MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

18.11.2012

Peanut butter jelly with a baseball bat!

Filed under: Gluteeniton,Nuts!,Vitamix — Meri @ 16.17

Hostasin tänään Apinakeittiössä brunssia, ja yksi brunssivieraista toi mukanaan kilon maapähkinöitä. Itse eventissä pähkinöitä syötiin sellaisenaan, mutta vieraiden poistuttua (ja saatuani siis pitää loppupussin eli n. 980 grammaa) ryhdyin pian paahtopuuhiin ja vitamixasin pähkinöistä A-merican klassikkoa, maapähkinävoita.

Maapähkinävoista tulee sukupolveni ihmisenä mieleen lähinnä kaksi asiaa, joista ensimmäinen on tämä:

 • (varsinkin jälkeenpäin ajatellen) todella eriskummallinen perhe-elokuva The Peanut Butter Solution vuodelta 1985, jossa hiuksensa menettänyt poika saa tukan kasvamaan (vauhdilla) maapähkinävoista tehdyllä salvalla. Suosittelen nostalgiatrippiä elokuvan trailerin pariin! Weird.

Toinen onkin sitten tuoreempi juttu ja itselleni tuttu vain kiitos Lihansyöjän, oma-aloitteisesti kun en jaksa katsoa animaatioita muuten kuin elokuvina (Polka dot, polka dot, afro circus!):

Vitamixilla voi syntyy ensteks helpoimmin ja tietysti voita voi miksata muistakin pähkinöistä. Ja jep, tiedän, sanotaan se yhdessä: maapähkinä ei ole pähkinä. Whatever.

Peanut Butter (hyvä purkillinen)

 • 3 kuppia (reilu 7 dl) maapähkinöitä
 • (suolaa)

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Levitä maapähkinät leivinpaperoidulle pellille ja paahda uunissa kymmenisen  minuuttia tai kunnes kivasti sihiseviä, poista kuitenkin uunista ennen pikimustaa väriä. Anna jäähtyä.

Siirrä paahdetut pähkinät (ja halutessasi (suosittelen vakavasti) ripaus suolaa) Vitamixiin ja käynnistä kone ensin ykkösellä, nosta sitten rauhallisesti kymppiin ja lopuksi turboa silmään. Painele massaa siihen tarkoitetulla Vitamixin mukana tulleella tampilla minuutin ajan, kunnes koneen ääni muuttuu kimeästä “tyhjäkäynniksi” eli terät ryhtyvät pyörimään vapaasti. Pysäytä kone, ettei se ylikuumene. Varo näppejäsi kun siirrät valmista maapähkinävoita purkkiin, se on hot hot hot!

Sitte pitäis keksiä sitä jellyä jostain eikä pesäpallomailaakaan kyllä ole.

5 Comments »

 1. Maapähkinävoi on mun herkkua ja sopii esim,loistavasti keittoihin(vink vink,viimeisin postaukseni;D) Oh,olispa Vitamix….

  Comment by Yaelian — 18.11.2012 @ 17.41

 2. Mä todella rakastan maapähkinävoita.

  Comment by Laura — 18.11.2012 @ 18.50

 3. Mä harrastin aikanaan leipiä, joiden päällä oli maapähkinävoita, jonka päällä oli banaaniviipaleita. Mums mums!

  Nyt en kyllä enää muista minkälaisia leipiä ne leivät olivat… Oliskohan ollut riisikakkuja? Tai sitten näkkäreitä… Ehkä pitää taas joskus syödä niitä! 😀

  Comment by Anna — 18.11.2012 @ 18.56

 4. Yaelian, loistovinkki!! Kokeiluun menee tästä satsista. 🙂

  Laura, ehkä mä sit tuon tätä exmäsvoffeleille? 😛

  Anna, EHKÄ. O_O Ehkä täytyy tuoda myös banaania exmäsinä!

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 21.11.2012 @ 18.39

 5. Suosittelen exmäsiin myös tsiiskeikkiä. Tein first time ever uunitettua juustokakkua ameriikan malliin ja god, it was GOOD!

  Comment by Mimmi — 22.11.2012 @ 23.04

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress