorin proden hinta on muuten Ruohonjuuressa yli 60 euroa, iHerbistä irtoaa huomattavasti halvemmalla.

Jos mikroon haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt.

Prodejauheesta saa muuten helposti pikapannarin mikrossa, kun sotkee suunnilleen seuraavat ainekset:

 • 1 mitta prodea (21g)
 • muna
 • 0,5 tl leivinjauhetta
 • 1 rkl voita
 • ripaus suolaa
 • kanelia, kardemummaa
 • mustikoita

Sekoita ja nuketa yksi minuutti. Kaada päälle kookosmaitoa ja syö!

21 Comments »

 1. Minä sitä gheetä suosittelin! Eikö olekin hehkutuksen arvoista? 😀 Jotenkin tulee mieleen jokin karkki lapsuudesta… Toivottavasti keksit hyviä gheereseptejä!

  Comment by Immi — 1.3.2011 @ 18.10

 2. Immi, niinpä olitkin sinä! Lämmin kiitos suosituksesta <3 Teen parhaani ideoidakseni erinomaisia herkkuja siitä 😀

  Comment by ylimuuli — 1.3.2011 @ 18.11

 3. Noniin, korjasin sut tekstiinkin, kreditit sille jolle ne kuuluu. 🙂

  Comment by ylimuuli — 1.3.2011 @ 18.12

 4. Anteeksi kysymys, mutta miksi tämä proteiinijuttu sinulle välttämätön? Olen alkanut seurata blogia hiljattain ja pikkuhiljaa opiskellut tätä paleodieetin ideaa, joten olen uteliaana liikenteessä!

  Comment by ani — 1.3.2011 @ 22.02

 5. Ani, ihan henk.koht. terveyssyistä; kortisoliarvoni ovat olleet katossa (siis liian korkeat) jo viime keväältä ja se tarkoittaa sitä, että elimistöni on jatkuvasti katabolisessa tilassa eli “hajottaa” lihasta. Sen takia treenin jälkeen välittömästi on tärkeää syödä hyvin imeytyvää proteiinia. Käytännössä on piruksen vaikeaa joka treenin jälkeen kantaa mukana “oikeaa” ruokaa niin proteiinijauho on eräänlainen ensiapu… Mutta hienoa jos paleo kiinnostaa! Vannon edelleen sen nimiin, joskin liian tiukka ruokavalio yhdistettynä liian kovaan treeniin voi tehdä ikävät kepposet. Mutta se ei sinällään liity paleoon muuten kuin niin, että kun syö paljon proteiinia ja rasvaa, näläntunne ei välttämättä ohjaa syömään riittävästi ylipäänsä.

  🙂

  Comment by ylimuuli — 2.3.2011 @ 5.55

 6. Oolrait! Olen itse alkanut muuttaa ruokavaliota pikkuhiljaa viljattomaksi, jo vuosia kestäneiden vatsavaivojen takia. En ole tosin testannut keliakiaa kuin verikokeella, eli takaluukun kautta tehtävää testiä en ole ottanut. Aivan tiukkaan ruokavalioon en varmasti tule siirtymään mutta on kiva saada ideoita vähempi hiilihydraattiseen kokkailuun! 🙂

  Comment by ani — 2.3.2011 @ 17.00

 7. Ja tää hölmö tahtois tietää miksi hera on pahasta?

  Comment by Annukka — 3.3.2011 @ 15.28

 8. Annukka, ei se välttämättä olekaan, mutta monille juuri maidon proteiini tuottaa esim. ruoansulatusongelmia tai iho-oireita tai vaikka astmantyyppisiä allergisia oireita. Maidon sokerin laktoosin lisäksi välttelen siis myös maitoproteiinia, sen sijaan maitorasva (voi ja täyskerma, rasvaiset juustot) on suurimmalle osalle ongelmaton. Lisäksi maidon proteiini sisältää ns. kasvua edistäviä tekijöitä, jotka ovat juuri niitä, jotka auttavat kasvattamaan lihasmassaa (siksi siis palkkarihera), mutta jotka samalla ruokkivat mahdollisia syöpäsoluja jne.

  Itse ajattelisin, että jos hera ei tuota selkeitä oireita (ei nuhaa, limaa, iho-oireita, vatsaoireita) eikä sairasta autoimmuunisairautta, tulehdussairautta tms. (kuten vaikka reuma), sitä varmaan voi hyvin käyttää, mutta mieluiten kausiluontoisesti eikä koko ajan. Jos siitä taas saa oireita, on parempi pitää se suht koht poissa. Yksilöllistä tämä.

  Suosittelen kokeilemaan, miten omalla kohdalla: jätä hera (ja muut maitoproteiini (ja sokeri)) pois kuukaudeksi ja kokeile miltä tuntuu. Lisää takaisin ja katso, huomaatko eron. Kuukausi tosin on melko lyhyt aika kokeilla, mutta vähintään sen jos jaksaa. Esimerkiksi jokakeväiset allergiat saattavat helpottaa, jos maitotuotteet jättää, samoin vaikka akne.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 6.3.2011 @ 9.51

 9. Kiitos selkeästä ja tyhjentävästä vastauksesta. Ties vaikka ympärivuotinen “nuhani”
  johtuisi juuri tuosta, täytyy tosiaan kokeilla elämää, ja kahvia ilman maitotuotteita.
  Onko sulla sitten jotain suosituksia treenin jälkeiseksi protskuksi heran sijaan?

  Comment by Annukka — 7.3.2011 @ 9.34

 10. Annukka, no tätä riisiproteiinia varmaan voi suositella, jos jauheena haluaa, tai hamppuproteiinia, heraa tai soijaprodea en suosittelisi kuin edellä mainituin poikkeuksin. Muuten toki jos vaan ehtii ja jaksaa eväitä tehdä niin keitettyjä munia, purkkisardiineja, leikkelettä, pähkinöitä, kuivalihaa… Näihin voi sitten yhdistää vaikka hedelmää, jos on kovempi treeni ja tarvitsee hiilaria myös.

  Comment by ylimuuli — 7.3.2011 @ 16.58

 11. […] coconut aminosia tai […]

  Pingback by MonkeyFood » Iisii possupiissii — 7.3.2011 @ 17.18

 12. Itellä tosiaan CU ja aktiivinen vieläpä tällä hetkellä. Tosin pakko tuolla salilla käydä (ainut asia, joka saa mut unohtamaan tiettyjä asioita). Mitä mieltä oot aktiivivaiheessa (eli ruoka ei sula kunnolla jne) ton proteiinin käytöstä?

  Comment by Tomppa — 11.3.2011 @ 12.23

 13. Tomppa, laitan sulle meiliä! Sali on hyvä, kun tietää miten ja mitä tekee. 🙂

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 13.3.2011 @ 16.27

 14. Heippa! Tässä olen innostunut paleosta viljojen aiheuttamien vatsavaivojen vuoksi. Mietinkin, että kuinka syödä, jotta salilla ja lenkkeillessä riittäisi energiaa kun tätä “virallisten ravitsemussuositusten” mukaista ruoka-aineryhmää eli viljaa välttää? Treenatessa tuntunut kuin “tankki” olisi tyhjempi kuin aiemmin (kun vielä söin viljoja). En ole siis kuitenkaan kokenut erityisen huonoa oloa, eli verensokeri pysynyt tasaisena kun katson, mitä hedelmää aamulla suuhunu laitan. En siis kuivattuja hedelmiä kuin vasta muutaman vasta treenin jälkeen ja aamupalalla luumua/omenaa/kiiviä munakkaan kanssa (jos treenaan aamulla, niin hedelmänä ottanut banaanin). Harkitsinkin nyt blenderin hankkimista, jotta voisi tehdä smoothieta vaikka kouluun evääksi. Proteiinin lähteeksi sinne vaikka raakaa kananmunaa tai paistettuna munakkaaksi. Kuinka monta kananmunaa päivittäin uskaltaa syödä? Olen käsittänyt, että olisi fiksumpaa ja siis “paleompaa” olla käyttämättä heraa tai muuta teollista proteeinijauhetta ja syödä sen sijaan “oikeeta” ruokaa/proteiinia.
  Ajattelin muutenkin tehdä eväät, kuten esim. tonnikalasalaatin eväiksi vaikka pähkinöillä ja/tai hedelmällä terästettynä. Koulun mössöistä en ole valmis maksamaan.
  Kiitos jos viitsin kertoa näkemystä asiaan 🙂

  Comment by Neitonen — 18.8.2011 @ 19.36

 15. Lisäisin edelliseen kommeentiini vielä, että sopisiko aamulle tai lounaalle jo ennen treeniä bataatti, josta saisi pitkäkestoisempaa hiilaria kuin hedelmästä vai olenko aivan hakoteillä? Olo tuntuu kovin tyhjältä ja lihakset heikoilta kun on tottunut viljojen hiilareihin.

  Comment by Neitonen — 20.8.2011 @ 10.49

 16. Hei Neitonen! Kiva, kun olet kiinnostunut. Näkemättä koko muuta ruokavaliota on vaikea sanoa varmasti, mitä kannattaisi tehdä, mutta ainakin rasvaa kannattaa syödä huolella: avokadoa, kookosöljyä, oliiviöljyä, rasvaisia lihoja ja kaloja, pähkinöitä… Tuttu juttu varmaan! Kuivatuissa hedelmissä on tosiaan paljon sokeria, joten ainakin niiden kanssa kannattaa syödä reilusti rasvaa, jotta välttää nopean nousun ja laskun. Proteiinia tietysti myös, semminkin kun urkkaat.

  Hetki menee, että kroppa oppii enemmän rasvakäyttöiseksi, jos se on tottunut toimimaan viljoilla ja muilla perushiilareilla. Hedelmiä ja marjoja kannattaa syödä reilusti, samoin bataattia ja muita juureksia. Banaani treeniaamuina on varmasti hyvä idea, myös sisältämänsä kaliumin vuoksi.

  Blenderi on pirun kätevä! Munia voi syödä sen verran kuin maistuu, esim. Robb Wolf, The Paleo Solutionin kirjoittaja syö päivittäin ainakin 4-5 munaa. Terveyden puolesta ei rajoitusta ole, mutta jotta välttäisi yliherkkyydet (muna on mahdollinen), niin on suositeltavaa kierrättää jonkin verran ruoka-aineita eikä siis ainkaan syödä 365 päivää vuodessa viittä munaa päivässä. 🙂 Tai joka päivä kanaa, riisiä ja ananasta. Mutta se olisikin tylsää!

  Proteiinijauhe on tietysti käsitellympää kuin proteiini ihan raaka-aineena, mutta jos urheilee paljon, voi varmaan hyvin kokeilla, mikä sopii itselle ja sitten vaihdella. Osa käyttää heraakin “kuuriluontoisesti”. Myös riisi- ja hamppuproteiinijauhe voivat olla kokeilemisen arvoisia. Smuutiin voi suoltaa myös pähkinöitä ja siemeniä. Ja jos laitat munia ja hedelmiä tms., muista myös rasva! Esim. kookosmaidosta ja -kermasta saa helposti hyvän smuutipohjan ja samalla rasvat.

  Tunasalaatti on hyvä! Mutta säilykekaloja ei pidä ihan tolkuttomasti ruokailla tai muuten elimistö kerää paljon myrkkyjä itseensä… Ei päivittäin ainakaan. Kunhan syöt riittävästi, se on tärkeää, varsinkin kun liikut ja olet kasvavassa iässä, kai 🙂

  Ja bataatin kanssa voi hyvin kokeilla, olisiko parempi kuin hedelmät. Myös punajuuressa on aika hyvin hiilaria, samoin palsternakka on ihana! Kerro, helpottaako. 🙂

  Comment by ylimuuli — 20.8.2011 @ 19.40

 17. Ihanaa! Kiitos vastauksestasi. Mä jo aattelin, että pitääkö kokeilu jättää sikseensä kun tuntuu, että lihakset “kiristää”/”kramppaa”=tuntuvat samalta kuin joskus kun veren natriumarvot olivat päässeet liian mataliksi epilepsialääkityksen vuoksi. Eli bataattia testaamaan, jos lihasten glykogeenitasot täyttyisivät hiukan ja hedelmien kanssa rasvaa (pähkinöitä niiden kanssa oon ottanutkin).

  Comment by Neitonen — 20.8.2011 @ 19.47

 18. Neitonen, ja riittävästi suolaa myös! Magnesiumista vois myös olla hyötyä, jos tuollaista on ollut muutoin. Toivottavasti olo paranee. Ja voisit myös kokeilla ottaa valkoista riisiä ja perunaa osaksi ruokavaliota. Jos et varsinaisesti kärsi hiilareista eivätkä ne tee vatsakipuja, ne ovat luultavasti hyvä vaihtoehto.

  Ja haluan vielä korostaa, että kun en tiedä koko tilannetta on paha sanoa mitään varmaa, enkä myöskään ole koulutettu ravitsemusasiantuntija. Mutta lykkyä! Hyvä siitä tulee 🙂

  Comment by ylimuuli — 20.8.2011 @ 20.34

 19. Jep, tota riisiä aattelin myös, samoin luomuriisikakkuja, joissa vain riisiä ja suolaa 🙂 (eväänä aattelin olevan kätsyjä :)) Ja suolaa tulee lisäiltyä ja kalaa syötyä runsaasti, myös purkkitonnikala melko suolaista. Kuukausi-pari takaperin veren natriumarvot olivat hyvät.. 🙂 Magnesium käytössä ollut jo kauan. (epilepsialääkitystä ei oo enää)

  Comment by Neitonen — 20.8.2011 @ 21.06

 20. Neitonen, no hyvä ja onneksi olkoon. 🙂 Luomuriisikakkuja meilläkin on hätävarana, eivät lainkaan hassumpia! Vaan kerro tosiaan, väistyvätkö krampit. Kuten varmaan tuttua, myös nestehukka tai kalsiumpuutos voivat olla niiden takana.

  Comment by ylimuuli — 21.8.2011 @ 7.32

 21. Hei, kalsiumpuutos se voikin olla! “Napit” olleet loppu ja uusi purkki odottaa vielä laukussa avaamattomana 😀

  Comment by Neitonen — 21.8.2011 @ 9.07

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress