MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

14.9.2012

Efun eväät, osa 1: gluteeniton limppu (leipäkoneella)

Filed under: Gluteeniton,Leipää,Leivonta,Maidoton — Meri @ 15.48

Salilla ja muissa harrastuksissa tutustuu ilahduttavan monipuoliseen joukkoon ihmisiä. Erilaisiin ihmisiin tutustuminen on vähän kuin elämän poikkitieteellisyyttä; syntyy toisenlaisia oivalluksia, verkostoja, yhteistöitä ja tilaisuuksia kuin kovin homogeenisessä yhteisössä on mahdollista. Voisiko joku keksiä sanan poikkielämällisyydelle?

Well, filosofoinnista takaisin aiheeseen. Yksi poikkielämällisistä tuttavuuksistani on kiinnostavalla tavalla lahjakas mies, Efu. Efu on ammatiltaan palomies ja kova treenaamaan, mutta myös luova keittiöpeto ja verbaalisesti eripätevä. Efun käsialaa on mm. tietyissä piireissä kuuluisa sipsisuklaa (ohje luvassa!) sekä seuraavaksi julkituotava limppu. Jouluksi olen tilannut piparia ja/tai piirakkaa.

Tämä limppu ei ole millään tavalla sattuman satoa; pääjefu Efu on insinöörin pieteetillä versioinut siitä aina hiukan uudenlaisia prototyyppejä, joista tämä nyt on se, joka sallitaan julkaistavan. Sivuhuomautuksena sanottakoon, että kaikki maistamani protot ovat olleet erinomaisia.

Leipä on syntynyt leipäkoneen tuotoksena, mutta onnistuu varmasti myös käsin. Aion kokeilla omassa leipäkoneettomassa taloudessani limpun valmistusta pian. Kuten Efu itse sanoo, maku on nyt kohdallaan, mutta kovin kuohkea limppu ei ole. Se ei haittaa piiruakaan! Ohuet viipaleet, mahdollisesti paahdettuina, sulavat suussa. Jos teet leivän ilman konetta, kannattanee kokeilla rieskoiksi painelua tai vaikka Efun ehdotuksesta reikäleiväksi muotoilua, se houkuttaa ainakin MUA!

Kuvat myös by Efu, pysyy kamera kädessä, jos kerran letkukin. 😛

Efuleipä, versio 4.6 (gluteeniton, hiivaton, leipäkoneella)

 • 4 dl kiehautettua vettä
 • 3 rkl oliiviöljyä
 • 2 rkl agavesiirappia (voinee käyttää muutakin makeaa)
 • 1-2 tl ruususuolaa
 • 1 dl Fibrex-sokerijuurikaskuitua

Sekoita ensin nämä, ja kun seos on vähän jäähtynyt ja Fibrex turvonnut, lisää nämä niin, että olet sekoittanut ne ensin keskenään:

 • 1,5 dl gluteeniton jauhoseos
 • 0,5 dl mantelijauho
 • 1 dl hamppujauho
 • 2 dl kaurajauhoa
 • 0,5 dl maissijauhoa

Taikina koneeseen! Älkää minulta kysykö, millä ohjelmalla. Ei tarvitse ainakaan pitkä olla.

The Efu way of things!

Jos teet käsin, painele taikina vaikka puikuloiksi pellille ja paista ehkä 200 asteessa, kunnes käntty vaikuttaap sopivalta. Melko ohuiksi siis suositan. Lisäohjeita käsintehtyyn tarjolla, kun kerkiän kauppaan.

Hamppu-, manteli- ja kaurajauhohan syntyvät hetkessä vaikka Vitamixilla, jos ei halua ostaa valmiiksi jauhettuja.

 

 

4 Comments »

 1. Wau, onpa kiehtova ohje! Mitähän tapahtuis jos hamppujauhon tilalta laittais hamppuproteiinijauhoa :b Sitä kun sattuis olemaan, muuten löytyyki ainekset.

  Comment by minerva — 14.9.2012 @ 16.48

 2. Minerva, varmasti lopputulos olis lähes yhtä hyvä! Hamppujauhohan on jauhettua hampunsiementä, jossa on proden lisäksi rasvaa ja kuitua. Hitusen kuivempi, mutta eipä sitä niin suurta osaa reseptistä olekaan… Voit myös käyttää hamppuprodea 0,5dl ja lisätä maissijauhon osuuden yhteensä 1dl:n niin koostumus ei luultavasti kärsi lainkaan. :) Onko sulla leipäkone vai käsinkö meinasit? Suositan kokeilemaan, tämä on hartaan tuotekehittelyn tulos, vaikken olekaan itse kehitellyt! 😀

  Comment by Meri — 14.9.2012 @ 18.57

 3. Hiihaa! 😀

  Hamppuproteiinijauho toimii lähes yhtä hyvin – kokeiltu on.
  Unohdin kertoa että jos tekee koneella niin olen tehnyt siten että käyttää “dough” – ohjelmaa joka siis vain vaivaa taikinaa. Siinä vaiheessa voi korjata jos taikina näyttää liian kuivalta tai löysältä. Sitten perään tuolla nordicalla “French” / 900g / dark -ohjelmat.

  Mutta tulipa kerran kiireessä kokeiltua pikaohjelmaa ja näköjään tuon “kovettuneen puuron” (lainatakseni hovikriitikkoani) saa aikaiseksi silläkin.

  Leipä on varsin kiinteä joten uunissa jos tekee paksun limpun niin käy varmasti niin että ulkokuoresta tulee sahankestävää ja ytimestä raaka. Tän leipäkoneen limpun kun siivuttaa ja viimeistelee grillissä (uunia en ole kokeillut) niin sit on paras.
  Mulla toistaiseksi tuo leipä on hajonnut paahtimeen ellei tee tosi paksua siivua.

  Kiitos ravintoapinalle tästä jakamisesta :)
  Tarjoan jatkossakin tuotoksia aiheista joita harva arvaa lähteä kokeilemaan 😉

  Comment by efu — 14.9.2012 @ 19.37

 4. […] joka ennenkin on fiitannut Monkeyfoodissa, lähetti jo hyvä tovi sitten Apinakeittiöön valikoidun erän kehittelemäänsä sipsisuklaata. […]

  Pingback by MonkeyFood » Sipsi vai suklaa, en pysty mä päättää — 11.12.2012 @ 19.01

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress