MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

8.5.2011

Paleo-oravan pähkinäkätkö

Filed under: Alakarppi,Gluteeniton,Napot,Nuts!,paleo — Meri @ 7.29

Aikana ennen tiukkaa alakarppia ja paleota ihastuin Sara la Fountainin pähkinäherkkuun! Kyseessä oli tietysti konventionaalisen sokerinen makupala, joten kun mausteiset herkkupähkinät pulpahtivat jostain mieleeni nyt Suomeen palatessa, paleoitsin ohjeen hyvällä menestyksellä; jo toinen satsi kuluu apinain keskuudessa.

Tarkkoja mittoja ei ole antaa, mutta tällä ohjeella on hyvä harjoitella vapaan käden käyttöä ja sitä kuuluisaa maistamista. Alkuperäiseen ohjeeseen tulee pecan-pähkinöitä, jotka ovat paahdettuina überhyviä, mutta olen mennyt varantojen perusteella cashewin ja manteleiden avulla. Myös muut pähkinät lienevät helt okej.

Paleo-orava kätkee nämä vatsaansa.

Paleo-oravan paratiisipähkinät

 • pari kourallista cashew-pähkinöitä
 • pari kourallista manteleita
 • kanelia
 • kardemummaa
 • korianteria
 • cayennea
 • suolaa
 • gheetä (sitä saa Vii voanista!) tai voita
 • steviaa

Paahda pähkinät kuivalla paistinpannulla niin, että saavat hiukan väriä. Laita lämmöt minimille ja lisää joukkoon reilusti kanelia, inasen vähemmän kardemummaa, vähän niukemmin korianteria, jonkin verran suolaa ja tujaus cayennea. Sekoita niin, että mausteet leviävät tasaisesti pähkinöihin. Lisää muutama lusikallinen gheetä ja sekoittele  vielä. Laita hella pois päältä ja siirrä pähkinät mausteliemineen (enempi rub kuin liemi) laakeaan astiaan ja mausta hyvin valitulla stevialla. Itse käytän edelleen iHerbistä saatavaa nestemäistä vaniljasteviaa. Anna jäähtyä ja pistele poskeesi.

3 Comments »

 1. Tämä kysymys ei liity pähkinöihin mut tuli nyt mieleen, että mitä tarkoittaa Wolfin kirjassa palkokasvit, eli eikö ne ole hyväksi suolistolle? Esim. mungpapu, sinimailanen, linssit?

  Comment by sanna — 25.8.2011 @ 21.30

 2. Palkokasveissa on viljojen tapaan antiravinteita, jolloin ne ovat potentiaalisesti ongelmallisia ainakin osalle ihmisistä. Liottaminen ja käsittely kuitenkin vähentää antiravinteita. Ja idätetyt ovat myös parempi vaihtoehto kuin pavut “sellaisenaan”. Kokeilla kannattaa tässäkin asiassa, että mikä itselle sopii. Minulle henk.koht. palkokasvit aiheuttavat oireita, mutta silloin tällöin kyllä syön niitä. Toisin kuin gluteenin kanssa, niiden kanssa ei tarvinne olla niin tiukka. 🙂

  Ja taisitkin kysellä myös siitä tattarista feississä, mutta siltä varalta että joku muu lukee tätä niin ohjaan edelleen lukemaan Robb Wolfin artikkelia (suomentamaani): http://monkeyfood.net/2010/10/28/miksi-vilja-ei-sovi-ihmiselle/

  Comment by ylimuuli — 26.8.2011 @ 4.59

 3. […] paleopikkelsiä Kaiken tämän ohessa on hyvä pitää huolta jatkuvasta näläntorjunnasta pähkinöin, rusinoin, tummasuklaakonvehdein, hedelmin, marjoin sekä voisydämin. Comments […]

  Pingback by MonkeyFood » Monkeyfood Christmas Special — 19.12.2011 @ 6.50

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress