MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

15.6.2008

Kaasua, komisario Muuli

Filed under: Alakarppi,Lihaa,paleo,Side order,Sieniä,Uunista — Meri @ 18.19

Yksityisetsivä Ylimuulin toimistosta nousee sankka savu, kun suurmuuli pää kuumana nuuskii tietoonsa kaasu-uunin salat. Onneksi 2000-luvun vilkkaassa Hakaniemessä on moderni uutuus, Internet, jonka avulla salapoliisi ei iske kavioitaan kiveen vaan kultasuoneen. Mehumuuli on jo aivan arvoituksen ratkaisun äärellä, kun kaikki vihdoin loksahtaa kohdilleen; Internetistä löytyy Gorenjen kaasu-uunin käyttöohje! Jälleen kerran haiseviin pulmiin erikoistunut etsivätoimisto lyö viimeisen naulan arkkuun ja järjestää loppunäytöksen. Case closed. Kaasu-uuni on ja pysyy.

kreikkalaiset

Otin siis kruunupää-Veeran rohkaisusta vaarin ja läksin tutkimusmatkalle kaasu-uunin maailmaan. Kaasuhellankin kanssa olen tullut tutuiksi vasta viikon päivät, mutta niin hyvin tuloksin, että elinikäinen oppimismatka jatkuu itsepäisen muulin itsevarmuudella. Ja mitä sanotte, tähän mennessä uuni on palvellut ruokavieraillemme jo kaksi erää täytettyjä paprikoita, monta pellillistä kreikkalaisia lihapullia ja omena-ahomansikka-paistoksen. Go Gorenje!

Paprikat syntyivät helposti halkaisemalla seitsemän paprikaa kahtia ja putsaamalla sisukset. Täytteeksi paistelin pannulla sipulia, läpäpäin tuoreita herkkusieniä ja hieman valkosipulia. Täyte maustui yllättäen Polarin 9%-savulohisulatejuustolla (laktoositon) sekä mustapippurilla. Päälle runsaasti emmental-raastetta. Uuni helli paprikoita puolisen tuntia kaasusäädöllä 6 (220 astetta) ja sitten me hellimme niillä makunystyröitämme tyytyväisinä. Myös kaikki kahdeksan paprikoita nauttinutta vierastamme mieltyivät lajikkeeseen.

Lihapullerot valmistin poikkeuksellisesti naudan jauhelihasta, sillä kalkkunaa ei kaupassa ollut. Ohjeeseen hain potkua Kotikokin sivuilta, jossa nimimerkki Mailo oli valmistanut pyöryköitä. Seurasin jälkiä sinne päin, kas näin.

Kreikkalaiset lihapullat (kolme pellillistä)

 • 1,100 g naudan jauhelihaa
 • 2 pkt Apetinan fetaa
 • n. 2 dl tomaattipyrettä
 • 6 kynttä valkosipulia
 • 3 luomumunaa
 • muutama aurinkokuivattu tomaatti
 • loraus aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
 • timjamia, mustapippuria

Murenna feta, saksi tomaatit ja murskaa/pieni valkosipulit. Sekoita kaikki aineet taikinaksi ja maistele ja mausta sopivaksi, varo ettet yliannostele timjamia. Pyörittele taikina pieniksi pulliksi ja paista uunissa kaasusäädöllä 5 (200 astetta) n. 20 minuuttia tai kunnes kypsiä. Tarjoile täytettyjen paprikoiden ja Aarresalaatin kanssa. Käytä uunia edelleen hyväksesi ja lykkää sinne etukäteen valmistelemasi Kullanmuru, tällä kertaa omenasta ja ahomansikoista. Sille seuraksi ehdottomasti jäätelöä!

5 Comments »

 1. Höh, te kanssa osaatte järkätä kaiken hauskuuden niin väärinä viikonloppuina. Mur.

  Comment by polkkapossu — 15.6.2008 @ 22.25

 2. POlk, no ala ehdotella niin pääset ihteki mukaan 🙂 Tai kutsu kaikki Turkuun! ;-D

  Comment by ylimuuli — 16.6.2008 @ 5.48

 3. Mineen nyt, tuo Gornejen ohjekin näyttää viksummalta kuin minun rupulani. Mutta pakko kai se vain on ryhtyä kokeilemaan. Sulla on tietysti siinä grillikin. Nyyh.

  Comment by satujatar — 16.6.2008 @ 10.09

 4. Satujatar, täti höpisee nyt ihan sekavia vai mihinkä mun ajatustenlukutaito on kadonnut :-O Sen ymmärrän, että alat kaasuttaa kotonasi myös. Vertaistukea! …tarvitsen siis, eli hyvä. Ei tossa mitään grilliä taida kyllä olla. Eksä kokeillut sitä omaasi jo jossain vaiheessa? Vai eikö? Pirun hyvin tuo meidän ainakin pelaa nyt kun pääsi henkisen kynnyksen yli 😀

  Comment by ylimuuli — 16.6.2008 @ 15.41

 5. Auts, nyt meinaa iskeä ankara kateus! Joillakin kun näkyy olevan kaasuhella 😉 Seuraava keittiöremppa on harmin kaukana, joten meille moista ei hetkeen taideta saada – vai pitäisiköhän esittää joulupukille erikoistoive, jos vaikka onni potkaisisi. Kaasu-uuniin olen sen sijaan suhtautunut aina epäillen, joten hauska kuulla, että senkin kanssa voi oppia elämään.

  Ei mut, pitää kiiruhtaa, että pääsemme lomareissuun. Antoisan aurinkoista juhannusta sinne pääkaupunkiin! Me lähdemme tutkimaan yöttömän yön saloja tuonne lähemmäksi teidän taannoista vierailupaikkaa eli Oulua, joten smoronnnoo!

  Comment by Vesimeloni — 20.6.2008 @ 5.13

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress