MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

15.12.2007

Ruis, rapeus, rakkaus!

Filed under: Cake&Cookies,Leivonta,Optimoidut,Terveys — Meri @ 11.07

Paras piparkakkupakka-us! Jos lähtee kerran piparkakkukelkkaan, siitä ei voi hypätä kesken pois. Koska la Muuli é mobile eli naisten tapaan ailahtelee, ohjetta on pistettävä silti uusiksi, niin hyväksi havaittu kuin jo olisikin plakkarissa. Rapeuden ja rukiin ystävänä Finfoodin ruispipari-resepti jysähti kelkan kyytiin kuin talven paras nuoskapallo ja teki selvää jälkeä syöjiensä keskuudessa. Masterversio on vielä kokematta, kun aion päästä osingoille viemisiksi aiotusta ruispiparkakkulastista, joka on höystetty vonkaleella ranskalaista camembertia. Jos se nyt kyläilyyn saakka säilyy.

ruispiparit

Ohje on Finfoodille melko uskollinen. Ilmeisesti leipurissa oli kuitenkin ohueksipulikoitsijan vikaa; alkuperäisessä ohjeistuksessa sanotaan, että taikinasta tulee n. 20-25 piparkakkua. Itse sain aikaan ainakin yli 40 keksiä. HYVÄ MINÄ!! ;-D Tämä ohje ei myöskään vaadi keittelyä tai vaahdotusta eli on piparkakkuohjeiden yksinkertaisemmasta päästä.

Ruis on piparissa pop

 • 0,5 dl hunajaa
 • 0,5 dl siirappia
 • 0,5 dl voita
 • 1 muna
 • 2,5 dl ruisjauhoa
 • 2 dl vehnäjauhoa
 • 0,5 tl soodaa
 • (mustapippuria! muutamia rouhaisuja)
 • 1 tl neilikkaa
 • 1 tl kanelia
 • 0,75 tl inkivääriä
 • 0,5 tl pomeranssinkuorta
 •  (kidesokeria)

Sulata voi ja jätä jäähtymään. Sekoita kuivat aineet. Mittaa toiseen kulhoon hunaja ja siirappi, sekoita hyvin. Lisää joukkoon hieman jäähtynyt rasva ja sitten muna sekä mausteet. (Mausteet voi korvata ruokalusikallisella piparkakkumaustetta.) Sekoita hyvin ja lisää kuivat aineet, sotke nekin hyvin sekaisin. Siirrä massa jääkaappiin kelmun alle ainakin joiksikin tunneiksi ja mieluiten yön yli.

Kun alat leipoa taikinaa kekseiksi, laita ensin uuni päälle 200 asteeseen ja tarkista että taikinaa on todella jäljellä. Kaulitse taikina ohueksi ja sirottele vielä päälle hiven kidesokeria ja kaulitse se kiinni. Ota muotilla kaakkusia ja paista uunissa 5-7 minuuttia (oman kokemukseni mukaan 5 riitti!) kypsymistä tarkkaillen. Anna jäähtyä rauhassa vaikka ritilällä ja maistele valmiita tuotoksia ihan pelkiltään ja sitten erilaisin päällysin. Valitse suosikkisi ja kerro se minullekin.

ruispiparkakut

En vielä ehtinyt koristella kekuja, mutta niinhän ne ovat kauniita jo sellaisinaan, kimaltelevat ja rukiiset, rapeat ja rakkaat. <3

8 Comments »

 1. Rapsakka ruispipari, nam! Parhaat piparit ovat ohuita ja rapeita. =P Olisit muuten voinut lorauttaa sitä banaaniaromia tuohon taikinaan… Banskupepparkaakkoja!

  Comment by Matleena — 15.12.2007 @ 13.34

 2. Oho – mikä rakkauden määrä nyt Muulissa on pullahtanut esiin….!? …. tulivatkin sitten nämä piprut kuin tilauksesta…. kyselinkin tuolla jo maukasta taikinaa takapotkuineen – aikaansaamani versio kun tuntui erittäin pläsyltä….;D Tätä tulen todennäköisesti kokeilemaan…

  Comment by Marke — 15.12.2007 @ 14.08

 3. Matleena, tottapa totta! Ainakin ois voinut tehdä pienen koe-erän. Yritän just keksiä, pitäiskö yrittää tehdä joululahjuksiksi niitä Mihakon ehdottamia banaanivaahtokarkkeja tai jotaki muuta…

  Marke, Apinakeittössä lovea piisaa 🙂 Eilen näitä piparkakkuja nakerrettiin glögin kanssa Joulutarina-elokuvassa… Mieletön itketysleffa muuten, vollasin varmaan yli kymmenen kertaa ja pätkän jälkeen tuntu olevan pysyvä kuristuksen tunne kurkussa. 😀 Mutta ruispiparkakuista vielä sen verran, että ovat parhaimmillaan kyllä juuston kanssa, miksei jonku mausteisen levitteenkin.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 16.12.2007 @ 10.42

 4. Pipareihin palatakseni…. taikina alkaa valmistua ja tulin tätä vielä opiskelemaan… Mainitsit tuossa kekujen koristelemisen – miten on – koristelitko?

  Comment by Marke — 21.12.2007 @ 15.58

 5. Marke, ootpa tarkkasilmänen! 😀 En koristellut, kun ne kristallisina olivat niin kauniin kimaltavia jo ja lisäksi ajattelin, että sokerikoristelu saattaa ärsyttää jos syö esim. juuston kanssa… Nää piparkakut on kyllä mun omia suosikkeja, niitä on edelleen jäljellä napsittavaksi 😛 Tänään se toimii hätäapuvarana, jos tarjoilut loppuu ihan kesken kekkereiden!

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 21.12.2007 @ 16.10

 6. Kiitti vinkistä! Innostuin kokeilemaan samalla kertaa pariakin erilaista kuitupiparitaikinaa. Hyviä olivat nämäkin, mutta ohrapiparit aiheuttivat sellaisia nautintosätkyjä, että päädyin kirjoittamaan niistä jopa oman postauksen, vaikken mikään ruokabloggaaja varsinaisesti olekaan. Joten suosittelen myös niitä 🙂

  Comment by ee — 21.12.2007 @ 18.11

 7. Ee, olen mykistynyt sekä ohrapiparkakkujen maun kuvauksesta että piparkakkumuottisi muodosta. HILLITÖNTÄ. Ja se että käyttää postauksessa sanaa ‘kamara’ tuo sille ihan poikkeuksellista vetovoimaa. Myyty. 🙂

  Comment by ylimuuli — 22.12.2007 @ 9.15

 8. […] eläintarhan asukkaat on valmistettu juurevasta ja maukkaasta ruispiparkakku-taikinasta, jota kokeilin jo viime vuonna. Koska vehnäjauhot olivat loppu käytin sämpyläjauhoa vieläkin […]

  Pingback by MonkeyFood » Taikinatarhan eläimet — 20.12.2008 @ 9.45

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress