MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

15.8.2007

Nainen vai kurpitsa

Filed under: Eksotiikkaa,Gluteeniton,Optimoidut,Vegan — Meri @ 7.45

Tervetuloa Muulin eksoottiseen keittiöön! Tänään kokkaamme pannukakkuja kevyeksi lounaaksi kesäkurpitsasta ja kikhernejauhoista. Mallia meille näyttää Just Hungry, jonka Zucchini and chickpea pancakes – ohje teki vain nälkäiseksi. Jo pelkkä nimi kalskahtaa niin kivalta, että taidan ottaa sen Apinanruokakeittiön uudeksi teemalauluksi.

gram

Aloitetaan raaka-aineista. Kikhernejauhot ovat suhteellisen tuntematon suuruus suomalaisessa keittiössä ja niitä täytyy noutaa siis etnoputiikista. Rosmariinin inspiroimana piipahdin pitkästä aikaa Vii Voanissa ja sieltähän tämä Gram Flour – paketti lähti matkaan ihan suostuvaisena. Energiaa jauhoissa on sadassa grammassa 359 kilokaloria makroainejakaumalla 21,6g proteiinia, 54,3g hiilaria ja 6,1g rasvaa. Hyvät prodet siis.

Toinen pääraakaaineemme kesäkurpitsa lienee katsojille tutumpi, joten en paneudu kurpitsan sielunelämään sen suuremmin.

zucchini

Kesäkurpitsakikhernepannari

  • kolme pientä tai kaksi isompaa kesäkurpitsaa
  • 2,4 dl gram-jauhoja eli kikhernejauhoja
  • (tuoretta basilikaa tai korianteria)
  • (kesäkurpitsan kukkia väriksi)
  • suolaa
  • 1 tl garam masalaa
  • 0,5 tl curryjauhetta
  • raakaruokosokeria
  • (chilijauhetta)

Raasta kesäkurpitsat rouheaksi raasteeksi niin, että raastetta tulee noin.9,5 dl. Sekoita joukkoon mausteet ja kikhernejauhot. Halutessasi voit lisätä joukkoon silputtua basilikaa tai korianteria tai niitä kesäkurpitsankukkia väriksi. Itse käytin basilikaa. Jätin myös chilijauheen pois, jottei maha sano pahasti, että siitä vaan tulisuutta jos napa kestää!

Kesäkurpitsoista tuleva neste luultavasti riittää paremmin kuin hyvin, mutta jos seos on jostain syystä kovin kuivaa, lisää tilkka nestettä. Paista pienehköissä erissä keskilämmöllä paistinpannulla öljyssä tai voissa molemmin puolin, n. viitisen minuuttia per puoli. Tarjoa lämpimänä sweet chili – kastikkeen kanssa. Tähän malliin.

zucchini2

Pidin pannareista, mutta niihin voisi saada lisäpotkua villimmästä maustamista. Lisäsin sokerin alkuperäiseen ohjeeseen ja sitten ensimmäisen paistoerän jälkeen turvotin joukkoon soijarouhetta kasvisliemessä. Niistä tuli mielestäni parhaita ja kokeilin seurana jos jonkinlaista soosia. Sweet chilistä en muuten ole aikoihin välittänyt, mutta näistä se teki herccuisaa. Jos on maustamisideoita, otan ne vastaan ja kokeilen. Kyllä näitä syödä kelpaa.

13 Comments »

  1. Mulla on pikkupussi gramia jossain kaapinperukoilla, pitääkin soveltaa jotain vastaava. Itselleni tuli mieleen fetamuruset, vähän suolasta ytyä joukkoon.

    Comment by deinin — 15.8.2007 @ 9.01

  2. Mitäs oot siitä muutoin kokkaillut? Feta vois olla jee, suola ylipäänsä on ihanaa 😛 😀

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 15.8.2007 @ 13.07

  3. Mainiolta kuulostava ohje ja hyvännäköinen ruoka! Joskus vielä teen sitä, chilisaucen kanssa miehenikään ei huomaa, mistä se on tehty. Miksikähän kaikki tuntemani miehet inhoavat kesäkurpitsaa yli kaiken? Lempivihannestani!

    Comment by katriina — 15.8.2007 @ 20.14

  4. Voi mahavaivaista, himpusti käy sääliksi, kun tuntee (tässäkin) asiassa selvää hengenheimolaisuutta. Tänään viimeksi ruokailun jälkeen mahani alkoi hyvin autonomiseksi ja päätti heittää puolivoltin suorin vatsahapponestein kysymättä lupaani. Tuloksena niin epämiellyttävä olo, että koitin parantaa sitä väkisinmakaamalla itseni, muttei sekään nyt tietenkään onnistunut.

    Ja mitä noihin grameihin tulee, niin tsek vis aut, jos uskallat 😀

    Grammy-palkittua paprikaa

    öljyä
    hieman kuminaa, sinapinsiemeniä ja currya
    2 paprikaa: keltainen ja punainen
    2 ruokalusikallista gramia
    ripaus chilijauhetta, hieman enemmän suolaa ja kurkumaa

    Heitä pannulle öljyä, anna lämmetä ja sipaise pannun pintaan kumina, sinapinsiemenet ja curry. Paista hetki. Lisää pannulle parin sentin levyisiksi suikaleiksi leikatut paprikat. Paistele taas hetki, kunnes paprikat hieman kypsyvät. Ripottele paprikoiden joukkoon gramit, chilijauhe, suola ja kurkuma. Paistele ja sekoittele. Kun gramit alkaa kevyesti saamaan rusketusta, ota pois levyltä. Tarjoa chapatin kanssa. Tai jos sitä ei jaksa vääntää, niin voihan tämän heittää vaikka kylmästi riisin kanssa. Kait.

    Oli miten oli, painia odotellessa :)=

    Comment by polkkapossu — 15.8.2007 @ 20.18

  5. Ai juu.. sit siinä oli vielä valmiiks kuutioituja cantaloupeja heittämässä raikkautta ilmoille. En nyt jaksanu lähtee ettiin, tota reseptiä, mutta jostain päin bittiavaruutta oon sen ehkä joskus koneelleni napsannu.

    Comment by polkkapossu — 15.8.2007 @ 20.30

  6. aivan hulvattoman hyvä ploki sulla. kiip ap te gud vörk!

    Comment by lurkki — 15.8.2007 @ 21.17

  7. Katriina, siitä vaan juonimaan! Kesäkurpitsa on ekselentti epeli, jotenkin sympaattinen. Etenkin kun sen suomenkielinen nimi on viehättävän arkisesti kesäkurpitsa. Zucchini puolestaan on jotakin prameaa. Ja niistä miehistä; mun tuntemista suurin osa ei osaa uida?! Siis uiminen ja kesäkurpitsa, kaks elämän peruselementtiä. Mene tiiä.

    Polokkisheimon sikalainen! Kiitos empatiasta. Luulen, että se on hyvä lääke mahaan, parempi kuin se väkisin tehtävä. Tärkeintä olisi kai olla ihan zen ja alkaa pandaksi. Panda on muuten mun voimaeläin, mikä se sitten lieneekään.

    Grammyt päätynee jo huomenna pannulle kun noin yllytät. Chapatista tai riisistä en tiedä, mutta kyllä siihen jotain kylkeen keksitään. Vai vielä melooniakin. Sehän onki sama painijalle kuin pinaatti Kallelle.

    Lurkki, tänks vaan, itelläs on älyhyvä nimi!

    Comment by ylimuuli — 15.8.2007 @ 21.52

  8. Muuli, oon paneroinu kalaa ja vihanneksia ja tehnyt hiiiirveän ohuita lettuja (täytteeksi jotain kivaa vihanneshöystettä).

    Comment by deinin — 15.8.2007 @ 22.34

  9. Korvaat sweet chili -kastikkeen rehellisellä chilimurskalla niin eiköhän ala potkimaan… 😛 Herkullisen näköisiä lettuja kyllä. Pitänee itsekin piipahtaa Vii Voanissa taas. 🙂

    Comment by cele — 16.8.2007 @ 11.16

  10. Deinin, hirveän ohuet letut kuulostaa ihan meikäläisen menulta 😛 Ehkä kyse on samasta jonka Just Hungryn pitäjä mainitsee, Marseillen alueen ohut pannukakku socca? Saletisti kokeiltava. Marseille oli niin hillitön paikkakin ettei hurjemmasta väliä.

    Cele, korvaisin ehkä mutta vatsa potkii vastaan 🙂 Ja kyllä nämä sweet chilin kanssa maukkaita olivatkin, mutta olis hauska maustaa niin että itse letut sellaisinaan olisivat jo riittäviä. Vaikka toisaalta, eihän makeitakaan lettuja ilman lisäkkeitä koskaan syödä, että ehkä se on hyväksyttävää.

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 16.8.2007 @ 12.31

  11. Käviskö joku kermaviilikasti? Vaikka sellainen jossa olisi fetaa? Vaikutti muuten helekkarin hyvältä ohjekselta. Pakko varsin kokeilla jossain vaiheessa. Etenkin kun tässä vielä haihduttamaan, ei kun laihduttamaan on tarkoitus ryhtyä.

    Comment by satujatar — 16.8.2007 @ 13.11

  12. Satujatar, kyllä! Itse asiassa samantyyppinen oli itsellänikin tekovaiheessa mielessä, mutta sehän jäi ihan unholaan kun paraikaa keskityn välttelemään maitotuotteita. Vois olla jättehyvää! Vai että haihduttamaan, burro täällä haihtuu ihan hikenä ilmaan kun on niin haihduttavat kelit, mutta nautin vaan 😀

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 16.8.2007 @ 13.35

  13. […] 2 rkl gram-jauhoja (kikhernejauhoa) […]

    Pingback by MonkeyFood » Patapataa ja yksi avunpyyntö — 23.9.2007 @ 15.33

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress