MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

14.3.2006

Supersämpylät

Filed under: Leipää,Leivonta — Meri @ 20.01

Äidin sämpyläresepti, jota voi modifioida jauhojen/hiutaleiden/siementen/myslin suhteen hyvin vapaasti, niin teen itsekin. Tässä siis Paratiisimysli-versio.

 • 1/2 litraa maitoa
 • 1 pussi kuivahiivaa
 • 2 rkl siirappia
 • suolaa
 • 4 dl sämpyläjauhoja
 • 4 dl spelttiä (alkuvehnästä tehty jauho, ei kohoa yhtä hyvin kuin “tavalliset” mutta maukas ja terveellinen)
 • 4 dl Myllärin Paratiisimysliä
 • loraus öljyä

Sekoita kuivat aineet. Lämmitä maito 42-asteiseksi, sekoita siihen siirappi. Lisää maito kuiviin aineisiin ja kauhiloi sekaisin. Lorauta joukkoon öljyä (itse käytän oliiviöljyä). Voit hieman lisätä jauhoja, jos siltä tuntuu, mutta taikinan on tarkoitus jäädä melko lötköksi eikä sitä pidä juuri vaivata. Aseta peitetty taikinakulho lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan n. 20 minuutiksi. Jaa taikina kahteen osaan ja painele kummatkin osat omalle pellilleen jauhoisin sormin leivinpaperin päälle. Älä painele taikinaa liian litteäksi, jotta sämpylät pystyy valmiina vielä halkaisemaan. Ajele molemmat taikinalevyt taikinapyörällä yhdeksään osaan ja jätä kohoamaan jälleen peitettyinä, n. 20min. riittää hyvin. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja paista sämpylöitä 10-12 minuuttia. Nauti tuoreena margariinin kera, vannon ettet lakkaa syömästä ennen kuin ensimmäinen pelti on tyhjä! -D

Ohjetta voi siis muutella esim. käyttämällä myslin sijaan kaurahiutaleita, korvaamalla speltin grahamilla, lisäämällä joukkoon kaksi ruokalusikallista auringonkukansiemeniä (näitä kannattaa liottaa ainakin 12h vedessä ennen leipomista) tai vaikka leipasemalla pelkistä vehnäjauhoista, ihan sen mukaan mitä kaapista löytyy ja mistä pitää. Avainsanat ovat Helppo, Vaivaton ja Nopea ;-)

2 Comments »

 1. […] Ihan maukkaita ja varmaan paikallaan eväsleiviksi, kun täytän ne aamulla osan mozzarellalla, tomaatilla ja pestolla, osan juustolla ja suolakurkulla ja osan kalkkunaleikkeellä ja tavan kurkulla, mutta jos ihan pelkiltään nauttisi niin ehkä olisivat kaivanneet hivenen lisää maustamista. Perustaikina toimii silti, kuten ikisuosikkinikin. […]

  Pingback by MonkeyFood » Pähkinäsämpylää pääsiäisevääksi — 27.4.2007 @ 18.47

 2. […] Äidin supersämpylät (gluteeniton versio, gluteenillisessa käytä jauhoiksi n. 4dl sämpyläjauhoa, 4dl kaurahiutaleita ja 4dl mysliä, spelttiä tms. hippikamaa, jotenkin näin) […]

  Pingback by MonkeyFood » Supersämpylät 2012 (barely!) — 24.12.2012 @ 8.28

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress